{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Een korte blik op het aanbod van tuintafels

  • Door Roos
  • Tuesday 10 / 08 / 2021 0
Een korte blik op het aanbod van tuintafels

In de zomer is jouw eigen tuin natuurlijk de beste plek om te genieten van het lekkere weer. Hoe leuk is het ook als je familie of vrienden heerlijk kan borrelen of kan eten in jouw tuin aan de perfecte tuintafel. Een tafel waar iedereen goed aan zit en waar je alle hapjes en drankjes goed kan plaatsen. Maar wat is dat voor tafel? En wat voor tafel vind jij mooi? Welk materiaal en welke vorm? Daar ga je in deze blog bij geholpen worden, want er komt informatie aan over het aanbod, de soorten materiaal en de vorm.

Het aanbod

Een ieder heeft zo zijn of haar eigen wensen bij de zoektocht naar de juiste tuintafel. De ene vindt een hoge tafel mooi terwijl de ander juist een lange eettafel wil in de tuin. Er zijn in ieder geval voldoende mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Stuk voor stuk komen de opties aan bod.

Bartafel

Om te beginnen heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een bartafel. Een bartafel is hoger dan een andere soort tuintafel. Door gebruik te maken van een bartafel creëer je je eigen barretje in de tuin. Dat zorgt natuurlijk voor veel gezelligheid. Echter is zo’n bartafel vaak wel wat kleiner waardoor het niet heel eenvoudig is om daar extra stoelen aan te schuiven. Dit komt niet alleen door het formaat van de tafel maar natuurlijk ook door de hoogte van de tafel. Hier kan je dus van te voren al rekening mee houden wanneer je een bartafel wil aanschaffen.

Bijzettafel

Een andere mogelijkheid is de bijzettafel. Eigenlijk zegt de naam het al en is een bijzettafeltje een extra tafel die je eenvoudig naast een stoel of een bank kan plaatsen om daar bijvoorbeeld je drankje op te plaatsen. Het voordeel van zo’n soort tafel is dat die makkelijk te pakken is en ook weer eenvoudig op te bergen. Echter zit er ook een nadeel aan en dat komt eigenlijk door het formaat, want wanneer je er een paar drankjes op zet dan staat de tafel in principe al vol.

Bistrotafel

Maar je kan ook gaan voor een bistrotafel. Zo’n soort tafel brengt een Franse tint in je tuin dus als je hier van houdt dan is dit een interessante optie voor je. De bistrotafel is handig om wat kleine hapjes op te zetten maar eigenlijk kan zo’n tafeltje ook gewoon gebruikt worden als sfeermaker in de tuin. Echter geldt bij een bistrotafel hetzelfde als bij een bijzettafel; over het algemeen zijn ze redelijk klein waardoor ze snel vol zullen staan.

Een ‘normale’ eettafel

Daarnaast kan je ook kiezen voor een echte eettafel in de tuin. Als je de ruimte hebt en je houdt ervan om gezellig samen buiten in de tuin te eten dan is dit de ideale tafel. De eettafel zijn er echt in allerlei soorten en maten te verkrijgen, waardoor de altijd wel iets in het aanbod voor jou tussen zit. Ook in het materiaal zijn verscheidene mogelijkheden. Daar wordt later op teruggekomen. Een groot voordeel van een eettafel in de tuin is dat je er eenvoudig veel hapjes en drankjes op kan neerzetten en dat je gemakkelijk een extra stoel aanschuift mocht dat nodig zijn.

Inklapbare tuintafels

Verder heb je ook nog de inklapbare tuintafels. Deze soort tafel is ideaal geschikt voor een kleine tuin of voor op een balkon. Eigenlijk zegt de naam al voldoende maar je kan deze tafel gemakkelijk inklappen en aan de kant zetten, zodat je weer ruimte tot je beschikking hebt.

Picknicktafels

Tot slot heb je in de tuin ook nog de keuze voor een picknicktafel. Veel mensen vinden een picknicktafel een gezellige sfeermaker in de tuin. Daarnaast is een picknicktafel ook in verschillende soorten en maten te verkrijgen wat betekent dat er altijd wel een picknicktafel is die in jouw tuin past en ook bij jouw persoonlijke smaak. Het nadeel van een picknicktafel is wel dat het best wat ruimte in beslag neemt in de tuin, omdat de banken niet onder de tafel kunnen staan.

Het materiaal

Zoals al eerder benoemd zijn de tuintafels in verschillende materiaalsoorten te verkrijgen. Het materiaal heeft een grote rol in de levensduur van een tuintafel. Echter is ook het onderhoud per materiaalsoort verschillend. Het is dus belangrijk dat je van te voren weet wat je te wachten staat bij welke materiaalsoort, zodat je voor jezelf een juiste keuze kan maken.

Wicker

Allereerst kan je kiezen voor een tuintafel van het materiaal wicker. Wicker is het Engelse woord voor vlechtwerk en deze materiaalsoort is een van de meest populaire onder de tuintafels. Waarschijnlijk heb je nu dan al een beeld van het materiaalsoort. Door het vlechtwerk krijgt de uitstraling van zo’n tafel een bepaalde speelsheid en tegelijkertijd ook karakter. Wicker is gemaakt van een sterk soort kunststof.
Een tuintafel van wicker zorgt voor een stijlvolle sfeer in de tuin. Daar komt bij dat wicker heel gemakkelijk te onderhouden is. Eigenlijk is regelmatig schoonmaken al voldoende om ervoor te zorgen dat deze tuintafel een lange levensduur heeft.

Aluminium

Daarnaast heb je ook de optie voor een aluminium tuintafel. Aluminium is een materiaalsoort dat niet kan roesten en een moderne uitstraling geeft. Het absolute voordeel van een tafel van aluminium is het gewicht. Het is namelijk heel licht, waardoor het heel eenvoudig te verplaatsen is. Dit is natuurlijk ideaal als je af en toe wilt schuiven met de tafel of als je hem even binnen wilt zetten in de winter.
Aluminium laat zich ook goed combineren met andere soorten materiaal. Vaak is bij een aluminium tuintafel dan ook alleen het frame gemaakt van aluminium. Het tafelblad kan ook van een ander soort materiaal zijn. Vaak wordt hier dan gekozen voor hout. Dus als jouw keuze op een aluminium tafel valt dan heb je in principe twee opties; een volledige aluminium tafel (zowel frame als tafelblad) of een frame van aluminium en een tafelblad van hout.

Hout

Wil je voor een natuurlijke look in de tuin gaan dan is een tafel van hout absoluut een goede keuze. Wat betreft het kiezen van het soort hout heb je ook weer allerlei mogelijkheden maar als je voor hout gaat dan is het verstandig om in ieder geval voor hout te kiezen dat voorzien is van het FSC-keurmerk. Dan zit je sowieso goed.

Teakhout

Tegenwoordig is Teakhout heel populair. Deze houtsoort is afkomstig van de boom Tectona Grandis. Dit komt doordat deze tropische houtsoort een rustieke uitstraling heeft en ook nog duurzame eigenschappen. De grote dichtheid en het bezit van nature olie zijn voorbeelden van deze duurzame eigenschappen. Dit zorgt er ook voor dat deze houtsoort om weinig onderhoud vraagt en er voor een lange tijd uitziet als nieuw.

Hardhout

Een andere houtsoort is hardhout. Hardhout heeft de eigenschap dat het in de loop van de tijd verweert, waardoor het een grijstint krijgt. Wanneer je dit niet wil dan is het noodzakelijk om regelmatig de tafel te onderhouden. Een nadeel van een houten tafel is dat ze zwaar zijn, waardoor het niet eenvoudig is om de tafel regelmatig te verplaatsen.

Kunststof

Nog een andere optie is een tuintafel van kunststof. Tafels van kunststof zijn er in verschillende vormen en formaten. Dit betekent dat er vrijwel voor iedereen iets te vinden is wat bij zijn of haar tuin past. De tafels van kunststof zijn bestand tegen een stootje, waardoor het een logische keuze is als je hiervoor kiest wanneer je kinderen hebt. Daar komt ook bij dat tafels van kunststof redelijk goedkoop zijn. Echter is het gewicht van een kunststof tuintafel zowel een voor- als een nadeel. Door het lichte gewicht is de tafel gemakkelijk te verplaatsen maar dat betekent ook dat het sneller instabiel is.

Roestvrijstaal

Het laatste materiaal dat hier benoemd wordt is roestvrijstaal. Roestvrijstaal is ideaal geschikt voor gebruik buiten, zoals een tuintafel. Dit materiaal is stevig, van hoge kwaliteit en is tegen vrijwel alle soorten weersomstandigheden bestand.
Een tafel van roestvrijstaal zorgt voor een industriële uitstraling in de tuin. De tafels hebben een stoer uiterlijk en zijn een echte eyecatcher in de tuin.

De vorm

Tuintafels zijn in allerlei verschillende vormen te verkrijgen. Hierdoor sluit er altijd wel iets aan op jouw persoonlijke voorkeur maar ook op de ruimte die jij ter beschikking hebt in de tuin. Elke vorm heeft ook haar voor- en nadelen.

Vierkant of rechthoekig

De eerste vorm waar je voor kan kiezen is een vierkante of rechthoekige tafel. De meest gekozen vorm onder de tuintafels is toch wel de rechthoekige. Het voordeel hiervan is dat je veel ruimte hebt die je goed kan benutten terwijl je er tegelijkertijd ook met veel mensen aan kan zitten. Ook zijn de rechthoekige tafels in verschillende maten te verkrijgen waardoor er altijd wel een geschikte maat is voor bij jou in de tuin.
De andere vorm is de vierkante tafel. Deze is vaak ideaal voor de wat kleinere ruimtes. Ondanks dat de tafel in een wat kleinere ruimte staat, kunnen er alsnog voldoende mensen aan de tafel zitten. Een vierkante tafel is ook ideaal geschikt om met vrienden een spelletje aan te spelen. Een nadeel van een vierkante tafel is echter wel dat je er niet gemakkelijk extra stoelen bij aan kan schuiven.

Rond of ovaal

Daarnaast kan je ook kiezen voor een ronde of een ovale tafel. Over het algemeen nemen deze tafels weinig ruimte in beslag en kan je er ook nog gemakkelijk omheen lopen. Nog een voordeel van een ronde of ovale tafel is dat je je zelf niet tegen hoeken kan stoten of pijn kan doen. Zeker wanneer je kinderen hebt is dit natuurlijk ideaal. Ondanks dat je ovale tafels niet zo vaak ziet, is dit wel een ontzettend leuke vorm. Het is net iets minder populair maar ze zorgen wel voor een speelse look.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »