{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 6 mei 2021

Een stukje Italië in de achtertuin

Het is een van de favoriete vakantielanden van veel Nederlanders en in de zomervakantie trekken we er met zijn allen dan ook massaal naartoe. Vooral de gebieden rond het Gardameer zijn enorm in trek en kunnen dan ook ieder jaar weer rekenen op flink wat toeristen uit ons kleine kikkerlandje.

Het is het land van de pasta en pizza, maar ook van de mode en de scheve toren. Het land waar gastvrijheid enorm belangrijk is net als eten en drinken. En het land waar ze de allerlekkerste ijsjes maken.


Maar naast al deze mooie punten heeft Italië ook nog eens een erg mooie natuur en een heel fijn klimaat. De inwoners van het land brengen er dan ook graag erg veel tijd buiten door. Dit doen zij op straat of in een park maar ook zeker veel in de eigen achtertuin.

Ze komen graag samen met vrienden en familie en genieten dan van het samenzijn, het buiten zijn en uiteraard van een heerlijke Italiaanse maaltijd.
Maar wat is er nu zo kenmerkend voor die Italiaanse tuinen, welke planten zien we vaak terug en welke sfeer hangt er. En waarom bootsen we dit toch zo graag na in onze eigen achtertuin? Wij gingen op onderzoek uit en vonden voor u het antwoord op al deze vragen en meer!

Het land van de gezelligheidZoals we net al aangaven is Italië vooral ook een land van gezelligheid. De Italianen hechten onwijs veel waarde aan het samenzijn met vrienden en familie. En het sociale leven is dan ook enorm belangrijk voor hen.

Ze brengen graag veel tijd met elkaar door en doen dit het liefste met veel eten, drinken en muziek erbij. Maar ook zijn ze enorm graag buiten en genieten ze van het heerlijke klimaat wat er in het land heerst. En zeker ook van de prachtige natuur die het land rijk is.
De tuin speelt bij heel veel Italiaanse families dan ook een belangrijke rol. Het is de plek waar men gezellig samen kan komen en van elkaars gezelschap kan genieten.
Een grote tafel met veel stoelen is dan ook onmisbaar in de echte Italiaanse tuin, net als een pizza oven en een kruidentuin!

De olijfboom vol olijvenHij is eigenlijk echt onmisbaar in de echte Italiaanse tuin, namelijk de olijfboom. We zien hem eigenlijk altijd wel terugkomen. De olijfboom is er in allerlei soorten en maten en we zien hem dan zowel als vaste boom in de grond en als kleinere boom in een pot terug in de Italiaanse tuinen.

Voor veel mensen is het dan ook het symbool van de Italiaanse natuur. Het combineert dan ook beide kenmerken van italic in een, namelijk de natuur door de prachtige vorm van de boom maar ook het eten door de heerlijke olijven die eraan groeien.

De olijfboom kenmerkt zich vooral door de prachtige kleine groene blaadjes in een mooie olijfgroene kleur. De olijfboom staat hoog op stam en heeft in principe weinig verzorging nodig. Wel is het zo dat de boom niet goed tegen kou kan dus in onze Nederlandse tuinen moeten we de boom in de winter zeker wel beschermen. Maar verder kan de olijfboom gelukkig ook prima in de Nederlandse bodem geplant worden.

De functies van de Italiaanse tuinVoor de echte Italianen heeft de tuin eigenlijke en paar belangrijk functies. Ten eerste is het de plek waar alle sociale contacten plaatsvinden, er moet dus ruimte zijn om samen te komen. Ten tweede moet het een plek zijn waar men als het nodig is kan koken en eten, dit kan bijvoorbeeld met een barbecue, buitenkeuken of pizza oven en natuurlijk een grote eettafel met voldoende stoelen of een lekkere loungehoek.

Daarnaast is het ook erg belangrijk dat er in de tuin plekjes met schaduw te vinden zijn. Italië heeft een erg warm klimaat en soms kan het ook in de woningen erg warm worden, dan kan het fijn zijn om in de tuin een plekje te vinden met wat schaduw om even lekker af te koelen en wat buitenlucht in de longen te zuigen.

Ook gebruiken de Italianen de tuin om kruiden of groenten en fruit te verbouwen, dit is dan ook een belangrijk onderdeel van de Italiaanse tuinen. Ze verbouwen er bijvoorbeeld heerlijke kruiden als tijm en rozemarijn die vervolgens in de lekkerste Italiaanse gerechten verwerkt worden. Ook zien we vaak citroen of sinaasappelbomen terugkomen, naast dat deze bomen voor een heerlijke zoete geur in de tuin zorgen is het ook nog eens enorm fijn natuurlijk om zo vers uit eigen tuin heerlijke vruchten te kunnen plukken! Maar ook tomaten, aardbeien en komkommers komen vaak allemaal vers uit eigen tuin. Het Italiaanse klimaat leent zich namelijk perfect voor het verbouwen van deze gewassen!

En als laatste vinden de Italianen het ook heel belangrijk dat de kinderen in de tuin kunnen spelen. Ook dit past bij het enorm familiegevoel dat ze vaak hebben en bij het gezellig samen willen zijn. We zien dus in de Italiaanse tuinen bijna altijd wel een kinderspeelplaats, in de vorm van een glijbaan, schommel of speelhuisje.

Een fruitboom in de tuinZoals we eerder al aangaven leent het Italiaanse klimaat zich ook uitstekend voor het groeien van fruitbomen. Zo zien we bijvoorbeeld veel citroen en sinaasappelbomen terugkomen in de Italiaanse tuinen. Deze bomen zien er vaak ten eerste al erg mooi uit en zijn echt een aanwinst voor de tuin.

Maar daarnaast geven ze ook nog eens een heerlijke zoete geur af, deze geur is vaak door de hele omgeving te ruiken en maakt het heel verleidelijk om het fruit direct te plukken en een flinke hap te nemen.
Wat ook erg mooi aan deze fruitbomen is, ze hebben bloesem. Voordat de vruchten eraan komen zitten de bomen voor met bloesem, een enorm mooi en sprookjesachtig gezicht!

Als de vruchten aan de fruitbomen eenmaal volgroeid zijn dan zijn ze rijp om te plukken. Vervolgens weten de Italianen hier wel raad mee! Zo worden ze verwerkt tot limonade, likeurtjes, maken ze onderdeel uit van de lekkerste koekjes en taarten en worden ze tot sap geperst.

Dus naast dat ze enorm mooi staan in de Italiaanse tuinen zorgen ze ook nog eens voor de lekkerste vruchten om te gebruiken in allerlei gerechten! Dat hebben de Italianen slim bekeken!

Geen Italiaanse tuin zonder een pizza ovenZoals we eerder al aangaven is Italië echt het land van de pasta en pizza. Daarnaast eten de Italianen ook enorm graag buiten in de tuin, met de hele familie aan een grote tafel genieten van het heerlijke zonnetje en elkaars gezelschap. Als er dan ook nog een heerlijke pizza op tafel getoverd kan worden is het feest helemaal compleet.

Veel Italianen hebben dan ook een pizza oven in de tuin. Een stenen oven met een rooster of een plaat erin waar men de lekkerste authentieke pizza’s op kan bakken met een heerlijke niet te evenaren smaak.

De smaak die de pizza’s krijgen door het bakken op houtvuur is enorm intens en op geen enkele andere manier te evenaren. Naast dat het enorm lekker is, blijkt het ook enorm gezellig te zijn om een pizza oven in de tuin te hebben. Maak zelf eerst heerlijk vers deeg en laat iedereen aan tafel vervolgens zijn of haar eigen pizza beleggen. Vervolgens schuift u ze de pizza oven in en kunt u na een half uurtje heerlijk genieten van een versgebakken pizza met de familie!

Bloemen en groenOok bloemen komen veelvuldig terug in de Italiaanse tuinen. We zien ze in allerlei verschillende soorten en maten en ze sieren iedere tuin. Opvallend is dat de Italianen vaak geen borders in de tuin hebben vol met planten en bloemen maar meer met losse potten werken. Deze zijn dan nonchalant bij elkaar gezet en zijn gevuld met verschillende soorten bloemen en planten, bij elkaar vormen ze vervolgens een bontgekleurd geheel.

Er zijn een aantal bloemen die we opvallend vak tegenkomen in de Italiaanse tuinen, bijvoorbeeld de oleander, hortensia en de geranium. Bloemen met prachtige verschillende kleuren die ook allemaal op een verschillend moment bloeien. Een prachtig gezicht.
Zoals we eerder al aangaven plaatsen de Italianen deze bloemen niet in borders maar zien we ze vaak in losse potten bij elkaar staan, en dan met name in de bekende terracottapotten, deze zijn kenmerkend voor de Italiaanse en mediterrane tuinen.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan prachtige klimplanten, wat denkt u bijvoorbeeld van de Toscaanse Jasmijn, een prachtige klimplant met schitterende witte bloemen! Een echte blikvanger voor iedere tuin! Daarnaast geurt deze klimplant ook nog eens heerlijk en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Tips om Italië naar Nederland te halenTot slot hebben we nog een paar leuke tips om er echt voor te zorgen dat u de Italiaanse sfeer naar uw eigen tuin toe haalt!

Werk bijvoorbeeld met hoogteverschillen in uw tuin, door het Italiaanse landschap zijn de tuinen daar vaak zo ingericht dat ze hoogteverschil hebben. Zo zien we vaak kleine trappetjes lopen en bestaat de tuin uit een soort levels.
Ook hebben we nog een goede tip voor als u een muur of wand in uw tuin heeft, het kan erg leuk zijn om deze een oude verweerde look te geven. Dit geeft u direct gevoel alsof u in een straatje in een leuk Italiaans stadje loopt. Ook kan het leuk zijn om een Italiaanse print op een canvas te laten drukken of een tuindoek en deze vervolgens aan de muur te bevestigen, zo heeft u direct een stukje Italië in uw tuin!

Maar ook met de keuze voor tegels en stenen in uw tuin kunt u veel doen! In Italië zien we namelijk niet zo vaak de bekende gladde tegels die wij in Nederland veel gebruiken. Wat we wel veel tegenkomen zijn grove en grote stenen die allemaal van elkaar verschillen en toch samen een geheel vormen. Dit geeft een heel robuust gevoel en dit is precies wat de Italianen willen bereiken.

Een werkvakantieWe hebben u een aantal tips gegeven om hier in Nederland toch voor een stukje Italië in de tuin te zorgen. We hebben gekeken naar de bloemen en planten die er groeien, de functies die de tuin voor de Italianen heeft en welke materialen er veel gebruikt worden.

Ook in onze Nederlandse grond blijken best veel planten en bloemen te kunnen groeien die we ook veel in Italië zien. Op deze manier is het dus best vrij gemakkelijk om een stukje Italië naar ons toe te halen.
Mocht u nu nog meer tips willen of ideeën op willen doen dan is het natuurlijk altijd een heel goed idee om naar Italië af te reizen en daar de Italiaanse tuinen in levende lijven te bekijken en zo ideeën op te doen die u mee naar Nederland kunt nemen?

Zo heeft u meteen een goede reden om naar dit heerlijke land af te reizen en te genieten van de natuur en cultuur die het land rijk is! En vergeet dan vooral ook niet van de heerlijke Italiaanse keuken te genieten! Pasta, pizza, ijs, het is allemaal even lekker!

En wie weet zit u binnenkort zelf in uw eigen Italiaanse tuin van een heerlijk Hollands zonnetje te genieten!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »