{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

Een goedkope parasol

Een goedkope parasol

Met de komst van de zomer willen wij mensen er weer lekker op uit. Nu we door de Coronacrisis noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengen, zoeken we dan ook wat graag onze eigen tuin weer op. Om toch van het heerlijke voorjaarsweer te kunnen genieten is behalve een comfortabele tuinset een goede parasol onmisbaar.

Natuurlijk is het fijn om in het zonlicht te zitten, zeker in de ochtend en namiddag, maar op de momenten dat de zon op zijn sterkst schijnt zul je misschien toch graag wat beschutting willen hebben. Het meest bekende type zonnescherm, de parasol, bestaat uit een stok (mast) met daaraan vaak een stuk of zes baleinen, die bespannen zijn met een doek.

Er zijn verschillende soorten parasols verkrijgbaar, zowel voor wat betreft gebruikte materialen als afmetingen en bevestiging. Als je een beperkt budget hebt voor de aanschaf van een parasol dan zijn er voldoende mogelijkheden om een goedkoper parasol te verkrijgen.

Soorten parasols

De staande parasol (ook wel middenstokparasol genoemd) is de meest gangbare parasol en heeft een mast die direct onder het doek staat. Hierdoor neemt deze parasol minder ruimte in en is deze lichter van gewicht dan een zweefparasol. Zijn kleinere formaat maakt deze parasol ook geschikt voor gebruik op een balkon, alhoewel er ook speciale balkonparasols zijn. Veel staande parasols kunnen door een uitsparing in het midden van een tuintafel worden gestoken, waarmee deze directe schaduw over de tafel bieden. Staande parasols zijn doorgaans de meest voordelige soort.

Een zweefparasol heeft de mast niet direct onder het doek staan, maar hangt als het ware naast de mast. Hierdoor staat de mast niet in de weg op je terras, maar heb je wel de gewenste hoeveelheid schaduw. Een zweefparasol is eveneens kantelbaar naar links, rechts of naar achteren, waarmee je de stand van het doek kunt aanpassen aan de positie van de zon. Bovendien kun je deze parasol geheel rondom de mast draaien, waardoor je op elk moment van de dag schaduw kunt hebben waar je maar wilt. Een zweefparasol is door zijn constructie een stuk zwaarder dan een staande parasol. Er zijn echter verrijdbare parasolvoeten verkrijgbaar, waarmee je deze parasol toch eenvoudig kunt verplaatsen.
Er zijn ook horecaparasols verkrijgbaar, die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en voorzien van gemakkelijk te bedienen verstelbaarheidsknoppen, waarmee deze snel in en uit te klappen zijn. Deze liggen voor particulier gebruik in de hogere prijscategorieën en zijn meer bedoeld voor gebruik in de horeca.

Het is van belang te beseffen dat je ook onder een parasol nog steeds een deel van de UV-straling van de zon op je huid krijgt door middel van reflectie, dus is het nodig je ook dan in te smeren met zonnebrand. Parasols worden weliswaar steeds meer voorzien van UV-afstotende materialen, waarmee een groter deel van de zonnestraling wordt tegengehouden. maar geen enkele parasol zal je 100% tegen UV-straling beschermen, hoe groot de parasol ook is.

Houten of metalen frame

De parasolmasten en baleinen, oftewel het frame van een parasol, worden in principe van hout of metaal gemaakt. Een metalen parasol kan zowel van staal als aluminium gemaakt zijn. Staal is een zeer sterk metaal, dat zeer duurzaam en stabiel is, waarmee de parasol goed tegen een stootje kan. Aluminium is wat minder sterk dan staal, maar heeft als voordeel dat het niet kan roesten en dus beter bestand is tegen vocht. Metalen worden vrijwel altijd voorzien van een coating, die ze beschermt tegen oxidatie.

Een houten parasol geeft een zeer degelijke en landelijke uitstraling. De meeste fabrikanten maken gebruik van duurzaam geproduceerd hout in hun tuinmeubilair en ook in parasols. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het hout wat is gebruikt op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.

Parasoldoek

Het doek van een parasol is tegenwoordig vaak gemaakt van polyester, aangezien dit kan worden voorzien van een UV-bestendige laag, die je beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht en tegen vocht. Als je een parasol zoekt die goedkoop is, zal je vaak uitkomen bij een polyester doek, aangezien dit een relatief voordelig materiaal is.

Polyester kan onder invloed van zonlicht gaan verkleuren, maar als je een parasol aanschaft van betere kwaliteit zal de kleurvastheid hoger zijn, aangezien fabrikanten er stoffen aan toevoegen die ervoor zorgen dat verkleuring wordt tegengegaan.

Naast polyester zijn er ook parasoldoeken van textileen. Dit materiaal wordt ook veel toegepast op tuinstoelen en is een zeer sterk materiaal met een gaasmotief. Het laat daardoor wel wat licht door, maar dit creëert een romantisch effect.

Afdekhoezen

Er zijn speciale afdekhoezen verkrijgbaar voor je parasol, waarmee je deze kunt afdekken als je ze niet gebruikt. Zo blijft het materiaal van jouw parasol beschermd tegen overmatig zonlicht en vocht, waarmee deze langer zijn kleur behoudt en het materiaal langer meegaat. Het beste is echter een parasol die goedkoop is gewoon binnen op te bergen als je deze niet gebruikt, zodat verkleuring en slijtage van het materiaal wordt beperkt.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »