{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 31 mei 2022

Een kas in de tuin!

 

Tegenwoordig is het enorm populair. Het houden van een moestuin. We verbouwen allemaal naar hartenlust onze eigen gewassen en genieten hier ook enorm van. Voor veel mensen is er een nieuwe hobby geboren en een passie ontstaan. Ze maken er bijna een sport van om te zorgen voor de meest heerlijke groente soorten, stukken fruit en verse kruiden. Dit alles om ervoor te zorgen dat er zo lekker en gezond mogelijk kan worden gegeten en daarnaast ook om een stukje ontspanning te vinden in heg bezig zijn in een moestuin!

 

Vaak zien we dat er een stukje van de tuin gebruikt wordt om een moestuin in te starten en dat er daarnaast vaak ook gebruik wordt gemaakt van een moestuin bak. Op deze manier kun je dus heerlijk aan de slag en de meest lekkere en vooral ook verse soorten groenten en fruit verbouwen! Een feestje op zich natuurlijk!

 

Maar wat natuurlijk helemaal geweldig is, de droom van iedere hobby moestuin houder is een kas in de tuin. In een kas kun je natuurlijk optimaal verschillende soorten groente en fruit verbouwen. Nergens smaakt het zo lekker als de soorten groente en fruit die je in een kas gekweekt hebt! Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat heel veel mensen dit als wens op hun wensenlijstje hebben staan.

 

Vaak wordt er echter gedacht dat je voor een kas in de tuin een enorme lap grond nodig hebt en dat het anders geen succes zal zijn maar niets is minder waar. Ook in een normale tuin kun je prima een kas plaatsen alleen dan van een kleiner formaat. In deze blog gaan wij je precies vertellen hoe je dat nu eigenlijk aanpakt een kas in de tuin. Waar moet je allemaal op letten en hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk de meest heerlijke gewassen uit deze kas kunt toveren? Lees je met ons mee?

 

Niet enkel in een grote tuin

 

Het is een misvatting dat je enkel een kas in de tuin kunt hebben als je een enorme tuin hebt of als je heel landelijk woont. Dit is namelijk helemaal niet waar want ook bij een rijtjeswoning kun je prima uit de voeten met een kas in de tuin. Wel is het natuurlijk zo dat het formaat van de kas afhankelijk is van het formaat van de tuin en dat is dan wel iets om rekening mee te houden.

 

In een kleinere tuin past een kleinere kas maar dat is natuurlijk logisch. Maar het is dus zeker niet zo dat een kas enkel maar in een grote tuin tot zijn recht komt. Gelukkig zijn de kassen ook in allerlei soorten en maten te koop zodat er altijd wel een formaat en type is dat perfect bij je tuin en de ruimte die je tot je beschikking hebt past! Op deze manier kun je dus prima een kas in je tuin plaatsen en dit verder vorm geven.

 

Natuurlijk is het wel zo dat in hele grote tuinen ook hele grote kassen passen waar je dus heel veel soorten groenten en fruit kunt verbouwen en dat is uiteraard in een kleine tuin minder het geval. Maar als je goed nadenkt over welke gewassen je graag wil kweken dan is dit natuurlijk geen enkel probleem!

 

Het plekje voor de kas

 

Als je dus in een kleinere tuin een kas wil plaatsen is dat geen enkel probleem. Wel is het zo dat je er net als bij een grotere tuin goed over na moet denken waar je dit wil doen. Het is namelijk zo dat je kas zoveel mogelijk zonlicht nodig heeft en het is dan natuurlijk handig als je kas dit ook kan krijgen.

 

Vandaar dat het slim is om goed te kijken waar in de tuin je de kas een plekje gaat geven. Doe dit bij voorkeur op een plek waar de kas vol in de zon staat zodat je gewassen hier zo goed en zoveel mogelijk van kunnen profiteren!

 

Maar er zijn nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het ook enorm belangrijk hoe de kas zich verhoudt tot de overige inrichting van de tuin. Stel je hebt een looproute in je tuin dan wil je natuurlijk niet dat de kas daar in de weg staat zodat je er niet meer door kan. Dan wil je natuurlijk wel de ruimte hebben in je tuin. Vandaar dat het dan erg prettig kan zijn om ervoor te zorgen dat je kas een handige positie in de tuin heeft zodat hij nergens in de weg staat!

 

Ook moet je er rekening mee houden dat de kas vrij hoog kan zijn afhankelijk natuurlijk van het soort kas dat je kiest. Hierdoor is het dus ook zo dat je soms in de ruimte eromheen wat weinig zon in je tuin hebt, het is dan ook handig om hier ook goed naar te kijken en om ervoor te zorgen dat je hier rekening mee houdt, alleen dan kun je de kas een fijne positie in je tuin geven en hier optimaal van profiteren!

 

Het plekje voor de kas is daarnaast ook van belang voor de groei van de gewassen in de kas en het slagen hiervan. Ook hier heb je dus de nodige ruimte en zon voor nodig en dat is dus echt ideaal.

 

Een goede ondergrond

 

Naast dat de positie in de tuin van de kas enorm belangrijk is speelt de ondergrond voor de kas ook een rol. Hierbij is het vooral van belang dat je voor een goede en fijne ondergrond zorgt die dus ook stevig is voor de kas. Ook moet de ondergrond effen zijn je wil natuurlijk niet hebben dat de kas helemaal scheef komt te staan of gaat verzakken. Op die manier heb je er natuurlijk weinig aan en kom je alleen maar in de problemen.

 

Een goede en stabiele ondergrond is dus een vereiste voor je kas en dat is natuurlijk enorm prettig. Het beste is als je kas op een fundering kan staan en dat je er zo dus voor kunt zorgen dat je kas van alle gemakken is voorzien en een heel fijne plek in je tuin heeft!

 

Let ook goed op de ruimte die er rondom de kas over blijft om bijvoorbeeld heen en weer te lopen. Ook dit is enorm belangrijk en zorgt ervoor dat je goed bij je kas kunt om voor al je gewassen te zorgen! Ideaal dus en een hele fijne kans!

 

Verschillende soorten gewassen

 

Als je een kas in de tuin hebt staan dan ga je natuurlijk aan de slag met het verbouwen van gewassen. Zeker bij een wat kleinere kas moet je natuurlijk wel keuzes maken en goed kijken welk soort gewassen je nu eigenlijk het beste kunt verbouwen. Hier zijn veel mogelijkheden in maar het is natuurlijk wel zo prettig als je kiest voor gewassen waar je ook echt zelf wat aan hebt en waar je dus ook van kunt profiteren.

 

Bedenk dan ook vooraf goed welke soorten groente en fruit er thuis regelmatig bij jullie op tafel staan. Op deze manier kun je hier dus goed mee uit de voeten en weet je dus ook prima te verzorgen dat alles netjes blijft!

 

Daarnaast is het ook zo dat je goed na moet denken over welke soorten gewassen er wanneer groeien. Op deze manier kun je hier dus ook een afweging in maken en rekening mee houden en ervoor zorgen dat de verschillende soorten gewassen op elkaar afgestemd zijn! Wellicht dat de ene soort eerder gegroeid is en klaar voor de oogst dan de ander en dan kun je dit natuurlijk handig regelen!

 

Zo ontstaat er dan weer een plekje voor een ander soort gewas en zo kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat er altijd ruimte en plek is om alle gewassen die je wenst een plekje te geven en goed te laten groeien!

 

Zorg goed voor je gewassen

 

Het fijne aan een kas in de tuin is dat je iedere dag even een kijkje kunt nemen. Je hebt dus direct zicht op je kas en kunt dus ook meteen heel makkelijk problemen ondervangen. Doordat de kas in je eigen tuin staat zie je namelijk heel snel wanneer een plantje extra zorg en aandacht nodig heeft en kun je dit dus ook bieden. Dit is enorm handig en zorgt ervoor dat je dus optimaal voor je gewassen kunt zorgen!

 

Daarnaast is het natuurlijk ook handig dat je ze makkelijk kunt verzorgen rechtstreeks vanuit je tuin! Gewassen hebben natuurlijk vaak wel een bepaalde vorm van zorg nodig. Zo moet je ze voldoende water geven, zeker in een kas. Juist door de warmte die er ontstaat en de condens die het water dan geeft krijg je dat sub tropische klimaat waar je naar op zoek bent en waar je gewassen het zo goed op doen. Wel is het zo dat er ook voldoende zuurstof bij je planten moet komen dus regelmatig luchten is echt enorm belangrijk. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je gewassen in goede staat blijven en dat de planten alles krijgen wat ze nodig hebben en dat is totaal geen overbodige luxe!

 

Ook extra voeding of bemesting is vaak nodig en mag dan ook zeker niet over het hoofd worden gezien! Door ook op deze manier je planten te geven wat ze nodig hebben groeien ze extra goed en dat zie je natuurlijk overal in terug! Mochten je planten dus extra voeding nodig hebben geef ze dit dan gerust alleen zo zorg je voor een goed klimaat in de kas en voor gezonde planten waar je uiteindelijk goed van kunt oogsten.

 

De juiste timing

 

Bij het kweken van gewassen is de juiste timing van enorm groot belang. De plantjes of zaden moeten namelijk op de juiste tijd de grond in maar moeten ook op het juiste moment geoogst worden en op het juiste moment verzorgd worden. Alleen als je deze timing aanhoudt en hier goed voor zorgt kun je optimaal van je beplanting profiteren. Alleen dan zal je een goede oogst hebben en dat is natuurlijk heel wat waard!

 

De juiste timing is dan ook essentieel en zorgt er dus ook voor dat je gewassen het zo goed mogelijk doen! Geen problemen meer met planten die er te vroeg in gingen of juist te laat geoogst werden waardoor je oogst dus mislukt. Dat wil je natuurlijk niet meemaken. Vandaar dat de juiste timing van enorm groot belang is en ervoor zorgt dat alles klopt met elkaar.

 

Verdiep je vooral ook in de juiste timing voor het planten van plantjes in een kas. Dit is van groot belang om dat dit net weer even wat anders werkt dan planten die je in de grond een plekje geeft! Het is dan ook van groot belang dat je hier goed naar kijkt en hier rekening mee houdt.

 

De juiste timing is dan ook de sleutel tot succes en de bepalende factor in het wel of niet lukken van de plantjes en het kweken van je gewassen tot een goede oogst!

 

Een kas in de tuin

 

We kunnen dus wel stellen dat een kas in de tuin een heel erg goed idee is waar je enorm veel plezier en profijt van kunt hebben, ten eerste is het natuurlijk heel erg leuk om lekker in je tuin bezig te zijn en om ervoor te zorgen dat je ook nog eens een fijne oogst hebt na een tijdje! Het kweken van gewassen is dan ook zeker weten een aanrader.

 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je dus prima een kas kunt plaatsen in een kleinere tuin. Hier heb je dus helemaal niet veel ruimte voor nodig want gelukkig zijn kassen er in allerlei soorten en maten en dat is dan ook meteen heel erg prettig! Het is dan ook een enorm fijn voordeel dat je op deze manier de kassen kunt gebruiken in je tuin om een fijne oogst te realiseren.

 

Denk je eens in hoe fijn het is om heerlijk vers en gezond uit eigen tuin te kunnen eten! Op deze manier profiteer je optimaal van een heerlijke oogst die je in al je gerechten kunt verwerken. Heerlijke soorten groenten en fruit en verse kruiden zo vers uit je eigen kas in de tuin! Een feestje op je bord!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »