{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Een zonnige zonnebloem!

  • Door Roos
  • Tuesday 04 / 05 / 2021 0
Een zonnige zonnebloem!

Het is misschien wel met recht het toonbeeld van de zomer te noemen. Een veld vol met prachtige zonnebloemen. Prachtig geel van kleur en mooi rechtop staan ze statig naast elkaar. Als we deze prachtige gele bloem zien denken we eigenlijk direct aan de zomer en al het moois wat dit seizoen vaak met zich meebrengt.

De zonnebloem komt voor op enkele bekende schilderijen en is door de jaren heen een enorm populaire bloem geworden die we associëren met vrolijkheid en zon.

We beginnen even bij het begin namelijk bij het ontstaan van de zonnebloem, de zonnebloem kent zijn oorsprong in Noord en Midden-Amerika, later kwam de zonnebloem ook in Europa terecht. Dit gebeurde rond 1530 toen de Spanjaarden de zonnebloempitten onze kant op brachten.
Zo raakten wij ook in Europa bekend met deze prachtige gele bloem en was hij al snel niet meer uit onze natuur weg te denken.

Van kweken tot bloemHet begint allemaal bij de bekende zonnebloempit, deze pit kan namelijk gekweekt worden tot een zonnebloemplant. En dit kan eigenlijk ook nog eens vrij gemakkelijk, het enige wat ervoor nodig is zijn een goed stuk grond wat voldoende vochtig gehouden kan worden.

In deze grond zal de zonnebloempit zich namelijk het lekkerst voelen en kan hij het beste uitgroeien tot een sterke bloem. Daarnaast heeft de zonnebloem uiteraard ook zon nodig om groot en sterk te groeien en uiteindelijk tot bloei te komen.

De zonnebloem is een hele bijzondere bloem, zowel van vorm en kleur maar ook van gedrag. Zo kennen we allemaal wel de velden vol met zonnebloemen die naar de zon toe “kijken” een welbekend fenomeen. Als de zon schijnt bloeien de bloemen letterlijk op en openen zij hun bloemen gericht naar de zon. Als vervolgens de zon weer ondergaat zullen de bloemen weer dichtklappen en zal de zonnebloem zijn kopje weer laten hangen. Een heel mooi en bijzonder gezicht zeker als u de bloemen voor uw ogen open ziet gaan!

De zonnebloem staat gemiddeld 3 tot 4 maanden per jaar in bloei, we kunnen er dus ieder jaar best een tijdje van genieten! Ze bloeien wel enkel in de zomer en dan met name van Juli tot Oktober. Het is dan ook het hoogtepunt van de zomer en de zon staat dagelijks hoog aan de hemel te schijnen.

De kenmerken van de zonnebloemWe weten allemaal dat de zonnebloem een prachtige bloem is, maar wist u ook dat hij een aantal specifieke kenmerken heeft. Zo kan het bloemhoofd vrij groot worden, namelijk wel 30 centimeter en dat is echt vrij groot voor een bloemhoofd en dit maakt de zonnebloem dan ook meteen vrij uniek! Zeker als u vergelijkt dat de meeste bloemhoofden gemiddeld 10 centimeter zijn.

Daarnaast kunnen de bloemen zich ook keren naar de zon zoals we net al even aangaven. Dit is een erg bijzondere eigenschap, de bloemen kunnen in een dag tijd zich richten naar de zon en openen en weer net zo hard sluiten en hun hoofd laten hangen.
Ook kunnen zonnebloemen heel hoog worden, gemiddeld zijn ze meestal rond de 2.5 meter lang maar wist u dat er zelfs zonnebloemen van wel 5 meter gemeten zijn! Enorm hoog dus en dan ook nog eens met een prachtige bloem bovenaan de steel.

Een ander kenmerk van de zonnebloem is zijn lange steel, deze is mooie groen van kleur en bezaait met allemaal kleine haartjes. Aan de steel groeien allemaal groene bladeren die prachtig van kleur zijn en een bijzondere vorm hebbe, zo zijn ze ook gekarteld aan de randen. De stelen van de zonnebloemen kunnen dus soms wel meer dan 2.5 meter worden! Enorm hoog dus!

De zonnebloemen en de kunstwereldOok in de kunstwereld zien we de zonnebloemen steeds terug komen! Zo komen ze veelvuldig terug in schilderijen en tekeningen van vroeger en waren ze toen een waar status symbool. Daarnaast liet men door het afbeelden van de bloemen ook zien dat men vrolijk was. Dat gevoel roepen de bloemen vandaag de dag nog steeds op!

Het bekendste schilderij met zonnebloemen erin verwerkt is toch wel het schilderij “de zonnebloemen” van Vincent van Gogh. Op het schilderij is een vaas te zien met daarin allemaal zonnebloemen, het schilderij bevat verschillende tinten geel en is werkelijk prachtig om te zien. Vincent van Gogh schilderde het schilderij in 1889 in het zuid Franse Arles, een streek die ook bekend staat om zijn zonnebloemen en op deze waarschijnlijk de inspiratiebron vormde voor dit prachtige schilderij.

Het doel van Vincent van Gogh was om met dit schilderij te laten zien dat men met een kleur in verschillende tinten een heel mooi beeld kon bereiken, en dat het niet onder zou doen voor een schilderij waarbij wel meerdere kleuren gebruikt waren. We kunnen dus wel stellen dat dit prima is gelukt. In totaal maakte Vincent van Gogh 3 verschillende schilderijen van de zonnebloemen serie en gaf hij er onder andere eentje aan een goede vriend. De schilderijen stonden namelijk voor dankbaarheid volgens Vincent van Gogh.

Ook voor minder bekende schilders zijn zonnebloemen altijd een ware inspiratie bron geweest. We zien ze dan ook op verschillende doeken terugkomen in verschillende vormen. Zo zijn er schilders die graag velden vol zonnebloemen tekenden maar er zijn ook veel werken met zonnebloemen in een vaas bekend. De zonnebloem is in ieder geval vandaar nog steeds en gewillig object in de kunstwereld.

Een veld vol zonnebloemenWie naar Frankrijk rijdt, en dan met name naar het zuiden die kent ze wel, de velden vol met prachtige zonnebloemen. Het is vaak een schitterend gezicht en u heeft direct een heel zomers en blij gevoel.
Dit komt met name ook door de kleur van de zonnebloem, de kleur geel staat erom bekend dat het een kleur is die een positief effect op ons brein heeft en zorgt voor een blij gevoel. Daarnaast is het ook nog eens een hele warme kleur die we indirect met de zon associëren.

De velden vol zonnebloemen zijn dan ook een mooi en vrolijk gezicht. Het is enorm mooi om te zien hoe rond het middaguur als de zon hoog aan de hemel staat de zonnebloemen zich volledig openen en hoe ze aan het einde van de middag als de zon steeds verder zakt weer sluiten voor de nacht. Een ontzettend mooi en bijzonder fenomeen wat altijd weer veel bezoekers trekt.

Er zijn in Frankrijk ook velden vol met zonnebloemen die de eigenschap hebben om hun hoofd te laten hangen. Voor de boeren in Frankrijk heeft dit hoe gek het ook lijkt juist enorm veel voordelen. Op deze manier kunnen de bloemen namelijk niet kapot gemaakt worden door vogels en is de opbrengst van de zonnebloemen oogt ook een stuk hoger, en dat is natuurlijk enorm fijn voor de boeren.

Het verzorgen van de zonnebloemAl die velden voor zonnebloemen hebben echter wel goede verzorging nodig zodat de bloemen zo goed mogelijk tot bloei kunnen komen. Zoals we eerder al aangaven is het ten eerste enorm belangrijk dat de grond waar de zonnebloemen opstaan goed nat is, gedraineerd zoals ze dat noemen. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem voor de bloem. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze op een zonnige plek staan en dus veel zonlicht kunnen vangen, dit komt de groei ook ten goede.

Maar het is ook belangrijk om te weten hoe de zonnebloem verzorgd moet worden als hij eenmaal in de geplukt is en bij ons in huis in een vaas staat te pronken. Want ook dan heeft hij een specifieke manier van verzorgen nodig. Ten eerste is het belangrijk dat er voldoende en vers water in de vaas zit, ten tweede is het enorm van belang om de stelen van de zonnebloem voor u hem in de vaas zet schuin af te snijden, zet ze vervolgens in de vaas maar zorg dat de bladeren van de zonnebloem niet in het water hangen.

Nu komt het ook wel eens voor dat zonnebloemen na verloop van tijd hun hoofdje laten hangen, ook hier is een hele simpele oplossing voor. U giet namelijk wat heet water bij de zonnebloemen en ze zullen direct weer opfleuren. Uiteraard kan dit niet eindeloos herhaald worden en zijn ze op een gegeven moment gewoon op maar het kan voor even een goede tijdelijke oplossing zijn.

Het planten van de zonnebloemWe gaven het eigenlijk al een beetje aan, de zonnebloem kan het beste in de natte grond gezaaid worden. Maar daarnaast is het tijdstip van zaaien ook enorm belangrijk, het beste voor de zonnebloem is het om dit te doen in de periode van April tot Juni. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte tussen de te planten zaadjes te houden en om ze niet te diep in de grond te stoppen, 1 0f 2 centimeter onder de aarde is al voldoende.

Daarna kan het wachten beginnen en dit duurt best een tijdje, gemiddeld is het namelijk zo dat de bloemen pas na 90 dagen groot genoeg zijn en tot bloei zullen komen, best een tijd dus! Daarbij moet gezegd worden dat het nog wel aan te raden is om de bloemen als ze erg dicht op elkaar staan, 6 weken na het zaaien iets uit elkaar te halen, dan hebben ze beter de ruimte en komen ze sneller tot bloei. Ook is het raadzaam om bloemen die heel hoog groeien en wiebelig zijn te ondersteunen met een stok ernaast voor extra stevigheid!

Eindelijk kan er geoogst wordenEn dan is het eindelijk zover, na het zaaien en verzorgen kan er dan eindelijk geoogst worden, het moment waarop u heeft gewacht. Ook hierbij is het belangrijk om dit op een bepaalde manier te doen.

Als u de zonnebloem wil gaan gebruiken om in een vaas te zetten of in een mooi boeket te verwerken dan is het raadzaam om de zonnebloem schuin af te snijden, dit zorgt er namelijk voor dat de vaten in de steel van de bloem gemakkelijker water op kunnen nemen en hierdoor zal de bloem beter bloeien. Het beste moment om een zonnebloem voor in een vaas te plukken is dan ook als de bloem nog niet helemaal open is.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u de zonnebloem wil oogsten om vervolgens de zaden en pitten te verwijderen om bijvoorbeeld nieuwe zonnebloemen te zaaien of om de pitten op te eten. Dan is het belangrijk om te wachten tot de zonnebloem helemaal is uitgegroeid en bloeit wacht vervolgens tot de zonnebloem bruin is geworden aan de achterkant. Vervolgens kunt u de bloem heel voorzichtig plukken of afsnijden. Let er wel heel goed op dat de knop van de bloem niet vochtig zal worden, hierdoor kunnen er namelijk schimmels bij komen en dit zorgt er helaas voor dat de zaadjes en pitten straks niet meer bruikbaar zijn.

Vervolgens hangt u de bloem in een goed geventileerde ruimte op zijn kop te drogen, dit proces zal een aantal weken duren. Als de bloem vervolgens helemaal droog is dan kunnen de zaadjes en pitten er voorzichtig uitgeklopt worden en zijn ze bruikbaar.

De zonnebloem, de bloem van de zomerZoals u kunt zien vragen zonnebloemen zeker een specifieke manier van zorg en aandacht, maar u krijgt er ook zeker wat voor terug. De zonnebloem is namelijk echt een prachtige bloem waar u veel plezier van kunt hebben en die altijd voor een vrolijk en warm gevoel zal zorgen.

De zonnebloem wordt ook wel de bloem van de liefde en de zon genoemd en dat begrijpen wij volledig! Het is een bloem om vrolijk van te worden en het is heerlijk om ze in een vaas op tafel te hebben staan of in de grond in de achtertuin! Zonnebloemen zijn op welke wijze dan ook altijd een goed idee!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »