{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 21 november 2022

Help mijn planten groeien niet

Het kan een hele tour zijn om je planten in goede conditie te houden. Zowel binnenshuis als buitenshuis kan dit soms flink uitdagend zijn. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen grapjes maken over het in leven kunnen houden van een plant. Er komt namelijk meer bij kijken dan enkel en alleen maar voldoende water geven. Maar waar moet je dan allemaal nog meer op letten?

 

Hoe zorg je ervoor dat je plant goed groeit en het goed zal doen binnen of buiten? Welke zorg heeft je plant nodig? En hoe zorg je ervoor dat je plant dus zo lang mogelijk mee gaat? Waar moet je allemaal op letten en hoe pakken al die mensen met groene vingers dit dan eigenlijk precies aan? In deze blog hebben wij dat allemaal voor je op een rijtje gezet zodat ook jij precies kunt leren hoe je nu ervoor moet zorgen dat je planten zo goed mogelijk groeien. We leren je alles over de beste plek voor je planten en de beste zorg zodat jouw planten er ook zo mooi mogelijk bij komen te staan. Lees dus maar snel met ons mee.

 

Heb jij een beetje groene vingers

 

Je kent het vast wel, van die mensen die een tuin en huis vol planten hebben die het allemaal meer dan perfect lijken te doen. De planten groeien prima en zien er prachtig mooi en vol uit. Ze krijgen de juiste zorg en het lijkt wel of deze mensen ook altijd precies weten wat ze moeten doen.

 

Hoe anders is het bij jou, als je al een plant hebt staan dan gaat dit meestal niet lang goed en zelfs de meest simpele plant is onder jouw zorgen geen lang leven beschoren. Hier kan je natuurlijk onwijs van balen en het kan dan ook zeker de hoogste tijd zijn om zelf ook eens te gaan leren hoe je nu het beste voor je planten kunt zorgen.

 

Wel of geen groene vingers met enkele simpele tips en trucjes is het voor iedereen mogelijk om goed voor planten te zorgen en om deze in goede conditie te houden. Op deze wijze zorg je ervoor dat je planten goed groeien en bloeien en je dus zelf ook eindelijk kunt genieten van wat meer groen in je tuin en in huis.

 

De basis van plantenverzorging

 

Als we het gaan hebben over de beste zorgen voor je planten dan is het natuurlijk wel zo handig om bij het begin te beginnen. Er is namelijk een bepaalde basis zorg die eigenlijk alle planten nodig hebben. Als je hier jezelf dus goed aan houdt en deze zorg dan ook aan je planten geeft dan kom je natuurlijk al een heel eind.

 

Ten eerste is de plek waar je planten staan enorm belangrijk. Wellicht zelfs het meest belangrijk. Het is dan ook heel goed om te kijken waar jij je planten een plekje gaat geven. Dit geldt zowel binnenshuis als buitenshuis. Zorg er altijd voor dat je planten goed staan. Sommige planten hebben nu eenmaal veel zon nodig terwijl andere planten juist weer veel liever een plekje in de schaduw hebben. Het is belangrijk om er dus voor te zorgen dat je planten aan zon en schaduw krijgen wat ze nodig hebben en dat ze dus op een geschikte plek staan.

 

Zet de planten die zon nodig hebben dan ook lekker op een hele zonnige plek. Hier zullen ze heel goed op groeien en bloeien. De planten die hier weer wat minder van nodig hebben en die ook echt wel wat bescherming van de schaduw nodig hebben die geef je natuurlijk juist een fijne plek in de schaduw. Op deze manier is overal aan gedacht en zorg je er dus ook voor dat je planten krijgen wat ze nodig hebben. Op deze manier groeien ze dan ook het beste en zijn ze meteen goed beschermd.

 

Naast dat de plek dus enorm van belang is en ook echt wel de basis vormt voor de verzorging van planten is het ook enorm belangrijk dat ze voldoende water krijgen. Ook dit is een eerste levensbehoefte van je planten en mag je dus zeker weten niet vergeten.

 

Zorg ervoor dat ze op tijd voldoende water krijgen om goed te groeien en te bloeien zodat ze steeds sterker en groter worden. Als je ze namelijk te weinig water geeft dan merk je dit dus meteen en groeien ze vaak een stuk minder. Daarnaast kan je dan ook te maken krijgen met dorre bladeren of verkleuringen en dit zijn dan ook de alarmbellen van je planten waarbij ze dus vragen om meer water.

 

En wist je overigens dat je planten ook teveel water kunt geven en dat dit dus ook helemaal niet goed voor ze is. Het is dan ook enorm belangrijk om ook hier goed naar te kijken en om er dus ook voor te zorgen dat je niet teveel maar zeker ook niet te weinig water aan je planten geeft. Bij te weinig water is het namelijk zo dat de wortels in een laagje water blijven staan en zelfs kunnen gaan rotten en je kunt jezelf vast wel voorstellen dat dit geen fijne situatie is en dat dit je plant geen goed zal doen. Een goede vochtbalans is dus van groot belang!

 

De alarmsignalen van je planten

 

Als je planten hebt dan wil je deze natuurlijk goed verzorgen. Om dit goed te kunnen doen is het erg belangrijk om eventuele alarmsignalen van je planten goed op te vangen. Let dus goed op wat je planten je als het ware vertellen zodat je ze kunt geven wat ze nodig hebben.

 

Ten eerste is het belangrijk om dus goed naar de bladeren van je planten te kijken. Als deze bijvoorbeeld enorm hangen dan weet je eigenlijk al hoe laat het is en hebben ze waarschijnlijk meer water nodig. Ook het plotseling verkleuren van bladeren of het verdrogen zijn signalen waar je goed op moet letten.

 

En dan heb je natuurlijk ook de geur van de plant nog. Als er plotseling een hele doffe en nare geur van je planten af komt dan is het de hoogste tijd om eens te gaan kijken wat er aan de hand is. Meestal komt deze geur van de aarde bij de plant af en kun je er dus wel vanuit gaan dat de aarde te nat of te droog is. De hoogste tijd dus om in te grijpen en om ervoor te zorgen dat de aarde weer in goede staat zal zijn!

 

Een ander alarmsignaal kan zijn dat je plant ineens helemaal gaat hangen, dus ook echt de eventuele takken van je plant. Ook dan moet je even goed kijken wat er aan de hand is. Meestal heeft dit met water te maken of juist met de zon kijk dus goed of de vochtbalans in orde is en of de plant dus wel voldoende zonlicht krijgt.

 

En tot slot hebben we nog de gaten die soms in de bladeren kunnen verschijnen. Ook dit is dus weer een echt alarmsignaal. Als er namelijk ineens allemaal gaatjes in de bladeren van je planten komen dan kun je er dus wel vanuit gaan dat er iets mis gaat en dat het dus de hoogste tijd om in te grijpen is.

 

Dit heeft meestal te maken met de zon maar soms speelt er ook iets anders een rol. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte van de plant of eventueel bladluis. Kijk je plant dus goed na en check of het allemaal wel goed zit. Eventueel kun je een middeltje gebruiken om de ziekte weer de baas te worden en je plant alsnog te redden.

 

Net dat beetje extra

 

Om te groeien hebben planten simpelweg voeding nodig. Dit halen ze natuurlijk voor een groot deel uit de zon en het vocht maar ook de aarde van de plant speelt hierbij een grote rol. Het is dan ook erg belangrijk om ook hier goed voor te zorgen en om er dus voor te zorgen dat de grond voldoende voeding bevat. Als dit namelijk niet het geval is dan merk je dat meteen aan de plant en zal hij dus ook niet goed gaan groeien.

 

Soms kan het nu eenmaal zo zijn dat de grond die rondom je plant zit simpelweg niet voldoende voeding bevat. Als dit het geval is dan is het nodig om maatregelen te nemen. Dit kun je op een aantal manieren doen. Ten eerste is het dan handig om extra voeding aan de grond toe te voegen. Dit is op verschillende plekken te koop en kan dus soms echt al een enorm verschil maken. Daarnaast kan het ook helpen om de aarde wat los te woelen zodat er weer wat meer zuurstof bij komt. Een gebrek aan zuurstof kan namelijk ook een probleem vormen. Door de aarde weer even los te woelen komt er weer wat meer lucht bij en kan de aarde weer beter vocht opnemen en gaan je planten dus weer groeien. En soms kan het ook helpen om de aarde even te mengen met wat aarde die eromheen ligt. Op die manier kun je soms de balans weer op orde maken en dat is natuurlijk wel zo prettig.

 

Ook kan het soms helpen om wat kalkorrels aan je grond toe te voegen. Een tekort aan kalk zorgt er namelijk ook voor dat je planten minder goed groeien dit kan soms dus net het verschil maken. Ook deze korrels kun je op verschillende plekken kopen en vormen een fijne toevoeging.

 

Een steuntje in de rug

 

Soms is het ook zo dat een plant best zwaar kan worden. De bladeren en takken gaan dan hangen en de plant heeft het moeilijk met het gewicht ervan. Ook dan kan het groeien ineens stoppen en dat is natuurlijk heel zonde. Veel beter is het dan om de plant letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug te geven zodat deze weer goed verder kan groeien en dat kun je dan ook op verschillende manieren doen.

 

Ten eerste kan het handig zijn om een stok of tak te pakken en de plant aan deze stok of tak te binden. Op deze wijze heeft de plant op deze manier een steuntje en dat kan dan al net voldoende zijn om beter te groeien en bloeien. Maar wat ook handig kan zijn is ervoor zorgen dat je plant tegen een muur staat. Hierdoor hoef je hem niet vast te binden maar kan je plant wel net wat extra steun krijgen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

 

Kortom een steuntje in de rug kunnen sommige planten wel goed gebruiken en kan dus net het verschil maken tussen hoe goed ze groeien en bloeien!

 

Help mijn planten groeien niet

 

Soms kan het dus zo zijn dat je planten wat lastig groeien. Ze kunnen soms ook gaan hangen of er kan kleurverschil optreden. Ook kan het zo zijn dat de bladeren ineens erg slap en dor worden. Allemaal alarmsignalen van je plant dat er iets niet in de haak is en de hoogste tijd dus om hierop te reageren. Het is dan ook slim om hier goed naar te kijken en om uit te zoeken waar het precies mis gaat en wat je plant dan ook nodig heeft. Vaak kun je op deze manier heel handig het probleem verhelpen en je plant weer goed op weg helpen.

 

Daarnaast is er natuurlijk ook de basiszorg die eigenlijk alle planten nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor voldoende water voor je planten. Hierdoor krijgen ze wat ze nodig hebben en kunnen ze dus goed blijven groeien. Let overigens niet alleen op voldoende water maar ook dat het niet teveel is want ook dit is iets waar je planten niet zo goed tegen kunnen.

 

Zorg er dus ook voor dat ze zeker niet teveel water krijgen en dit niet af kunnen voeren de wortels van de planten kunnen dan namelijk gaan rotten met alle gevolgen van dien. En dan hebben we ook nog de plek van de planten natuurlijk. Ook deze is enorm belangrijk en zorgt ervoor dat je planten het wel of niet goed doen. Planten hebben namelijk een bepaalde hoeveelheid zon en schaduw nodig en dit is voor iedere soort weer anders en verschillend, het is in ieder geval wel belangrijk om hier goed naar te kijken en om je planten zo dus te geven wat ze nodig hebben.

 

De juiste verzorging is dus zeker weten van belang en dan hebben we het over de juiste voeding, de juiste plek en natuurlijk doen een beetje liefde en aandacht ook een heleboel. Als jij dit alles in huis hebt dan groeien je planten als nooit tevoren!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »