{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 29 juli 2020

Goedkope kunststof tuinmeubelen

Als je op zoek bent naar goedkope tuinmeubelen die er aantrekkelijk uitzien en duurzaam zijn, dan zijn kunststof tuinmeubelen een uitstekende keuze. Kunststof is een degelijk en sterk materiaal dat kan worden geleverd in vele vormen en kleuren en is bovendien een goedkoop materiaal.
Waar kunststof tuinmeubelen in de jaren ’80 nog bestonden uit een metalen buizenframe waarop de kunststof zittingen en rugleuningen vastgeklikt dienden te worden, zijn tegenwoordig goedkope kunststof tuinmeubelen vaak geheel van kunststof en worden deze in een matrijs (vorm) gegoten. Aangezien het produceren van deze matrijzen erg kostbaar is, worden kunststof tuinmeubelen vaak in grote aantallen geproduceerd om de kosten te dekken.


Daarnaast zijn er ook kunststof tuinmeubelen waarbij een combinatie van metaal met kunststof wordt toegepast. Dit zijn bijvoorbeeld stoelen van wicker of textileen.


Goedkope kunststof tuinmeubelen zijn eenvoudig te onderhouden en zijn zeer licht van gewicht, zodat je ze eenvoudig kunt verplaatsen in je tuin. Kunststof is een veelzijdig materiaal dat in elke vorm kan worden gegoten en daarmee in vrijwel elk denkbaar ontwerp kan worden uitgevoerd. Goedkope kunststof tuinmeubelen zijn dan ook verkrijgbaar in vele verschillende ontwerpen en uitvoeringen. Bovendien is kunststof tuinmeubilair weerbestendig en kan het goed buiten blijven staan.

Stapelstoelen

Kunststof stapelstoelen zijn al vele decennia te verkrijgen op de markt en hebben een praktisch ontwerp door hun stapelbaarheid. Je kunt meerdere stoelen van dit type op een klein oppervlak kwijt doordat je ze eenvoudig op kunt stapelen en kunt verplaatsen, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Dit maakt kunststof stapelstoelen niet alleen uitermate geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in de horeca, waar ze goed op terrassen kunnen worden gebruikt en snel kunnen worden bijgeplaatst, maar ook bijzonder praktisch voor in je eigen tuin. Als je bijvoorbeeld regelmatig gasten op bezoek hebt en snel extra stoelen wilt kunnen bijplaatsen, dan zijn kunststof stapelstoelen erg handig, omdat ze licht van gewicht zijn, goedkoop zijn en snel zijn neer te zetten. Er zijn ook zwaardere, meer robuuste versies stapelstoelen verkrijgbaar van dikker kunststof, maar deze zijn doorgaans wat duurder.

Verstelbare kunststof stoel

Een verstelbare stoel of standenstoel is zeker geen overbodige luxe als je graag en langdurig in de tuin zit. Aangezien de stoel in verschillende standen is te zetten, kun je deze van rechtop tot zeker een hoek van 45 graden plaatsen, bij sommige modellen zelfs tot geheel liggend al naar gelang jouw voorkeuren. Bovendien zijn deze stoelen tegen aantrekkelijke prijzen te verkrijgen. In tegenstelling tot een stoel met vaste rugleuning heb je daarmee een meer veelzijdig te gebruiken stoel, waarin je zowel lekker gewoon rechtop een boek kunt lezen, als even achterover kunt leunen en je ogen kunt sluiten om te genieten van het zonnetje dat heerlijk over jouw tuin schijnt.


Verstelbare tuinstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën en je kunt ook voor een relatief lage prijs al een verstelbare kunststof stoel aanschaffen. Met een standenstoel kun je luxueus ontspannen en zelf bepalen hoe ver je wilt gaan. Je kunt een standenstoel zowel in zit stand zetten als onder een hoek plaatsen. Er zijn ook modellen die je vrijwel geheel plat kunt leggen, voor het geval je je even totaal wilt relaxen of aan je kleurtje wilt werken. Een ligbed kun je tot geheel liggende houding plaatsen. Het verschil tussen een ligbed en een standenstoel is hierbij dat een ligbed doorgaans niet in een zit stand kan worden geplaatst. Hiermee is een standenstoel functioneler in het gebruik, aangezien je er ook gewoon op kunt zitten om bijvoorbeeld wat werk te doen of een goed boek te lezen. Bovendien is een standenstoel of verstelbare stoel vaak ook inklapbaar, waarmee je deze stoel eenvoudig kunt opbergen als je hem niet gebruikt.

Inklapbare kunststof tuinstoelen

Inklapbare tuinstoelen zijn eenvoudig op te bergen en nemen weinig ruimte in beslag. Je kunt deze stoelen gemakkelijk naar binnen zetten als je ze een tijdje niet gebruikt of in geval van slecht weer. Bovendien zijn inklapbare tuinstoelen ook eenvoudig mee te nemen op vakantie, aangezien ze weinig ruimte innemen achter in de auto of camper. Inklapbare tuinstoelen zijn ook handig om er bij te plaatsen, als je plotseling wat extra zitplaatsen in de tuin nodig hebt voor visite die mee blijft eten bijvoorbeeld. Inklapbare tuinstoelen heb je in luttele seconden neergezet.


Bovendien zijn inklapbare tuinstoelen vaak in stand verstelbaar. Je kunt de rugleuning in verschillende standen zetten, waarmee je het zitcomfort voor jezelf kunt vergroten al naar gelang waarvoor je de stoel wilt gebruiken. Je kunt de stoel geheel rechtop zetten als je lekker een goed boek of krant wilt lezen of iets wilt eten, en kunt hem wat laten zakken als je even helemaal wilt ontspannen.

Goedkope kunststof tuinsets

Een mooie tuinset of loungeset kan echt de sfeer bepalen in je tuin en ervoor zorgen dat je tuin tot leven komt en uitnodigt om er vaak en langdurig tijd in door te brengen. Een tuinset of loungeset hoeft niet per definitie duur te zijn en je kunt al voor een betrekkelijk lage prijs een aantrekkelijke set bestaande uit goedkope kunststof tuinmeubelen aanschaffen. Met een aantal comfortabele tuinstoelen en mooie tafel kun je al snel en relatief goedkoop een aangenaam hoekje in je tuin creëren om heerlijk te genieten van het prachtige weer.


Wicker, de Engelse naam voor vlechtwerk, is een van de meest populaire kunststof materialen gebruikt in tuinsets en loungesets. Wicker is eigenlijk de naam van het productieproces en het daadwerkelijke materiaal wat wordt gebruikt wordt PE rattan genoemd. Normaal gesproken staat het echter beter bekend als wicker. Dit is een materiaal wat veel wegheeft van rotan. Rotan is een natuurlijk materiaal dat in sommige landen nog steeds veel wordt gebruikt in tuinmeubilair. In de Benelux zie je het echter steeds vaker alleen gebruikt worden voor binnenmeubilair, aangezien rotan minder goed bestand is tegen vochtige en koude weersomstandigheden, waarmee het in ons klimaat niet zo goed langdurig buiten kan blijven staan.


In de tuin wordt rotan steeds vaker vervangen door wicker. Wicker is een stevig, weerbestendig materiaal dat relatief goedkoop te produceren is en weing onderhoud vereist. Daarmee is het een ideaal materiaal voor tuinsets. Wicker wordt net als rotan met de hand rondom het frame van een tuinstoel gevlochten. Je ziet het dan ook veel gebruikt worden voor loungesets, waarbij de loungestoelen worden gemaakt door een combinatie van aluminium frame met wicker er omheen gewikkeld.

Polypropyleen (PP) tuinstoelen

Behalve wicker zijn er uiteraard ook nog de gewone kunststof (PP) inklapbare tuinstoelen. Waar deze vroeger veel werden gemaakt van PVC wordt hier tegenwoordig een ander kunststof voor gebruikt, namelijk polypropyleen, een thermoplastisch polymeer dat bij verhitting zacht wordt. Polypropyleen is veel weerbestendiger dan PVC. Bovendien geeft het geen schadelijke gassen af, terwijl PVC dat voorheen wel deed onder invloed van zonlicht.


Tegenwoordig zijn kunststof tuinstoelen niet langer alleen verkrijgbaar in standaard wit, maar ook in andere kleuren te vinden, alhoewel wit en zwart het meest populair blijven. Alhoewel het kunststof steeds kleurvaster wordt door het materiaal UV-bestendiger te maken, blijven felle kleuren gevoelig voor aantasting door langdurige blootstelling aan de zon. Het is dan ook aan te raden om je kunststof tuinmeubelen af te dekken met een beschermhoes indien je deze langdurig niet gebruikt.

Textileen

Een ander veel gebruikt kunststof materiaal is textileen. Het ziet eruit als een soort gaasvormig doek, dat over de zitting en rugleuning van een metalen stoel wordt gespannen. Door de gaasstructuur is het heerlijk luchtdoorlatend en ademend als je erop zit, waardoor het dan ook zeer comfortabel aanvoelt, zeker met warm weer. Net als wicker is textileen ook zeer weerbestendig en kunnen textileen tuinmeubelen in principe het gehele jaar buiten blijven staan. Qua onderhoud volstaat het af en toe af te nemen met warm water en een zachte borstel. Voor grondige reiniging zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor textileen.

Waar en wanneer koop ik goedkope kunststof tuinmeubelen?

Als je goedkope kunststof tuinmeubelen wilt aanschaffen dan kun je dit het beste buiten het zomerseizoen om doen. Na afloop van het zomerseizoen verlagen veel producenten de prijzen van hun tuinmeubilair in aanloop naar de komst van hun nieuwe collecties tuinmeubilair. De oude tuinsets van het afgelopen jaar en restpartijen worden dan ook in het najaar tegen hoge kortingen te koop aangeboden. Zo kun je dan ook in de maanden september tot en met december vaak zeer goedkope een volledige tuinset kopen. Het advies is dan ook om tenminste tot eind augustus of begin september te wachten met je aanschaf, aangezien je vaak honderden euro’s kunt uitsparen op een goede tuinset.


Voor wat betreft de beste locaties om je goedkope kunststof tuinmeubelen te vinden zijn er diverse plaatsen waar je terecht kunt. Veel producten worden tegenwoordig via webshops verkocht, waaronder ook tuinmeubilair. Het voordeel van online shoppen is dat je snel verschillende websites kunt vergelijken en de laatste prijzen kunt zien, zodat je in korte tijd al een groot aantal producten kunt selecteren. Zo kun je op websites als Bol.com, Marktplaats.nl, Ikea.nl of Kwantum.nl, maar ook een groot aantal websites van tuinmeubelzaken terecht voor de laatste aanbiedingen.


Daarnaast is het uiteraard aan te raden om voor het aanschaffen van een complete kunststof tuinset of wicker loungeset naar een fysieke winkel te gaan, zodat je de tuinmeubelen ook daadwerkelijk in het echt kunt bekijken en het comfort uit kunt proberen. Uiteraard kun je de websites van deze winkels checken op aanbiedingen voor wat betreft kunststof tuinmeubelen en zodra je tuinmeubelen ziet die je aanspreken de winkel daadwerkelijk bezoeken om ze uit te testen en van dichtbij te bekijken. Bij de grotere tuincentra en bouwmarkten zul je vaak de beste aanbiedingen tegenkomen in de laatste maanden van het jaar.