{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 12 januari 2022

Help wij hebben last van muizen

Nu het buiten weer kouder aan het worden is krijgen veel mensen binnen last van ongedierte. Niet zo verwonderlijk eigenlijk want ook deze diertjes zoeken een plekje om te overwinteren. Alleen heb je natuurlijk liever niet dat ze dit in jouw woning doen.

 

Ongedierte kan namelijk best voor heel wat overlast zorgen en daar zit je natuurlijk niet bepaald op te wachten. Vandaar dat veel mensen er van alles aan willen doen om het ongedierte de baas te blijven en uit hun woning te weren. In deze blog gaan we het vooral hebben over muizen. Als je hier in huis last van hebt kan dit enorm vervelend zijn. en daarnaast kan het ook nog eens een flinke uitdaging zijn om weer van de muizen af te komen.

 

Vandaar dat we ook zeker aanraden om zodra je de eerste muis in je woning signaleert je probeert om hier ook weer vanaf te komen voordat ze de kans krijgen om meer schade in je woning aan te brengen! Muizen kunnen namelijk voor flink wat overlast zorgen.

 

Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? En hoe zorg je ervoor dat de muizen in de eerste plaats jouw woning helemaal niet binnenkomen om rommel te maken? In deze blog gaan we dat allemaal aan je uitleggen. We vertellen je ten eerste waarom juist muizen voor zoveel overlast kunnen zorgen en daarnaast laten we je ook zien hoe je ervoor kunt zorgen dat als ze eenmaal binnen zijn ze ook snel weer een ander huisje kiezen. Lees je met ons mee?

 

Wat meer informatie over de muis

 

Om te beginnen gaan we je wat meer over de muis vertellen. Zoals je waarschijnlijk wel weet is de muis een knaagdier. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel verschillende soorten muizen. De bekendste is de huismuis of de veldmuis. Deze twee komen dan ook meteen het meeste in woningen voor.

 

Muizen zijn van nature hele slimme beestjes. Ze hebben dingen snel door en kunnen goed oplossingen bedenken. Daarnaast leven muizen vooral in de nacht. Op de dag slapen ze veelal en ‘s nachts worden ze juist enorm actief. In de natuur betekent dit dat muizen in de nacht uit jagen gaan. Op de dag verschuilen ze zich meestal om vervolgens in de nacht weer tevoorschijn te komen.

 

En nu vraag je jezelf waarschijnlijk ook af wat muizen dan eigenlijk allemaal eten? Dit is heel verschillend maar over het algemeen eten muizen ontzettend veel. Zo kunnen ze uit de voeten met van alles wat ze in de natuur vinden, van noten tot zaden en andere gewassen. Maar ze houden ook enorm van ons afval en onze voedingsresten. Dit is dan meteen ook een grote reden waardoor muizen soms onze huizen binnenkomen.

 

Een ander leuk feitje is dat muizen zich ook heel erg snel voortplanten. Vandaar dat je een muis in huis ook echt snel de baas moet worden want voor je het weet heb je een hele muizen familie op je zolder zitten.

 

Een muis in huis

 

Muizen leven natuurlijk in de natuur maar als het in de winter kouder wordt gaan ook de muizen een warmer plekje opzoeken. Ze doen dit vaak in onze huizen. Onze huizen bieden natuurlijk bescherming met hun muren en daarnaast is het er vaak lekker warm gestookt. Een prima plek dus om de koude winter door te brengen.

 

Ze kiezen dan ook vaak onze huizen uit om te gaan wonen. Vooral als je op het platteland woont of op plekken met veel groen om je heen kun je hier last van krijgen. In de stad is het iets minder aannemelijk maar ook hier komen muizen zeker voor.

 

Een muis is zoals we al aangaven een erg slim diertje. Dit zorgt ervoor dat ze dus ook gemakkelijk een weggetje vinden om je woning binnen te komen. En eenmaal binnen gaan ze er natuurlijk niet zo snel meer vandaan. Ieder kiertje of gaatje is eigenlijk een ingang voor de muis en ze maken hier dan ook graag gebruik van. Dit maakt het lastig om ervoor te zorgen dat muizen je woning echt niet meer in zullen gaan. Maar gelukkig zijn er voldoende manieren om de muizen weer naar buiten te jagen!

 

Berg je eten goed op

 

Maar hoe voorkom je nu eigenlijk dat deze diertjes de weg naar je woning weten te vinden? Dit is eigenlijk niet zo heel erg simpel, zeker omdat muizen ook hele slimme diertjes zijn maar toch zijn er een aantal simpele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze je woning niet zo snel vinden.

 

Ten eerste is het zaak om al je voedingsresten goed op te bergen. Muizen hebben hier echt een neus voor en als ze maar ergens iets ruiken of zien dan kun je ervan uit gaan dat ze de weg naar binnen weten te vinden. Dit geld voor zowel resten binnen als buitenshuis. Een vuilcontainer is bijvoorbeeld een plek waar muizen snel op af komen. Het is dus zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat deze altijd goed afgesloten is zodat muizen het afval hierin niet ruiken.

 

Daarnaast is het natuurlijk ook niet slim om buiten of binnen afval of voedingsresten te laten liggen. Doe je dit wel dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat dit muizen aan gaat trekken. Door hier goed op te letten kun je dus gelukkig al heel erg veel voorkomen. Al kun je er natuurlijk niet helemaal mee uitsluiten dat muizen de weg naar je woning weten te vinden maar het scheelt in ieder geval wel al een heleboel!

 

Maar ook is het aan te raden om goed te letten op kieren en gaten in je woning. Want ook hier kunnen muizen flink de weg vinden en als ze eenmaal door hebben waar ze je woning makkelijk kunnen betreden zullen ze dat ook zeker doen!

 

Als je dus op veel plekken gaten en kieren hebt dan zullen muizen hier je woning binnenkomen. Het kan dan natuurlijk goed helpen om deze gaten en kieren dicht te maken zodat je de kans op muizen via die weg een heel stuk gaat verkleinen. Zorg er dan wel voor dat je ook de wat minder grote gaten en kieren meeneemt. Muizen zijn er namelijk een kei in om zich door kleine gaatjes te wurmen en weten dus ook altijd wel een plekje te vinden!

 

Als ze eenmaal binnen zijn

 

En als ze eenmaal binnen zijn ja dan zijn ze binnen en zie ze dan maar eens weg te krijgen. Het eerste wat je meestal merkt als je muizen in huis hebt is dat je soms uitwerpselen vindt. Dit is dan ook meteen een probleem want de uitwerpselen van muizen kunnen allerlei ziektes overbrengen. Dit wil je natuurlijk niet in je buurt hebben. Zeker voor mensen met een slecht immuunsysteem kan dit best vervelend en gevaarlijk zijn.

 

Daarnaast merk je het vaak ook aan je voorraad kast. Deze kan soms flink ten prooi gevallen zijn aan de muizen in huis. Zo vindt je open verpakkingen of kun je duidelijk zien dat er ergens aan geknaagd is. En dat blijft helaas niet beperkt tot verpakkingen in je voorraad kast. Ook op andere plekken gaan muizen namelijk aan de slag en beginnen ze met knagen. Zo knagen ze in hout en kunnen je meubelen dus aangetast raken maar ook stof is echt een lokker voor een muis. En ook hier kunnen ze dus flink hun gang mee gaan. Allemaal zaken die jij natuurlijk veel liever wil voorkomen!

Het is dus zeker zaak om ervoor te zorgen dat de muizen in eerste instantie niet binnenkomen en om ze dus buiten de deur te houden! Op deze manier voorkom je een heleboel schade aan je woning en je eigendommen.

 

Maar naast schade zorgen ze ook voor een ander soort overlast, namelijk die van geluid en geur. Muizen zijn zoals we al aangaven met name in de nacht actief. Dit houdt in dat ze ‘s nachts tevoorschijn komen en op zoek gaan naar voedsel. Dit kun je dus duidelijk horen. Veel mensen hebben echt last van een flink verminderde nachtrust als er een muis in huis is. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn en een reden om ervoor te zorgen dat de muizen buiten de deur blijven.

 

Daarnaast kunnen ze ook nog eens een onaangename geur verspreiden en ook dat wil je natuurlijk veel liever voorkomen. Vandaar dat ook dit een reden is om ervoor te zorgen dat muizen buiten je huis blijven, deze geur is niet alleen onaangenaam maar kan ook hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

 

Hoe jaag je de muizen weer weg

 

Muizen in je huis zijn dus enorm vervelend en zeker niet gewenst dat kunnen we dus wel vaststellen maar hoe jaag je de muizen in je huis dan weer weg? Hoe zorg je ervoor dat ze ergens anders een onderkomen gaan zoeken?

 

Hier zijn natuurlijk heel erg veel manieren voor de ene diervriendelijk en de ander niet. Het lastige met muizen is dat je ze heel lastig kunt vangen omdat ze dus zo slim zijn. een diervriendelijke manier vinden om muizen te verjagen is dus enorm lastig en zorgt ervoor dat je eigenlijk soms enkel de optie hebt om ze te verjagen op een wat minder vriendelijke manier.

 

Maar we beginnen met de diervriendelijke manieren om muizen weg te jagen. Ten eerste hebben we hiervoor lokdozen. Deze bevatten ook meteen een kooi waar de muis in komt te zitten waardoor je de muis dus als het ware kunt vangen en vervolgens een flink stuk uit de buurt weer vrij kunt laten. Deze manier is alleen wel wat lastig want een muis laat zich dus niet zo makkelijk vangen. Vandaar dat het soms best even wat moeite kan kosten om een muis de weg te wijzen en ervoor te zorgen dat hij je woning niet meer terug vindt.

 

En dan heb je natuurlijk ook nog de muizenval die we allemaal wel kennen. Deze is natuurlijk minder diervriendelijk, je lokt de muis met een stukje kaas of pindakaas. Dit laatste is ook heel gewild. En vervolgens klapt de val dicht en zit te muis klem. Soms met enkel letsel soms met overlijden als gevolg. Dit is dus zeker een minder vriendelijke oplossing al is hij zeker wel effectief.

 

En tot slot heb je ook nog allerlei soorten korrels en gif waarmee je muizen kunt verjagen. Ook dit is een zeer effectieve manier maar ook deze manier is een stuk minder vriendelijk. De muizen gaan hier namelijk van dood en dat zal ook gebeuren op een plek die je niet zo makkelijk kunt vinden. Nadeel hiervan is ook dat de dode muizen enorm gaan stinken ze soms een holletje zoeken om dood te gaan waar jij lastig bij kunt. Zo kun je dus maanden last hebben van de lucht van dode muizen in huis. En deze lucht is zeer onaangenaam kunnen wij je wel vertellen.

 

Muizen in huis

 

We kunnen dus wel stellen dat een muis in huis erg vervelend kan zijn. laat staan meerdere muizen. Het is dan ook zeker zaak om te voorkomen dat muizen de weg naar je huis weten te vinden en dat ze hier schade aan kunnen richten. Gelukkig zijn er heel erg veel manieren om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt.

 

Het begint er natuurlijk allemaal mee dat je er al voor zorgt dat muizen minder makkelijk je woning binnen komen. Als je hier al alert op bent kun je een heleboel voorkomen en er dus voor zorgen dat je ze vervolgens ook niet hoeft te verjagen. Dit kun je al makkelijk doen door te zorgen dat je geen afval laat slingeren en dat je ervoor zorgt dat je alles op zijn plek houdt. Hiervoor ben je er zeker van dat je geen last krijgt van muizen en alles wat daarbij komt kijken. Beter voorkomen dan genezen zeggen ze dan ook nog eens!