{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 5 april 2021

Een tuinarchitect is de moeite waard!

Een tuinarchitect de moeite waard



Wie een nieuwe woning betrekt en zijn tuin wil inrichten loopt soms vast op de indeling hiervan en ziet soms door de bomen het bos niet meer. Maar ook bij het veranderen van een bestaande tuin kan men soms tegen een hoop vraagstukken aanlopen. Het aanleggen en inrichten van een tuin is dan ook een vak apart.

Het vak van de tuinarchitect om precies te zijn. De tuinarchitect ontwerpt tuinen naar wens, helpt meedenken met al uw vragen rondom de aanleg van uw tuin en kent de tuinwereld op zijn of haar duimpje.
Het kan dan ook erg fijn zijn bij het ontwerpen van een tuin om de hulp van een tuinarchitect in te schakelen. Al uw wensen worden op deze manier vertaald naar een goed plan en uiteindelijk naar een prachtige tuin die volledig naar wens is ingericht.

Alles begint met een plan



Als u van plan bent om uw tuin te veranderen dan komen er vaak een hoop vragen bij u op en komen er een hoop zaken bij kijken. Het begint vaak met een plan. U heeft vast weleens nagedacht over de tuin en u heeft ook vast wel specifieke wensen. Maar hoe vormt u dit alles nu samen tot een geheel en tot een prachtige tuin die volledig naar uw wensen is ingericht?

Dit alles start met het maken van een plan. Als u daadwerkelijk het plan heeft om een tuin te veranderen of om een tuin aan te leggen bij een nieuwe woning dan komt de tuinarchitect om de hoek kijken.
Voordat u de hulp van de tuinarchitect inroept kan het dus al heel zinvol zijn om een plan te hebben.

Het verschilt namelijk enorm of u van plan bent de gehele tuin op de schop te nemen of enkel een gedeelte ervan. En bent u van plan om de uitvoering grotendeels zelf te doen of heeft u hier hulp bij nodig? En waar denkt u aan qua tijdsplanning? Allemaal zaken die belangrijk zijn om alvast voor uzelf duidelijk te hebben voordat u de hulp van de tuinarchitect inschakelt. Dit scheelt namelijk tijd en dus ook geld!

Al uw tuinwensen op tafel



Dan is het zover, u weet welk deel van de tuin u wilt gaan veranderen en u weet ook wanneer u dat zou willen doen. Dan is het tijd om de volgende stap te nemen, namelijk het inschakelen van een tuinarchitect. Het kan beste even een zoektocht zijn om de juiste te vinden die het beste past bij uw wensen. Laat u daarom goed adviseren door de mensen om u heen, hebben zij wellicht ervaringen met een goede tuinarchitect die zij u kunnen adviseren.

Als u er eentje gekozen heeft volgt er eerst altijd een kennismakingsgesprek. U kunt dan al uw tuinwensen op tafel leggen en de tuinarchitect kan dan kijken wat hij voor u zou kunnen beteken. Het is heel belangrijk dat u een klik voelt tijdens dit gesprek. De tuin is namelijk een belangrijk onderdeel van uw woning en u zal er waarschijnlijk veel tijd door gaan brengen. Het is dan ook belangrijk dat de tuin straks aan al uw wensen zal voldoen! Een goede tuinarchitect weet dan ook meteen al uw tuinwensen te vertalen en naar een plan en zal uw visie snappen.
Heeft u het gevoel dat dit niet het geval is na of tijdens het kennismakingsgesprek dan kan het raadzaam zijn om een andere tuinarchitect te zoeken die beter bij uw visie en wensen past.

In het kennismakingsgesprek is het vooral ook erg belangrijk dat u al uw wensen zo duidelijk mogelijk uitlegt. Laat geen detail buiten bespreking en een goede tuinarchitect zal ook goed door weten te vragen en wellicht punten aanhalen waar u zelf nog niet aan had gedacht. Doel van dit eerste gesprek is dan ook voor de tuinarchitect om u te leren kennen en een zo goed mogelijk beeld van al uw wensen te krijgen. Hierna gaat de tuinarchitect hier namelijk mee aan de slag en zal dit samenvoegen in een plan en plattegrond.

Soms is het ook zo dat tijdens het kennismakingsgesprek de tuinarchitect al wat zal schetsen en u al samen aan de slag gaat om dit zo duidelijk mogelijk op papier te krijgen. Dit is echter lang niet altijd het geval, de tuinarchitect kan ook eerst goed luisteren tijdens het eerste gesprek en dan bij het vervolggesprek met schetsen komen.

Uiteindelijk komt u zo na een heel proces tot een prachtige tuin volledig naar wens.

Prachtige schetsen naar wens



De tuinarchitect gaat met uw wensen aan de slag. Na het kennismakingsgesprek heeft hij een goed beeld gekregen van al uw wensen. De tuin is opgemeten en dan kan het schetsen beginnen. De tuinarchitect zal al uw wensen verwerken in een plan voor uw tuin, hier zal hij een schets van maken.

Vaak maakt hij een aantal verschillende schetsen zodat u keuze heeft en zelf kunt zien hoe de inrichting van de tuin er op verschillende manieren uit zal komen te zien. Het kan erg fijn zijn om verschillende schetsen te zien zodat u ook kunt zien hoe bepaalde keuzes uitpakken en u hierin beter knopen kunt doorhakken. Zo kan het bijvoorbeeld fijn lijken om een erg groot terras van een bepaalde afmeting in de tuin te hebben maar ziet u bijvoorbeeld op de schetsen dat dit terras in verhouding toch wel erg groot uit zal pakken en andere delen van de tuin klein doet lijken. Dan kan het natuurlijk zo zijn dat u ervoor kiest om het terras wat kleiner te maken zodat alles meer in verhouding zal komen te staan. En hier zijn die schetsen dus zo fijn voor, dit soort dingen komen dan allemaal naar boven en kunnen ook ter plekke aangepast worden!

Uiteindelijk werkt u er zo samen naartoe dat aan het einde van het proces de ideale schets is ontstaan en de tuin volledig naar wens is ontworpen! Het plan is geboren!
Vaak maakt de tuinarchitect ook een 3d schets of animatie, op deze manier krijgt u een nog beter beeld van hoe de tuin eruit zal komen te zien en heeft u het gevoel echt al in de tuin rond te lopen! U kunt zich op deze manier volledig visualiseren hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien!

Een erg leuke tip is nog om de schetsen te bewaren! Het kan namelijk later enorm leuk zijn om de schetsen in te lijsten en ergens in de woning terug te laten komen! Ook zien we tegenwoordig weleens dat men de schetsen op doek laat printen wat ervoor geschikt is om buiten te hangen! Hoe leuk is het om de originele tuinschets op deze wijze in de tuin te verwerken!

De keuze van het materiaal



Nu de schets is gemaakt en de indeling van de tuin bekend is komt de volgende stap eraan. Namelijk het kiezen van de materialen. De schets geeft nu een goed houvast om verdere keuzes te maken. Bij de keuze van de materialen voor de tuin zijn er altijd een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
Zo is het belangrijk om te kijken naar het onderhoud dat de materialen zullen vragen. Als u bijvoorbeeld kijkt naar een terras, u kunt er dan voor kiezen om tegels te plaatsen die gevoegd worden. Op deze wijze heeft u er weinig omkijken naar en zal onkruid tussen de tegels geen kans krijgen. Onkruid wieden kost namelijk enorm veel tijd en zeker als u weinig op heeft met tuinonderhoud is het goed om hierover na te denken. Kleine keien of klinkers staan vaak enorm leuk maar geven dus ook veel ruimte aan onkruid en zullen dus veel meer onderhoud vragen. Het is belangrijk om hier een keuze in te maken die bij u past.

Naast het onderhoud is het ook goed om te kijken naar de look van materialen. Als u bijvoorbeeld voor een hele moderne sfeer in de tuin kiest kunnen materialen als keramische tegels, staal, glas en gladhout enorm goed passen. Terwijl bij een landelijke tuin men weer eerder kan denken aan steigerhout en keien. Verschillende materialen passen bij verschillende stijlen, ook hierin kan uw tuinarchitect u goed adviseren.

Daarnaast heeft de tuinarchitect vaak ook goede contacten met verschillende leveranciers waardoor u ook aan wat minder gangbare materialen kunt komen en uw tuin een exclusieve look kunt geven.
Welk materiaal u ook kiest het is belangrijk om goed te kijken naar het uiteindelijke totaal plaatje. Het is heel belangrijk dat alle materialen uiteindelijk samen een geheel gaan vormen. En u raadt het al juist hierin kan uw tuinarchitect u goed adviseren.

Naast materialen is er ook de keuze voor beplanting. Ook hierin is het raadzaam om uzelf zo goed mogelijk te laten adviseren om hierin de beste keuze te kunnen maken! Beplanting speelt namelijk een enorm grote rol in de tuin en bepaald voor een groot deel het aangezicht van de tuin. Bij beplanting dient u ook met name rekening te houden met de groeiperiode van planten. Iedere plant groeit en bloeit namelijk op zijn eigen moment. Het is enorm fijn als dit op elkaar afgestemd is zodat er altijd wel iets van kleur in uw tuin te vinden is en het nooit saai zal zijn!

Ook weet de tuinarchitect vaak heel goed welke planten en bloemen er goed samengaan en welke men juist beter wat verder van elkaar af kan plaatsen. Uiteindelijk komt u zo tot een mooi plan

Van schets naar realiteit



Na het bespreken van de plannen, het maken van de schetsen en het kiezen van de materialen is het dan eindelijk zover. De tuin kan worden aangelegd en de schetsen worden werkelijkheid!
Het is een enorm leuk proces om al uw plannen vanaf het papier eindelijk in het echt te zien uitkomen! Die mooie tegels die u heeft uitgekozen blijken prachtig te staan in samenspel met de leibomen en het totaalplaatje klopt!

Het is alleen al enorm leuk om alle materialen te zien aankomen en ze te bekijken en u voor te stellen hoe ze straks in de tuin zullen liggen en met elkaar een geheel zullen vormen.
Vaak wordt er gestart met de delen die betegeld moet worden en met de eventuele plaatsing van een unit zoals bijvoorbeeld een tuinhuis. Als dit gebeurt is dan is het tijd voor de beplanting en de losse onderdelen van de tuin. En zo krijgt de tuin stukje bij beetje steeds meer invulling en zal het uiteindelijk leiden tot een prachtig eindresultaat.

De tuinarchitect zal ook tijdens dit proces regelmatig in de tuin aanwezig zijn om de voortgang te bekijken en eventuele wijzingen in overleg uit te voeren mocht het nodig zijn.
Het kan ook erg leuk zijn om tijdens het proces van het aanleggen van de tuin regelmatig foto’s te maken. Later kunt u deze in een album plakken en zo de hele voortgang nog eens rustig bekijken.

En na verloop van tijd is het dan zover, de tuin is af en het is tijd om het eindresultaat te bekijken. Wat is het fijn om het eindresultaat te zien en om in werkelijkheid te kunnen aanschouwen hoe al uw tuinwensen tot uiting zijn gekomen! Het begon als een schets en is nu uitgegroeid tot een prachtige tuin die aan al uw wensen voldoet. Samen met de tuinarchitect maakt u nu vaak nog een ronde door de tuin. De zogenaamde oplevering. Samenloopt u alle afgesproken punten af en kijkt u of alles naar wens is uitgevoerd. Mocht dit zo zijn dan wordt de tuin volledig opgeleverd en is het proces afgerond. Wat begon als een plan, werd een schets en uiteindelijk een prachtige tuin waar u hopelijk nog jarenlang van kunt genieten!

Het inschakelen van een tuinarchitect is in dit proces zeker de moeite waard en van toegevoegde waarde. Zij bezitten alle kennis en kunde om al uw tuinwensen uit te laten komen en samen te voegen met een schitterende tuin als eindresultaat.