{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Heb je last van hoogteverschil in jouw tuin? Zó ga je er mee om!

  • Monday 15 / 03 / 2021 0
Heb je last van hoogteverschil in jouw tuin? Zó ga je er mee om!

Als je jouw tuin (opnieuw) in gaat richten, heb je met verschillende factoren te maken. Zo moet je goed rekening houden met de afmetingen van jouw tuin, met jouw maximale budget én met de vormgeving van jouw tuin. Het maakt namelijk nogal een hoop uit of je een rechthoekige tuin hebt of een compleet vierkante tuin.

Ook vind je her en der tuinen die niet zo’n duidelijke vorm hebben. Deze tuinen lopen bijvoorbeeld half in een bocht, hebben een inkeping of hebben een unieke vorm. Niet alleen de vorm in een tuin kan uniek zijn, maar ook het hoogteverschil in de tuin.

In ons land tref je relatief veel tuinen aan met daarin een (flink) hoogteverschil. Ook door dit hoogteverschil moet je op een nét iets andere manier jouw tuin in gaan richten, waarvoor je waarschijnlijk wel wat handige tips kunt gebruiken. Nou, juist voor die handige tips ben je in dit artikel aan het juiste adres. Wij bespreken in dit artikel namelijk van A tot Z hoe je om kunt gaan met het hoogteverschil in jouw tuin.

In dit artikel verwijzen we her en der ook naar meubelen of accessoires die je kunt kopen. Alle producten voor in de tuin die in dit artikel genoemd worden, zijn via onze webshop verkrijgbaar. Mocht je nog op zoek naar nieuwe meubelen of accessoires zijn, is het advies dus om zeker even ons aanbod te checken. Dankzij ons uitgebreide aanbod vind je in onze webshop ongetwijfeld altijd wel dé oplossing waar je naar op zoek bent!

Hoe ontstaat hoogteverschil in de tuin?

In dit artikel staat het onderwerp ‘hoogteverschil in de tuin’ volledig centraal. We richter ons hierbij hoofdzakelijk op het handig inrichten van de tuin met het hoogteverschil. Maar, hoe ontstaat dit hoogteverschil nou? Ook dat is eigenlijk een belangrijke vraag waarop je het antwoord moet weten.

Het hoogteverschil in een tuin kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kan er bewust voor zijn gekozen om het huis hoger of lager te bouwen ten opzichte van de tuin. Waarom een architect hiervoor kan kiezen? Omdat dit een unieke uitstraling met zich mee brengt óf omdat de omgeving hierom vraagt. Als je bijvoorbeeld een rondje over de Lekdijk (of een andere dijk) rijdt, zie je continu dat de huizen hoger zijn gebouwd dan de tuinen. Dit komt puur doordat de rivier over kan stromen, waarbij je natuurlijk niet wilt dat jouw huis direct helemaal blank staat. Men kiest er daarom voor om de huizen hoger dan de tuinen te bouwen.

Aan de andere kant kan er ook gekozen worden om het huis lager dan de tuinen te bouwen. In dat geval kan een architect met bijvoorbeeld een unieke kelder of ruimte onder de grond gaan werken, waardoor het huis een extra dimensie krijgt. Een dimensie die je niet bij veel andere huizen ziet, waardoor een dergelijk huis dus erg uniek te noemen is.

Zijn dit hierboven de meest voorkomende oorzaken van hoogteverschil in de tuin? Nee, zeker niet. De meest voorkomende oorzaak is toch wel het wegzakken van de grond in de tuin. Het verzakken van de tuin is een gekend probleem, aangezien dit probleem eigenlijk in heel het land voorkomt. In sommige delen van ons land komt het nog extra vaak voor, aangezien de grond daar een net iets andere structuur heeft.

Als je last van een verzakking in de tuin hebt, kun je eigenlijk twee dingen. Je kunt er allereerst voor kiezen om jouw tuin weer volledig op te laten hogen. Dat is prima keuze, maar is tegelijkertijd ook een vrij dure keuze. Het ophogen van een tuin kost namelijk simpelweg veel tijd en materiaal, waardoor je al snel relatief diep in de buidel tast voor het ophogen van jouw tuin.

De andere mogelijkheid die je hebt, is het laten van de tuin. Wat we hiermee bedoelen? Nou, dat je gewoon accepteert dat jouw tuin verzakt is. Als je dat geaccepteerd hebt, kun je met de informatie uit dit artikel aan de slag. In dit artikel ga je immers van A tot Z lezen hoe je om kunt gaan met hoogteverschil in de tuin.

Je kunt er overigens ook nog voor kiezen om bewust met hoogteverschil in de tuin te werken. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een lagere gelegen zitkuil of een lagere gelegen zandbak in jouw tuin wenst te hebben. Het kan echter ook de andere kant op; sommige mensen kiezen ook bewust voor een verhoogd plateau in de tuin. In dit plateau bouwen ze vervolgens een jacuzzi in of op dit plateau zetten ze hun tuinset neer. Dankzij een dergelijk plateau weet je jouw tuin een unieke dimensie mee te geven, waarmee je de tuin dus snel volledig naar wens kunt maken.

Al met al zijn er behoorlijk veel oorzaken van het hoogteverschil in de tuin. Wij willen je graag op het hart drukken dat dit soms een bewuste keuze is geweest, maar dat het ook vaak een verplichting is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een huis langs een grote rivier is. Je moet dan wel met hoogteverschillen in de tuin en ten opzichte van het huis gaan werken, omdat het huis simpelweg op een dijk gebouwd wordt.

Welke mogelijkheden heb je voor een tuin met hoogteverschil?

Zo, je weet nu precies hoe hoogteverschil in een tuin kan ontstaan. In het restant van dit artikel richten wij ons echter op een ander item: het omgaan met het hoogteverschil in de tuin. Je kunt hier namelijk op zeer creatieve manieren mee om gaan, waardoor je jouw tuin echt volledig naar jouw zin weet te maken. Hoe je dat kunt doen? Dat bespreken we graag hieronder.

Wij raden je aan om het restant van dit artikel op je gemakje door te lezen. Hieronder bespreken wij namelijk de verschillende mogelijkheden die je hebt om optimaal te genieten in een tuin met hoogteverschil. Die mogelijkheden hebben wij gebaseerd op onze eigen ervaringen en ervaringen van onze klanten. Wij hebben namelijk ook al veel klanten blij mogen maken met de juiste accessoires en meubelen voor in tuinen met hoogteverschil!

Mogelijkheid 1: werken met trappetjes

Is er in jouw tuin sprake van een fors hoogteverschil? Wil je graag op een handige en fraaie manier met dit hoogteverschil omgaan? Dan is het zeker interessant om te kiezen voor het aanleggen van trappetjes in jouw tuin. Met trappetjes weet je op een fraaie manier het laagste gedeelte en het hoogste gedeelte van jouw tuin met elkaar in verbinding te brengen.

Bijkomend voordeel is dat trappetjes niet super veel ruimte in beslag nemen. Dat is zeker het geval als je de trappetjes vergelijkt met een soort van halve skipiste, waarover wij hieronder meer vertellen. Het absolute voordeel van trappetjes is de compacte vormgeving én de handigheid. Als je even van het laagste naar het hoogste gedeelte in jouw tuin toe wilt lopen, is dat dankzij de trappetjes een fluitje van een cent.

Je moet hierbij echter wel rekening houden met mensen die mindervaliden zijn. Als je bijvoorbeeld slecht ter been bent, is het vrij lastig om op een trappetje omhoog te komen. Sterker nog: voor veel ouderen c.q. senioren kan dit zelfs onmogelijk zijn. Indien je regelmatig jouw ouders in jouw tuin wilt ontvangen, zijn trappetjes dus mogelijk niet de meest handige keuze. Indien je puur voor de uitstraling van jouw tuin wilt gaan, zijn de trappetjes echter wel een prima optie. Het is niet voor niets dat je in bijvoorbeeld een kasteel ook altijd de meest fraaie trappen vindt!

Mogelijkheid 2: met een vlakke trap werken

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je met trappetjes in jouw tuin het hoogteverschil kunt overbruggen. Je hebt daarbij ook kunnen lezen dat wij naar een soort van halve skipiste hebben verwezen. Met een ‘halve skipiste’ bedoelen wij eigenlijk een vlakke trap; je kunt dit eigenlijk zien als een helling in jouw tuin.

Als je deze helling niet al te stijl maakt, zijn ook oudere mensen in staat om zich in jouw tuin voort te bewegen. bovendien is het voor jezelf ook een stuk makkelijker; als je het ontbijt naar de tuintafel brengt, wil je immers op een zo’n aangename en makkelijk mogelijke manier lopen door jouw tuin. Met een vlakke trap werkt dit vaak beter dan met trappetjes in de tuin.

Brengt een dergelijke vlakke trap ook nog nadelen met zich mee? Nou, je moet er wel goed rekening mee houden dat je flink wat ruimte in jouw tuin over moet houden voor een dergelijke vlakke helling. Waarom? Omdat je de helling uiteraard niet al te steil wilt maken. Je hebt daardoor een flinke uitloop nodig, waarbij je mogelijk ook nog bewust voor een vrij breed oppervlakte gaat. Als dat het geval is, moet je echt veel ruimte in jouw tuin vrijhouden. Zeker als je het met de hierboven besproken trappetjes vergelijkt, is dit echt een manier waar je veel ruimte voor nodig hebt.

Zoals je hebt kunnen lezen, brengt een dergelijke vlakke trap ook de nodige voordelen met zich mee. Het is dus aan jou om te bepalen; ga je voor een vlakke trap of ga je voor de trappetjes? Zoals wij in dit artikel beschreven hebben, bieden beide varianten zo hun voors en tegens aan. Het is dus aan jou om te bepalen welke voors en tegens het meeste op jouw wensen aansluiten én dus wat voor in jouw tuin de beste keuze is.

Mogelijkheid 3: werken met plateaus

Wist je dat in jouw tuin ook met plateaus kunt gaan werken? Dergelijke plateaus leg je vaak niet aan omdat het moet, maar omdat je dit mooi vindt. Dankzij deze plateaus kun je jouw tuin in ieder geval in meerdere delen opdelen, kun je een fraaie uitstraling creëren en kun je jouw tuin een unieke dimensie geven.

Maar, wat is een plateau voor in de tuin nou precies? Nou, het kan een laag liggend plateau of een hoog liggend plateau zijn. Een laag liggend plateau is ideaal voor bijvoorbeeld een zitkuil of een zandbak. Doordat je een stukje lager ligt, heb je een stuk minder last van de wind. Je kunt je voorstellen dat dit in een zitkuil of in een zandbak uiterst prettig is, gezien de aanwezigheid van (veel) zand.

Daarnaast kun je dus ook voor een hoger liggend plateau kiezen. Dat is eigenlijk een plateau dat boven de rest van de tuin uittorent; dit hoeft echter niet metershoog te zijn. Nee, als je een plateau van bijvoorbeeld een halve meter hoog hebt, kun je al een geweldige uitstraling creëren. Die uitstraling creëer je zeker als je dit plateau op een leuke manier aan weet te kleden. Dat doe je met bijvoorbeeld een leuke tuinset, een leuke loungeset of mogelijk zelfs een jacuzzi.

Is het aan te raden om met dergelijke plateaus aan de slag te gaan? Als je écht iets unieks in jouw tuin wilt, is het absoluut aan te raden om voor dergelijke plateaus te kiezen. Je weet jouw tuin hiermee een extra dimensie te geven, terwijl je ook nog op een handige manier met het hoogteverschil om weet te gaan. Hier staat echter wel iets tegenover: een fors prijskaartje. Voor het creëren en aan laten leggen van dergelijke plateaus ben je vaak veel geld kwijt. Dat komt óók omdat je een dergelijk plateau ten behoeve van de veiligheid uiteraard super stevig uit wilt voeren.

Mogelijkheid 4: verschillende etages

Wist je dat je dergelijke plateaus nog verder uit kunt breiden? Ja, zeker. Het is namelijk zelfs mogelijk om verschillende etages in jouw tuin te creëren. Hoe dat er precies uit ziet? Nou, daarvoor kunnen wij je het beste verwijzen naar de rijsttuinen zoals je deze in Aziatische landen vindt. Deze rijstplantages zijn ook vormgegeven in allerlei etages, waardoor men op een handige manier met het hoogteverschil om weet te gaan.

Dat is ook precies wat je in jouw eigen tuin met dergelijke etages kunt gaan doen. Als jouw voorkeur hiernaar uit gaat, is het wel goed om rekening te houden met een vrij forse investering. Je moet namelijk niet alleen de etages creëren, maar je moet ook een flinke fundering gaan creëren. Een vakman kan je hier absoluut bij helpen, maar jij bent toch echt degene die moet betalen.

Is het dan ook aan te raden om met verschillende etages te gaan werken? Als je écht iets unieks in jouw tuin wilt hebben, is dat zeker aan te raden. Daarbij willen we wel graag benoemen dat dit eigenlijk het meest geschikt is voor in een grotere tuin. Als je een kleinere tuin hebt, is het niet heel voor de hand liggend om op deze manier met het hoogteverschil om te gaan.

Slotwoord

Heb je op dit moment last van hoogteverschil in jouw tuin? Of merk je dat jouw tuin flink aan het verzakken is? In beide situaties moet je iets slims gaan verzinnen op de aanwezigheid van het hoogteverschil in jouw tuin. Hoe je dat kunt doen? Dat heb je in dit artikel kunnen lezen!

Je weet nu in ieder geval dat je meerdere mogelijkheden hebt. Voor welke mogelijkheid je nou het beste kunt kiezen? Dat is echt volledig afhankelijk van jouw tuin, van het hoogteverschil in jouw tuin, van jouw voorkeuren én van jouw budget. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, moet je voor sommige mogelijkheden namelijk behoorlijk diep in de buidel tasten.

Wij raden je aan om de verschillende mogelijkheden voor jezelf op een rijtje te zetten. Ook raden wij je aan om in contact te komen met een hovenier; hij is ook in staat om jou/jullie hier perfect over te informeren en te adviseren. Uiteindelijk ben je in staat om de juiste keuze te gaan maken. De juiste keuze waarmee je perfecto m kunt gaan met het hoogteverschil in jouw tuin!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »