{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Laatste dag 15% korting op bijna de gehele collectie - Voer de kortingscode OUTLETDAG21 in

Een tuintafel die buiten kan blijven staan

Een tuintafel die buiten kan blijven staan

Met het zomerseizoen weer in volle gang zal je volop van de tropische temperaturen in ons land willen genieten zolang het duurt, als je van warmte houdt tenminste. Is het je wat te warm, dan kun je uiteraard ook in de ochtend en avond, wanneer de zon weg is, heerlijk genieten van de koelere temperaturen, terwijl je in je eigen tuin buiten zit. Behalve een comfortabele tuinstoel, is een stevige en degelijke tuintafel eveneens belangrijk.

Met het zomerseizoen weer in volle gang zal je volop van de tropische temperaturen in ons land willen genieten zolang het duurt, als je van warmte houdt tenminste. Is het je wat te warm, dan kun je uiteraard ook in de ochtend en avond, wanneer de zon weg is, heerlijk genieten van de koelere temperaturen, terwijl je in je eigen tuin buiten zit. Behalve een comfortabele tuinstoel, is een stevige en degelijke tuintafel eveneens belangrijk.


Wanneer je een nieuwe tuintafel wilt kopen heb je in grote lijnen de keuze uit houten, metalen of kunststof tuintafels. Behalve de praktische aspecten als afmetingen en kleur van de tafel wil je bij voorkeur ook een tuintafel die gewoon buiten kan blijven staan, zodat je deze niet met regen of gedurende de winter naar binnen hoeft te halen. Welke materialen zijn hier nu het meest geschikt voor?
Er zijn verschillende materialen tuintafels die je zonder problemen buiten kunt laten staan, zonder dat het materiaal hier onder lijdt. In principe kunnen vrijwel alle houtsoorten goed buiten blijven staan, mits ze goed zijn behandeld met een beits, lak of olie die ze beschermd tegen de elementen. Kunststoffen worden steeds duurzamer en weerbestendiger en metalen tuintafels zijn ook bijzonder stevig en bestand tegen vocht en temperatuurverschillen. We geven je in dit artikel een opsomming van een aantal weerbestendige materialen, waarmee je jouw tuintafel onbezorgd buiten kunt laten staan.

Teakhouten tafel

Een teakhouten tuintafel is een zeer robuuste en weerbestendige tafel. Teak is een populaire houtsoort voor gebruik in tuinmeubilair en veel mensen zullen bij de keuze voor een houten tuintafel dan ook voor teak kiezen. Teak is een zeer duurzame en sterke houtsoort, die van zichzelf veel olie bevat, waardoor je het hout in principe niet hoeft te beitsen of oliën.


Teak is van oorsprong een tropische hardhoutsoort, maar tegenwoordig wordt de teak ook in Europa en Noord-Amerika op bomenplantages gekweekt, alhoewel de soorten anders zijn en de kwaliteit van het hout eveneens afwijkt.


Teak is een hardhoutsoort die van nature een hoog oliegehalte bevat, waarmee het hout wordt beschermd tegen infecties en aantasting. Je kunt teakhout dan ook heel goed onbehandeld buiten laten staan. Het zal echter na verloop van tijd grijs gaan verkleuren en kan haarscheurtjes gaan vertonen. Teak wordt dan ook veel gebruikt in tuinmeubelen en een houten tuinset van teak is erg veel gevraagd. Als de verkleuring niet mooi vindt kun je het teak ook behandelen met een teak protector, zodat de oorspronkelijke bruine kleur van het hout wordt behouden.


Door het veelvuldig gebruik en illegale kap in het verleden is teak wel kostbaarder geworden. Met name teak afkomstig uit de tropische regenwouden van Indonesië is een stuk hoger geprijsd vanwege de zeer hoge kwaliteit. Je kunt echter ook goedkopere teakhouten tuintafels aanschaffen, waarbij teak afkomstig uit plantages in landen als Pakistan en Costa Rica wordt gebruikt.

Acaciahouten tuintafel

Een andere hardhoutsoort die een goed alternatief vormt voor teakhout is acaciahout. Acaciahout is zeer duurzaam en heeft een mooie rode gloed en aantrekkelijke tekening met vlammen. Aangezien acaciabomen niet erg groot worden, zie je vaak aan elkaar verlijmde planken om toch een grotere tuintafel te kunnen maken. Een ander voordeel is dat dit hout bijna niet werkt. De haarscheurtjes en vlekjes die het vertoont geven het hout zijn karakter.


De acaciaboom komt van nature voor in Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast wordt deze boom echter ook op plantages in Europa gekweekt.


Een tuintafel gemaakt van acaciahout is gemakkelijk te onderhouden. Je kunt het tafelblad gewoon afnemen met een vochtig doekje en dient deze een keer per half jaar te lakken.

Steigerhouten tafel

Een andere soort hout die je veel tegenkomt voor gebruik in tuintafels is steigerhout. Dit is in feite geen aparte houtsoort, maar is een robuuste soort vurenhout. Het is een hergebruikte soort hout, die eerder is toegepast in de bouw voor steigers. Doordat bouwvakkers en schilders hierop langdurig hebben gewerkt en verschillende stoffen hebben gemorst, is door inwerking van bijvoorbeeld cement het hout al geïmpregneerd en behoudt het goed zijn kleur. Van deze oude steigers worden vervolgens planken gezaagd voor toepassing in onder meer tuinmeubilair of terrassen.


In tegenstelling tot hardhoutsoorten zal steigerhout vaak in planken van verschillende diktes worden gebruikt en geen perfect uiterlijk hebben vanwege de vele haarscheurtjes, wat een tuintafel van dit hout juist veel karakter kan geven door de robuuste en unieke uitstraling.

Eikenhouten tafel

In Nederland wordt eikenhout veelvuldig verkocht, voornamelijk het hout afkomstig van de Europese eik. Er zijn echter vele soorten eiken. We zien eikenhout veel terug in binnen meubilair, schrijnwerk, decoratiematerialen aan het huis, maar ook in tuinmeubilair. Met een eikenhouten tuintafel heb je eveneens een tafel van een degelijke en robuuste houtsoort.


Dit hout is zeer geliefd vanwege de mooie vlammen en spiegels op het hout. Het is een sterke houtsoort die gemakkelijk is te bewerken, alhoewel er wel grote splinters kunnen ontstaan. Eikenhout is zeer duurzaam en werd tijdens de Gouden Eeuw vaak gebruikt voor het bouwen van schepen en ook voor de fundering van bijvoorbeeld de grachtenpanden in Amsterdam. Het is dan ook een houtsoort die goed kan worden gebruikt voor het maken van een degelijke houten tuintafel. Je dient deze wel twee keer per jaar te beitsen om het hout in zijn mooie staat te behouden.

Wicker tuintafels

Wicker is een synthetische vlechtvezel, die veel wegheeft van natuurlijk riet of rotan. Het heeft dan ook een natuurlijke uitstraling. Wicker is echter zeer duurzaam en veel beter bestand tegen regen dan natuurlijk riet of rotan, wat het beter geschikt maakt voor buitengebruik. Daarnaast vereist het weinig onderhoud (je hoeft het bijvoorbeeld niet te schilderen of beitsen zoals je dat bij hout wel dient te doen). Dit maakt het dan ook een erg aantrekkelijk en veelzijdig materiaal. Het wordt in vlechtdraden gegoten die rondom een tafelframe kunnen worden gewikkeld, net zoals dat bij natuurlijk rotan of riet wordt gedaan. De frames zijn meestal van aluminium gemaakt, waardoor er een stevige en duurzame combinatie ontstaat.


De vlechtdraden kunnen plat, halfrond of geheel rond zijn. Aangezien de ronde vlechtdraden het moeilijkste te vlechten zijn, zal een loungeset met een ronde vlechtdraad doorgaans ook wat duurder zijn dan een set die met platte of halfronde wicker is gemaakt. De platte draad zal een strakker gevlochten vlechtwerk opleveren.

Kunststof tafel

Behalve een wicker tuintafel is uiteraard ook een gewone kunststof tuintafel uitstekend geschikt om buiten te blijven staan. Kunststof wordt al decennialang gebruikt voor de fabricage van tuintafels en is in de loop der jaren steeds duurzamer maar ook milieuvriendelijker geworden. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van gerecycled plastic om nieuwe kunststof artikelen te fabriceren, waaronder ook tuinmeubilair. Door de toevoeging van een UV-bestendige coating is kunststof tegenwoordig zeer kleurvast. Wel is aan te raden om kunststof tuinmeubilair, waaronder je kunststof tuintafel, in de winter binnen te zetten of buiten afgedekt te laten staan met een beschermhoes.

Aluminium tuintafel

Aluminium is een metaalsoort die geen ijzer of staal bevat, waardoor het niet kan doorroesten. Het kan echter bij langdurige blootstelling aan zuurstof en vocht wel gaan oxideren, waardoor het een witte verkleuring gaat vertonen, waardoor het zijn glans kwijtraakt. Om dit te voorkomen wordt er door fabrikanten een poedercoating aangebracht op het aluminium. Dit is een stevige verflaag die op het metaal wordt gebrand. Hiermee wordt het onderliggende metaal volledig afgesloten en beschermd. Dit maakt een aluminium loungeset dan ook zeer weerbestendig, zolang je ervoor zorgt dat de coating schoon en onbeschadig is.

Onderhoud van tuintafels

Een houten tuintafel vereist meer onderhoud dan een kunststof of metalen tuinset. De meeste houtsoorten dienen tenminste een of twee keer per jaar te worden gelakt of gebeitst om in goede staat te blijven. Soms dien je het hout eerst even licht op te schuren voordat je de beits of lak aanbrengt.
Met de beits of lak scherm je het hout van je tuintafel af tegen weersinvloeden. Veel houtsoorten zullen onder invloed van vocht en droogte krimpen en scheuren, oftewel gaan werken. Door het hout te behandelen krijgt vocht geen kans om in het hout te dringen, zodat je tuintafel zonder problemen buiten kan blijven staan.


Beits en lak bevatten meestal chemische oplosmiddelen zoals terpentine, die schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn echter ook oliesoorten verkrijgbaar voor hardhout, die op waterbasis zijn gemaakt. Deze zijn dus een stuk milieuvriendelijker, trekken geheel in het hout en laten geen laagje achter op het hout zoals lak dit bijvoorbeeld wel doet, en bieden bovendien langdurige bescherming. Het hout ziet er hiermee natuurlijk uit, waarbij het hout beter is beschermd tegen krassen of stoten.


Kunststof tuintafels en wicker tuintafels zijn onderhoudsvriendelijk. Je hoeft deze in principe alleen maar af en toe af te nemen met een lauw sopje om vuil en zand te verwijderen, om te voorkomen dat dit in het kunststof of wicker trekt. Zolang het materiaal zijn coating nog onbeschadigd heeft zal vuil er niet snel intrekken. Het is dan ook belangrijk om geen schurende or agressieve reinigers te gebruiken en ook geen hogedrukreiniger te gebruiken bij het schoonmaken van kunststof tuintafels. Deze kunnen de coating namelijk beschadigen, waardoor vuil zich sneller kan vastzetten op het materiaal en het kunststof sneller zal verkleuren en vergrauwen.


Een metalen tuintafel is tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van een poedercoating op het metaal. Hierbij wordt met een spuitpistool poeder aangebracht op het metaal, dat vervolgens bij het uitharden in een oven eerst vloeibaar wordt en vervolgens een stevige en duurzame laag op het metaal vormt. Hierdoor wordt het onderliggende metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf en zal het helpen om corrosie (roesten) en krassen te voorkomen. De levensduur van een metalen tuintafel wordt hiermee aanzienlijk verlengd.


Het onderhoud van een metalen tuintafel is daarmee net als bij kunststof tuintafels beperkt en je hoeft het alleen maar schoon te houden met een zachte doek en een lauw sopje van een milde reiniger. Ook hierbij dien je geen schuurspons of schurende reinigers te gebruiken, die de coating zouden kunnen beschadigen.

Beschermhoes

Als je een tuinset of tuintafel het hele jaar door open en bloot in de buitenlucht wilt laten staan, dan is eigenlijk alleen een hardhouten tuintafel hier het meest geschikt voor. Voor metalen, kunststof en wicker tuintafels wordt meestal geadviseerd ze zo mogelijk naar binnen te zetten tijdens de winter of om ze buiten af te dekken met een beschermhoes, zodat het materiaal langer mee zal gaan.
Bij het gebruik van een beschermhoes is van belang dat deze niet te groot of te klein is voor je tuinmeubelen, zodat de wind er niet onder kan komen en je beschermhoes er makkelijk af kan waaien. Zorg dus voor een passende maat hoes voor jouw tuinset of loungeset.


Daarnaast dient de hoes voldoende ventilatie te bieden voor de tuinmeubelen. Sommige hoezen hebben speciale ventilatieopeningen, maar vaak is er ook een uitsparing aan de onderkant, waardoor zuurstof en zon er nog wel bij kunnen komen om de meubelen droog te houden zolang ze onder de hoes staan. Ook dien je een beschermhoes nooit plat op een tafelblad te leggen. Er dient een hoogste punt te zijn, zodat er altijd een afstand is tussen de hoes en je tafelblad en regenwater er vanaf kan stromen. Vocht is immers de grootste vijand voor een tuinset, aangezien een langdurig vochtig materiaal als het afgedekt staat ook kan worden aangetast, waardoor schimmels de kans krijgen en er lelijke vochtplekken zouden kunnen ontstaan. Ook zal je de hoes regelmatig er af dienen te halen, zodat alles even kan droogwaaien.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »