{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Enkele handige tips voor het ontwerpen van jouw oprit

  • Door Sander
  • Monday 15 / 03 / 2021 0
Enkele handige tips voor het ontwerpen van jouw oprit

Relatief veel huizen in Nederland hebben de beschikking over een eigen oprit. Dankzij een eigen oprit is het perceel van de betreffende woning een stuk groter, heb je mogelijkheden om jouw auto op eigen terrein te parkeren en heb je ook nog mogelijkheden om jouw tuin een stuk groter te gaan maken. Hoe je dat kunt doen? Daar vertellen wij je graag alles over in dit artikel.
In dit artikel bespreken wij namelijk enkele handige tips met betrekking tot het ontwerpen van jouw oprit. We bespreken welke mogelijkheden je hiervoor hebt, we bespreken waar je goed rekening mee moet houden en we bespreken welke factoren hierbij van invloed zijn. Onder aan de streep kun je dankzij dit artikel direct aan de slag. Direct aan de slag om de oprit van jouw dromen te ontwerpen, zodat je binnen de kortste keren nóg meer van jouw tuin kunt gaan genieten.
Wij zien de oprit echt als een verlengstuk c.q. onderdeel van een tuin. Als je de oprit volledig naar wens weet te maken, weet je namelijk van een nóg ruimere en multifunctionele tuin te genieten. Een tuin waarin je bijvoorbeeld jouw auto kunt parkeren, maar ook een tuin waarin je jouw kinderen heerlijk kunt laten spelen. Hoe dit precies zit? Dat bespreken we graag in dit uitgebreide en informatieve artikel. Een artikel waarmee je in ieder geval direct uit de voeten kunt!

Hoe groot is de oprit bij jouw woning?

Voordat je een ontwerp van jouw oprit kunt gaan maken, is het zaak om het antwoord te vinden op enkele belangrijke zaken. Eén van die vragen is de bovengenoemde vraag: hoe groot is de oprit bij jouw woning? Waarom het aan te raden is om een antwoord op deze vraag te vinden? Omdat je alleen dan in staat bent om een perfect ontwerp voor jouw oprit te gaan maken.
Het maakt namelijk nogal wat uit of jouw oprit 2 meter breed is, of jouw oprit 3 meter breed is of dat je een oprit van maar liefst 5 meter breed is. Des te breder de oprit is, des te meer mogelijkheden je hebt om echt iets moois van de oprit te maken. Maar, ook als je een relatief smalle oprit hebt, kun je in ieder geval veel kanten op.
Welke afmetingen je van de oprit precies op moet gaan meten? In onze ogen is het belangrijk om goed naar de breedte en de lengte (diepte) van de oprit te kijken. De lengte (diepte) van de oprit is namelijk ook nog bepalend voor datgene wat je met de oprit wilt gaan doen. Als je bijvoorbeeld een oprit van maar liefst 10 meter lang hebt, kun je moeiteloos twee auto’s achter elkaar op jouw oprit parkeren. Heb je een oprit van slechts 3 meter lang? Dan moet je op een creatieve manier aan de slag gaan om al jouw wensen mogelijk te kunnen maken op de oprit.
Kortom: meet goed de afmetingen van jouw oprit op. Als je die afmetingen duidelijk in beeld hebt gebracht, kun je de eerste stappen gaan maken met betrekking tot het maken van een ontwerp voor jouw oprit. Daarbij is het ook aan te raden om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden.

Waar bevindt de oprit zich precies?

In veel woonwijken kom je compleet andere soort huizen terug. Zo vind je in sommige woonwijken huizen die dicht op elkaar staan, terwijl je in andere woonwijken juist vrijstaande huizen aantreft. Ook zie je dat sommige huizen relatief dicht op de weg staan, terwijl andere huizen een stuk verder bij de weg vandaan staan. Al deze factoren zijn in ieder geval van invloed op het soort oprit dat je bij jouw woning kunt hebben.
Wij raden je aan om goed naar de plaatsing van jouw oprit te kijken. Bevindt de oprit zich volledig vóór jouw woning? Of begint de oprit voor jouw woning en loopt deze door tot bijvoorbeeld halverwege jouw woning? Of heb je een oprit die eigenlijk de gehele tuin doorloopt, inclusief door de gehele achtertuin? De mogelijkheden zijn echt ongekend divers.
Zo bestaan er ook opritten die uiteindelijk uitmonden in een garagebox die in de tuin staat. Als dat bij jouw woning het geval is, is het aan te raden om na te denken over het gebruik van de garagebox. Ga je die garagebox dan gebruiken voor het stallen van jouw auto? Of wil je mogelijk al jouw tuinmeubelen in deze garagebox gaan stallen? De keus is ook op dit vlak weer volledig aan jou.
Wij raden je in ieder geval aan om goed naar de plaatsing van jouw oprit te kijken. In veel gevallen heb je hier zelf niks meer over te zeggen; de woning en de oprit zijn immers al gebouwd. Desalniettemin is de plaatsing van de oprit onwijs belangrijk, aangezien je hier jouw ontwerp volledig op aan moet gaan passen.

Waar wil je de oprit voor gebruiken?

Heb je een huis gekocht met een oprit? Of wil je de oprit van jouw huidige woning eens van een complete renovatie gaan voorzien? In beide gevallen is het onwijs belangrijk om goed na te denken over het precieze doel van de oprit. Met andere woorden: waar wil je de oprit precies voor gaan gebruiken? Wil je de oprit gebruiken voor het stallen van jouw auto? Wil je de oprit gebruiken voor het neerzetten van de fietsen? Wil je de oprit gebruiken voor het creëren van een leuk speelparadijs voor jouw kinderen? Of wil je de oprit eigenlijk nergens voor gebruiken?
De keus is op dit vlak volledig aan jou. Nadat je bepaald hebt waar je deze oprit precies voor wilt gaan gebruiken, kun je al veel gerichter een geschikt ontwerp voor de oprit gaan maken. Wij raden je in ieder geval aan om hierbij dus ook goed naar de afmetingen en de plaatsing van de oprit te kijken. Let hierbij ook goed op de overige elementen in jouw tuin, waaronder dus een garagebox.
Overigens is het zo dat je een oprit ook voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Dat is zeker het geval als je bijvoorbeeld een relatief lange oprit hebt; je kunt dan één of meerdere auto’s op de oprit neerzetten, je kunt de fietsen op de oprit neerzetten en je kunt ook nog een leuk speelparadijs voor jouw kinderen creëren. Overigens is het ook nog mogelijk om bijvoorbeeld een carport op de oprit te gaan bouwen, zodat je jouw auto altijd veilig en goed beschermd op jouw oprit kunt parkeren. Hoe ideaal is dat?

Starten met het maken van een ontwerp

Heb je voor jezelf klinkklare antwoorden gevonden op de bovenstaande vragen? Dan kun je wat ons betreft direct starten met het maken van een ontwerp. Voordat je dit ontwerp gaat maken, is het wel goed om te denken over jouw budget. Hoeveel geld wil én kun je uitgeven aan de renovatie van jouw oprit? En wil je ook daadwerkelijk al dit geld uitgeven of ga je liever voor een besparing op dit gebied? De keus is aan jou. Als je jouw oprit gaat renoveren, moet je in ieder geval met de nodige investeringen rekening houden. Dat is één van de weinige zekerheden in het leven, maar je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf maar wilt.
Wil je graag direct een heel goed ontwerp gaan maken? Dan is het aan te raden om over meerdere facetten na te gaan denken. Het gaat daarbij niet om de hierboven genoemde facetten, maar het gaat om specifieke onderdelen van de oprit. Daarover informeren wij je graag hieronder!

Materiaal van de oprit

Wil jij jouw gehele oprit met tegels gaan bedekken? Of wil je liever een oprit van grind of van een combinatie van materialen gaan ontwerpen? De keus is volledig aan jou. Gezien de functie van een oprit is het aan te raden om voor stevig en hard materiaal te kiezen, zoals steen. In onze ogen is steen dan ook het beste materiaal voor een oprit.
Waarom wij de keuze voor een stenen oprit maken? Omdat steen super duurzaam is, omdat steen sterk is, omdat je veel kanten op kunt met steen en omdat je ook moeiteloos jouw auto op een stenen oprit kunt parkeren. Bovendien kun je de stenen oprit vergezellen met bijvoorbeeld begroeiing, waardoor je de oprit ook nog gezellig(er) weet te maken. In onze ogen is het dan ook uiterst verstandig om te kiezen voor steen.
Een terechte vraag is dan wel: voor welk steen ga je precies kiezen? Ga je kiezen voor allerlei klinkers? Ga je kiezen voor grotere stenen tegels? Of kies je voor een combinatie van klinkers en grote stenen? De keus is volledig aan jou. Wij raden je in ieder geval aan om te kiezen voor stevige tegels op de plekken waar de banden van jouw auto komen. Daarmee weet je zeker dat je jouw auto op een veilige manier op de oprit kunt parkeren.

Toegang tot de oprit

Ook is het verstandig om na te denken over de toegang tot de oprit? Kan iedereen zomaar op jouw oprit lopen? Of scherm je jouw oprit liever af met bijvoorbeeld een hek, een schutting of iets dergelijks? De keuze hiervoor is eigenlijk afhankelijk van de totale situatie en de buurt waarin je woont. Als je bijvoorbeeld in een ietwat criminele buurt woont, kan het geen kwaad om een hek voor jouw oprit neer te zetten. Je voorkomt hiermee dat kwaadwillende moeiteloos op jouw terrein kunnen komen én je voorkomt ook dat jouw auto gestolen kan worden.
Als je de toegang tot jouw oprit af wilt schermen, is het aan te raden om te kiezen voor een elektronisch hek. Met een elektronisch hek kun je jouw oprit op een handige, fraaie en veilige manier afschermen. Zodra je met jouw auto bij jouw woning komt, kun je met één druk op de knop het hek direct open laten gaan. Gemak dient de mens!
Uiteraard is het hierbij ook nog aan te raden om te kiezen voor een voetgangershekje. Dankzij dat hekje kun je lopend ook jouw oprit bereiken, zonder dat je daarvoor het grote hek open hoeft te doen. Dit hekje kun je bijvoorbeeld met een persoonlijke pincode – of andere vorm van beveiliging – veilig maken.
Al met al is het dus aan te raden om goed na te denken over de toegang tot jouw oprit. Uiteraard is een en ander ook afhankelijk van de manier waarop jouw oprit vormgegeven is, de plaatsing van de oprit en de plaatsing van jouw woning ten opzichte van bijvoorbeeld de weg die voor jouw woning loopt. Kijk daarom goed naar het totaalplaatje en bedenk vervolgens of het voor jou interessant is om bijvoorbeeld een elektronisch hek voor de oprit te plaatsen.

Afwerking van de oprit

Eigenlijk hebben we nu de twee belangrijkste facetten besproken: het materiaal van de oprit en de eventuele toegang tot de oprit. Als je over die twee facetten goed nagedacht hebt, kun je al direct een fraai ontwerp voor de oprit maken. Je hoeft dit overigens niet zelf te doen. Als je hier niet super handig in bent, is het ook interessant om hier een hovenier of tuinarchitect voor te ontwerpen. Dergelijke vakmensen zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van een oprit en kunnen jou dus perfect helpen.
ongeacht wie het ontwerp voor jouw oprit maakt, is het aan te raden om goed naar de afwerking van de oprit te kijken. Ga je de oprit bijvoorbeeld nog voorzien van enige begroeiing? Zet je leuke plantenbakken op de oprit neer? Of zet je mogelijk een leuk tuinbankje op jouw oprit neer? De keus is volledig aan jou; je kunt in ieder geval met de afwerking van een oprit onwijs veel kanten op.

Aan de slag!

Heb je een ontwerp voor jouw oprit gemaakt? Of heb je dit door een vakman laten doen? In dat geval kun je direct aan de slag om een nieuwe oprit te gaan maken. Haal je oude oprit leeg, leg de juiste bestrating aan en werk de oprit volledig af. Als je een goed ontwerp hebt gemaakt, kost het aanleggen van een oprit niet super veel tijd. Wel is het belangrijk dat je dit op de juiste manier weet te doen. Mocht je hier geen ervaring mee hebben, is het ook handig om een vakman in te huren voor de aanleg van de oprit!

Slotwoord

Heb jij een oprit bij jouw woning? Wil je deze oprit van een make-over voorzien of heb je mogelijk een nieuwbouwhuis? Ongeacht wat jouw situatie precies is, is het aan te raden om goed na te denken over het ontwerp van jouw oprit. Als je jouw oprit op de juiste manier weet te ontwerpen, geniet je op de lange termijn onwijs van jouw prachtige, handige en veilige oprit. Dat laatste is zeker het geval als je kiest voor een elektronisch hek voor de oprit.
Aan de hand van dit artikel kun je in ieder geval direct aan de slag. Beantwoord de vragen die we in dit artikel gesteld hebben, denk goed na en hak vervolgens de knopen door. Maak een fraai ontwerp, huur eventueel een vakman in en ga direct aan de slag. Van een prachtige oprit bij jouw woning ga je zeker geen spijt krijgen, ook al moet je hier mogelijk vrij veel geld in investeren. Onder aan de streep is die investering elke cent dubbel en dwars waard!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »