{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 26 juni 2020

Gezellig zitten aan een kleine tuinset

Een tuinset hoort bij een tuin of terras. Zonder tuinmeubilair om op te zitten kun je immers niet genieten van al het groen dat je in de tuin hebt staan, of, voor het geval je een betonnen tuin hebt en alles hebt dicht betegeld, om te genieten van de frisse buitenlucht na een dag lang binnen op kantoor te hebben gezeten.Zodra het voorjaar ons weer begroet met meer zonlicht en aangenamere temperaturen, is het goed om weer wat meer tijd buitenshuis door te brengen. Zeker als je hele dagen werkt en veel tijd binnen doorbrengt in kunstverlichting en airconditioning is het des te gezonder om wat frisse lucht op te snuiven. Wat gezonde buitenlucht met een beetje zonlicht doet immers wonderen voor je innerlijke welzijn!

Als je een kleine tuin of terras hebt, of alleen over een klein balkon beschikt, dan zul je wellicht geen ruimte hebben voor een grote tuinset met meer dan vier stoelen, laat staan voor een grote loungeset met een hoekbank, maar zijn er toch genoeg mogelijkheden voor een comfortabele zitgelegenheid door te kiezen voor een kleine tuinset. Met een kleine tuinset kun je jouw kleine balkon of terras toch mooi aankleden en beschik je over een functionele zithoek.

Functionele zithoek

Zelfs als de ruimte op je terras je belet om er een grote tuinset neer te zetten, zijn er vele kleine tuinsets verkrijgbaar met twee tot vier stoelen, waarmee je net het essentiële en functionele hebt van een kleine tuintafel met stoelen, die samen weinig ruimte in beslag nemen.

Als de beschikbare oppervlakte op jouw tuinterras beperkt is en je zoekt naar een kleine set voor twee personen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleine ovaalvormige ruimtebesparende set, waarbij je de stoelen helemaal onder de tafel kunt schuiven, waardoor er minimale ruimte wordt ingenomen en je tuinstoelen bovendien droog en afgeschermd blijven. Eveneens zijn er kleine sets met een tafel en vier stoelen die eveneens ruimtebesparend zijn weg te zetten. Natuurlijk zijn er ook inklapbare tafels en stoelen, die je snel en eenvoudig kunt opbergen en weer opzetten, waardoor je snel en eenvoudig ruimte op je terras creëert voor bijvoorbeeld een droogrek voor de momenten dat je niet buiten zit.

Om optimaal en functioneel gebruik te maken van je terrasruimte dien je kortom te kiezen voor een kleine ruimtebesparende set of een tuinset die snel en eenvoudig is op te bergen.

Kleine tuinset voor balkon

Alhoewel er ook appartementen met uitzonderlijk grote balkons zijn, is de ruimte op een gemiddeld balkon meestal beperkt. Desondanks kun je van die beperkte oppervlakte net als bij een kleine tuin toch een vrij aardige balkontuin van maken als je jouw creativiteit de vrije loop laat. Er zijn voldoende planten te verkrijgen die je goed op een balkon kunt plaatsen. Afhankelijk van de ligging van je balkon ten opzichte van de zon kun je kiezen voor planten die veel zonlicht nodig hebben of juist meer van de schaduw houden.

Ook voor wat betreft tuinmeubilair kun je op een balkon goed uit de voeten, aangezien er vele speciale kleine tuinsets voor balkons te koop zijn. Een eerste criterium voor de aanschaf van een tuinset voor balkon zal uiteraard de afmeting zijn, aangezien de beschikbare vloeroppervlakte op een balkon vaak een stuk kleiner is dan die van een doorsnee tuinterras.

Comfort

Ook bij de keuze voor een kleine tuinset mag comfort geen ondergeschoven kindje zijn. Zitcomfort is in alle gevallen van belang, aangezien je bij dagelijks gebruik toch vele uren per week zittend op je tuinstoelen door zult brengen. Stoelkussens zullen een groot verschil maken, maar het is bijvoorbeeld ook prettig als je een standenstoel of verstelbare stoel hebt, die je in verschillende standen kunt zetten voor wat betreft de rugleuning. Hiermee verhoog je op elk gewenst moment het zitcomfort van je tuinstoel. Een stoel dient ook te passen bij je lichaamspostuur en lengte. Een kuipstoel kan bijvoorbeeld erg aangenaam zitten, maar als deze net te klein is voor je postuur, dan wel de zitting te laag is voor jouw lange benen, dan zul je hier na enige tijd niet erg aangenaam meer in zitten. De zithoogte van een tuinstoel dient dan ook net als bij andere stoelen die je binnenshuis gebruikt, zoveel mogelijk te passen bij jouw lichaamsbouw.

Er zijn mooie kleine tuinsets bestaande uit wicker fauteuils met daarbij bijvoorbeeld een aluminium tafel met gepoedercoat tafelblad. De tafel is daarbij groot en hoog genoeg om de stoelen eronder te schuiven, waarmee dit type kleine tuinset heel weinig ruimte in beslag zal nemen. Ook zijn er kleine tuinsets geheel van hout of metaal, waarmee je een degelijke en duurzame tuinset in huis hebt die past bij jouw eigen tuin. Door slimme ontwerpen kunnen deze vaak snel en eenvoudig worden opgezet en opgeborgen, waardoor je de ruimte die je tot je beschikking hebt optimaal kunt benutten.