{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 16 april 2024

Een praktische gids voor het schoonmaken en onderhouden van je tuinmeubelen

Als je een tuin hebt dan kun je vast en zeker beamen dat je tuinmeubelen hier een heel erg belangrijk onderdeel van zijn! Het is dan ook zeker weten de moeite waard om deze goed te onderhouden zodat ze ook zo lang mogelijk mee gaan.

Het onderhoud van tuinmeubelen is dan ook zeker weten een heel belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tuin. Zeker omdat dit de levensduur van je tuinmeubelen dus aanzienlijk kan verlengen. Tuinmeubelen aanschaffen is vaak best even een flinke kostenpost. Een nieuwe tuin set loopt dan ook al snel aardig in de papieren en het is dan ook logisch dat je er daarna voor wil zorgen dat je er zo lang mogelijk plezier van kan hebben en dat is natuurlijk ook helemaal logisch.

Maar hoe zorg je nu het beste voor dat onderhoud van je tuinmeubelen? En hoe hou je ze eigenlijk het beste schoon? Dat lijkt allemaal heel erg simpel maar er komt toch nog meer bij kijken dan je zou denken. Het is namelijk zeker zo dat het schoonmaken en onderhouden van je tuinmeubelen weer per meubelsoort kan verschillen en dit heeft dan ook vaak met name te maken met het materiaal. De hoogste tijd dus om hier eens wat beter naar te gaan kijken en om uit te zoeken hoe jij jouw tuinmeubelen het beste in opperste staat kun houden. Lees je met ons mee?

Het kiezen van de juiste reinigingsmiddelen

Uiteraard is het schoonmaken van je tuinmeubelen een belangrijke klus die je dan ook met regelmaat moet uitvoeren. Je tuinmeubelen zijn nu eenmaal onderhevig aan het weer en dit kan veel verschillende kanten op gaan. Zo krijgen ze te maken met regen, ijs, modder en harde wind en dit alles laat natuurlijk zijn sporen na. Het is dan ook belangrijk om ze met regelmaat en vooral goed schoon te maken zodat ze zo lang mogelijk mee kunnen.

Laat je het vuil namelijk te lang zitten dan kan dit voor lelijke vlekken zorgen en deze krijg je soms zelfs helemaal niet meer weg. De hoogste tijd dus om aan de slag te gaan en om je tuinmeubelen in nette staat te houden.

Om te bepalen welk reinigingsmiddel je het beste voor jouw tuinmeubelen kunt gebruiken is het ten eerste vooral handig om te kijken naar van welk materiaal je tuinmeubelen gemaakt zijn. Ieder materiaal heeft weer andere middelen nodig en hier moet je dus echt jezelf even goed in verdiepen. Over het algemeen zie je vooral dat het gaat om een heel mild reinigingsmiddel en dat het dus vooral niet te agressief mag zijn. Veel sterke middelen kunnen namelijk juist onbedoeld schade of vlekken veroorzaken iets wat je nu juist niet wil.

Om zeker te weten dat je helemaal goed zit met het reinigingsmiddel dat je gaat gebruiken kun je dit het beste eerst even uittesten op een klein stukje van het materiaal. Kijk dan ook goed naar de reactie en wat er gebeurt en daarna kun je dus heel handig bepalen of dat dit het juiste middel is voor het materiaal. Vervolgens kun je er natuurlijk heel handig verder mee aan de slag gaan en er de rest van je tuinmeubelen ook mee reinigen!

Gebruik vervolgens ook het liefste een zachte doek en blijf weg van harde borstels en sponsjes. Deze kunnen ook onbewust schade veroorzaken en dat wil je niet graag hebben. Onderaan de streep is het dus vooral de boodschap om voorzichtig te werk te gaan voor het beste resultaat. En om dus goed te kijken welke middelen geschikt zijn voor de tuinmeubelen bij jou in de tuin.

Maak je tuinmeubelen met regelmaat schoon

En niet alleen het middel is van belang het gaat er natuurlijk ook om dat jij je tuinmeubelen op regelmatige basis schoonmaakt. Alleen zo krijg je dan ook het beste resultaat. Het is dan ook zeker weten belangrijk om je tuinmeubelen met regelmaat schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze er netjes bij blijven staan.

Het beste is het dan ook eigenlijk om er iedere dag in ieder geval even een doekje overheen te halen om het ergste vuil weg te halen en om verder bij voorkeur een keer per seizoen een grote schoonmaak te houden waarbij je ze dus echt helemaal van top tot teen gaat reinigen.

Hierbij sla je dan ook echt niks over en zorg je er dus voor dat je tuinmeubelen helemaal netjes en verzorgd blijven. Verwijder daarnaast los vuil met een bezem of zachte borstel zodat dit niet in kan bijten. Op deze manier zorg je goed voor het onderhoud van je tuinmeubelen en dat is van groot belang.

Hardnekkige vlekken en schimmels

Soms red je het echter niet met het normale schoonmaakwerk en heb je te maken met hardnekkige vlekken en schimmels op je tuinmeubelen. Dat is natuurlijk wel even een ander verhaal waar je zeker weten iets aan moet doen voordat je echt blijvende schade krijgt.

Maar gelukkig zijn er dus wel hele specifieke behandelingen waarmee je er dus voor kunt zorgen dat je de schimmels en vlekken een stuk beter te lijf kunt gaan en er dus ook voor zorgen kunt dat alles onder controle blijft.

Gebruik bijvoorbeeld een mengsel van azijn en water om schimmels te verwijderen. In heel veel gevallen is dit al heel effectief en kom je hier dus al een heel eind mee en gaan veel schimmels al dood en kun je ze dus makkelijk verwijderen. Maar soms is dit niet voldoende. Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een wat sterker middel te nemen maar hierbij dus wel weer het advies om dit eerst op een klein onopvallend stukje uit te proberen voordat je alles meeneemt en het onoplosbare vlekken geeft.

Het water en azijn mengsel moet je overigens wel eerst even in laten trekken voor het beste resultaat. Ook kun je dit dus prima tegen allerlei soorten vlekken inzetten waardoor jouw tuinmeubelen er helemaal schoon en netjes bij blijven staan.

Bescherming tegen de invloeden van het weer

Tuinmeubelen staan natuurlijk dag en nacht buiten en krijgen op die wijze dan ook heel wat te voorduren. Zo kan het weer enorm veranderen en alle kanten op gaan en krijgen je meubelen dus te maken met regen, wind en ijs en ook flink wat zon. Nu kunnen ze heus wel wat hebben maar om ze zo lang mogelijk netjes en goed te houden kun jij ze ook wel een handje helpen. Het kan dan ook enorm slim en handig zijn om ze met regelmaat af te dekken met een beschermingshoes.

Gelukkig zijn deze er in heel veel verschillende uitvoeringen en kun je er ook vaak eentje kopen die specifiek bij jouw tuinmeubelen hoort. Wij adviseren je dan ook eigenlijk wel om dit altijd het beste tegelijktijdig aan te schaffen omdat je op die wijze zeker weet dat de hoes gaat passen en dat je dus goed zit. Koop je later een hoes dan is dit altijd maar de vraag of kan het toch wel een zoektocht vormen om er eentje te vinden die specifiek bij jouw tuinmeubelen past.

Ook kan het natuurlijk slim zijn om in de winter en de herfst je tuinmeubelen op te bergen en ergens veilig binnen te stallen maar hier moet je dan natuurlijk maar net de ruimte voor hebben en dat is vaak niet het geval. Mocht je die ruimte wel hebben dan zouden wij je zeker weten adviseren om hier gebruik van te maken!

 

Het onderhouden van de kussens en bekleding

De meeste soorten tuinmeubelen hebben bekleding. Het is van belang om deze bekleding zo goed mogelijk te onderhouden aangezien juist hier snel vlekken ontstaan. Het is dan ook belangrijk om het goed schoon te houden en er dus voor te zorgen dat het lange tijd in goede conditie blijft.

Ook is het soms mogelijk om de bekleding van je tuinmeubelen te wassen let op dit is niet altijd het geval maar in sommige gevallen zeker een optie, kijk dan ook eerst goed naar het was label op de bekleding van je tuinmeubelen zodat je vervolgens kunt bepalen of dit ook mogelijk is voor jouw tuinmeubelen en of de bekleding er tegen bestand is.

Mocht het mogelijk zijn om de bekleding van jouw tuinmeubelen te wassen dan is het aan te raden om eerst te vlekken goed met een speciaal middel te behandelen voordat ze verder de wasmachine ingaan. Als je dit gedaan hebt dan is het tijd om de hoezen ook echt de wasmachine in te doen en zo dus extra schoon te maken. Let er wel op dat je dit altijd op een hele lage temperatuur doet. Daarnaast is het ook enorm van belang om de hoezen nooit in de droger te doen aangezien je dan het risico loopt op krimpen en dat ze dus niet meer gaan passen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Na het wassen kun je dus het beste de kussens plat te drogen leggen zodat ze ook hun vorm goed behouden en daarna plaats je ze dan weer terug op de tuinmeubelen. Een fijne manier dus om je bekleding goed te reinigen en om er dus ook voor te zorgen dat je tuinmeubelen in nette en verzorgde staat blijven.

Geef roest geen kans

Metalen tuinmeubelen zijn een ware trend en we zien ze dan ook erg vaak voorbij komen. Niet zo verwonderlijk ook want het is een heel fijn en sterk materiaal wat ook nog eens voor een zeer mooie en strakke vormgeving zorgt iets wat veel mensen enorm aanspreekt natuurlijk.

Wel is het zo dat metaal onderhevig kan zijn aan roest en dat dit dus ook snel de kop op kan duiken en daar zit je nu net niet op te wachten. Het is dan ook heel belangrijk om roest geen kans te geven en om de eerste sporen van roest ook meteen te verwijderen voor het zich verder uit gaat breiden.

Mocht je roest tegenkomen dan is het belangrijk om je tuinmeubelen meteen te reinigen met een mild reinigingsmiddel met een zachte doek. Mocht je hiermee niet veel verder komen dan kan een zachte borstel ook wonderen doen.

Daarna maak je alles goed droog zodat het roest ook echt weg blijft en als je het helemaal af wil maken dan raden wij je toch wel aan om de plek daarna met een roestwerend middel te bestrijden. Zo geef je roest geen kans en weet je zeker dat je tuinmeubelen in goede staat blijven.

Het onderhouden van houten tuinmeubelen

Nu hebben we je verteld hoe je roest geen kans kunt geven bij metalen tuinmeubelen maar ook hebben veel mensen houten tuinmeubelen in de tuin staan en deze vragen weer om een heel andere manier van onderhoud.

Voor houten tuinmeubelen is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen en te beschermen. Reinig het houtoppervlak met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel. Schuur het hout indien nodig lichtjes om ruwheid of vlekken te verwijderen. Breng daarna een beschermende laag aan, zoals olie of beits, om het hout te voeden en te beschermen tegen vocht en schade door de zon.

Hout is vooral een heel sterk materiaal maar ook een materiaal wat heel warm en sfeervol oogt. Juist ook bij hout is het dus van belang om er goed voor te zorgen en om het hout zo goed mogelijk netjes en verzorgd te houden.

Het fijne is dat als je het hout op de juiste wijze verzorgd je er dus wel heel erg lang veel plezier van kan hebben. Deze tuinmeubelen gaan dan ook zeker weten langere tijd mee en geven je tuin daarnaast ook nog eens een hele prettige en vooral sfeervolle uitstraling mee!

Regelmatig onderhoud loont

Bij tuinmeubelen is het verder vooral erg belangrijk om ze dus regelmatig te onderhouden. Zorg er dus voor dat je ze met regelmaat even langs loopt en dat je kijkt of alles in orde is. Zijn er geen beschadigingen of gebreken en zijn ze nog goed schoon en in goede staat. Als dit het geval is dan is dat natuurlijk helemaal prima en anders kan het zeker weten de moeite lonen om alle gebreken tijdig te verhelpen en om er dus zo voor te zorgen dat je tuinmeubelen in nette staat blijven.

Je tuinmeubelen goed schoonmaken en onderhouden

Het is dus van enorm belang om je tuin meubelen zo goed mogelijk schoon te houden en netjes te onderhouden. Op deze wijze blijven ze dan ook zo lang mogelijk in goede staat en heb jij er dus zo lang mogelijk veel plezier en profijt van. Juist tuinmeubelen vormen een heel erg belangrijk onderdeel van je tuin dat ook zeker heel bepalend is voor het totale beeld van je tuin en dat dan ook absoluut de juiste aandacht verdiend. Het is dan ook van groot belang om deze te geven.

Op deze manier hou jij je tuinmeubelen netjes en gezond en laat dat nu precies de bedoeling zijn natuurlijk! Jouwt tuinmeubelen gaan op deze wijze lang mee en jij kunt extra lang en veel genieten!