{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 20 maart 2021

Groen, groener, groenst

De natuur een handje helpen



Tegenwoordig heeft ons land steeds minder stukken ongerepte natuur. Er wordt steeds meer grond bebouwt en stukken natuur moeten hiervoor wijken. Dit alles heeft invloed op de flora en fauna van ons land.
Zo is er voor veel dieren en insecten minder voedsel te vinden, maar ook kunnen zij vaak geen geschikt stukje natuur meer vinden om hun nest of hol te bouwen. Naast dieren komen ook de bomen in het gedrang. Steeds vaker worden er bomen omgekapt om plek te maken voor bouwgrond. Een stuk natuur verdwijnt.
Maar laten die bomen nu net heel erg belangrijk zijn en ons allemaal van zuurstof voorzien! Wist u namelijk dat 6 bomen samen genoeg zuurstof geven voor een mensenleven.

Ook is er steeds minder plek voor bloemen, terwijl zij zorgen voor het voedsel voor de insecten en vlinders. Minder bloemen betekent dus ook dat deze diertjes minder voedsel zullen krijgen en uiteindelijk stukje bij beetje zullen verdwijnen!

Welke effecten hebben wij mensen momenteel op de natuur? En hoe kunnen we de natuur een handje helpen om overeind te blijven? In dit artikel zoeken wij het allemaal voor u uit en gaan wij kijken hoe wij de natuur een handje verder kunnen helpen! Leest u mee?

Vele handen maken licht werk



In Nederland zijn naar schatting 5.5 miljoen tuinen! Dat zijn er natuurlijk ontzettend veel. Ze verschillen van elkaar in grootte maar zeker ook in inrichting.
Steeds meer tuinen worden tegenwoordig namelijk heel modern ingericht met veel tegels en zo weinig mogelijk groen erin.
Dit vinden wij een zorgwekkende ontwikkeling, juist het groen in de tuinen is zo belangrijk voor de insecten, dieren en voor ons gehele welzijn. Maar hoe zorgen we er nu voor dat er meer natuur terugkomt in de tuinen en dat er minder groen verloren gaat?

Om antwoord op deze vraag te krijgen moeten we eerst uitzoeken hoe het komt dat zoveel mensen kiezen voor een tuin met weinig groen. Want u kunt zich voorstellen dat als al die 5.5 miljoen tuinen voldoende groen en natuur zouden bevatten het een heel ander verhaal zal zijn.

Tegels in plaats van natuur



Maar waarom kiezen we nu steeds minder vaak voor natuur in de tuin en zien we in steeds meer tuinen grote stukken met tegels verschijnen?
Dit heeft deels te maken met het feit dat we tegenwoordig minder tijd aan onze tuinen besteden. We zien veel gezinnen met tweeverdieners en het lijkt wel of we tegenwoordig allemaal druk zijn en weinig tijd hebben.
Na een week hard werken kiezen we er liever voor om tijd aan onze kinderen te besteden of om uit te rusten dan om in de tuin te werken. Het kiezen voor tegels is dan een gemakkelijke keuze en zal weinig onderhoud vragen, helaas gaat dit wel ten koste van onze natuur.

De natuur terug de tuin in



Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen om meer groene tuinen te krijgen en om de natuur weer terug de tuin in te brengen?
Het is goed om te weten dat een groene tuin ook heel goed onderhoudsvrij kan zijn, het ligt er alleen aan welke beplanting u kiest. Er zijn bomen en planten die weinig zorg nodig hebben en dus prima passen in een onderhoudsvrije tuin, bij uw lokale tuincentrum kunnen ze u hier prima over informeren.

Door het plaatsen van de beplanting in de tuinen zorgen we ervoor dat we weer onderdak en voedsel bieden aan insecten, wormen en vogels. Maar ook bieden we voeding aan de grond die dit hard nodig heeft.
De eventuele bomen in de tuin zullen zuurstof bieden en trekken tegelijkertijd vogels aan die weer een plek hebben om een nest te bouwen. En zelf de regen kan van pas komen, door deze op te vangen in een regenton kunt u vervolgens de tuin zelf bewateren. Hoe makkelijk kan het zijn!

Om naast beplanting ook weer meer dieren en insecten terug de tuin in te trekken kunnen we de volgende elementen toevoegen. Bijvoorbeeld het plaatsen van insectenhotels, insecten kunnen hier hun toevlucht zoeken en er voeding vinden. Ook een vleermuishotel kan van toegevoegde waarde zijn om de vleermuizen een plekje te bieden.
Maar denk ook aan een vijver waar vissen kunnen zwemmen en verschillende plantjes kunnen groeien. Deze zijn vaak ook erg goed voor het klimaat in de tuin. Ook vogelhuisjes zijn een aanwinst, zij bieden beschutting voor vogels en ze kunnen er heerlijk wat zaadjes meepikken.

Maar wist u trouwens dat ook bodembedekkers een bron van voedsel bieden aan allerlei diertjes en insecten? Zij pikken er voedsel tussenuit en kunnen er vaak ook nog eens beschutting vinden. Ook wormen houden enorm van bodembedekkers en zijn er dan ook vaak te vinden.

Ook bloemen zijn een echte aanwinst voor de natuur in de tuin. Zij zullen vlinders en bijen aantrekken en deze diertjes zijn zeer nuttig voor onze natuur. Ze halen hun voedsel uit de bloemen en zorgen ook voor de bestuiving van bloemen. Hierdoor kunnen de planten en bloemen zich voortplanten en blijven er genoeg bestaan. Zeer nuttige beestjes dus die bijen!

U mag best klein beginnen



Nu hebben wij heel veel verschillende manieren genoemd om meer groen en natuur terug in uw tuin te brengen. Het is natuurlijk lang niet zo dat iedere optie voor iedere tuin geschikt is. Dit ligt met name aan het formaat van de tuin maar ook aan de inrichting en de ligging ervan.

Maar alle kleine beetjes helpen. Het kan bijvoorbeeld al veel schelen om mocht er plek voor zijn bomen rondom de tuin te plaatsen of een heg als tuin afscheiding in plaats van een houten schutting.
Ook een kleine border of pot met verschillende bloemen zorgt al voor voeding voor bijen vlinders. Daarnaast is een vogelhuisje of insectenhotel vaak ook gemakkelijk te plaatsen en neemt het niet veel ruimte in beslag.

Of wat dacht u van een stuk gras in plaats van enkel tegels in de tuin. Op deze manier zorgt u voor afwisseling en helpt u ook de natuur een handje mee. Maar het kan ook al helpen om een klein stukje van uw tuin ongerept te laten. Laat op dit stukje de natuur volledig zijn eigen gang gaan en op deze manier zal er een mooi stukje groen ontstaan.

Groen, groener, groenst



Het belang van groen in de tuin is dus wel duidelijk. Onze natuur heeft onze hulp hard nodig en we halen enorm veel voordelen uit de natuur. Zo zal een groene tuin zorgen voor zuurstof, voeding voor bijen en vlinders en zal hij beschutting bieden aan allerlei soorten diertjes en insecten. Enorm belangrijk dus en van grote waarde voor de natuur.
Naast kleine aanpassingen in de tuin om ervoor te zorgen dat u bijdraagt aan de natuur kunt u natuurlijk ook de keuze maken voor een volledig groene tuin, dit gaat als volgt in zijn werk.

Voor een volledig groene tuin heeft u niet per se veel ruimte nodig, dit mag wel natuurlijk maar is geen voorwaarde. Wat vooral belangrijk is zijn de keuzes die u maakt. Probeer zoveel mogelijk groen toe te voegen en keuzes te maken vanuit het zorg voor de natuur.
Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om houtsnippers en gras op de grond van de tuin te plaatsen. Ook is de keuze voor een groene afscheiding van de tuin aan te raden, in plaats van een schutting kunt u dan beter een heg of een bomenrij plaatsen.

Ook kan het fijn zijn om de natuur zijn eigen gang te laten gaan, leg bijvoorbeeld een looppad aan en een terras en een grasveld en laat alle ruimte ertussen leeg. De natuur zal dit zelf opvullen en er ontstaat zogenaamde wildgroei, pure natuur!

Ook de stad doet mee



Ook in de stad is men zich steeds meer bewust van het belang van groen tussen al het steen. Vandaar dat er ook in de stad steeds meer stukken natuur verschijnen. Gemeenten proberen bewust ruimte vrij te laten waar de natuur haar gang kan gaan.
Ook stellen mensen zelf stukken grond beschikbaar om hier bijvoorbeeld een gezamenlijke tuin of volkstuintjes te creëren. Zo komen er in de stad ook steeds meer groene stukken en werken ze ook hier mee aan het verbeteren van de wereld.

Juist in de steden waar men toch veel te kampen heeft met uitstoot van voertuigen en woningen is het belangrijk om als tegenhanger zoveel mogelijk bomen in de buurt te hebben. Zij zorgen voor voldoende zuurstof en zullen de kwaliteit van de lucht die men inademt in balans houden.