{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Een pizza oven in de tuin!

  • Door Roos
  • Monday 05 / 04 / 2021 0
Een pizza oven in de tuin!

Een pizza oven in de tuin!


Het is een droom van menig mens, een echte pizza oven in de tuin! En dit komt echt niet alleen voor in italiaanse huishoudens! Ook in steeds meer Nederlandse tuinen wordt tegenwoordig gekogen voor het plaatsen van een echte traditionele pizza oven!

Dit heeft vele voordelen en kan dan ook echt van grote toegevoegde waarde in uw tuin zijn! Stelt u zich eens voor, het is een heerlijke zomeravond en er hangt een heerlijke lucht van verse pizza in uw tuin! In de pizza oven staat een pizza te garen en binnen enkele momenten kunt u hier heerlijk met uw gezin van gaan genieten! Het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin!

De tuin als verlengstuk van uw woning.


Tegenwoordig ziet men de tuin steeds meer als een verlengstuk van de woning. Zeker nu ons klimaat verandert en we steeds meer buiten leven, maken we gretig gebruik van onze tuinen en het heerlijke zonnetje dat gelukkig ook in ons land steeds vaker schijnt.

Tegelijk met het meer buiten zijn komt ook het meer eten en drinken in de tuin. Verschillende maaltijden worden in de tuin genuttigd en we schuiven maar wat graag bij elkaar aan om van elkaars kookkunsten te genieten!
Naast de bekende BBQ winnen er steeds meer kookmanieren terrein in de Hollandse tuin! Zo koken we ook steeds vaker op houtvuur, is het ook weer populair om in een ouderwetse ketel te koken en ook de pizza oven past helemaal in deze nieuwe trend van steeds meer buiten leven.

Wat is nu precies een pizza oven.


In italic kennen ze hem natuurlijk al veel langer, de traditionele pizza oven, maar ook in Nederland wint hij steeds meer aan bekendheid en terrein!

Het moet dan ook gezegd worden dat er niets lekkerder is dan een heerlijke pizza vers uit een hou gestookte oven! De specifieke smaak die de pizza dan krijgt is op geen andere manier na te bootsen!
Het bakken op hout zorgt voor een heerlijk smaak met een extra dimensie, de pizza smaakt authentiek en geeft u bijna het gevoel alsof u op vakantie bent in Italië, en dat allemaal in uw eigen tuin!

De Italianen wisten het al veel langer, echte lekkere pizza’s bak je zelf en dan het liefste in een hout gestookte oven. De pizza wordt goed voorbereid en vervolgens heerlijk knapperig gebakken in de oven.

Maar hoe ziet een pizza oven er precies uit en hoe werkt het. Een pizza oven is een stenen oven, vaak met een bredere onderkant welke ongeveer 40 centimeter vanaf de grond geplaatst zal worden. De brede onderkant loopt smal uit in een rook kanaal. In de brede onderkant ligt hout dit wordt aangestoken, hierboven bevindt zich een metalen rooster of een metalen of stenen plaat, hier zal de pizza op gebakken worden.

Waar kunt u de pizza oven het beste plaatsen.


Maar waar kunt u de pizza oven nu het beste plaatsen in de tuin? Hier zijn verschillende antwoorden mogelijk. Het is namelijk afhankelijk van de frequentie waarop u de oven zal gebruiken. Als u van plan bent om de pizza oven op zeer regelmatige basis te gebruiken is het handig hem dicht bij de woning te plaatsen zodat u gemakkelijk voedingsmiddelen mee naar de oven kunt nemen.

Ook kan het erg raadzaam zijn om de pizza oven een plek te geven vlak bij de eetgelegenheid in de tuin. Zo kunt u na het bakken van de pizza direct doorschuiven aan tafel, en is het ook nog eens erg gezellig omdat u tijdens het bakken van de pizza in de pizza oven contact kunt houden met uw tafel genoten.

Daarnaast is het handig ook handig om te kijken naar het rookkanaal en dan met name de richting die de rook op zal gaan. Het kan vaak hinderlijk zijn deze veel binnenshuis te krijgen. Men kiest er dan ook vaak voor de oven juist om deze reden weer iets verder van het huis af te plaatsen, dit ondanks de voordelen die het plaatsen van de pizza oven dichtbij huis heeft.

Ook dient u met de plaatsing van de oven rekening te houden met de ondergrond. De pizza oven is van steen en vaak enorm zwaar met een hoog gewicht. Dit dient men dus te plaatsen op een stabiele ondergrond welke dit gewicht kan dragen. Vaak is daarom een stenen of betonnen ondergrond aan te raden.

Ook de rest van de omgeving speelt een rol, en dan met name de beplanting rondom de pizza oven. Sommige planten en struiken kunnen nu eenmaal beter tegen wat warmte dan andere. Hier kunt u zich eventueel ook over laten adviseren door het lokale tuincentrum, zij weten exact welke planten dit wel of niet kunnen hebben.

Naast alle bovenstaande elementen is het ook gewoon erg handig om te kijken naar de tuin en de huidige indeling van de tuin. Op welke plekken schijnt de zon, waar is er juist schaduw, waar is de tuin al relatief vol en op welke plek kan de tuin nog wel wat opvulling gebruiken. Maar kijk ook naar de looproute binnen de tuin. Is deze handig en logisch, en hoe pakt deze uit in verhouding met de pizza oven?

Allemaal handige vragen om uzelf te stellen alvorens u over gaat tot het kiezen van de definitieve plek voor de pizza oven. Want zoals wij eerder al aangaven is de pizza oven vrij massief en is hij eenmaal geplaatst moeilijker van zijn plek te halen!

Welke voordelen heeft een pizza oven in de tuin?


Een pizza oven in de tuin is een aanschaf waar men vaak best even over na wil denken. Het neemt namelijk vaak best een prominente plek in uw tuin, het is dan ook best een groot item wat opvalt in uw tuin.
Het voordeel van een pizza oven is vooral de smaak, met een hout gestookte pizza oven bereikt u een heerlijke smaaksensatie voor uw pizza die op geen enkele andere manier is na te bootsen. De pizza’s krijgen een authentieke smaak die u enkel in het prachtige Italië terug zal vinden!

Een ander voordeel van de hout gestookte pizza oven is het gemak waarmee u er een pizza in kunt bereiden. U stookt het hout in de oven en daarna legt u de pizza op het rooster of de plaat. Het enige wat u daarna hoeft te doen is de pizza enkele malen een kwartslag draaien en u bakt de lekkerste pizza die u zich maar kunt wensen!
Wat ook erg leuk is aan een pizza oven in uw tuin is het aspect wat het met zich meebrengt van gezamenlijk eten. U kunt heerlijk met het gezin aanschuiven en de lekkerste pizza bakken, vaak vinden kinderen het ook nog eens een enorm leuke activiteit en is het op die manier ook nog eens iets leuks om samen met elkaar te doen. Hoe leuk is het voor kinderen om zelf je eigen pizza in je tuin te bakken en deze vervolgens met vriendjes en vriendinnetjes op te eten.

Nu we steeds meer tijd in onze tuinen doorbrengen hechten we er ook steeds meer waarde aan om onze buiten ruimte optimaal te benutten. Dit kunt u perfect doen door het plaatsen van een pizza oven.

Hoe maak ik de lekkerste pizza in de pizza oven?


Zoals we eerder al aangaven maakt u de lekkerste pizza’s in de hout gestookte buiten pizza oven! Niet alleen de smaak zal velen malen beter zijn, ook de geur en de totale beleving zorgen ervoor dat het de lekkerste pizza’s zijn die u ooit heeft gegeten!

Het begin van een goede pizza begint bij de basis, en de basis van een pizza is uiteraard het deeg! Hier zijn heel veel verschillende recepten voor te vinden, en de meest simpele zijn vaak het lekkerst kunnen wij u vertellen! De Italianen voegen vaak wat verse kruiden toe aan het pizzadeeg en wat zeezout, dit is zeker een aanrader en geeft een enorm volle en diepe smaak aan de pizza!

Naast het deeg is een heerlijke rode saus de tweede stap bij het maken van de perfecte pizza. Deze bestaat ten eerste natuurlijk uit tomaten, en het beste is dan om echt goed rijpe tomaten te nemen, deze zijn namelijk vol van smaak! Hierbij is het ook heerlijk om wat knoflook en ui te bakken en deze met de tomaten te mengen.

Er zijn mensen die zweren bij het toevoegen van paprika aan de saus maar dit is absoluut geen vereiste. Wel kan het zorgen voor een heerlijke volle en soms rokerige smaak, vooral als de paprika’s eerst gegrild zijn!
Na wat zout en peper kan alles door elkaar gemengd worden en wordt de saus gepureerd tot een gladde basis van tomatensaus voor de pizza. Deze kan vervolgens op de deegbodem gesmeerd worden!

De bodem zal dan als eerste even voorgebakken worden in de oven, dit geeft een heerlijk resultaat maar zal er ook voor zorgen dat de toevoeging van andere ingrediënten heerlijk vers blijft. U kunt zich voorstellen dat het vocht uit bijvoorbeeld de groentes anders helemaal in de bodem trekt en deze enorm zompig zal maken. Dit is uiteraard niet de bedoeling, u streeft juist naar een heerlijke krokante pizza bodem!

Als de bodem kort is voorgebakken begint het leukste deel van het bakken van uw eigen pizza, namelijk het beleggen van de pizza! U kiest verschillende soorten, kaas, groentes en vlees en hier belegt u de pizza mee. Eigenlijk kunt u het zo gek niet bedenken of het kan op een pizza. Ook de combinaties van beleg kunnen enorm verschillen aangezien u dit volledig naar uw eigen smaak invult.

Het echte buitenleven.


Zoals we al eerder aangaven in dit artikel speelt het buitenleven een steeds grotere rol in onze levens. Dit komt deels doordat ons klimaat verandert en we tegenwoordig vrij veel verzekerd zijn van meerdere uren zon per dag. Daarnaast vinden we het ook steeds meer van belang om tijd door te brengen met onze naasten.

Ook onze gezondheid speelt vandaag de dag een steeds grotere rol en we zijn ons hier dan ook steeds meer bewust van. Onze gezondheid is kwetsbaar en we maken dan ook graag gebruik van alle voordelen die de natuur ons kan bieden. Zowel voor onze lichamelijke gezondheid als onze geestelijke gezondheid.

Het buiten zijn brengt voor beide nu eenmaal veel voordelen met zich mee. Het is goed voor zowel lichaam als geest en voorziet ons van de broodnodige vitamines en heerlijke frisse lucht. Het is geen wonder dat we alleen al om deze redenen veel meer en veel liever buiten zijn.

De tuin wordt de spil van het gezin en het samenzijn, en om die reden zorgen mensen er ook voor dat er veel zorg een aandacht aan de tuin wordt besteed zodat deze aan alle wensen van de bewoners zal voldoen.
Naast het buiten zijn, speelt dus ook het buiten eten en koken een steeds grotere rol en hierbij komt de pizza oven dus absoluut heel erg goed van pas! Heerlijke krokante pizza’s rollen uit de oven en worden gezamenlijk met het gezin gegeten aan de eettafel terwijl er nieuwe herinneringen met elkaar gemaakt worden.

Naast de BBQ en de buitenkeuken is de pizza oven dus eigenlijk ook een bijna onmisbaar element in de tuin van de levensgenieter. Zeker voor de geoefende buiten koker, maar absoluut ook voor de beginner is het een absolute kusthaven! Een pizza oven is gemakkelijk in het gebruik, handig te plaatsen en kan aangepast worden aan de stijl van de tuin.

Dus als u ook op zoek bent naar het ultieme buitenleven gevoel, en als genieten samen met het gezin voor u ook op de eerste plek staat. Dan adviseren wij u zeker om goed na te denken over de aanschaf van een pizza oven voor in de tuin! Dit kan absoluut van enorme toegevoegde waarde zijn en garant staan voor heel wat uurtjes tuin plezier samen met het gezin!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »