{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Een houten tuinhuis? Altijd een goed idee!

  • Monday 15 / 03 / 2021 0
Een houten tuinhuis? Altijd een goed idee!

Anno 2021 is het een behoorlijke uitdaging om een tuin in te richten. Je kunt namelijk onwijs veel kanten op, je kunt uit tal van tuinmeubelen kiezen en je hebt voldoende mogelijkheden om de tuin volledig naar wens te maken. Maar, hoe ga je dat nou precies doen? Voor welk ontwerp ga je kiezen? En welke stijl wil je in jouw tuin naar voren laten komen? De keus is volledig aan jou.

Als je jouw tuin op een fraaie manier in wilt richten, is het sowieso verstandig om even naar een tuinhuisje te kijken. Meer en meer Nederlanders kiezen voor een tuinhuisje en dat is zeker niet zonder reden. Nee, een tuinhuis brengt de nodige voordelen met zich mee, waardoor een tuinhuis mogelijk óók voor jou interessant is.

Lijkt het jou op voorhand wel interessant om een tuinhuisje in jouw tuin neer te gaan zetten? Dan moet je op voorhand al enkele belangrijke beslissingen gaan nemen, bijvoorbeeld over het materiaal van het tuinhuisje. Wij zien dat veel huishoudens voor een houten tuinhuisje kiezen en dat is zeker niet zonder reden. 

In dit artikel bespreken wij graag enkele voordelen van een houten tuinhuisje. In onze ogen is hout eigenlijk het beste materiaal voor een tuinhuisje, maar meer willen/kunnen we op dit moment nog niet verklappen. We raden je daarom aan om dit artikel op je gemakje door te nemen. De kans is groot dat je dan al zelf direct ook een houten tuinhuisje wenst te hebben.

Voordeel 1: je hebt onwijs veel keus

Als je op zoek naar een tuinhuisje bent, moet je dus enkele belangrijke knopen doorhakken. Eén van die knopen heeft betrekking op het materiaal van het tuinhuisje; wil je het liefst een houten tuinhuisje of gaat je voorkeur toch uit naar een tuinhuisje van metaal? In het huidige aanbod vind je beide materialen terug, maar verreweg de meeste tuinhuisjes zijn van hout vervaardigd.

Een absoluut voordeel in onze ogen is dan ook dat je onwijs veel keus hebt. Je kunt echt uit honderden verschillende houten tuinhuisjes kiezen. Ook ben je nog in staat om zelf een tuinhuisje te ontwerpen en te maken, waarover later meer in dit artikel.

Juist door het uitgebreide aanbod kun je altijd wel een geschikt tuinhuis vinden. Dat is een houten tuinhuisje die in principe aan al jouw verwachtingen en wensen voldoet; het huisje heeft de juiste uitstraling, heeft de juiste afmetingen en past zodoende perfect in jouw tuin. Gezien het uitgebreide aanbod is de kans groot dat je al snel het perfecte tuinhuisje voor in jouw tuin weet te vinden!

Voordeel 2: een lange levensduur

Heb je enig idee waarom heel veel tuinmeubelen van hout vervaardigd worden? Eén van de redenen hiervoor is terug te vinden in de levensduur van hout. Dit materiaal is onwijs robuust, is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en blijft lang mooi. Om die redenen wordt bij een tuinhuis ook vaak voor hout gekozen; je kunt namelijk jarenlang genieten van een houten tuinhuis in jouw achtertuin!

Deze lange levensduur is hoofdzakelijk te danken aan de structuur van het hout. Deze structuur zorgt ervoor dat onder meer regen, vorst en de wind geen invloed uit kunnen oefenen op het materiaal. Nee, het materiaal weet zichzelf eigenlijk prima tegen deze weersomstandigheden te beschermen, waardoor je van een lange levensduur geniet.

Daarbovenop komt ook nog eens dat hout sowieso erg sterk is. Doordat het materiaal zo sterk is, kunnen zelfs de grootste tuinhuisjes van hout vervaardigd worden. Ongeacht hoe groot het huisje in jouw tuin moet gaan worden, kun je dus prima voor hout kiezen. Nadat je voor hout gekozen hebt, geniet je dus sowieso van een lange levensduur.

Wil je graag zo lang mogelijk van het tuinhuisje in jouw tuin genieten? Dan is het wel verstandig om het hout regelmatig goed te verzorgen. Hoe je dat doet, bespreken we ook nog verderop in dit artikel.

Voordeel 3: tal van stijlen

Heb je een tuin met een moderne uitstraling? Of heb je een tuin met een landelijke uitstraling? Eigenlijk maken de antwoorden op deze vragen niet heel veel uit. Ongeacht wat voor tuin je hebt, past een houten tuinhuis ongetwijfeld in jouw tuin.

Een absoluut voordeel is namelijk dat een houten tuinhuis in tal van stijlen uitgevoerd kan worden. Je kunt kiezen voor een hele strakke vormgeving, maar je kunt ook kiezen voor een meer sierlijkere vormgeving. De laatstgenoemde vormgeving staat waarschijnlijk beter in een landelijke tuin, terwijl de strakke vormen perfect thuishoren in een moderne tuin.

Is er bij een metaal of kunststof tuinhuis ook sprake van dit voordeel? Nee, zeker niet. Mensen die een landelijke tuin hebben, kiezen in principe niet voor een tuinhuis van metaal. Dat materiaal past namelijk niet in een landelijke tuin en staat ook niet al te fraai in combinatie met alle andere natuurlijke elementen in de tuin.

Een absoluut voordeel is dus dat je met een houten tuinhuis alle kanten op kunt. Enerzijds komt dit door het uitgebreide aanbod en anderzijds komt dit doordat je een houten tuinhuis in tal van stijlen kunt gebruiken. Het maakt niet zozeer uit wat voor tuin je hebt; je weet op voorhand 100% zeker dat een houten tuinhuis prachtig in jouw tuin past.

Voordeel 4: mogelijkheid tot zelf ontwerpen

Heb jij een tuin met hele bijzondere afmetingen? Of heb je mogelijk een tuin met hele bijzondere vormen? In beide gevallen is een tuinhuis van hout ook voor je geschikt. Een dergelijk tuinhuisje kun je namelijk zelf gaan ontwerpen; je kunt zelf met hout en een fundering aan de slag gaan.

Zeker voor de handige doe-het-zelver is dit een absoluut voordeel. Doordat je het houten tuinhuis volledig naar wens kunt maken, kun je altijd een perfect houten tuinhuis in jouw tuin gaan plaatsen. Daarbovenop komt ook nog eens dat je op deze manier heel veel geld kunt besparen. Je hoeft eigenlijk alleen maar hout en verbindingsstukken aanschaffen, waarna je direct een prachtig tuinhuisje kunt gaan maken. Je bespaart hiermee dus op de aanschaf van een houten tuinhuisje én op de arbeidskosten.

Al met al kunnen we dus stellen dat hout zeer goed te bewerken valt. Je kunt elk tuinhuisje van hout dan ook voor 100% naar jouw wens maken, waarbij je volledig zelf bepaald wat het ontwerp moet gaan worden. Zeker als je een beetje handig bent, is dit een uitgelezen mogelijkheid.

Heb je nou een houten tuinhuisje gevonden die voor 95% aan jouw wensen voldoet? Ben je alleen niet tevreden over die ene balk of over de kleur van het tuinhuisje? Dan kun je het tuinhuisje alsnog kopen! Ja, zeker. Je kunt die balk namelijk zelf wegwerken of je kunt zelf de kleur van het tuinhuisje naar wens aanpassen. Juist doordat je hout zo goed kunt bewerken, kun je elk tuinhuisje voor in jouw tuin geheel naar wens gaan maken. Wat wens je nog meer?

Voordeel 5: relatief voordelig

Heb je enig idee wat de kosten voor een tuinhuisje zijn? De exacte kosten hangen van meerdere factoren af, waaronder het gebruikte materiaal. Over het algemeen kunnen we stellen dat een houten tuinhuis een stuk voordeliger is dan een metaal tuinhuis. Maar, let wel op: dit is niet altijd het geval.

Waarom dit niet altijd het geval is? Omdat ook tal van andere factoren van invloed zijn op het prijskaartje van een tuinhuisje. Zo spelen onder meer de afmetingen, de afwerking, de indeling en het merk ook een belangrijke rol. Voor sommige merken betaal je net iets meer, zoals ook bij bijvoorbeeld merkkleding het geval is.

Als we twee vergelijkbare huisjes van metaal en hout naast elkaar zetten, zien we echter iets opvallends. In nagenoeg alle gevallen is het tuinhuisje van hout voordeliger. Hoe dat komt? Dat komt hoofdzakelijk door het hierboven besproken voordeel: je kunt hout makkelijk bewerken. Dit betekent dat een fabrikant van een tuinhuisje relatief makkelijk het huisje geheel naar wens kan ontwerpen en in elkaar kan zetten.

Uiteraard geldt hierbij ook dat hout een vrij gangbaar product is. Overal waar je maar loopt, tref je hout aan. Ook dat draagt bij aan de relatief lage kostprijs en daarmee aan de relatief voordelige prijs voor een houten tuinhuisje. Hou er echter wel rekening mee dat je sowieso vrij veel voor een tuinhuisje moet betalen. Je kunt de aanschaf van een tuinhuisje in veel gevallen niet vergelijken met bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe tuintafel. Een nieuwe tuintafel kost vaak enkele honderden euro’s, maar een gemiddeld tuinhuisje kost hier het meervoudige van. Daarover vertellen wij je verderop in dit artikel ook nog meer.

Voordeel 6: je hebt de keus uit meerdere houtsoorten

Wil je het houten tuinhuis echt volledig naar wens gaan maken? Wil je eigenlijk alleen maar voor het beste houten tuinhuisje gaan? Dan is het aan te raden om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende houtsoorten. Je kunt bijvoorbeeld voor steigerhout kiezen, maar ook douglashout en vurenhout behoren tot de mogelijkheden.

Wat voor jouw tuinhuis de beste houtsoort is? Dat is echt volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Van veraf lijken de meeste houtsoorten op elkaar, maar van dichterbij zie je toch duidelijk verschil tussen de houtsoorten. Zo hebben alle houtsoorten hun eigen kleur, hun eigen structuur en hun eigen grofheid.

Bovendien zijn sommige houtsoorten leverbaar in dikke planken, terwijl andere houtsoorten ook in dunne planken geleverd kunnen worden. Dit is ook weer afhankelijk van de betreffende houtsoort en van jouw eigen voorkeuren. Het kan in ieder geval geen kwaad om even een goed vergelijk tussen de verschillende houtsoorten te maken. Je ziet dan eigenlijk al direct dat je uit meerdere soorten kunt kiezen en dat het maken van een goed vergelijk dus zeker belangrijk is.

Je hebt hierboven kennis kunnen maken met vrij veel voordelen van een houten tuinhuisje. Wij willen je echter graag zo uitgebreid mogelijk informeren, waardoor wij je in dit artikel ook kennis laten maken met enkele nadelen. De belangrijkste nadelen van een houten tuinhuisje bespreken we dan ook graag hieronder.

Nadeel 1: het gewicht

Kies je voor een tuinhuis van hout? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, geniet je dan van veel voordelen. Je moet echter ook rekening houden met meerdere nadelen, waaronder een fors gewicht. Als je een klein of groot tuinhuis van hout hebt, moet je rekening houden met het vrij hoge gewicht. Dit vrij hoge gewicht zorgt er onder meer voor dat je voor een goede fundering onder het tuinhuis moet zorgen.

Heb je géén goede fundering onder het tuinhuis? Dan is de kans heel groot dat het tuinhuis begint te verzakken. Alleen door een goede fundering aan te laten leggen, kun je voorkomen dat het hoge gewicht van het tuinhuisje schade aan gaat brengen. Hoe je deze fundering aan kunt laten leggen? Nou, je moet hier in veel gevallen toch een vakman voor inhuren. Dit nadeel brengt dus ook een vrij grote kostenpost met zich mee.

Kun je dit op één of andere manier handig oplossen? Nee, eigenlijk niet. Het is nu eenmaal een feit dat hout relatief zwaar is. Zeker als je voor een groot tuinhuisje kiest, weegt het tuinhuisje behoorlijk veel. Wil je dat liever niet? Dan kun je beter kiezen voor een tuinhuis van bijvoorbeeld kunststof.

Nadeel 2: je moet het hout verzorgen

Wil je graag zo lang mogelijk van het prachtige houten tuinhuisje in jouw achtertuin genieten? Dan is het onwijs belangrijk dat je het tuinhuisje goed weet te verzorgen. Dit doe je onder meer door het hout goed schoon te houden, door het hout af en toe te lakken en door het hout af en toe van een nieuw kleurtje te voorzien.

Kortom: je moet zeker de nodige tijd en aandacht besteden aan de verzorging van het hout. Doe je dat niet? Dan heb je kans dat het hout een stuk minder stevig wordt, dat het hout een stuk minder wordt en dat de uitstraling van jouw tuinhuisje dus negatief gaat veranderen. Kun je daar iets tegen doen? Ja, zeker. Door strikt het onderhoud/de verzorging voor het tuinhuis te verzorgen.

Daarbij moet je ook rekening houden met een kleine extra kostenpost. Je moet namelijk ook rekening houden met het feit dat je verschillende onderhoudsmiddelen moet kopen. Door die onderhoudsmiddelen te kopen, verschaf je jezelf in ieder geval de mogelijkheid om het hout perfect te verzorgen.

Nadeel 3: relatief prijzig

Lijkt het jou prachtig om een tuinhuisje in jouw tuin neer te zetten? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Wij willen je echter ook graag wijzen op het feit dat de aanschaf van een tuinhuis vrij prijzig is. Je moet al snel rekening houden met een bedrag van enkele duizenden euro’s. Ga je voor een kleiner tuinhuis? Dan is het uiteraard zo dat je daar een stuk minder voor hoeft te betalen.

Het is hoe dan ook verstandig om goed rekening te houden met de kosten van een houten tuinhuisje. Het aanschaffen van een houten tuinhuis kost nu eenmaal veel geld, maar daar krijg je ook een hoop voor terug. Is dit dan ook een zwaarwegend nadeel? Nee, in onze ogen is dat zeker niet het geval.

Slotwoord

Wil jij een tuinhuis in jouw tuin neer gaan zetten? Om meerdere redenen is het dus heel interessant om te kiezen voor een tuinhuisje van hout. Is de aanschaf van een houten tuinhuis dan ook iets wat wij aan kunnen raden? Ja, dat kunnen wij zeker. Als je voor een tuinhuis van hout kiest, weet je gewoon dat je van meerdere voordelen gaat genieten.

Check daarom direct het aanbod van tuinhuizen, maak een goed vergelijk en kies direct het gewenste tuinhuisje uit. Van de aanschaf van een houten tuinhuisje ga je absoluut geen spijt krijgen!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »