{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 17 november 2023

Een goede balans tussen groen en steen in de tuin

Tegenwoordig gaan er steeds meer stemmen op om het steen zoveel mogelijk te laten verdwijnen uit een tuin en om hiervoor in de plaats zoveel mogelijk steen een plekje te geven. Een mooie gedachte natuurlijk al is het ook zo dat dit best wel even wat voeten in de aarde kan hebben en een zoektocht kan zijn naar hoe je dit dan in je eigen tuin vorm kunt geven.

 

Niet iedere tuin leent zich hier namelijk zomaar voor maar ook niet iedere tuin is hier dus op ingericht. Maar als je toch de wens hebt om met deze nieuwe beweging mee te doen en als je ook meer groen in je tuin wil plaatsen en minder stenen dan zijn hier zeker weten mogelijkheden voor. In deze blog gaan we dan ook kijken hoe we dit zo goed mogelijk vorm kunnen geven. Want hoe pak je dat nu aan als je van je huidige tuin met wellicht veel steen ineens ook een groene oase wil maken. En hoe zorg je dan voor een fijne balans tussen deze twee en tussen dus aan de ene kant voldoende steen en aan de andere kant ook voldoende groen.

 

In deze blog laten wij je dat dan ook graag weten. We vertellen je precies de voor- en de nadelen van zowel stenen als groen in de tuin en daarnaast laten we je ook graag zien hoe je dit in je eigen tuin vorm kunt geven. Lees je met ons mee?

 

Groen en steen gaan prima hand in hand

 

Als we gaan kijken naar verschillende soorten tuinen dan zien we dus opvallend vaak dat groen en steen bijna altijd hand in hand met elkaar gaan. In de meeste tuinen wordt dan ook een combinatie van deze twee gebruikt en dat is natuurlijk heel erg fijn. zo heb je het beste van twee werelden en op die wijze zie je dan ook dat tuinen heel goed tot hun recht komen.

 

Groen en steen gaan dus heel erg goed hand in hand en vormen dus ook een bijna gouden combinatie voor iedere tuin! Het is dan ook heel erg leuk en fijn om te kijken naar wat groen voor jouw tuin kan beteken en eventueel steen en hoe je dit kunt samen voegen.

 

De voordelen van steen in de tuin

 

Om te beginnen gaan we dus eens kijken naar de voordelen van steen in de tuin want die zijn er zeker weten. Om verschillende redenen kan het dan ook heel fijn zijn om steen een plek in je tuin te geven. Zo is het ten eerste een fijne ondergrond waar je veel op kan plaatsen en die dus ook stevigheid biedt. Maar daarnaast is steen ook vrij neutraal en geeft het je tuin dus een prettige uitstraling.

 

Steen is daarnaast onderhoudsarm. Je hebt er dus geen omkijken naar en juist dat is iets wat veel mensen dan ook zeker weten aanspreekt en voor velen ook een reden om juist voor steen in de tuin te kiezen. Er zijn dus veel verschillende voordelen te vinden voor het gebruik van steen in de tuin en er zijn dus ook verschillenden redenen om dit te doen. Onderaan de streep zie je dan ook dat mensen steen graag gebruiken om er hun voordeel mee te doen in de tuin en om dus vooral lekker van de tuin te kunnen genieten zonder hier ook al teveel mee bezig te zijn.

 

De voordelen van steen in de tuin zijn dus zeer zeker zichtbaar en zeker als je niet van tuinieren houdt of hier simpelweg de tijd niet voor hebt is het een prima oplossing.

 

De nadelen van steen in de tuin

 

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen te vinden voor het gebruik van steen in de tuin. Ten eerste vinden sommige mensen het soms wat kil overkomen. Ze vinden het lastig dat het steen zo steriel oogt en missen warmte en gezelligheid. Uiteraard zijn er wel manieren om dit toe te voegen maar toch kan steen deze eigenschap met zich meedragen.

 

Daarnaast zien we ook vaak dat steen erg opvallend kan zijn. Het kan dus al snel in het oog springen zeker als er grotere oppervlakten betegeld worden kan dit een probleem zijn. Het is dan ook absoluut goed om hier naar te kijken en om als jij dit ook als nadeel ervaart de oppervlaktes met steen in je tuin beperkt te houden.

 

Een laatste nadeel is dat steen echt een vast element in je tuin vormt. Je legt het dus niet zomaar even ergens anders neer of verandert er wat aan. Dit kan prima zijn maar kan door sommige mensen ook als lastig worden ervaren dit is dus heel persoonlijk. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.

 

Er zijn dus zeer zeker nadelen te vinden voor het gebruik van steen in de tuin maar dus ook voordelen. Het is dus onderaan de streep vooral jouw eigen persoonlijke voorkeur die de overhand heeft.

 

De voordelen van veel groen in de tuin

 

Dan gaan we nu over naar het groen in de tuin ook dit heeft namelijk veel voor- en nadelen en ook dit keer beginnen we weer met de voordelen. Een van de fijnste en grootste voordelen van groen in de tuin is toch wel het feit dat je doormiddel van veel groen in de tuin ervoor kunt zorgen dat je tuin zorgt voor rust en gezondheid.

 

Groen zorgt dan ook voor rust en ontspanning en laat dat nu precies zijn wat veel mensen dan ook in hun tuin zoeken. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat groen in de tuin om die reden ook veel toegepast wordt en door veel mensen gebruikt wordt. Daarnaast is het natuurlijk ook heel gezond en goed voor het milieu om lekker veel groen om je heen te hebben. Alles bij elkaar dus een paar fijne manieren om te zorgen voor groen in de tuin waar je dan ook zeker weten je voordeel mee kan doen.

 

Op veel vlakken is groen in de tuin dus een heel erg goed idee waar je erg blij van kunt worden en ook echt op veel vlakken voordelen van kunt ervaren. En juist dat maakt het zo aantrekkelijk om te kijken of jij wellicht ook een deel van je tegels door groen kunt gaan vervangen.

 

De nadelen van veel groen in de tuin

 

Net als bij steen in de tuin zijn er ook bij groen in de tuin wat nadelen te vinden. Ten eerste is het zo dat groen in de tuin onderhoud nodig heeft. Je moet er dus actief mee aan de slag om het groen in je tuin netjes en gezond te houden en daar moet je dus zeker je voordeel mee doen.

 

Wel is het dus zo dat dit tijd en moeite kost en daar moet je natuurlijk maar wel net toe bereid zijn en de tijd en mogelijkheden toe hebben. Op deze manier kun je er dan ook gemakkelijk voor zorgen dat het groen in je tuin er netjes bij staat maar dit onderhoud zien veel mensen wel als nadeel.

 

Daarnaast is het ook zo dat groen in je tuin soms best wild kan zijn. Nu zijn er veel mensen die heel graag een nette en strakke tuin willen. Zij beperken dan ook liever het groen in hun tuin omdat dit het totaal plaatje een beetje teniet kan doen. Het ligt er dus wel maar net aan of groen ook daadwerkelijk bij je tuin past.

 

Steen verwisselen voor groen in de tuin

 

Onderaan de streep zien we dus vooral veel mensen die het steen in de tuin zoveel mogelijk willen verwisselen voor groen. Zij kiezen er dan ook voor om enkele stenen te lozen en om hier groen voor in de plaats te planten. Op deze wijze ontstaat er dan ook een heel fijn en mooi geheel en dat is dan ook zeer zeker de moeite waard.

 

Als je dus graag wat meer rust en ruimte in je tuin wil ervaren en daarnaast dus ook je steentje bij wil dragen dan kan het een heel goed idee zijn om steen te verwisselen voor groen in je tuin. Wel is het hierbij slim om goed nar het huidige ontwerp van je tuin te kijken en om de voor- en de nadelen van zowel steen als groen goed tegen elkaar af te wegen en om hier dan een keuze in te maken. Alleen op die wijze krijg je dan ook een tuin die aan al je wensen zal voldoen.

 

Realiseer je bijvoorbeeld dat meer groen ook meer onderhoud kost. En dat meer steen juist weer iets doet met de sfeer en de stijl van je tuin. Het is dus steeds weer afwegen wat jij belangrijk vindt om terug te zien in je tuin en om hier vervolgens actie op te ondernemen. Dit is overigens ook voor iedereen weer verschillend. De een houdt meer van een warme en natuurlijke sfeer in de tuin terwijl de ander het juist veel liever praktisch houdt. Voor beide is natuurlijk wat te zeggen en het is dan ook heel persoonlijk waar jouw voorkeur naar uit gaat. Maak dan ook een keuze die goed bij je past en waar jij blij van wordt zodat je met veel plezier tijd in je tuin door kunt brengen.

 

Een goede balans tussen groen en steen in de tuin

 

Ze zeggen dat de perfecte tuin vooral wordt gerealiseerd door een goede balans tussen groen en steen in de tuin. En dat is natuurlijk ook zo. Als deze twee elementen goed in balans zijn bij jou in de tuin dan heb je natuurlijk het beste uit twee werelden. Aan de ene kant heb je dan natuurlijk al het groen dat je tuin een hele natuurlijke en sfeervolle uitstraling geeft en aan de andere kant heb je het steen dat er juist voor zorgt dat je tuin heel praktisch en strak oogt. Beide zijn op hun eigen manier onmisbaar in een tuin. Wel zit er natuurlijk ook een groot verschil tussen beide en dat is wel even iets om rekening mee te houden. Zo zie je bijvoorbeeld dat steen veel minder onderhoud nodig heeft dan groen. Als je dus geen groene vingers hebt kan dit een prima keuze zijn.

 

Maar ook zien we dat groen juist weer sfeervoller oogt en ook heel veel fijne eigenschappen voor het milieu heeft. En zo zijn beide op hun eigen manier onmisbaar en voegen ze iets toe. Het is dan ook vooral goed om te kijken waar je onderaan de streep zelf het meeste waarde aan hecht zodat je hier dus ook een goede keuze in kunt maken.

 

Daarnaast heeft het ook met de ruimte en de indeling van je tuin te maken. Wat kun jij kwijt. Waar heb jij ruimte voor in je tuin. Het is belangrijk om ook dit allemaal op een rijtje te zetten voor het beste resultaat. Zo zie je dan ook onderaan de streep dat alles klopt.

 

Voor het beste resultaat is een balans tussen groen en steen dus enorm van belang. Op deze wijze is je tuin dan ook perfect in balans en dat zal je al voelen als je de tuin binnen stapt. Een enorm fijn voordeel dus waar je zeker weten heel blij van kan worden. De indeling en inrichting van je tuin kunnen dan ook best wat werk, tijd en aandacht kosten maar als je hierbij dus de voor- en nadelen van deze elementen in je achterhoofd houdt kom je natuurlijk echt al een heel eind.

 

Kijk dan ook goed hoe jij het beste met de indeling van je tuin om kan gaan om er een echt feestje van te maken zodat het hele plaatje klopt en jij dus een hele fijne balans tussen groen en steen in de tuin kunt realiseren. Uiteindelijk geeft dit dan ook het beste resultaat.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »