{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

Een tuin als je op leeftijd bent

  • Door Roos
  • Saturday 08 / 05 / 2021 0
Een tuin als je op leeftijd bent

In Nederland is het tegenwoordig zo dat we allemaal steeds langer thuis moeten blijven wonen. Vroeger konden we er op een bepaalde leeftijd al vrij snel voor kiezen om in een verzorgingshuis te wonen en hier een deel van de zorg uit handen te geven. Het is vaak zo dat op latere leeftijd het steeds moeilijker wordt om een woning en eventueel tuin te onderhouden. Alle werkzaamheden die hierbij komen kijken worden steeds zwaarder en gaan ons moeilijker af. Het is dan fijn om die zorg uit handen te kunnen geven en te kunnen genieten van je oude dag.

Maar tegenwoordig gaat dit helaas anders, de plekken in verzorgingshuizen zijn schaars en mensen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Hierdoor blijven ze dus ook langer verantwoordelijk voor alle werkzaamheden rondom het huis en de tuin. Soms is het zo dat ze dit financieel gemakkelijk uit handen kunnen geven en dat ze al deze werkzaamheden kunnen laten doen. Maar dit is natuurlijk lang niet altijd het geval! En als dit dus niet zo is dan is het zaak om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je met zo weinig mogelijk werkzaamheden uit de voeten kunt.

Nu is dit natuurlijk lang niet altijd mogelijk en zijn er nu eenmaal bepaalde werkzaamheden die echt moeten gebeuren. Maar zeker bij tuin werkzaamheden valt hier nog wel heel veel winst te behalen. Je kunt je tuin namelijk zo vormgeven dat hij heel onderhoudsvrij is en dit is natuurlijk enorm fijn als je op leeftijd bent! Maar waar moet je dan allemaal opletten, en hoe zorg je ervoor dat je bijna geen onderhoud aan je tuin hebt? Welke materialen gebruik je en hoe zorg je ervoor dat alles er toch een beetje groen en gezellig uitziet? Wij vertellen het je graag!

Begin bij de basis


Als je op leeftijd bent en eventueel beslist om je tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken zodat je hier de komende jaren een stuk minder werk aan zal hebben dan is het goed om bij de basis te beginnen. En de basis van de tuin is in dit geval de ondergrond. Als je op leeftijd bent is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de ondergrond zo glad mogelijk is. Je weet nooit of je later eventueel met een rollator of rolstoel uit de voeten zal moeten kunnen en dan is het wel heel belangrijk dat er geen obstakels in de tuin liggen. Alle voetpaden moeten goed begaanbaar voor je zijn zodat je optimaal van je tuin kunt genieten!

Ook als je niet afhankelijk bent van een rolstoel of rollator is het zaak om de ondergrond zo glad mogelijk te maken, je wil namelijk ook eventueel struikel gevaar uitsluiten en de kans verkleinen dat je ergens over zal vallen. Zorg dus voor goede gladde tegels en het liefst nog tegels die gevoegd zijn, zo zorg je er meteen voor dat je minder onderhoud hebt! Als je namelijk je tegels gevoegd hebt zal er veel minder onkruid doorheen kunnen komen en dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in de werkzaamheden en het wieden van onkruid. Daarnaast is onkruid wieden ook nog eens het zwaarste klusje wat er is dus als je dit kunt wegnemen is dat natuurlijk ideaal! Grote gladde tegels, met een voeg ertussen hebben dus de voorkeur!

Zo weinig mogelijk onderhoud


Het is vooral noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de tuin zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft. Dit gegeven moet je dus meenemen in de inrichting van de tuin, de beplanting maar ook in de keuze van de materialen. Als je bijvoorbeeld hout verwerkt in de tuin dan vraagt dit best wat onderhoud, terwijl dit bij steen juist weer niet het geval is. Zo moet je eigenlijk constant keuzes tegen elkaar afwegen en ervoor zorgen dat je de keuze maakt die het minste onderhoud zal vragen.

Denk bijvoorbeeld ook bij de beplanting aan planten die niet per se heel erg gesnoeid hoeven te worden of die veel werk vragen. Kies planten en struiken die wel voor een groen gevoel zorgen maar verder vrij kunnen groeien en dus ook weinig zorg nodig hebben. Ook is het aan te raden om planten te kiezen die niet heel veel water nodig hebben. Want ook het water geven van de planten in de tuin kan een hele uitdaging zijn als je op leeftijd bent! Laat je bijvoorbeeld goed informeren door een hovenier of vraag naar informatie bij je lokale tuincentrum en kom zo te weten welke planten en struiken je het beste in je tuin kunt plaatsen zonder dat je er te veel omkijken naar zal hebben.

Vaak is het sowieso handig om de stukken met beplanting te beperken, aangezien dit altijd wel een bepaalde mate van onderhoud met zich mee zal brengen. Kijk bijvoorbeeld of je anders met potten of plantenbakken kan werken. Op deze manier realiseer je toch het groen in je tuin maar zorg je er ook voor dat het wat minder onderhoud met zich meebrengt. In borders is er namelijk altijd ruimte voor onkruid om naar boven te komen, in potten en bakken is die ruimte er veel minder en dit merk je dus in de mate van onderhoud.

Hulp bij het tuinieren


Als je er toch voor kiest om wel veel groen in je tuin te planten en om borders aan te leggen dan is het wel aan te raden om bijvoorbeeld de hulp van een tuinman in te schakelen of wellicht is er een familielid wat hierbij kan ondersteunen. Op deze manier kun je jezelf ontzien van het zware werk en toch genieten van de tuin zoals je hem voor ogen hebt. Houdt er dan wel rekening mee dat aan de werkzaamheden van een tuinman kosten verbonden zijn en dat je op een familielid wellicht niet altijd kunt rekenen. Vaak zijn dit dan ook kortdurende oplossingen en de tuin heb je voor altijd en heeft dus ook langere tijd werk nodig. Denk hier dan ook heel goed over na en weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af.

Ook is het aan te raden om goed naar je budget te kijken de kosten voor een tuinman blijven namelijk terugkomen want de tuin moet onderhouden worden en zal op regelmatige basis onderhoud nodig hebben. De tuinman zal dus meerdere keren per jaar werkzaamheden moeten verrichten en hier dus ook kosten voor rekenen. Als je bijvoorbeeld besluit om de inrichting van je tuin te veranderen en je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken dan heb je hier vaak eenmalig ook best flinke kosten aan. Maar realiseer je wel dat dit eenmalig is en dat je hier dan verder voor altijd profijt van zal hebben, terwijl de kosten voor het onderhoud meerdere keren per jaar terug zullen komen en op de langere termijn dus meer zullen bedragen! Het is dus juist een hele slimme keuze om nu al aan de lange termijn te denken en hier je keuze op te baseren.

Maar mocht je toch een groene tuin hebben vraag dan vooral hulp bij de meest zware werkzaamheden die je niet zelf kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan snoeiwerk, onkruid wieden, grasmaaien etc. dit zijn vaak werkzaamheden die vrij zwaar zijn en die ook veel kracht vragen. Het is dan ook goed om deze uit handen te geven.

Een plekje in de schaduw


Als je ouder wordt zal je merken dat je ook steeds minder goed tegen warmte kunt. De hoge temperaturen hebben wat sneller dan vroeger invloed op je gestel en kunnen ervoor zorgen dat je lichamelijk ongemak gaat ervaren. Het is dan ook aan te raden om ervoor te zorgen dat je voldoende plekjes in je tuin hebt waar je heerlijk uit de zon kunt zitten. Op deze manier kun je altijd de schaduw opzoeken en de ergste hitte en felle zon vermijden. Daarnaast is het natuurlijk wel ook altijd aan te raden om sowieso met hele hoge temperaturen maar beter binnen te blijven of om een plekje te zoeken waar wat wind staat of waar je ook eventueel een ventilator bij je kunt zetten, zo kun je ervoor zorgen dat het wat beter uit te houden is en kun je tegelijkertijd toch van je tuin genieten ook met hogere temperaturen.

Je kunt op veel verschillende manieren schaduw in je tuin realiseren, denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm, hiermee heb je meteen een relatief groot deel met schaduw! Maar je kunt ook denken aan een parasol, het voordeel hiervan is dat je de parasol op verschillende plekken in de tuin kunt zetten zodat je overal schaduw kunt maken waar je maar wil. En dan hebben we natuurlijk nog de groene schaduw plekken, dit zijn plekken waar je schaduw kunt vinden doordat er een grote struik of boom staat die schaduw biedt. Hier kun je vaak meteen ook profiteren van een zuchtje wind wat nog wel door de bladeren heen blaast!

Zorg dat de tuin toegankelijk is


We noemden het daarnet al even kort, als je op leeftijd bent kan het helaas zomaar zijn dat je afhankelijk wordt van een rolstoel of rollator, dan is het natuurlijk erg fijn als je in je eigen tuin goed uit de voeten kunt. Ten eerste is het dan heel belangrijk dat de entree van de tuin rolstoelvriendelijk is, hiervoor zijn speciale zogenoemde heuveltjes te koop die je dus kunt laten plaatsen bij een deur zodat je zo van binnenuit de woning ook de tuin kunt betreden. Vaak kan hier ook nog een leuning bij gemonteerd worden zodat je ook kan zorgen dat je jezelf goed vasthoudt. Het is wel handig om als je meerdere deuren hebt die naar buiten toe leiden om dan ook op meerdere plekken een heuveltje te laten monteren, dit om valpartijen te voorkomen.

Maar ook in de tuin zelf is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alles goed toegankelijk is, dus werk ook eventuele heuveltjes weg en als er hoogte verschillen in de tuin zijn werk deze dan ook weg met een speciaal heuveltje zodat het rolstoel toegankelijk is. Op deze manier kun je van de gehele tuin genieten en jezelf ook veilig door de hele tuin bewegen. Dit is natuurlijk wel zo makkelijk het zou zonde zijn als je in sommige delen niet meer kunt komen omdat ze niet veilig toegankelijk voor je zijn. Vaak is dit wel ook reden waarom veel mensen voor betegelde stukken in de tuin zorgen, zo is alles gelijkvloers en alles ook goed bereikbaar en is er geen struikel gevaar.

Let ook op de rest van de indeling van de tuin. Zorg dat er geen stukken zijn waarbij je bijvoorbeeld maar een smal paadje hebt om te passeren. En let ook op obstakels die het moeilijk maken om bijvoorbeeld ergens langs te lopen of om met een rolstoel of rollator te passeren. Haal deze dan ook zoveel mogelijk weg zodat je tuin altijd goed begaanbaar is!

Zo lang mogelijk genieten


Zo zie je dus dat er heel wat mogelijk is als je toch zo lang mogelijk van je tuin wil blijven genieten! Het is vooral heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je tuin zo ingericht is dat er geen obstakels zijn en dat je er ook weinig onderhoud aan hebt! Op deze manier kun je zo lang mogelijk van je tuin genieten en wordt het geen blok aan je been! Daarnaast is het wel altijd belangrijk om mocht het nodig zijn hulp in te schakelen en het jezelf niet te moeilijk te maken of gevaarlijke situaties op te zoeken. Denk dan ook goed na of je de tuin wil laten aanpassen zodat je er verder geen omkijken naar hebt of dat je ervoor kiest om de tuin te laten onderhouden, deze kosten komen dan wel regelmatig terug maar dit is uiteraard een persoonlijke keuze.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »