{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Een tropisch paradijs

  • Door Roos
  • Tuesday 16 / 03 / 2021 0
Een tropisch paradijs

Een tropisch paradijsHet is een kenmerk voor veel warme landen, een prachtige tuin vol tropische bloemen, planten en bomen. Vaak ook een tuin vol kleur en geur en een ware beleving! In Nederland zien we ze zelden omdat ons klimaat zich er helaas niet voor leent, maar toch zijn er ook tropische elementen toe te voegen aan een Nederlandse tuin.

In dit artikel nemen wij jullie mee op reis naar de tropen en laten wij zien wat er met een echte tropische tuin bedoeld wordt. Daarnaast gaan we ook op zoek naar het antwoord op de vraag hoe we tropische elementen kunnen toevoegen aan onze eigen Hollandse tuin.
Duik met ons mee in de wereld van tropische bloemen, warme lucht, een zacht briesje en palmbomen.

Wat groeit er in de tropenAls we gaan kijken waar het begrip tropisch paradijs vandaan komt komen we al snel terecht in de echte tropen. De tropen kenmerken zich door een ontzettend warme temperatuur en een heel vochtig klimaat. Verschillende planten, bloemen en bomen gedijen hier enorm goed in! Ook zijn de tropen enorm dicht begroeid en worden ze vaak omringd door enorm hoge bomen.
Naast beplanting spelen ook dieren een enorm grote rol in de tropen, je vindt er dan ook de meest bijzondere soorten! Van allerlei soorten felgekleurde vlinders tot bijzondere vogels, verschillende soorten apen en slangen. Maar ook insecten weten de weg naar de tropen prima te vinden en genieten er van het warme klimaat! Zo zien we ook veel soorten muggen en bijen die soms echt maar enkel in de tropen voorkomen.

De tropen zijn dus uitermate geschikt voor de groei van allerlei soorten dieren en planten. Ze vinden het klimaat er enorm prettig en groeien goed op de warmte en de vochtigheid.
Ook qua kleur zijn de tropen uniek in hun soort. We kunnen bijna wel stellen dat er nergens op de wereld zulke mooie felgekleurde bloemen groeien als in de tropen en de blaadjes van de bomen lijken er wel groener dan groen!

Een ander kenmerk van de tropen is dat er maar een heel gering verschil is tussen de dag en de nacht. Ook zakt de temperatuur er nooit onder de 18 graden en is het op de dag vaak gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. De tropen zijn dus enorm stabiel van klimaat en dit trekt ook veel planten en dieren aan die hier goed op gedijen. De subtropen, uniek in hun soort

Naast de tropen hebben we ook nog de subtropen, deze kenmerken zich door meer variatie in temperatuur maar hebben ook wel een aantal vaste kern voorwaarden. Zo zakt de temperatuur er nooit onder de 10 graden en hebben ze ook een gemiddelde temperatuur die vrij hoog ligt, al kan die in de subtropen wel meer schommelen.

Wel kan het in de subtropen soms ook flink tekeergaan! Er kunnen zware stormen voorkomen met enorm harde en veel regenval. Ook dit is kenmerkend voor de subtropen.

Tropische vakantieVeel mensen vinden het enorm fijn om op vakantie te gaan naar een tropisch of subtropisch gebied. Vaak omdat vooral het klimaat hen erg aantrekt maar ook de natuur speelt hierin zeker een rol. De natuur in de tropen is dan ook werkelijk prachtig en een waar paradijs voor de echte liefhebber. Voor een vakantie naar de tropen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo dient u vooraf vaccinaties te halen tegen een aantal tropische ziektes waar u zich beter tegen kunt beschermen omdat ze u anders enorm ziek kunnen maken.

Ook zijn het vaak verre vliegreizen om in tropische oorden terecht te komen. En zijn de voorzieningen er minder goed als in Nederland. U hoeft bijvoorbeeld niet te rekenen op telefoonbereik of wifi in de jungle.
Maar dit kan juist ook als een enorm voordeel werken, vaak kan het ook wel even erg fijn zijn om los te zijn van alle input van buitenaf en te genieten van al het moois om u heen. In de tropen kunnen ze u hier prima bij helpen.

De accommodaties doen vaak niet onder voor die in Nederland, er zijn onwijs mooie en luxe resorts te boeken waar ze u van alle luxe en comfort kunnen voorzien. Ook vakantiewoningen zijn er te vinden al zijn deze vaak iets minder populair bij buitenlandse toeristen omdat ze vaak verder weg van alle voorzieningen zijn.

Ook kan het erg mooi en bijzonder zijn om deel te nemen aan een georganiseerde trip door de tropische jungle. Wel raden wij aan om dit niet op eigen houtje te gaan doen aangezien de jungle ook best wat risico’s met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan giftige slangen en insecten of gebieden met drijfzand. Een gids kent de jungle vaak op zijn duimpje en kan u zonder moeite veilig door het gebied heen loodsen.

Een stukje tropen in eigen tuinVeel mensen vinden het ook erg leuk om een vleugje tropen aan de eigen tuin toe te voegen. Het geeft vaak een enorm zomers gevoel en vaak is men dol op alle kleuren die de tropen rijk zijn! Men doet dit dan vaak doormiddel van planten en bloemen, denk bijvoorbeeld aan palmbomen of de paradijsvogelbloem en de tempelbloem.
Twee prachtige bloemen met geweldig mooie felle kleuren die het ook prima in de Nederlandse tuin doen met dank aan ons natte klimaat. Wel dienen ze in de winter een plekje binnenshuis te krijgen want dan wordt het toch wel iets te koud voor ze buiten in onze Hollandse winter.

Ook zijn er verschillende eetbare planten en vruchtenbomen en struiken die we prima in de Hollandse bodem kunnen planten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de banaanboom, de limoenboom en de jasmijnstruik.
Maar ook de granaatappelboom en de citroenboom doen het hier prima! En hoe leuk is het om de citroenen uit eigen tuin te kunnen plukken en hier vervolgens heerlijke frisse limonade van te maken! Met een glaasje hiervan waant u zich direct in de tropen.

Ook met de aankleding en accessoires kunt u in uw eigen tuin een tropische sfeer creëren. Denk bijvoorbeeld aan kussentjes op de tuinbank met frisse kleurtjes en citroenen en ananassen. Maar ook lampionnen in alle kleuren van de regenboog en felgekleurde parasols zijn een dikke hit!
Met een lekkere cocktail in de hand en een verse fruitsalade zou u zomaar in de tropen kunnen zijn in plaats van in uw Nederlandse tuin.

Zijn er ook nadelen aan de tropenIeder voordeel heeft uiteraard ook zijn nadeel, zo ook de tropen. Zoals we eerder al aangaven leven er ook veel insecten en giftige reptielen, dit kan een groot gevaar vormen in het geval zij u prikken of bijten.
Maar ook sommige planten en bloemen kunnen giftig zijn, soms bij aanraking maar zeker als ze gegeten worden. Ook kan het klimaat een enorme omschakeling zijn met het onze en kan het even wennen zijn aan de luchtvochtigheid. Soms kunnen mensen hier wat benauwd van worden en kan het fijn zijn om een wat minder vochtig gebied op te zoeken.

Daarnaast kan ook de lange reisduur om het gebied te bereiken als een nadeel worden ervaren zeker voor mensen die liever niet zo ver van huis gaan.

Ook het relatief kleine verschil tussen dag en nacht kan een nadeel zijn, het brengt onze biologische klok enorm in de war en het kan bij thuiskomst ook langere tijd duren voordat ons lichaam weer ingesteld is op het Nederlandse ritme. Niet ieder lichaam kan hier evengoed tegen dus dit kan ook zeker en nadeel zijn.

Een tropische sfeer in 3 stappenHet is heel gemakkelijk om een tropische sfeer in uw tuin aan te brengen. Eigenlijk kan dit al in drie simpele stappen

Het begint met het kiezen van de beplanting voor de tuin, kies zoveel mogelijk voor tropische planten zoals palmbomen, tropische bloemen en vruchtenstruiken. het zal u overigens verbazen hoeveel tropische planten het ook prima doen in onze Hollandse bodem. Er is dus ruim voldoende keuze in beplanting met een tropisch sfeertje.

Daarnaast is het fijn om een heerlijke loungeplek in te richten in de tuin, dit zal u namelijk direct ervoor zorgen dat u een vakantiegevoel ervaart. U maakt een plek om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de tropische sfeer om u heen. Als u deze plek dan ook nog eens omringt met groen en mooi gekleurde bloemen dan zit u helemaal goed en waant u zich werkelijk in de tropen.

Ook een waterelement kan zorgen voor een tropische sfeer in de tuin. Dit kunt u realiseren in de vorm van een kleine waterval, een vijver, of een water ornament. Het geluid van het lopende of druppelende water zal u direct doen denken aan de geluiden in de tropen! Succes gegarandeerd!

Natuurlijk zijn er nog veel meer elementen die u kunt toevoegen om te zorgen voor een tropische sfeer in uw tuin maar met deze drie basisstappen komt u al een heel eind!

Het genieten kan beginnen

Dan is het eindelijk zover, u heeft op Hollandse bodem een prachtige tropische oase van rust weten te realiseren. De tuin is voorzien van mooie tropische planten, water stroomt zachtjes door de tuin heen en er is een heerlijke loungeplek waar u van al dit moois kunt genieten!

Wat begon als een droom is nu toch echt werkelijkheid geworden! Een stukje tropen altijd tot uw beschikking! Het genieten kan nu echt beginnen.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »