{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 4 juni 2020

Heerlijk relaxen in een luxe tuinstoel

Wie in aanloop naar het voorjaar gaat uitkijken naar nieuwe tuinstoelen heeft daarbij een ruime keuze uit vele materialen en ontwerpen. Van de klassieke houten verstelbare tuinstoel tot een moderne loungestoel of kunststof kuipstoel. De keuze is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, waarmee ook voor de veeleisende tuineigenaar volop keuzemogelijkheden zijn voor een comfortabele tuinstoel.
Als je op zoek bent naar een luxe tuinstoel, dan ben je op zoek naar meer comfort ten opzichte van de standaard tuinstoel. Je zoekt een stoel die je net wat meer verstellingsmogelijkheden biedt dan een gewone tuinstoel en die net wat meer ondersteuning biedt dan je oude stapelstoel, zodat je je ook bij langdurig zitten nog prettig voelt. Een luxe tuinstoel valt meestal in de wat hogere prijsklassen, aangezien het daarbij om stoelen gaat van luxere materialen, superieure ontwerpen en een meer verfijnde afwerking.

Natuurlijk rotan

Rotan wordt beschouwd als een luxueus materiaal voor tuinstoelen. Rotan is een massieve stengel, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder luxe tuinstoelen. Rotan lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen is. Het zijn allebei zeer sterke en buigzame natuurlijke materialen.

Weerbestendig wicker

Aangezien natuurlijk rotan minder wordt toegepast vanwege zijn beperkte bestendigheid tegen winterweer, wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een synthetische vlechtvezel, die veel op rotan lijkt. Wicker betekent vlechtwerk in het Engels en verwijst oorspronkelijk naar de productiemethode van het vlechten, maar wordt in de volksmond ook voor het materiaal zelf gebruikt. Het is een populair materiaal voor luxe tuinstoelen, aangezien het duurzaam is en beter dan rotan bestand is tegen winters weer. Aangezien het een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijke rotan kan hebben. Met name de dikkere ronde ‘vezels’ zijn duurzaam en worden voor luxe tuinstoelen gebruikt.

Massief hout

Een houten stoel heeft voor velen een zeer degelijke en solide uitstraling. Aangezien het een natuurlijk materiaal betreft, past het in onze gedachten goed bij de (meestal) groene omgeving van onze tuin. Een massief houten tuinstoel straalt bovendien ook luxe en duurzaamheid uit, helemaal als deze van hardhout is gemaakt. Een massief teakhouten of acaciahouten stoel bijvoorbeeld ziet er zeer aantrekkelijk uit en kan, mits deze goed is afgewerkt, zeer lang meegaan. Met name teakhout staat bekend om zijn lange levensduur en een stoel van dit hout kan tot wel 20-25 jaar meegaan als deze goed wordt onderhouden .

Loungestoel

Loungesets overheersen momenteel het aanbod in tuinmeubilair, en met een goede reden. Loungen is hot, en loungestoelen zijn zo populair vanwege het zitcomfort dat ze bieden en de uitstraling die ze bovendien aan je tuin geven. Met een loungestoel heb je niet alleen een zeer comfortabele luxe tuinstoel, maar ook een blikvanger, waarin jouw gasten graag zullen plaatsnemen.

Verstelbare tuinstoel

Veel tuinstoelen hebben een verstelbare rugleuning, die je in meerdere standen kunt zetten. Bij een verstelbare tuinstoel heb je daar bovendien nog een voetensteun bij voor optimaal zitcomfort. Je kunt de rugleuning en voetensteun beide verstellen, zodat je jouw luxe tuinstoel meer in een halfliggende houding kunt zetten. Uiteraard zijn er ook ligstoelen, die je geheel plat kunt leggen.

Weersbestendigheid

Een hardhouten luxe tuinstoel is goed bestand tegen diverse weersomstandigheden en kan vrij goed buiten blijven staan. Teakhout bijvoorbeeld dient in principe niet te worden gelakt en zal daardoor na verloop van tijd vergrijzen, wat voor een mooie kleur zorgt. Verder vergt het weinig onderhoud. Teak is echter tegenwoordig schaars, dus je zult vaker andere hardhoutsoorten aantreffen.
Rotan wordt door de fabrikant voorzien van een speciale waslaag, die vuil- en waterafstotend werkt, waarmee het meubilair beter tegen regen bestand is. In dat geval kan jouw rotan tuinstoel best tegen een buitje, maar blijft langdurige blootstelling niet verstandig. Als je een rotan luxe tuinstoel tijdelijk niet gebruikt in de zomer, kan je deze afdekken met een dekzeil. Gedurende de winter kun je jouw luxe tuinstoel het beste binnen opbergen en niet buiten laten staan, aangezien deze niet goed bestand is tegen de vorst in combinatie met vocht. Afgedekt buiten laten staan is ook niet de beste oplossing, aangezien meubilair onder een dekzeil moeilijk kan ‘ademen’ en er snel vocht bij kan komen, wat voor schimmel of vlekken op het rotan kan zorgen.
Wicker is goed bestand tegen vocht en zonlicht en kan daarmee goed buiten blijven staan voor het grootste deel van het jaar. Als je een wicker luxe tuinstoel langere tijd niet gebruikt kun je deze het beste afdekken of binnen zetten, aangezien teveel zonlicht het materiaal na verloop van tijd kan doen scheuren en uitdrogen.
Een wicker luxe tuinstoel dien je ook goed schoon te houden, zodat vuil zich niet aan het materiaal kan gaan hechten en erin kan trekken. Gebruik hierbij een doek of zachte borstel met mild reinigingsmiddel en water om het schoon te maken en eventueel vuil weg te borstelen. Je kunt hierop ook geen hogedrukspuit of chloor en andere aggressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.