{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

Een tuinset voor op het balkon

  • Door Caitlin
  • Saturday 06 / 06 / 2020 0
Een tuinset voor op het balkon

Een tuin is een kostbaar bezit. Je kunt er je eigen groene parkje creëren en er heerlijk zitten in de zomer. Niet iedereen heeft echter de luxe te beschikken over een eigen stukje grond. Als je in een appartement of flat woont is de ruimte beperkt en moet je het vaak doen met je balkon.

Een tuin is een kostbaar bezit. Je kunt er je eigen groene parkje creëren en er heerlijk zitten in de zomer. Niet iedereen heeft echter de luxe te beschikken over een eigen stukje grond. Als je in een appartement of flat woont is de ruimte beperkt en moet je het vaak doen met je balkon.
Ondanks de vaak beperkte ruimte, alhoewel er ook appartementen met uitzonderlijk grote balkons zijn, kun je er toch een vrij aardige balkontuin van maken als je jouw creativiteit de vrije loop laat. Er zijn voldoende planten te verkrijgen die je goed op een balkon kunt plaatsen. Afhankelijk van de ligging van je balkon ten opzichte van de zon kun je kiezen voor planten die veel zonlicht nodig hebben of juist meer van de schaduw houden.
Ook voor wat betreft tuinmeubilair kun je op een balkon goed uit de voeten, aangezien er vele speciale tuinsets voor balkon te koop zijn. Een eerste criterium voor de aanschaf van een tuinset voor balkon zal uiteraard de afmeting zijn, aangezien de beschikbare vloeroppervlakte op een balkon vaak een stuk kleiner is dan die van een doorsnee tuinterras.

Ligging

Net als bij een gelijkvloerse tuin is de ligging van een balkon ten opzichte van de zon bepalend voor de hoeveelheid zon die je zult hebben als je op jouw balkon zit. Als jouw balkon op het noorden ligt zul je waarschijnlijk het grootste deel van de dag in de schaduw zitten. Een balkon op het oosten biedt je veel zon in de ochtend, terwijl een ligging op het westen ervoor zorgt dat je vooral van de middag- en avondzon op jouw balkon zult kunnen genieten. Voor zonliefhebbers is de meest gunstige ligging op het zuiden, waarbij je het grootste deel van de dag door zon op jouw balkon zult kunnen hebben, mits je horizon vrij is. Dit bepaalt in belangrijke mate welke planten je op je balkon kunt zetten en heeft tevens invloed op de keuze qua tuinmeubilair. Bepaalde materialen zijn immers beter bestand tegen veel zonlicht en warmte dan anderen.

Soorten tuinsets

Tegenwoordig zijn er vele soorten tuinsets. Als de ruimte op jouw balkon beperkt is en je zoekt naar een kleine set voor twee personen, dan kun je kiezen voor een kleine ovaalvormige ruimtebesparende set, waarbij je de stoelen helemaal onder de tafel kunt schuiven, waardoor er minimale ruimte wordt ingenomen en je tuinstoelen bovendien droog en afgeschermd blijven. Ook zijn er inklapbare tafels en stoelen, die je snel en eenvoudig kunt opbergen en weer opzetten, waardoor je ook ruimte op je balkon houdt voor bijvoorbeeld een droogrek als je er niet zit.
De trend van de laatste jaren is de loungeset, die verkrijgbaar is in vele soorten en maten. Het meest populair is een loungeset met hoekbank, een L-vormige bank waarop je met vier tot zes personen comfortabel kunt zitten. Vaak worden er veel kussens op gelegd voor meer comfort. Voor een klein balkon is een loungeset met rechte bank ook een optie, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor loungestoelen in plaats van een bank, mocht je toch het comfort van een loungeset willen op een beperkt oppervlak.

Houten balkonset

Teakhouten tuinsets voor het balkon hebben een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur. Daarmee is teak erg populair als materiaal voor houten tuinsets, ook op het balkon. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten voor tuinsets balkon zijn eiken, beuken en acacia.
Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuinsets. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurt na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen.
Verder zie je nu ook Vironwood op de markt. Dit materiaal lijkt op hout en wordt vaak in combinatie met aluminium frames gebruikt voor het wekken van de ilusie van teakhout, maar het is in feite een synthetisch materiaal. Het voordeel van Vironwood is dat het niet kan gaan ‘werken’ zoals natuurlijk hout en het dus goed buiten kan blijven staan in regen en zon.

Wicker tuinsets

Het meest gebruikte materiaal voor tuinsets balkon is momenteel wicker. Deze tuinsets bestaan doorgaans uit een aluminium onderstel of frame met daarop een tafelblad of zitting en rugleuning van wicker. Wicker is een kunststof vlechtwerk dat veel gelijkenis vertoont met rotan. Het is een praktisch, onderhoudsvriendelijk materiaal, dat weerbestendig is en goed buiten kan blijven staan.
Er zijn ook speciale beschermhoezen verkrijgbaar waarmee je jouw tuinset balkon kunt afschermen tegen teveel regen of zonlicht, zodat het materiaal langer meegaat. De beschermhoezen zorgen ervoor dat water wordt geweerd en er toch ventilatie plaatsvind, waardoor het meubilair mooi blijft.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »