{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Een mooie loungeset kopen voor in je tuin

  • Door Caitlin
  • Thursday 01 / 10 / 2020 0
Een mooie loungeset kopen voor in je tuin

Als je van plan bent nieuwe tuinmeubelen aan te schaffen, dan zal je al snel merken dat er een ruime variatie aan keuzemogelijkheden is. Je kunt kiezen voor losse tuinmeubelen en bijvoorbeeld alleen een paar nieuwe ligstoelen of verstelbare tuinstoelen aanschaffen, een nieuwe losse dinertafel aanschaffen of je kunt besluiten om voor een volledige tuinset te gaan.

Als je van plan bent nieuwe tuinmeubelen aan te schaffen, dan zal je al snel merken dat er een ruime variatie aan keuzemogelijkheden is. Je kunt kiezen voor losse tuinmeubelen en bijvoorbeeld alleen een paar nieuwe ligstoelen of verstelbare tuinstoelen aanschaffen, een nieuwe losse dinertafel aanschaffen of je kunt besluiten om voor een volledige tuinset te gaan.


Wanneer je besloten hebt dat het een volledige tuinset gaat worden, dan heb je alsnog een ruime keuze. Ga je voor een lage prijs, duurzaamheid, gebruiksgemak? Of voor een tuinset die er gewoon mooi uit moet zien? En welk soort materiaal past daar het beste bij?


Natuurlijk kun je tegenwoordig al veel inspiratie opdoen online via de vele websites die tuinmeubilair verkopen, voordat je überhaupt een tuinmeubelwinkel binnenloopt. En als je de deur helemaal niet uit wilt, dan kan je een tuinset ook online bestellen en eenvoudig thuis laten bezorgen. Er zijn tegenwoordig vele prachtige tuinsets in duurzame materialen te verkrijgen, waarvan je jarenlang kunt genieten.
Wanneer je echt indruk wilt maken met jouw nieuwe tuinset en een mooie, duurzame set wilt, dan kun je het beste kiezen voor een mooie loungeset. Een loungeset is een tuinset die echt opvalt in je tuin en een tuin echt een mooi aanzien kan geven. Met een loungeset beschik je over een comfortabele, aangename tuinset bestaande uit een loungebank, waar je met vier tot wel acht personen op zou kunnen zitten (afhankelijk van het formaat van het model). Aangezien bij een loungeset het meestal om een hoekbank gaat zit je op deze set gezellig bij elkaar.


Een loungeset is een luxe tuinset, bestaande uit een loungehoekbank en lage loungetafel en/of voetenbank, eventueel aangevuld met een aantal fauteuils of loungekrukjes. Een loungeset is verkrijgbaar in vele verschillende designs en kleuren, waarmee je zowel een set kunt aanschaffen met een moderne uitstraling als een meer klassieke loungeset die bij een traditionele tuin of inrichting past.

Vaste opstelling of losse modules

Zodra je hebt besloten dat je een mooie loungeset wilt kopen voor in je tuin, dan heb je in de eerste plaats de keuze uit een vaste opstelling of losse elementen. Met een vaste opstelling koop je een loungeset in een hoekbankopstelling. Dit is de meest verkochte opstelling op dit moment, maar is verkrijgbaar in een groot aantal varianten. De loungehoekbank kan eventueel in een set worden gecombineerd met een aantal krukken, een voetenbank, een lage tafel of hoge dinertafel.


Indien je in plaats van een vaste opstelling liever losse modules (elementen) wilt, dan kun je ook zelf een aantal delen van een loungebank combineren tot de door jouw gewenste opstelling. Mocht je bijvoorbeeld liever geen hoekbankopstelling hebben, dan kun je ook een rechte loungebank in combinatie met twee loungestoelen nemen of een halfronde loungebank met een paar krukken. Uiteindelijk bepaal jij dan zelf wat voor jou een mooie en praktische loungeset is die goed bij en in jouw tuin past. Bovendien kun je jouw mooie loungeset met losse modulen altijd uitbreiden als je er later nog een deel extra bij wilt plaatsen voor bijvoorbeeld een extra zitplek. Een loungeset is hoe dan ook een blikvanger in elke tuin.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Loungesets zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, die allemaal hun eigen kenmerken en voor- en nadelen hebben. Vrijwel alle loungesets zijn tegenwoordig weerbestendig en geschikt om langdurig buiten te staan. Ze moeten immers tegen een stootje kunnen en de verschillende weersomstandigheden goed kunnen doorstaan. Als je tuinset immers elke dag urenlang in de zon staat, regen doorstaat en wellicht ook kou of zelfs vorst, dan moet het materiaal hier wel geschikt voor zijn, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.


Het is dan ook belangrijk dat een loungeset duurzaam is. Maar welk materiaal is nu het meest duurzaam en het beste bestand tegen de weersomstandigheden in ons koude kikkerlandje?


Uiteraard kun je kiezen voor een loungeset bestaande uit losse delen, die je gemakkelijk in elkaar kunt zetten en uit elkaar halen, zodat je deze snel en eenvoudig binnen kunt opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Maar het meest praktisch is uiteraard als je jouw loungeset gewoon het hele jaar door buiten kunt laten staan, zonder je zorgen te hoeven maken dat het materiaal door zon of regen wordt beschadigd.

Stoelkussens opbergen

Het belangrijkste van je loungeset zijn in feite de stoelkussens. Deze zijn vaak het minst goed bestand tegen diverse weersomstandigheden en zal je het beste binnen opbergen wanneer je niet op je loungeset zit. Zo blijven ze zoveel mogelijk schoon en droog en behouden ze hun kleur zo lang mogelijk.


Er zijn speciale kussentassen te koop waarin je twee of meerdere kussens kunt opbergen. Het beste is om voor een loungeset meerdere kleine kussentassen te gebruiken in plaats van een grote kussentassen, aangezien de kleine tassen praktischer te dragen en op te bergen zijn in plaats van een grote logge tas vol kussens. Ook zijn er loungekussen opbergboxen van wicker te verkrijgen, die je buiten kunt laten staan en waar je de stoelkussens droog in kunt opbergen. Deze bevatten een binnenzak die je kunt dichtritsen, waarmee je kussens droog en schoon blijven. Ideaal voor gebruik tijdens de lente en zomer, maar gedurende het najaar en de winter blijft aan te raden om de stoelkussens binnenshuis of in een droge schuur op te bergen, zodat je voorkomt dat ze vochtig worden of beschimmeld raken.

Mooie en degelijke houten loungesets

De keuze van het materiaal van je mooie loungeset is erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als je hout mooi vind, dan zijn er vele zeer mooie houten loungesets beschikbaar, die zeer duurzaam en weerbestendig zijn. Hout vergt wel vaak het nodige onderhoud om het mooi te houden, dus je zult er in de loop van het jaar wat aandacht aan dienen te besteden om het materiaal in goede staat te houden.
Hardhout spreekt vaak het meest tot de verbeelding als je een houten loungeset wilt die er mooi uitziet en ook duurzaam is. Hardhout is immers in de meeste gevallen duurzamer en harder qua dichtheid dan zachthout. Veel mensen zullen dan ook kiezen voor een loungeset van teakhout of acaciahout, aangezien dit beiden zeer duurzame soorten hardhout zijn, die bovendien mooi grijs verkleuren na verloop van tijd. Je dient het echter wel een of meerdere keren per jaar te lakken, beitsen of oliën. Over het algemeen geniet oliën of beitsen de voorkeur, aangezien zowel olie als beits deels in het hout trekken en daarmee echt voor bescherming van het hout zorgen, terwijl lak meer een soort afsluitende bovenlaag vormt die gemakkelijk kan beschadigen of afbladderen. Met olie of beits blijft het hout dan ook langer mooi en in goede staat. Het verschil tussen olie en beits is dat je met olie meer de natuurlijke kleur van het hout naar voren brengt, als je de vergrijzing van je teakhouten loungeset bijvoorbeeld niet zo mooi vindt en de originele kleur wilt terughalen.


Er zijn echter ook hele mooie zachthouten loungesets verkrijgbaar, bijvoorbeeld van het veelgebruikte steigerhout. Steigerhout is in feite gerecycled hout dat eerder voor steigers in de bouw is gebruikt. Door de jarenlange blootstelling aan cement is het hout al geïmpregneerd en is het weerbestendig. Dat maakt het dan ook ideaal voor tuinterrassen en eveneens voor tuimeubilair. Het hout geeft een zeer robuuste uitstraling aan je loungeset. Alhoewel steigerhout al redelijk weerbestendig van zichzelf is door het eerdere gebruik in de bouw, kun je de levensduur van je steigerhouten tuinset wel verlengen door het hout te beitsen. Bovendien kun je het hout daarmee nog meer karakter of juist kleur geven.

Wicker loungesets

Hout is decennialang min of meer het enige materiaal geweest voor het maken van tuinmeubilair. Populair vanwege de natuurlijke, solide uitstraling die niet alleen mooi past bij binnen meubilair, maar ook zeer geschikt is voor tuinmeubilair. Hout heeft echter als nadeel dat het kan gaan werken, het is een levend materiaal, en dient daarom regelmatig te worden onderhouden.


In verband met het gebruiksgemak en ook het productieproces wordt kunststof steeds meer toegepast voor het maken van tuinsets en ook loungesets. Kunststof tuinmeubelen zijn relatief goedkoop te produceren als ze in bulk worden gemaakt. Vaak dient er namelijk een mal te worden gemaakt om de afzonderlijke meubels in te gieten en deze zijn kostbaar. Kunststof of plastic is echter een zeer veelzijdig materiaal, dat in alle mogelijke kleuren kan worden geleverd en door de 3D printtechnieken in vrijwel elk mogelijk ontwerp kan worden vormgegeven.

Veelzijdig en duurzaam

Wicker is een synthetische vlechtvezel, die veel wegheeft van natuurlijk riet of rotan. Het heeft dan ook een natuurlijke uitstraling. Wicker is echter zeer duurzaam en veel beter bestand tegen regen dan natuurlijk riet of rotan, wat het beter geschikt maakt voor buitengebruik. Daarnaast vereist het weinig onderhoud (je hoeft het bijvoorbeeld niet te schilderen of beitsen zoals je dat bij hout wel dient te doen). Dit maakt het dan ook een erg aantrekkelijk en veelzijdig materiaal. Het wordt in vlechtdraden gegoten die rondom een stoelframe of tafelframe kunnen worden gewikkeld, net zoals dat bij natuurlijk rotan of riet wordt gedaan. De frames zijn meestal van aluminium gemaakt, waardoor er een stevige en duurzame combinatie ontstaat.


De vlechtdraden kunnen plat, halfrond of geheel rond zijn. Aangezien de ronde vlechtdraden het moeilijkste te vlechten zijn, zal een loungeset met een ronde vlechtdraad doorgaans ook wat duurder zijn dan een set die met platte of halfronde wicker is gemaakt. De ronde vlechtdraad is echter ook een stuk sterker en zal minder snel breken door gebruik.

Aluminium loungesets

Aluminium is een metaalsoort die geen ijzer of staal bevat, waardoor het niet kan doorroesten. Het kan echter bij langdurige blootstelling aan zuurstof en vocht wel gaan oxideren, waardoor het een witte verkleuring gaat vertonen, waardoor het zijn glans kwijtraakt. Om dit te voorkomen wordt er door fabrikanten een poedercoating aangebracht op het aluminium. Dit is een stevige verflaag die op het metaal wordt gebrand. Hiermee wordt het onderliggende metaal volledig afgesloten en beschermd. Dit maakt een aluminium loungeset dan ook zeer weerbestendig, zolang je ervoor zorgt dat de coating schoon en onbeschadigd is.

Ga je voor prijs of kwaliteit?

Uiteindelijk zul je bij je keuze voor een mooie loungeset dienen te bepalen of je een lage prijs het meest van belang vindt of toch liever kiest voor duurzaamheid en kwaliteit. Het verschil is soms niet eens zo heel groot qua prijs en je kunt een hoogwaardige loungeset vaak al aanschaffen tegen een zeer aantrekkelijk bedrag.


Daarentegen zijn er ook genoeg loungesets van inferieure kwaliteit of afwerking die je beter kunt laten staan, omdat je anders na een of twee seizoenen alweer toe bent aan een nieuwe loungeset. Kies daarom ook verstandig en bekijk hoe een bepaalde set door andere klanten wordt beoordeeld. Als je online een loungeset aanschaft kun je vaak beoordelingen van andere klanten lezen, zodat je een beeld krijgt van de kwaliteit van een tuinset en wat je er van kan verwachten. Als je een loungeset gewoon in de winkel koopt, probeer deze dan uit en ga erop zitten, zodat je kan aanvoelen hoe deze zit en hoe je gewicht wordt gedragen. Sluiten alle delen goed aan en zit er geen speling op scharnieren en schroeven? Hoe ziet een stoel of bank er van de onderkant uit en is alles netjes geschilderd? Is het materiaal goed afgewerkt, bijvoorbeeld zonder zichtbare houtsplinters of losse vlechtdraden? De afwerking zegt vaak al veel over de kwaliteit van het vakmanschap.

De gulden middenweg

Als je een beperkt budget hebt kun je het beste toch voor de gulden middenweg kiezen en niet voor de laagste prijs gaan, maar liever iets meer betalen voor een betere kwaliteit. Kies daarom liever voor hout of aluminium dat mooi en strak is afgewerkt of voor wicker met een ronde vlechtdraad dat langer meegaat. Zo voorkom je dat je na een paar jaar intensief gebruik van je loungeset alweer naar vervanging moet gaan zoeken.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »