{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Een groene oase tussen het steen

  • Door Roos
  • Friday 02 / 04 / 2021 0
Een groene oase tussen het steen

Een groene oase tussen het steenIn de stad lijkt het vaak moeilijk te realiseren, een groene tuin, een oase van rust tussen alle stenen muren. Dit lijkt toch meestal iets wat enkel op het platteland of in de dorpen te verwezenlijken valt. Hier zijn alle elementen aanwezig, is er rust en ruimte en voldoende grond en groen.

Maar niks is minder waar, ook in de stad kan men wel degelijk een groene tuin realiseren, een oase van rust, een tuin waarbij u het gevoel heeft dat u even weg bent uit de stad en een tuin waarbij u kunt genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.
Maar hoe doet u dit nou, hoe brengt u dit groene gevoel nu over naar een tuin in de stad? Wij laten het u stap voor stap zien.

De stad versus het dorpWaar veel verschillende mensen wonen worden ook veel verschillende keuzes gemaakt en gelukkig maar! Waar de een ervoor kiest om ruimtelijk in een dorp te wonen kiest de ander er liever voor om de in de stad te gaan wonen waar alle voorzieningen voor de hand zijn en men op iedere hoek van de straat een supermarkt kan vinden.
Beide keuzes brengen voor- en nadelen met zich mee en beide keuzes zijn ook heel persoonlijk.

Niet alleen de woningen in het dorp of de stad verschillen enorm van elkaar ook de tuinen. In het dorp zijn de woningen vaak wat groter, staan ze soms los van elkaar en zijn ze in verschillende stijlen gebouwd en omgeven door groen.
In de stad staan de woningen vaak enorm dicht op elkaar of is er gekozen voor flatbouw, daarnaast zijn de tuinen vaak echt heel klein, rijtjeswoningen staan dicht op elkaar om ruimte te besparen en op deze manier wordt er op de buitenruimte enorm ingeleverd.
Maar ook de prijzen zijn van enorm groot verschil! Waar u in de stad een klein appartement voor koopt in hartje centrum kunt u in een dorp een villa met prachtig aangelegde tuin betrekken. Maar ook hierbij geldt weer dat de keuze persoonlijk is, de een vindt de ruimte alles waard terwijl de ander graag betaald om allerlei voorzieningen en vermaak vlak bij de hand te hebben.

Kort gezegd zijn dit eigenlijk wel de grootste verschillen tussen een stad en een dorp als het gaat om de manier van wonen, er zijn natuurlijk nog veel meer verschillen maar die zijn voor dit artikel minder relevant.

De dorpstuinOm te weten hoe u het beste een groene tuin in de stad kunt realiseren kan het enorm handig zijn om eens een kijkje in een dorp te nemen en dan met name in de tuinen. Hoe zijn deze opgezet, wat is de basis, wat zijn de overeenkomsten en vooral wat zijn de mogelijkheden.
Dorpstuinen kenmerken zich vaak doordat ze aardig wat ruimte hebben in vergelijking met een tuin in de stad. Ook zijn ze vaak enorm groen opgezet, er groeit en bloeit van alles. Daarnaast zie je ook vaak kruidentuintjes, moestuinen en is er voldoende aandacht aan de kinderen besteed waardoor je vaak trampolines, grasveldjes en speeltafels terugziet.

Al deze plannen kunt u meenemen en vertalen naar de ruimte van uw eigen tuin in de stad. Uiteraard zal de ruimte minder groot zijn maar dat betekend niet dat u bepaalde plannen niet tot uitvoer kunt brengen. Zo zijn er veel manieren om creatief met de ruimte om te gaan en ook een stadstuin qua oppervlakte optimaal te benutten!

Wij laten u graag zien hoe u bepaalde items uit een dorpstuin kunt vertalen naar een stadstuin, met creativiteit en een dosis lef komt u namelijk al een heel eind!

De basis van een groene stadstuinBij het beginnen van het aanleggen van een stadstuin met een groene look is het goed om te kijken naar de ruimte. Het beste is om hier een plattegrond van te maken en vervolgens goed te kijken naar al uw tuinwensen en of deze in de bestaande ruimte te realiseren zijn. Wellicht dat niet alle plannen passen in de tuin en dat u uw idee iets bij zal moeten stellen maar uiteindelijk zal zich een plan vormen en kunt u dit tot uitvoer gaan brengen.

Het begint altijd met de basis, waar komen de grotere items in de tuin en welke basis kiest u voor de ondergrond.
Komt er een stukje gras, een border of een terras. Dit dient allemaal eerst bepaald te worden en een plek in de ruimte te krijgen alvorens de rest ingevuld kan worden.

Vaak kiest men voor de basis met een terras, stukje gras en een pad door de tuin. Om dit alles een zo groen mogelijk gevoel te geven kunt u dit omringen door beplanting en potten met planten en bloemen, ook het plaatsen van boompjes aan de randen van de tuin geeft een zeer ruim gevoel en zorgt ook voor veel natuur in de tuin. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat boompjes beschutting kunnen bieden voor de zon en eventuele inkijk tegen kunnen gaan. Iets waar u zeker in de wat dichter bevolkte stad last van kunt hebben.

Welke ondergrond past bij uBij het kiezen van de juiste ondergrond is het vooral heel erg belangrijk om te kijken wat er het beste bij uw tuin wensen en de reden van gebruik zal gaan passen. Grind kan namelijk enorm decoratief staan maar op het moment dat er veel kinderen van de tuin gebruik maken kan het absoluut niet ideaal zijn, kinderen kunnen lelijk vallen in het grind, maar fietsjes en karretjes blijven steken in het zand en vormen dus geen fijne ondergrond voor kinderspel.

Ook tegels kunnen enorm mooi en netjes staan en zijn vaak onderhoudsvrij, dit is dan ook een vaak gemaakte keuze. Wel kan dit iets afdoen aan het groene gevoel van de tuin is het de vraag of dit op andere vlakken van de tuin voldoende terug kan komen.

Zo kunt men ook nog kiezen voor keien of klinkers, deze zien er vaak wat minder strak gelegd uit maar geven wel een echt buiten gevoel, ook zijn ze niet zo egaal om te zien maar ook deze robuuste look past juist heel goed bij een groene tuin!

Als laatste is er ook nog de keuze voor houtsnippers, maar ook hierbij geld het kan voor kinderen wat lastiger zijn en het kan ook best wel wat troep mee brengen huis. Stukjes modder en hout die aan de schoenen blijven plakken en mee naar binnen genomen kunnen worden. Dit is dan ook echt een keuze.

Een terras of verschillende zitjesVervolgens is het goed om te kijken naar de zitruimte in de tuin. Kiest u voor een terras of een paar kleine verschillende zitjes. Dit kan ook met weinig ruimte goed te realiseren zijn, een bloembak kan aansluitend een zitstukje hebben en overal in de tuin zijn vaak wel mogelijkheden om een stoel te plaatsen of denk aan een hangstoel of schommel!

Of er een ruim terras in de tuin past is vaak maar de vraag maar ook hier zijn oplossingen voor, denk bijvoorbeeld aan klapstoelen, of makkelijk stapelbare stoelen, zo kan er toch mocht het nodig zijn voldoende zitplek tevoorschijn getoverd worden maar speelt het geen standaard grote rol in de tuin en als er geen visite is gaat het niet ten koste van het tuin oppervlak.

Met de afmeting van het terras kunt u dus buiten de afmeting van de totale tuin ook rekening houden met het aantal zitplekken dat u standaard nodig zal hebben voor uw eigen gezin. Gelukkig zijn tuinmeubelen er in alle soorten en maten en is er ook voor de kleinere tuin genoeg keuze in het assortiment!

De aankleding van de tuinAls de basis gekozen is dan is het fijn om te gaan kijken naar de verdere aankleding van de tuin. En dan met name de beplanting! Dit zal namelijk ook het groene gevoel aan de tuin gaan geven en dat is waar we allemaal zo naar op zoek zijn!
Vaak kun je in een wat kleinere tuin het beste werken met potten, niet alleenstaand maar zeker ook hangend. Zo kan de ruimte optimaal benut worden en zal u toch omringd zijn door natuur en groei en bloei!
We hadden het eerder al even over een kruidentuin, deze kan namelijk ook prima bevestigd worden aan een schutting. Hang allemaal kleine potjes met verschillende soorten kruiden aan de schutting, label ze en op deze wijze heeft u een hele fijne kruidentuin en heeft het geen ruimte gekost op het vloeroppervlak van de tuin! Daarnaast is het eigenlijk ook nog eens enorm handig omdat de kruidentuin op ooghoogte zal hangen en u er op deze manier dus ook nog eens heel erg gemakkelijk bij kunt! Eigenlijk veel makkelijker dan steeds bukken om bij de grond te komen!

Ook kunt u denken aan het plaatsen van boompjes en struiken aan de randen van de tuin. En de keuze voor een groene schutting is ook enorm slim! Dit neemt relatief weinig ruimte in en is toch nodig om de tuin van die van de buren te onderscheiden. Maar door te kiezen voor een groene schutting zorgt u ook meteen voor groen in de tuin! Een hele slimme keuze voor de kleinere tuin dus!

Daarnaast zullen ook planten en bloemen ervoor zorgen dat de tuin enorm groen zal ogen. Om ook hierbij niet te veel oppervlakte in beslag te nemen is het handig om deze potten op verhogingen te plaatsen. Er bestaan speciale etagères voor maar het kan ook gemakkelijk zelf gemaakt worden. Zo kunt u de potten trapsgewijs plaatsen zonder al te veel ruimte in te leveren!

Ook verlichting speelt een grote rol in iedere tuin. Nu is het fijn dat dit vaak erg weinig plek inneemt. Kies bijvoorbeeld voor kleine inbouwspotjes, of ledverlichting. Duurzaam en ook vaak fijn van formaat. Maar ook wandverlichting is een slimme keuze in de kleinere tuin, het kan gemakkelijk aan de schutting bevestigd worden namelijk.

Als laatste is er nog de aankleding met accessoires. Ook hiermee kunt u zich in de kleinere tuin helemaal uitleven. Denk bijvoorbeeld aan plaids en kussens op de zitmeubelen, kaarsen op tafel en kleine beeldjes of hangende bordjes met tekst in de tuin. Allemaal items die relatief weinig plek innemen maar wel direct voor meer sfeer zorgen!
Wel is het handig om het niet te bont te maken, als het er vol met spulletjes komt te staan zal de tuin juist kleiner gaan ogen en dat willen we nu juist voorkomen.

Het genieten kan van start gaanWij hopen dat wij u zo voldoende ideeën hebben gegeven voor de stadstuin met groen gevoel! Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Er is namelijk veel meer mogelijk, ook een kleinere oppervlakte dan u wellicht zal denken.
Probeer vooral zoveel mogelijk in de hoogte te werken en zoveel mogelijk groene items toe te voegen! Dan komt u echt al een heel eind!
En voor u het weet kunt u midden in de stad genieten van een groene oase van rust! Een stukje natuur terug in de stad en het grote genieten kan beginnen!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »