{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 24 april 2021

Een moestuinbak in de tuin

We kennen allemaal wel de traditionele moestuin of volkstuin. Een stuk grond waarop men allerlei gewassen laat groeien. Vaak een ontzettend leuke bezigheid om een moestuin te verzorgen maar ook nog eens enorm zinvol aangezien u na een seizoen hard werken vaak ook flink kan oogsten.

Meestal zien we dat men voor het verbouwen van gewassen een stukje grond van de tuin gebruikt, hier wordt de grond klaar gemaakt voor het planten van de zaadjes en na het planten worden de opkomende jonge plantjes verzorgd tot ze uiteindelijk groot genoeg zijn om geoogst te woorden.

Een enorm leuk en leerzaam proces natuurlijk. Nu denkt men vaak dat u voor een moestuin toch echt wel een flink stuk grond nodig heeft. Alleen dan kan het goed lukken om de gewassen te verbouwen en tot een oogst te komen.

Maar niks is minder waar, wist u dat er ook een zogenaamde moestuinbak bestaat en dat u hierin ook prima gewassen kunt laten groeien? Uiteraard in kleinere hoeveelheden maar het principe van het verbouwen van gewassen is hetzelfde.

In dit artikel laten wij u graag zien wat een moestuinbak precies is, hoe u hier gewassen in kunt verbouwen en wat de voordelen van een moestuinbak zijn!

Wat is nu eigenlijk precies een moestuinbak



Heel simpel gezegd een vierkante houten bak, vaak van een meter bij een meter waarin u gewassen kunt verbouwen. In de moestuinbak wordt grond gestort en op deze wijze heeft u eigenlijk een stukje moestuin grond in een bak.

Ook zien we vaak dat de bak op pootjes staat, dit heeft een groot voordeel zo kan men er namelijk gemakkelijk in werken zonder steeds gebogen te staan met alle gevolgen voor de rug van dien.

Een moestuinbak is ook een prima oplossing voor de wat kleinere tuin. U heeft er relatief weinig ruimte voor nodig, in ieder geval minder dan voor een stuk moestuingrond, en u kunt er toch gewassen in verbouwen.

Een ander bijkomend voordeel is dat u de moestuinbak in iedere maat kunt maken, geschikt naar de afmetingen van de plek waar hij komt te staan.

Een moestuinbak werkt verder dan ook exact hetzelfde als een stuk moestuingrond, en wist u dat u een moestuinbak ook nog eens heel gemakkelijk zelf kan maken.

Zelf een moestuinbak maken



Zoals we al aangaven kunt u een moestuinbak ook heel makkelijk zelf maken. Hier heeft u een aantal artikelen voor nodig, ten eerste hout en verder grond, bodemdoek, spijkers of schroeven en voeding voor de grond.

Vervolgens gaat u als volgt te werk, eerst kijkt u goed naar de plek waar de moestuinbak zal komen te staan, het kan verstandig zijn om de maten op te meten zodat u later niet voor verrassingen zal komen te staan.

Als u dit gedaan heeft dan kunt u natuurlijk vrij gemakkelijk de maten van de moestuinbak bedenken. Als u deze heeft dan is het zaak om het hout op maat te zagen en er een bak van te vormen. De bodem van deze bak bedekt u met het bodemdoek. Dit zorgt ervoor dat de grond niet zal doorlekken en het hout rot zal maken. Vervolgens stort u op het bodemdoek de grond.

Als laatste kiest u voor een verrijkende voeding van de grond en voegt u deze toe. De grond ligt namelijk los in een bak en heeft daardoor niet meer alle voeding die hij normaal vanuit de bodem krijgt.

U kunt er ook nog voor kiezen om zogenaamde houten verdelers toe te voegen aan de bak. Op deze manier maakt u een raster en kunt u binnen een raster vak verschillende gewassen laten groeien. Maar dit is uiteraard niet noodzakelijk.

En dan is de moestuinbak klaar voor gebruik. U kunt er nog wel voor kiezen om de moestuinbak zo plat op de grond te zetten of om hem eventueel op pootjes te plaatsen. Op deze manier kunt er makkelijker bij en het kan een hoop rugklachten schelen.

Het verbouwen kan beginnen



En dan is het zover, de moestuinbak staat in elkaar en het verbouwen van de gewassen kan beginnen. Het is ten eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond in de moestuinbak in optimale conditie is. Dit doet u door hem goed vochtig te maken en door voeding toe te voegen aan de grond. Dit kunt u doen in de vorm van mest of verrijkende korrels. Beide werken enorm goed.

Daarna kunt u kiezen welke gewassen u graag in de moestuinbak zou willen gaan verbouwen. Uiteraard is hier enorm veel keuze in. Let wel goed op het formaat dat de volwassen gewassen zullen behalen. Een zaadje planten vraagt natuurlijk weinig ruimte maar het is wel fijn dat als de plant gaat groeien hij ook voldoende plek heeft. Dit staat vaak ook aangegeven op de verpakking van de verschillende zaden. Het is dus belangrijk om hier ook echt rekening mee te houden.

Als u de verschillende gewassen heeft gekozen kunt u de zaadjes in de grond gaan planten. Maak kleine kuiltjes in de grond en leg hier de juiste hoeveelheid zaadjes in. Vervolgens maakt u de kuiltjes dicht met weer wat grond en maakt u ze wat vochtig. En dan kan het wachten beginnen.

Zorg er wel regelmatig voor dat u de groeiende gewassen water geeft, en haal het omliggende onkruid met regelmaat weg. Dit vraagt namelijk energie van de grond die nu niet meer naar de groeiende planten gaat. En dat is jammer want zij hebben het nu juist zo hard nodig!

Waar moet ik op letten bij het werken met een moestuinbak



Bij het werken met een moestuinbak zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Zo is het ten eerste belangrijk dat u goed kijkt naar welke gewassen u in de moestuinbak gaat verbouwen en of dit qua ruimte gaat passen.

In een moestuinbak heeft u uiteraard minder ruimte dan op een stuk grond, zeker naar de zijkanten toe. Het zou dan ook jammer zijn als u er gewassen zou planten die uiteindelijk met de ruimte niet goed uit de voeten zouden kunnen. Dit kan de groei van het gewas belemmeren of er zelfs voor zorgen dat het gewas helemaal niet meer kan groeien.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om het bodemdoek in de moestuinbak erg goed te bevestigen zowel aan de onderkant als aan de zijkanten. Op deze manier zorgt u er namelijk voor dat er weinig lekkage plaats kan vinden en zal de moestuinbak niet snel rotten met alle gevolgen van dien. Voor het behoud van uw moestuinbak is dit dus enorm belangrijk Ook is het raadzaam om goed te kijken naar de grond die u aan de moestuinbak toevoegt. De aarde in onze tuinen wordt namelijk ook gevoed door de bodem en de gewassen eromheen. Een moestuinbak is erg af gekaderd en hierbij is dat dus niet het geval.

Bij een moestuinbak moet men dus goede rijke grond toevoegen zodat de gewassen hier voldoende voeding uit kunnen halen om te groeien. Deze voeding bestaat al kant en klaar maar de bestaande grond kan ook verrijkt worden door het toevoegen van bijvoorbeeld mest of korrels.

Op deze manier zorgt u voor een bodem die voldoende voeding zal bieden voor de optimale groei van de gewassen met een mooie volle oogst als gevolg.

Een andere tip is om ook goed naar de plaatsing van de moestuinbak in de tuin te kijken. Veel gewassen groeien namelijk enorm goed van zonlicht. Het kan dan ook enorm fijn zijn om een moestuinbak op een zonnige plek te zetten.

Vaak zien we bij een moestuinbak op poten dat men onder de poten wieltjes maakt, dit is een hele slimme tip. Op deze manier kan de moestuinbak namelijk verplaatst worden en kan hij bijvoorbeeld bij een harde storm op een beschutte plek worden gezet om de gewassen te beschermen tegen de elementen van het weer.

Er kan geoogst worden



Uiteindelijk is het dan zover, na het planten van de zaadjes en het verzorgen van de jonge planten zijn de gewassen nu volwassen gegroeid en kunnen ze geoogst worden.

Het zal een mooi gezicht opleveren een volle moestuinbak vol heerlijk gewassen die nu geoogst en gegeten kunnen worden. Vaak kan men niet alle gewassen tegelijk oogsten aangezien de verschillende gewassen vaak op verschillende momenten klaar zijn om geplukt te worden.

Laat u hierover goed informeren zodat u zeker weet dat u een gewas oogst dat er helemaal klaar voor is en dat ook echt gegeten kan worden.

Het is een enorm leuk karwei om de gewassen te oogsten en eindelijk het resultaat te zien van al het werk en de zorgen voor de gewassen. En daarna kan het feest beginnen, er kan eindelijk geproefd worden.

En wat smaakt dat dan heerlijk en puur, gewassen uit eigen tuin. Het is een smaak die niet te vergelijken is met de producten die u in de supermarkt koopt. Alles smaakt enorm puur en vers en heeft soms zelfs een totaal andere smaak dan een supermarktproduct.

Dit kan soms best even wennen zijn maar uiteindelijk leert u deze pure smaken enorm waarderen en wil u nooit meer anders! Daarnaast heeft het ook nog eens enorme voordelen voor de gezondheid, doordat alles zo puur en vers en onbewerkt is komt er geen troep het lichaam in maar enkel pure goede voeding vol vitamines en mineralen.

Uw eigen moestuinbak



In dit artikel hebben wij u van alles verteld over de moestuinbak. De voor en nadelen en waar u rekening mee moet houden bij het planten van gewassen in de moestuinbak. Daarnaast hebben we ook uitgelegd hoe u zelf vrij gemakkelijk een moestuinbak kunt maken.

Uiteindelijk zijn de moestuinbakken uiteraard ook bij de tuincentra te koop dus het is volledig aan u welke keuze u maakt. Het kan fijn zijn een moestuinbak kant en klaar aan te schaffen maar het kan ook zo zijn dat u het leuk vindt om er zelf eentje te maken. Alles is mogelijk hierin.

Bij het zelf maken heeft u wel ook het grote voordeel dat u de moestuinbak volledig op maat kan maken geschikt voor de plek waar hij zal komen te staan. Terwijl het voordeel van de kant en klare moestuinbak is dat u er verder geen werk meer aan hoeft te verrichten en zo kan starten met het verbouwen van gewassen.

Welke keuze u ook maakt wij weten zeker dat u geen spijt gaat krijgen van de keuze voor een moestuinbak in eigen tuin. Als de eerste gewassen straks op uw bord liggen kan het genieten beginnen en zal u nooit meer anders willen!