Even schuilen onder de kantelbare parasol
Met mooi weer zitten we vrijwel allemaal graag buiten. Na veel somber regenachtig of koud weer gedurende de winter lonkt het buitenleven zodra de lente aanbreekt. Als de zon echt doorkomt en het aangenaam warm is willen we graag weer onze eigen tuin in en lekker buiten kunnen genieten van een beetje zonlicht.
Zodra de zomer echt aanbreekt en de zon op zijn sterkst wordt is het soms ook lekker om even de beschutting te kunnen opzoeken voor wat verkoeling. Op die momenten kan een zonnescherm uitkomst bieden. Natuurlijk zijn er vele soorten zonneschermen, maar de meest populaire en bekende is toch wel de parasol, bestaande uit een stok (mast) met baleinen, die bespannen is met een doek.
Parasol is een leenwoord uit het Frans, dat zonnescherm betekent. Er zijn verschillende soorten parasols verkrijgbaar, afhankelijk van het gewenste gebruik, waaronder de kantelbare parasol.
Staande parasol
De staande parasol is het meest voorkomende soort parasol en heeft een mast die direct onder het doek staat. Hierdoor neemt deze parasol minder ruimte in en is deze lichter van gewicht dan een zweefparasol. Zijn kleinere formaat maakt deze parasol ook geschikt voor gebruik op een kleiner terras of balkon. Staande parasols kunnen vaak door een uitsparing in het midden van een tuintafel worden gestoken, waarmee deze direct schaduw over de tafel bieden.
Het nadeel van dit soort parasol is echter dat je de parasol zelf dient te verplaatsen om de schaduw te verplaatsen, zeker als het om een kleine parasol gaat. Sommige uitvoeringen van de staande parasol hebben een kantelscharnier in de mast, waarmee je deze kunt kantelen richting de zon, waarmee je zelf kunt bepalen waar de schaduw moet vallen. Een kantelbare parasol biedt je dan ook meer flexibiliteit ten opzichte van een vaste, staande parasol. Je hoeft bij een kantelbare parasol immers niet de hele parasol te verplaatsen, maar kunt hem gewoon kantelen in de richting die je wenst.
Zweefparasol
Er zijn ook zweefparasols, waarbij de mast niet direct onder het doek staat, maar waarbij het doek als het ware naast de mast hangt. Hierdoor staat de mast niet in de weg op je terras, maar heb je wel de gewenste hoeveelheid schaduw. Een zweefparasol is eveneens kantelbaar naar links, rechts of naar achteren, waarmee je de stand van het doek kunt aanpassen aan de positie van de zon. Bovendien kun je deze parasol geheel rondom de mast draaien, waardoor je op elk moment van de dag schaduw kunt hebben waar je maar wilt. Een zweefparasol is door zijn constructie een stuk zwaarder dan een staande parasol. Er zijn echter verrijdbare parasolvoeten verkrijgbaar, waarmee je deze parasol toch eenvoudig kunt verplaatsen.
Parasolvoeten
Voor elke parasol is een specifieke voet vereist, die ervoor zorgt dat de parasol stevig en stabiel blijft staan, ook als het waait. Afhankelijk van de afmeting en het soort parasol dat je hebt, zal de fabrikant er een bepaald soort voet bijleveren. Als je de parasol altijd op dezelfde plaats hebt staan, dan is wellicht een grondvoet de beste optie. Hiermee staat de parasol stevig in een gat in de grond verankerd, waardoor deze niet kan omwaaien. Een grondvoet kan met name handig zijn voor een kantelbare zweefparasol, waarmee je geen grote losse voet nodig hebt en dus meer ruimte op je terras overhoudt.
Mocht je toch meer flexibiliteit willen hebben voor het verplaatsen van je parasol, dan kun je diverse parasolvoeten verkrijgen gemaakt van bijvoorbeeld graniet, die door hun gewicht de parasol op zijn plaats houden. Hierbij plaats je de kantelbare parasol in een voet van graniet of een bak die is te vullen met grote kiezelstenen. Deze zijn er ook uitgerust met wieltjes, waarmee je de voet toch vrij eenvoudig kunt verrijden.
Materiaal van het frame
Voor de parasolmasten en baleinen, oftewel het frame van een kantelbare parasol, wordt in principe van hout of metaal gebruik gemaakt.
Een houten parasol geeft een zeer degelijke en landelijke uitstraling. De meeste fabrikanten maken gebruik van duurzaam geproduceerd hout in hun tuinmeubilair en ook in parasols. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het hout wat is gebruikt op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.
Een metalen parasol kan van staal of aluminium gemaakt zijn. Staal is een zeer sterk metaal, dat zeer duurzaam en stabiel is, waarmee de parasol goed tegen een stootje kan. Aluminium is wat minder sterk dan staal, maar heeft als voordeel dat het niet kan roesten en dus beter bestand is tegen vocht.
Parasoldoek
Het doek van een parasol is tegenwoordig meestal gemaakt van polyester, aangezien dit kan worden voorzien van een UV-bestendige laag, die je beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht en tegen vocht.
Een nadeel van polyester is dat het vrij snel verkleurd onder invloed van zonlicht. Als je een parasol aanschaft van betere kwaliteit zal de kleurvastheid echter hoger zijn, aangezien fabrikanten er stoffen aan toevoegen die ervoor zorgen dat verkleuring wordt tegengegaan.
Behalve polyester zijn er ook parasoldoeken van textileen. Dit materiaal wordt ook veel toegepast op tuinstoelen en is een zeer sterk materiaal dat een gaasmotief heeft, waardoor het wel een klein beetje licht doorlaat, maar dit creëert een romantisch effect.