{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

Een tuinset van kunststof rotan

 • Door Caitlin
 • Saturday 19 / 09 / 2020 0
Een tuinset van kunststof rotan

Het tuinseizoen is weer in volle gang en het kwik is weer flink aan het stijgen. De tuin wordt weer op orde gemaakt om optimaal te profiteren van het zonnige weer in onze vertrouwde stukje groen bij huis. Uiteraard is een goede tuinset onontbeerlijk in een mooie tuin, maar er zijn vele soorten materialen waaruit je kunt kiezen.

Het tuinseizoen is weer in volle gang en het kwik is weer flink aan het stijgen. De tuin wordt weer op orde gemaakt om optimaal te profiteren van het zonnige weer in onze vertrouwde stukje groen bij huis. Uiteraard is een goede tuinset onontbeerlijk in een mooie tuin, maar er zijn vele soorten materialen waaruit je kunt kiezen.


Natuurlijke materialen zijn erg populair voor gebruik in de tuin. Ze vullen de natuurlijke tuin goed aan en hebben een mooie warme uitstraling. Natuurlijke materialen zijn veelzijdig en veelal eenvoudig te bewerken.


Hout wordt veelvuldig gebruikt in de tuin. Vrijwel elke tuin heeft wel een of meerdere houten schuttingen en veel mensen hebben een tuinhuisje van hout. Daarnaast is houten tuinmeubilair erg in trek en zie je ook steeds meer houten vlonders of terrassen in de tuin.


Hout is een materiaal dat leeft en kan gaan werken onder verschillende temperaturen en luchtvochtigheid. Je dient hout dan ook goed te onderhouden en regelmatig te beitsen of met olie te behandelen om het in goede staat te houden. Zowel hardhout als zachthout worden voor tuinmeubilair gebruikt, alhoewel een hardhouten tuinset vaak de voorkeur heeft.


Behalve houten tuinsets zijn er ook rotan tuinmeubelen. Rotan is een tropische slingerplant die veel weg heeft van bamboe, maar ze verschillen behoorlijk van elkaar.

De verschillen tussen rotan, bamboe en riet

Behalve hout zijn er nog verschillende natuurlijke materialen die voor huishoudelijke artikelen of tuinmeubilair worden gebruikt, namelijk riet, bamboe en rotan.


Bamboe is een stevige holle stengel van een plant die zeer snel groeit. Het is eigenlijk een grassoort, maar de stengels zijn zo stevig dat het vaak als een boom wordt gezien. Gemiddeld groeien bamboesoorten zo’n 5-20 cm per dag. Van sommige soorten wordt zelf gezegd dat je ze kunt zien groeien en dat deze in de groeiperiode tot maar liefst 1 meter per dag groeien! Vrijwel alle soorten groeien binnen 1 groeiseizoen tot hun volle lengte en groeien in daaropvolgende jaren alleen extra zijtakken aan, maar nemen niet meer toe in de lengte of breedte.


Een ander natuurlijk materiaal is rotan, afkomstig van een tropische klimplant. Het is een soort liaan, die uitstekend kan worden gebruikt om meubels van te maken. Rotan heeft net als hout een prachtige warme uitstraling en voelt zeer comfortabel aan. Door de buigzaamheid en sterkte van deze plant zijn de stengels zeer goed te verwerken in een vlechtwerk voor het vlechten van tuinstoelen of tafels. Daarbij wordt bijvoorbeeld een houten of bamboe frame omwikkeld met rotan stengels voor een stevige combinatie. Het vlechten van rotan gebeurt met de hand, wat per stoel uren in beslag kan nemen.
Rieten tuinmeubelen zijn eveneens van rotan gemaakt. Het materiaal hiervoor wordt eigenlijk pitriet genoemd, waarmee het binnenste van de rotanstengels wordt bedoeld. Echt riet is namelijk een waterplant en deze is niet geschikt voor het maken van meubilair, dus meubilair wat als rieten meubilair wordt bestempeld is altijd rotan. Rieten meubilair (van pitriet dus) kan echter niet goed tegen vocht en wordt daarom eigenlijk alleen maar toegepast voor gebruik binnenshuis. Rotan is beter bestand tegen regen en kan wel iets verdragen, maar langdurige blootstelling aan vocht is niet zo goed voor het materiaal. Bovendien kun je een rotan tuinset het beste ook niet te lang in de zon laten staan en kan je deze het beste afdekken. Natuurlijk rotan kan ook niet goed tegen vorst, dus in de winter zul je een rotan tuinset naar binnen moeten halen en in een droge, maar niet verwarmde ruimte dienen op te bergen. Er zijn wel methoden om natuurlijke rotan beter te beschermen tegen vocht en warmtewisselingen, namelijk door deze te voorzien van een speciale laklaag.

Kunststof rotan

Als je de uitstraling van rotan of riet erg aantrekkelijk vindt, maar een tuinset wilt die makkelijker is te onderhouden, dan is er ook een synthetische variant op rotan, namelijk wicker of PE rattan.
Wicker is een kunststof vlechtvezel, die net als echt rotan rondom een stoelframe kan worden gevlochten. Dit gebeurt net als bij echte rotan met de hand, waarmee het een arbeidsintensieve klus is om een stoel te maken. Wicker is eigenlijk niet de naam van het materiaal dat wordt gebruikt, maar de naam voor de wijze van vlechten. Het gebruikte materiaal wordt ook wel PE rattan of poly rattan genoemd. Dit soort kunststof kan in draden van verschillende dikten worden gegoten, dus je zult diverse soorten wicker tegenkomen. Zo zijn er platte, halfronde, 2-half en ronde vezels verkrijgbaar. Aangezien de platte vezels het eenvoudigst zijn te vlechten zijn dit doorgaans de goedkoopste, terwijl de ronde vezels het meest lastig zijn te verwerken en daarmee het hoogst geprijsd zijn. De 2-halve vezel bestaat uit twee halve vezels direct naast elkaar, waardoor het twee afzonderlijke vezels lijken, maar het is dus in feite één vezel. Er wordt wel eens gezegd dat er een verschil in sterkte zit tussen deze soorten en dat de ronde soort wicker sterker zou zijn, maar in de praktijk zijn alle soorten bij normaal gebruik vrijwel even sterk en duurzaam. Het verschil is met name een esthetisch verschil. Het is maar net welke soort jij mooier vindt. Zo zal een platte draad makkelijker om een frame kunnen worden gevlochten, waardoor deze er strakker omheen kan worden gewikkeld en het meubel er ook strakker uitziet. Qua sterkte doet deze draad dus echter niet onder voor de stuggere ronde draad.

Metalen frame

Kunststof rotan wordt altijd rondom een metalen frame gevlochten. Dit kan roestvrij staal zijn of aluminium. Aluminium wordt hiervoor het meest gebruikt, aangezien dit een sterk maar ook zeer licht metaal is. Hierdoor zijn je tuinmeubelen sterk en degelijk, maar toch eenvoudig te verplaatsen in je tuin als je bijvoorbeeld even achterin de tuin wilt gaan zitten. Bovendien kan aluminium niet doorroesten en wordt het door een sterke poedercoating beschermd tegen beschadiging of verkleuring. De combinatie van een aluminium frame met een wicker afwerking maken een tuinset zeer degelijk, weerbestendig en onderhoudsvriendelijk.

Onderhoud van kunststof rotan

Kunststof rotan, of poly rattan, is een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Dit maakt het ook tot een van de meest populaire materialen voor een tuinset. Je hoeft het in tegenstelling tot natuurlijke materialen niet te schilderen, lakken of beitsen. In principe hoef je het alleen maar af en toe af te nemen met een oplossing van zachte zeep om te voorkomen dat vuil en vettigheid in het materiaal kunnen trekken.
Nadat je jouw tuinset van kunststof rotan met de zeepoplossing hebt afgenomen kun je deze met water afspoelen en vervolgens gewoon door de zon of wind laten opdrogen.Voor het schoonmaken van hardnekkige vlekken zijn er speciale reinigers voor wicker, die het materiaal niet aantasten. Daarbij dien je een zachte doek en eventueel een zachte borstel te gebruiken, waarmee je kruimels of vuil wat tussen het vlechtwerk terecht is gekomen er uit kunt vegen.


Gebruik geen hogedrukreinigers of aggressieve reinigingsmiddelen op tuinmeubilair, ook niet op een tuinset van poly rattan, aangezien hierdoor haarscheurtjes in het kunststof kunnen ontstaan en het beschadigd wordt, waardoor vuil zich kan vastzetten. Hierdoor wordt het moeilijk om je tuinset schoon te houden.

Weerbestendigheid

Kunststof rotan of poly rattan is een duurzaam materiaal dat zeer weerbestendig is en in principe het hele jaar door buiten kan blijven staan. Het materiaal kan echter onder invloed van langdurig zonlicht na verloop van tijd gaan verkleuren. Fabrikanten beschermen het kunststof weliswaar met een speciale UV-lak, die het effect van UV-straling op het kunststof zoveel mogelijk beperkt, maar om je tuinset van kunststof rotan echter langer mooi te houden is het aan te raden deze in de winter binnen op te bergen of buiten af te dekken met een goede beschermhoes. Daarbij is het wel van belang dat je zorgt voor voldoende ventilatie, zodat er geen vocht onder de beschermhoes kan blijven hangen die het materiaal zou kunnen aantasten.

Soorten tuinsets

Er zijn verschillende soorten tuinsets van kunststof rotan verkrijgbaar afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren. In de eerste plaats is dat vaak de gezinsgrootte of grootte van je huishouden en het aantal zitplaatsen dat je verwacht nodig te hebben. Voor een gemiddeld huishouden wordt meestal gekozen voor een tuinset van vier tot zes stoelen met tuintafel. Als je veel gasten over de vloer krijgt zijn er ook grote tuintafels te krijgen met acht zitplaatsen of meer.


Voor echtparen die voldoende hebben aan een kleine tuinset kun je ook kiezen voor een mooie bistro tuinset. Met een bistro tuinset heb je een kleine set bestaande uit twee tuinstoelen met een klein tafeltje. Uitgevoerd in kunstof rotan heb je een mooie en duurzame set, waar je met twee personen uitstekend op zult zitten en die je eenvoudig in een hoekje van een klein terras of in de tuin kunt plaatsen.


Als je buiten ook wilt kunnen dineren, dan kan je kiezen voor een dinerset. Hierbij wordt de standaard tuintafel vervangen door een mooie en degelijke dinertafel, waar je op prettige hoogte aan kunt dineren, zodat je buiten ook van een goede maaltijd kunt genieten onder de sterrenhemel. Er gaat immers niets boven het delen van eten met goede vrienden of familie in de zomer! En waarom zou je binnen in de woonkamer gaan zitten als je op een mooie zomeravond heerlijk buiten kunt genieten van het zwoele weer?


Voor gezinnen of huishoudens die meer comfort zoeken in een tuinset kun je ook besluiten voor een loungeset van kunststof rotan te gaan. Met een wicker loungeset heb je een comfortabele en grote loungehoekbank, vaak aangevuld met een of twee loungestoelen en een lage loungetafel of een voetenbankje. De tafel kun je eventueel ook vervangen door een hoge tafel waar je aan kunt dineren. Hiermee heb je een comfortabele en indrukwekkende tuinset, waar je met een grote groep mensen op kunt zitten. De loungebank nodigt uit om plaats te nemen en stelt je in staat om zowel comfortabel rechtop te zitten als heerlijk onderuit te zakken als je even heerlijk wilt relaxen.


Wicker loungesets worden in vergelijking met houten en metalen loungesets het meest verkocht vanwege de veelzijdigheid en de onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal. Het is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en diverse soorten vlechtdraad, waarmee je uitgebreide mogelijkheden hebt om een set te kiezen die jij mooi vindt. Bovendien zijn er ook loungeset verkrijgbaar bestaande uit losse elementen, zodat je zelf een set kunt samenstellen aan de hand van jouw tuinindeling. Als je bijvoorbeeld liever geen hoekbank hebt, maar een rechte loungebank of halfronde, dan kun je deze ook combineren met een aantal losse loungestoelen, zodat je toch voldoende zitgelegenheid hebt. Ook kun je twee rechte loungebanken tegenover elkaar plaatsen met een tafel of voetenbank ertussen.

Eindconclusie: wicker of rotan

Wicker lijkt dus veel op natuurlijke rotan, maar vertoont ook duidelijke verschillen. Wicker is van kunststof draden gemaakt, maar is net als rotan met de hand om een tuinmeubel heen gevlochten. Het vlechtwerk vertoont dan ook veel overeenkomsten met natuurlijke rotan. Wicker is echter veel beter dan rotan bestand tegen vochtige weersomstandigheden en temperatuurverschillen bij gebruik in de tuin. Bovendien is het onderhoudsvriendelijk, aangezien je het niet hoeft te behandelen maar alleen dient schoon te houden.


Het materiaal is zeer duurzaam en een tuinset van dit soort kunststof rotan kan bij zorgvuldig gebruik en onderhoud voor jarenlang comfortabel zitten in je tuin zorgen!


Bovendien is het verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, waarmee je ook voor een natuurlijke kleur kunt kiezen die de kleur van natuurlijke rotan benadert, waardoor je echt een tuinset hebt met de uitstraling van natuurlijke rotan en de duurzaamheid van kunststof rotan.

Reacties

 • Placeholder

  Bryan Gerritse

  Saturday 19 / 09 / 2020 @ 08:27

  Dit is de Las Palmas hoek loungeset. Deze is gemaakt van Wicker waardoor deze een lange levensduur heeft en ook nog is enorm gebruiksvriendelijk is! Hij zit overigens ook fantastisch.

  https://www.avh-outdoor.nl/las-palmas-hoek-loungeset-4-delig-grijs-wicker.html

 • Placeholder

  Inge p

  Saturday 19 / 09 / 2020 @ 04:26

  Loungset boven deze tekst

  Wat is de naam, het artikelnummer en
  de prijs van het loungset bovenaan deze tekst?
  Is het rotan of wicker?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »