{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 22 september 2022

Een onkruidvrije tuin hoe pak je dat aan

 

Onkruid verwijderen uit de tuin is voor veel mensen een vervelend klusje. Of wellicht is het niet eens de klus zelf die vervelend gevonden wordt maar meer het feit dat de klus op zeer regelmatige basis terug komt. Zo ben je met grote regelmaat in de weer om het onkruid uit je tuin te verwijderen en dat is natuurlijk niet prettig. Het is dan ook een klus die steeds terug komt en waar je dus ook steeds opnieuw aandacht aan moet besteden omdat het onkruid anders alleen maar enorm toe zal nemen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gelukkig zijn er wel ook een aantal manieren om ervoor te zorgen dat het onkruid uit je tuin wegblijft en dat je er dus ook minder last van zal hebben. Hier zal je dus wel wat stappen voor moeten nemen maar uiteindelijk kun je dan dus wel genieten van een onkruid vrije tuin en dat is toch wel voor veel mensen een heel fijn doel.

Onkruid kan dan ook enorm hardnekkig zijn, er zijn bepaalde soorten onkruid die als ze eenmaal hun weg naar je tuin gevonden hebben je tuin ook niet snel meer verlaten en zelfs binnen een oogwenk door heel je tuin heen te vinden zijn. Ze verspreiden zich dan ook soms razendsnel en als je dat geen halt toeroept dan heb je er onwijs veel last van.

In deze blog laten wij je dan ook de beste tips zien waarmee je in een oogwenk voor een onkruid vrije tuin zorgt. Met deze tips hoef jij je over onkruid in je tuin dus geen zorgen meer te maken en zal het onkruid je tuin ook weer zo snel mogelijk verlaten en zelfs de weg niet eens weten te vinden naar je tuin en dat is precies de bedoeling. Want voorkomen is immers altijd nog beter dan genezen. Hoe je dit precies aanpakt gaan wij je dus in deze blog vertellen, lees je met ons mee?

Hoe komt onkruid in je tuin

Om te gaan kijken hoe je onkruid het beste uit je tuin kan weren is het ten eerste goed om te kijken hoe het onkruid nu eigenlijk precies in je tuin terecht komt. Dit gebeurt anders dan je wellicht denk meestal via de lucht. Zaadjes van onkruid waaien mee met de wind en komen zo op verschillende plekken in je tuin terecht, ook vogels en insecten spelen hierbij een rol en verspreiden vaak het onkruid verder door. Op deze wijze komt het dus vaak op veel verschillende plekken terecht en heb je in een oogwenk een tuin vol met onkruid. En laat dat nu net iets zijn waar je dus niet op zit te wachten.

Wel maakt dit dus ook meteen duidelijk dat je eigenlijk bijna niet kan voorkomen dat het onkruid in je tuin terecht komt. Wel is het zo dat je kunt proberen om het voor het onkruid zo lastig mogelijk te maken om een plekje in je tuin te vinden om ook daadwerkelijk te aarden. Op die manier kun je dus alsnog het onkruid de baas blijven. Maar voorkomen dat het onkruid in je tuin terecht komt kun je dus helaas nooit helemaal.

Nu je weet hoe het onkruid in je tuin terecht komt kun je natuurlijk ook veel makkelijker zoeken naar een manier om het onkruid uit je tuin te weren. Gelukkig zijn hier dan ook een aantal hele fijne manieren voor en kun je er dus wel voor zorgen dat je tuin niet binnen no time helemaal overwoekerd raakt.

Voorkomen is beter dan genezen

We lieten het natuurlijk net al even weten maar voorkomen is dus beter dan genezen. Het is dus veel beter om ervoor te zorgen dat onkruid niet wortelt in je tuin dan om te kijken hoe je het uiteindelijk weer kunt gaan verwijderen. Zoals we net al lieten weten kun je helaas bijna niet voorkomen dat onkruid in je tuin terecht komt. Wel kun je ervoor zorgen dat onkruid zich niet nestelt in je tuin en dus een vaste plek inneemt. En dat kun je dus op de volgende wijze realiseren. Ten eerste kan het een hele fijne tip zijn om worteldoek in je tuin te plaatsen. Hier kan het onkruid namelijk vaak niet doorheen groeien waardoor je dus meteen voorkomt dat er heel erg veel onkruid in je tuin gaat groeien. Worteldoek vormt dan eigenlijk een extra laagje op de bodem van de grond waar het onkruid dus niet door komt.

Naast onkruid kun je ook bepaalde middelen gebruiken die er ook voor zorgen dat onkruid een stuk minder kans krijgt. Deze meng je met de aarde waardoor de aarde dus een stuk minder geschikt is voor onkruid en het onkruid dus ook weg zal blijven.

Deze twee manieren zijn er dus echt op gericht om te voorkomen dat onkruid zich nestelt in je tuin. Voorkomen is immers veel beter dan genezen.

Zo snel mogelijk verwijderen

Helaas kun je echt niet altijd voorkomen dat onkruid zich in je tuin nestelt maar zal je dus soms ook echt aan de slag moeten om het te verwijderen. De meest belangrijke tip hierbij is dat je onkruid zo snel mogelijk weg moet halen uit je tuin. Zodra je onkruid op ziet komen is het handig om dit meteen weg te halen.

Hoe sneller je dit namelijk doet hoe minder kans het onkruid heeft om zich te verspreiden in je tuin en dat is natuurlijk ook precies wat we graag willen. Dus als je ergens onkruid omhoog ziet komen kun je jezelf een hoop werk besparen door het ook zo snel mogelijk weer weg te halen.

Hier zijn een aantal verschillende maar handige manieren voor en die laten we je dan ook graag zien. Belangrijk is hierbij vooral dat je het onkruid met wortel en al verwijderd anders komt het dus ook net zo snel weer terug en dat is nu net wat je dus niet wil.

Een onkruidbrander voor het grove werk

Een manier om onkruid te verwijderen is met een onkruidbrander. Op deze wijze verwijder je het onkruid dus zo snel mogelijk door het weg te branden. Dit is een snelle en handige manier om onkruid te verwijderen. Wel moet je hierbij goed opletten dat je het onkruid zo goed mogelijk weghaalt en dat je dus ook de wortel niet laat zitten.

Doe je dit wel dan kan het onkruid dus zeer gemakkelijk weer terug groeien en kunnen we dus ook eigenlijk wel stellen dat al je harde werk voor niks is geweest. Het is dan ook onwijs belangrijk om het onkruid goed aan te pakken en dus in zijn geheel te verwijderen.

Het voordeel van een onkruidbrander is dat je geen middelen hoeft te gebruiken en dat het een vrij snelle manier is voor het verwijderen van onkruid. Het brandt letterlijk voor je ogen weg en daarna heb je er dus geen last meer van. Nog even vegen om de resten weg te halen en klaar ben je dus.

Middelen om het onkruid te laten verdwijnen

Naast de onkruid brander bestaan er natuurlijk ook allerlei middeltjes die het onkruid kunnen laten verdwijnen. Een hiervan is bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Dit is ook meteen de minst agressieve en dus het meest milieu vriendelijke middel. Wat je moet doen is een flacon vullen met schoonmaakazijn en hiermee op een zonnige dag het onkruid inspuiten.

Vooral die zon heb je hard nodig want deze zal het onkruid vervolgens weg laten branden. Door de azijn brandt dit namelijk in en dat laat het onkruid verdwijnen. Een hele effectieve manier dus om van het onkruid in je tuin af te komen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Wel is het zo dat je hier dus echt een zonnige dag voor nodig hebt anders heeft het weinig nut. Ook is het zo dat het niet moet gaan regenen de komende tijd want dan is al je werk zo weer teniet gedaan. Het is dus wel belangrijk om echt even een goed moment uit te zoeken.

Naast het azijn zijn er nog meer middelen die je kunt kopen om het onkruid uit je tuin te verwijderen maar meestal zijn deze helaas niet zo milieuvriendelijk en dat is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten. Het is dan ook belangrijk om te proberen deze middelen te vermijden en om het enkel bij de azijn te houden voor een goed resultaat.

Met een stekertje aan de slag

En dan hebben we natuurlijk ook het ouderwetse stekertje nog. Dit is wellicht wel de meest arbeidsintensieve manier om onkruid te verwijderen maar daarnaast ook wel de manier met het meeste effect. Met een stekertje haal je namelijk het onkruid weg met wortel en al. op deze manier weet je dus meteen zeker dat je al het onkruid verwijderd hebt en dat het dus ook niet makkelijk terug zal groeien en laat dat nu precies de bedoeling zijn.

Door het met wortel en al te verwijderen is het dus echt in zijn geheel weg. Je hebt er even wat meer werk aan maar dan heb je dus ook wat. Het kan wel heel handig zijn om hierna wat azijn op de plek te spuiten waar je het onkruid weg hebt gehaald zodat je zeker weet dat er niets is blijven zitten en even niets meer terug zal groeien.

Een zeer effectieve manier dus om onkruid uit je tuin te verwijderen en ook wel meteen de meest gebruikte manier. De meeste mensen verwijderen dan ook op deze wijze het onkruid uit hun tuin en hebben er zo dan ook een stuk minder last van!

Onkruid uit je borders verwijderen

Niet enkel tussen de tegels in je tuin komt onkruid tevoorschijn maar vaak ook tussen de planten in je borders en dat is natuurlijk helemaal niet zo prettig. Gelukkig zijn ook hier goede manieren voor om dit onkruid weer zo snel mogelijk weg te halen. En dat is wel nodig ook want het onkruid in je borders haalt de voeding bij andere planten weg en dat is precies wat je niet wil zien.

Het onkruid uit je borders verwijderen is eigenlijk heel simpel. Dit kun je doen door het onkruid er letterlijk uit te trekken met wortel en al. op deze wijze haal je het onkruid snel en effectief weg en heb je er dus ook een stuk minder last van en dat is precies de bedoeling.

Wel is het zaak om ook in je borders niet te lang te wachten met het verwijderen van het onkruid. Hoe langer je het hier ook laat zitten hoe beter het de kans krijgt om zich helemaal te verspreiden en ook hier zit je daar niet op te wachten.

Een onkruidvrije tuin realiseren

Er zijn dus flink wat manieren om ervoor te zorgen dat het onkruid geen plekje in je tuin zal vinden. De ene manier is heel arbeidsintensief en de andere juist weer zo gepiept maar allemaal hebben ze gemeen dat ze een goed resultaat behalen. Wel is het dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je het onkruid zo snel mogelijk verwijderd. Op deze wijze krijgt het geen kans zich te verspreiden iets wat onkruid dus heel erg snel doet.

Ook is het erg van belang om het onkruid met wortel en al te verwijderen zodat het minder kans krijgt om terug te groeien. Ook dit is namelijk iets dat je graag wil zien en waar je dus profijt van kan hebben. Op deze wijze bespaar je jezelf dus een heleboel werk in de tuin.

Volledig voorkomen dat onkruid zijn weg naar je tuin zal vinden kan dus helaas niet maar met deze handige tips zorg je er dus wel voor dat het onkruid in ieder geval niet teveel zal verspreiden binnen je tuin. Als we kijken naar het gebruik van middelen om het onkruid te verwijderen dan is azijn wel het meest natuurvriendelijke middel. Er zijn uiteraard veel meer middelen te koop maar deze hebben vaak de nare bijwerking dat ze enorm milieu onvriendelijk zijn en het is dus beter om deze middelen te verwijderen en ze dus niet te gebruiken als het niet hoeft. Het Is dan ook het beste om ook zelf aan de slag te gaan en om zo het onkruid de baas te raken zodat het geen kans krijgt zich in je tuin te nestelen. Een onkruid vrije tuin ziet er netjes en verzorgd uit en geeft de planten de ruimte om zich goed te ontwikkelen zonder dat het onkruid in de weg zit. Genoeg reden dus om goed aan de slag te gaan en het onkruid te verbannen uit je tuin!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »