{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 4 mei 2021

Een tuinhuis in de tuin

Bijna iedere tuin heeft er wel eentje, een prachtig tuinhuis! Een plek waar u spullen kunt opslaan, fietsen kunt stallen, de tuinkussens neer kunt leggen en in de winter tuinmeubilair kunt bergen.

Ze zijn er in alle soorten en maten en ook nog eens in verschillende stijlen. Vaak zien we dat men de stijl van een tuinhuis aanpast op de stijl van de tuin. Dit zorgt ervoor dat alles samen een geheel zal vormen en de tuin goed is afgestemd.

Ook qua materialen zien we heel veel verschillende keuzes. Zo zijn er ten eerste heel veel tuinhuisjes van hout, maar hout is lang niet het enige materiaal wat gebruikt wordt, zo zien we ook tuinhuisjes van steen en soms zelfs kunststof, metaal of glas, al komen deze laatste drie een stuk minder vaak voor.

Ook in formaat verschillen tuinhuisjes enorm, dit heeft natuurlijk ook alles te maken met de verschillende formaten van de tuinen. Men kiest toch vaak een tuinhuis wat qua formaat goed in verhouding staat tot de rest van de tuin.

Bij de aanschaf van een tuinhuis zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten! Zo speelt zoals eerder aangegeven het formaat een rol, maar ook de plek in de tuin en de stijl van het tuinhuis. Ook bij het plaatsen van het tuinhuis zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Dit alles voor een goed resultaat en een tuinhuis waar u nog jaren plezier van kunt hebben!

Het houten tuinhuis?

Een van de populairste materialen voor een tuinhuis is toch wel hout. Dit zien we bij verreweg het meeste terugkomen. Het heeft dan ook erg veel voordelen om dit materiaal te gebruiken. Zo is het ten eerste makkelijk te verwerken.

Vaak zien we namelijk dat een tuinhuis als een soort bouwpakket wordt geleverd en ook goed op maat wordt gemaakt. Met hout als materiaal is dit zeker geen probleem. Daarnaast is hout ook nog eens een materiaal wat erg sterk en stevig is.

Maar het oog wil ook wat, dus naast alle bouwtechnische voordelen is hout ook nog eens een materiaal dat erg mooi en stijlvol oogt. Het past vaak ook in verschillende soorten stijlen tuinen. Zowel in een moderne als in een landelijke tuin komt een houten tuinhuis prima tot zijn recht.

Een ander voordeel van een houten tuinhuis is ook dat er zowel binnen als buiten gemakkelijk van alles bevestigd kan worden. Daarnaast kan het hout ook in iedere gewenste kleur geschilderd worden dus u kunt het tuinhuis volledig naar eigen smaak laten ogen.

En mocht u over een paar jaar liever een ander kleurtje willen dan is een ander voordeel van hout dat u dat heel gemakkelijk kunt realiseren. U geeft het tuinhuis namelijk net zo gemakkelijk weer een nieuw likje verf in iedere gewenste kleur van dat moment.

Uiteraard zijn er naast voordelen ook nadelen aan een houten tuinhuis. Zo is het wel aan onderhoud onderhevig. Men zal regelmatig moeten zorgen voor een goede laag verf op het hout om het te beschermen en daarnaast zal men ook eventuele kwetsbare delen wellicht na verloop van tijd moeten vervangen. Maar ieder nadeel heeft ook zijn voordeel, en het voordeel van hout is dan weer dat men dat ook heel gemakkelijk kan doen!

Een huisje van steen



Naast hout wordt er ook regelmatig steen als materiaal voor het bouwen van een tuinhuis gebruikt. Nu noemen we dit al snel een schuur maar er zijn toch ook echt tuinhuizen van steen.

Het gebruik van steen als materiaal voor het bouwen van een tuinhuis heeft zeker een aantal voordelen. Ten eerste is steen natuurlijk een ongelofelijk sterk materiaal. Als het eenmaal staat dan staat het en is er heel veel voor nodig om het dan omver te krijgen.

Ook is steen een materiaal dat heel erg goed bestand is tegen de verschillende elementen van het weer en hier ook geen schade van zal ondervinden. Een flinke storm, regenbuien, hagel of sneeuw het stenen tuinhuis kan het allemaal hebben!

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het gebruik van steen voor een tuinhuis. Zo is steen een robuust materiaal waar men weinig aan kan veranderen. Het is dus enorm zinvol heel goed na te denken over de vorm en indeling van het tuinhuis. Ook is het zo dat steen vaak wat killer en moderner oogt dus wellicht niet in iedere stijl tuin goed tot zijn recht komt.

Wel kunt u ook steen net als hout verven en van een andere kleur voorzien. Al vraagt dit bij steen vaak wel iets meer werk en meerdere lagen verf.

Ook moet men voor een stenen tuinhuis altijd eerst een fundering plaatsen terwijl bij een houten tuinhuis dit lang niet altijd nodig is.

Minder gangbare keuzes



Naast steen en hout zijn er uiteraard meer materialen die kunnen worden gebruikt voor een tuinhuis. Denk bijvoorbeeld aan glas en metaal. Dit zijn materialen die we vaak tegenkomen in een moderne tuin.

Ze zorgen dan ook voor een zeer industriële look, iets wat vandaag de dag zeer gewild is en we ook steeds meer terugzien in tuinen.

Dit materiaal heeft als voordeel dat het stevig en vooral erg mooi oogt. Daarnaast is het vaak erg mooi afgewerkt en ziet het er al snel heel luxe uit. Ook kan het vaak naar wens ontworpen worden iets wat voor heel veel mensen erg fijn is!

Maar ook dit materiaal heeft zo zijn nadelen, zo is het enorm kwetsbaar. Glas is sowieso een kwetsbaar materiaal zeker ook buiten, en metaal is kwetsbaar in de zin dat het snel krast en beschadigt. Zeker buiten in de tuin met de weer elementen erbij heeft u hier dus best snel kans op.

Er zijn mensen die zeggen dat dit juist zorgt voor een mooie robuuste look en die hier dus niks om geven maar het kan ook echt als een nadeel ervaren worden. Dit is wederom heel persoonlijk en zal dus ook voor iedereen anders zijn.

De inrichting van het tuinhuis



Als het materiaal gekozen is dan is het tijd om te kijken naar de inrichting van het tuinhuis. Vaak is het raadzaam om eerst goed na te denken wat u allemaal kwijt zou willen in uw tuinhuis. Gaat het enkel om de fietsen stallen, of de tuinkussens een plek geven. Of heeft u ook echt een enorme gereedschapsverzameling die zijn plek moet krijgen, of wellicht wil u het tuinhuis wel gebruiken als plek om uw hobby uit te oefenen.

Al deze vragen dient u eerst voor uzelf te beantwoorden alvorens u over kunt gaan tot de inrichting van uw tuinhuis.

Als u eenmaal op papier gezet heeft wat er allemaal een plekje in het tuinhuis moet krijgen en waar het voor gebruikt zal worden dan is het makkelijker om het tuinhuis ook hiernaar in te richten.

Maak hierbij slimme keuzes. Denk bijvoorbeeld aan haken aan de muur of een kleine vliering in het tuinhuis waarop u de tuinkussens kwijt kunt. Door ook enorm in de hoogte te werken kunt u veel ruimte besparen en zorgt u voor het beste resultaat.

Ook zijn er allerlei handige sorteer elementen te koop die u aan de wanden van uw tuinhuis kunt bevestigen. Hiermee zorgt u ervoor dat u al uw gereedschap een plek geeft en dat u verschillende spullen netjes en georganiseerd op kunt bergen. Dit scheelt uren zoeken en is daarnaast ook nog eens ruimte besparend.

Een tuinhuis met deuren en ramen



Het is soms net een echte woning, want ook bij een tuinhuis zien we namelijk deuren en ramen. En ook hierin zijn verschillende keuzes te maken.

Kiest u voor veel ramen en dus veel lichtinval, of heeft u liever de wanden als opbergplek tot uw beschikking. Kiest u voor een enkele deur of is het tuinhuis groot genoeg om openslaande deuren toe te voegen en is dit ook nog eens enorm handig om bijvoorbeeld de gestalde fietsen uit het tuinhuis naar buiten te rijden.

Houd u ook bij het maken van deze keuzes rekening met waar u het tuinhuis voor gaat gebruiken en welke stijl u het liefst zou hanteren. En bedenk goed dat grote deuren en ramen vaak wel ten koste gaan van opbergplek langs en tegen de wanden.

Begin bij de basis



Bij het kiezen van een tuinhuis is het ook goed om te kijken naar de huidige tuin en de plek waar het tuinhuis zal komen te staan. Is er voldoende ruimte voor het formaat tuinhuis dat u voor ogen heeft. Kan het tuinhuis handig geplaats worden, dus komen deuren en ramen op een goede plek uit en hebben ze voldoende ruimte om open en dicht te gaan?

En welke plek in de tuin heeft uw voorkeur voor de plaatsing van het tuinhuis. Vindt u het fijn als deze vlak bij uw woning komt te staan of heeft u hem liever wat verder weg en meer achter in de tuin?

Ook dient u rekening te houden met de ondergrond waar het tuinhuis op zal komen te staan. Er zal soms geheid moeten worden of er wordt een fundering gelegd. Het is raadzaam om eerst goed na te gaan of dat dit mogelijk is op de plek die u voor het tuinhuis in gedachten heeft. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Uw eigen tuinhuis staat dan toch echt



En dan is het zover, alle keuzes zijn gemaakt en uw eigen tuinhuis is nu toch echt geplaatst in uw tuin! Helemaal naar wens en naar u eigen idee ingericht en ontworpen. Een tuinhuis wat echt bij u en uw tuinwensen past!

Enorm fijn dat het nu dan echt zover is en u het eindresultaat kunt bewonderen! Nu kan het inrichten beginnen en kan alles in het tuinhuis zijn plekje krijgen!

Het is vaak mooi om te zien hoe iets dat begon als een idee op papier nu uiteindelijk werkelijkheid is geworden en staat te stralen in uw tuin! U kunt er nu dan ook echt van gaan genieten en het tuinhuis zal vanaf nu onderdeel van uw tuin uitmaken.

Eindelijk kunnen alle spullen netjes opgeborgen worden en heeft u voldoende bergruimte! Het tuinhuis van uw dromen staat!