{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Door Caitlin, 1 juli 2020

Genieten van je rieten tuinstoel

Als je een nieuwe tuinstoel wilt aanschaffen kun je kiezen uit synthetische en natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn erg mooi en passen uiteraard goed in een tuin, maar ze zijn niet altijd even goed bestand tegen de weersomstandigheden in ons land. Uiteraard wil je een tuinstoel die zowel praktisch als duurzaam is, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.


Riet is een natuurmateriaal, dat afkomstig is van een waterplant. Het is een erg gewild materiaal, aangezien het voor veel mensen een aantrekkelijke natuurlijke uitstraling heeft net als hout. Riet wordt in de volksmond vaak verward met rotan, maar beide materialen verschillen aanzienlijk van elkaar. Rotan is namelijk afkomstig van een tropische liaanplant, die in het regenwoud groeit. In tegenstelling tot het sterke rotan zijn de stengels van de rietplant in principe niet geschikt voor het maken van (tuin)meubilair, maar worden deze voornamelijk toegepast als materiaal voor dakbedekking. Rieten tuinstoelen zijn dan ook meestal eigenlijk van andere materialen gemaakt.

Natuurlijk riet en rotan

Als je in een tuinmeubelzaak een rieten tuinstoel ziet staan zal deze meestal van rotan of pitriet gemaakt zijn. Rotan is vanwege het natuurlijke karakter een populair materiaal voor het vervaardigen van tuinmeubilair. Pitriet is in feite ook rotan, maar dan de binnenkant van de rotanstengel. Pitriet kan echter alleen voor binnenmeubilair worden gebruikt, aangezien het niet goed bestand is tegen vocht. Het kan wel worden behandeld met een speciale was, waarmee het ook voor tuinmeubilair kan worden gebruikt. Voor wat betreft rieten tuinstoelen zal het hier dus vaak rotan betreffen, aangezien dit het beste bestand is tegen weersinvloeden.


Rotan is een massieve stengel, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder tuinmeubilair. Het lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen is. Beide materialen zijn zeer sterk en buigzaam.

Kunstriet

Momenteel worden er ook rieten tuinstoelen verkocht, die eigenlijk zijn gemaakt van een synthetisch vlechtwerk van een materiaal dat wicker heet. Wicker is tegenwoordig een populair materiaal in tuinmeubilair, aangezien het goedkoop en duurzaam is, en goed bestand is tegen weersinvloeden. Aangezien het een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten worden toegepast, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijk riet of rotan kan hebben. Kunstriet wordt niet alleen in tuinmeubilair gebruikt voor het vervangen van echt natuurlijk riet, maar ook op rieten dakbedekkingen. Door het productieproces komt dit steeds dichter in de buurt van echt riet en is het van afstand bijna niet van echt riet te onderscheiden.

Onderhoud

Rieten tuinstoelen(in feite dus pitriet) zijn gemaakt van natuurlijke stengels. De waterplant riet is niet echt geschikt om tuinmeubilair van te maken, dus dit is vrijwel altijd pitriet. Pitriet kan onbeschermd niet goed tegen vocht en kan daarmee dus niet langdurig buiten staan. Meestal wordt het echter door de fabrikant voorzien van een speciale waslaag, een soort onderhoudswax die het materiaal beschermd tegen vocht en vuil. Het materiaal dient wel regelmatig te worden afgenomen om te voorkomen dat vuil zich kan nestelen. Je dient geen agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels te gebruiken. Ook het gebruik van een hogedrukspuit is niet aan te raden bij rieten of rotan tuinstoelen, aangezien dit het natuurlijke materiaal makkelijk kan beschadigen. Je kunt wel een lauwwarm sopje gebruiken en het materiaal daarmee met een zachte doek of zachte borstel afnemen om vuil en eventuele etensresten te verwijderen.


Verder wordt er tegenwoordig dus ook veel gebruik gemaakt van kunstriet of wicker. Dit lijkt veel op rotan en wordt steeds vaker als vervanger voor rotan en riet gebruikt, maar is dus geen natuurproduct. Wicker is vrij sterk en duurzaam, en is beter bestand tegen weersinvloeden, maar kan bij langdurige blootstelling aan de elementen gaan scheuren en verkleuren. Het beste is om de wat dikkere soorten wicker te kiezen als je dit materiaal mooi vindt. Soms tref je dan ook in de winkels rieten tuinstoelen aan die in feite van dit synthetische materiaal zijn gemaakt. Wicker tuinstoelen dien je ook goed schoon te houden, zodat vuil zich niet aan het materiaal kan gaan hechten en erin kan trekken. Gebruik hierbij eveneens een doek of zachte borstel met mild reinigingsmiddel en water om het schoon te maken en eventueel vuil weg te borstelen. Je kunt hierop ook geen hogedrukspuit of chloor en andere agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Opbergen in de winter

Pitriet is als onbeschermd materiaal niet goed bestand tegen langdurig vocht en kan daarmee niet goed buiten in de regen blijven staan. Het beste kun je jouw rieten tuinstoelen indien mogelijk daarom onder een afdak plaatsen, zodat ze uit de directe regen staan en deze afdekken wanneer je ze niet gebruikt. Daarnaast kan je een speciale beschermwas aanbrengen, waarmee je deze tegen vocht en vuil kunt beschermen. Verder kun je ze in de winter het beste binnen opbergen en niet buiten laten staan, aangezien ze niet goed bestand zijn tegen de vorst in combinatie met vocht. Als vocht in scheurtjes in het riet komt en dit gaat bevriezen, dan kan het materiaal makkelijk gaan barsten.