{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 23 september 2020

Het hele jaar buiten met een 4 seasons loungeset

Het selecteren van een nieuwe tuinset voor je eigen tuin kan een belangrijke en grote aanschaf zijn. Zeker als je een tuinset zoekt die goed aansluit bij het ontwerp van je tuin en je interieur, zul je een zorgvuldige keuze willen maken en niet overhaast een beslissing willen nemen. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook graag een tuinset aanschaffen die zo lang mogelijk meegaat, zodat je er voor de komende jaren van kunt genieten, zonder dat je je druk te hoeven maken over aantasting van de materialen. Je wilt kortom wel een duurzame set kopen, die er ook nog eens mooi uitziet.
Een loungeset is een luxe tuinset, bestaande uit een loungehoekbank en lage loungetafel en/of voetenbank, eventueel aangevuld met een aantal fauteuils of loungekrukjes. Een loungeset is verkrijgbaar in vele verschillende designs en kleuren, waarmee je zowel een set kunt aanschaffen met een moderne uitstraling als een meer klassieke loungeset die bij een traditionele tuin of inrichting past.


Aangezien tuinmeubelen tegenwoordig bij vele verschillende winkels worden verkocht, kun je diverse winkels afgaan om hun collecties te vergelijken en tot een uiteindelijke keuze te komen. Je kunt echter ook heel goed een loungeset online kopen, aangezien de meeste grote winkelketens een groot deel van hun collectie en de aanbiedingen op hun website, webshop of sociale media plaatsen.

Waterdoorlatende kussens

Het belangrijkste kenmerk van een 4 seasons loungeset is uiteraard dat de stoelkussens bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en dus gewoon buiten op de loungeset kunnen blijven liggen. Bij aanschaf van een 4 seasons loungeset zul je de beschikking hebben over all weather kussens. Veel tuinkussens zijn tegenwoordig gemaakt van een waterbestendig of waterafstotend materiaal. Als er water op valt, zal dit er gemakkelijk van aflopen, waardoor de vulling niet nat kan worden. Als het echter langdurig regent, zal zelfs dit waterbestendige materiaal vaak niet voldoende zijn om te voorkomen dat je tuinkussens nat worden, aangezien water altijd door de naden en stiksels heen zal kunnen dringen. Als de voering van je kussens nat wordt, kan het lang duren voordat deze weer volledig droog zijn, waardoor er schimmelvorming kan optreden, dus het beste is dit te voorkomen door je kussens droog op te bergen wanneer je deze niet gebruikt.


All weather kussens zijn niet waterdicht, maar in tegendeel juist waterdoorlatend. Door hun speciale gaasvormige hoes en vochtdoorlatende vulling dringt water hier heel snel doorheen en loopt het er aan de onderkant van het kussen gewoon weer uit. Het effect hiervan is dat all weather kussens zeer snel weer droog zijn na een regenbui, waardoor je ze eigenlijk meteen weer kunt gebruiken. Bij all-weather kussens is het gebruik van een kussentas daarom niet noodzakelijk en kun je de kussens wel gewoon buiten laten liggen in geval van een regenbui. All weather kussens zijn gemaakt om alle weersomstandigheden te doorstaan, zodat je deze in principe altijd zonder zorgen buiten kunt laten liggen.

Open structuur

Voor de vulling van een all weather kussen wordt meestal gebruik gemaakt van quick dry foam, een speciaal schuim met een open cellenstructuur. Wanneer hier water in komt zal het er gemakkelijk doorheen open, waardoor het schuim heel snel weer droog wordt en het geen vocht zal vasthouden. Doordat het materiaal zo snel weer opdroogt kan het niet rotten of schimmelen.


De hoes om het kussen is voorzien van een gaasstructuur die eveneens waterafstotend is. Hierdoor lopen waterdruppels die er op vallen er snel weer af, maar het water dat er toch doorheen dringt, zal dus snel worden afgevoerd. Je kunt de kussens snel en gemakkelijk met een doekje afnemen en ze zijn zo weer droog en schoon. Ook als er een vlek op zit, kun je deze eenvoudig wegpoetsen.

Dichtheid van het quick dry foam

Als je all weather kussens los aanschaft voor bij je loungeset, dan dien je te letten op de dichtheid van het materiaal. Als de dichtheid te laag is zal het kussen namelijk snel zijn elasticiteit verliezen en daarmee zijn vorm kwijtraken, waardoor het kussen je niet langer de ondersteuning geeft die het zou moeten. Je dient daarom te kiezen voor een schuim met een dichtheid van tenminste 30SG. SG staat hierbij voor Soortelijk Gewicht. Een dichtheid boven de 30SG geeft aan dat de kwaliteit van het all weather kussen in orde is, als de dichtheid onder de 30SG ligt zal het waarschijnlijk om een goedkopere set kussens gaan.

Opstelling van loungeset

Een loungeset kan in verschillende opstellingen worden uitgevoerd. De meest verkochte opstelling is die met een hoekbank. De hoekbank is daar bij het focuspunt en daarbij kun je kiezen voor een lage salontafel, een voetenbank of een hoge dinertafel.


Als je een klein terras hebt of liever geen hoekopstelling wilt, dan kun je ook kiezen voor een opstelling met losse loungestoelen en een rechte loungebank, eventueel in combinatie met een salontafel. Het voordeel van deze opstelling is dat je meer flexibiliteit hebt en zelf kunt bepalen hoe je de meubelen neerzet. Je kunt er zelf nog voetenbankjes, poefjes of een tafel aan toevoegen.

Voordelen van 4 seasons loungeset

Bij de aanschaf van tuinmeubelen zul je je meestal afvragen waar je deze tijdens de wintermaanden dient te laten. Als je binnenshuis geen ruimte hebt om deze te stallen, dan is het prettig als je ze gewoon gedurende de winter buiten kunt laten staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over aantasting van de materialen.


Met een 4 seasons loungeset beschik je over een weerbestendige loungeset die tegen regen en vorst kan en dus uitstekend het hele jaar lang, ook tijdens de herfst en winter, buiten kan blijven staan. De materialen zijn daar immers speciaal voor gemaakt. Naast het gemak in het gebruik doordat je de set dus niet naar binnen hoeft te halen, ziet een terras er in de winter ook beter uit als je loungeset gewoon buiten blijft staan (ook als je er geen gebruik van maakt) in plaats van een leeg en kaal terras. Bovendien staat je loungeset gereed voor het geval er toch nog onverwachte een warme nazomerdag volgt en zit je binnen enkele minuten buiten op je loungebank!


Als de kussens op je loungeset ook in een all weather-uitvoering zijn, dan kan je deze in principe ook gewoon buiten laten liggen, maar doorgaans wordt geadviseerd om kussens zoveel mogelijk droog op te bergen als je deze niet gebruikt. Hiermee bescherm je ze tegen vuil en vlekken en zullen ze minder snel gaan verkleuren dan wanneer ze tijdens de herfst en winter voortdurend buiten liggen. Je kunt ze eventueel ook buiten opbergen in een kussenbox, aangezien de all weather kussens goed bestand zijn tegen vorst.


Bovendien zijn de materialen van een 4 seasons loungeset weerbestendig. Of je nu een wicker (vlechtwerk) loungeset koopt of een die geheel is gemaakt van aluminium of rvs, de frames zijn voorzien van een sterke poedercoating, waardoor vuil of vocht geen kans heeft om tot het metaal door te dringen en dit aan te tasten. Daarnaast zijn er ook 4 seasons loungesets van rope, een touwachtig materiaal gemaakt van dezelfde kunststof draden als wicker, maar zelfs nog eenvoudiger te reinigen en onderhouden. Dit is een vrij nieuw materiaal, dat door zijn weerbestendigheid snel aan populariteit lijkt te winnen. Net als wicker wordt dit in combinatie met metaal of hout gebruikt.

Het gebruik van een beschermhoes

Bij een 4 seasons loungeset heb je in principe geen beschermhoes nodig, aangezien de materialen weerbestendig zijn. Een beschermhoes wordt vaak zelfs afgeraden, omdat deze juist voor problemen kan zorgen als je deze niet op de juiste wijze gebruikt.


Om je loungeset goed af te schermen dien je een passende beschermhoes te gebruiken die goed aansluit bij de vorm en afmetingen van jouw loungeset. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat er een hoogste punt is , zodat er geen regenwater op je beschermhoes kan blijven liggen na een regenbui. Beschermhoezen zijn nooit 100% waterdicht, alhoewel sommige fabrikanten dit wel beweren. Er zal altijd water door de naden of ritssluitingen kunnen komen, dus je wilt zoveel mogelijk vermijden dat regenwater er bovenop kan blijven liggen en er doorheen kan sijpelen op je loungeset.
Verder dien je voor voldoende ventilatie te zorgen. Dit betekent dat je het beste een beschermhoes met ventilatieopeningen kunt gebruiken en eventueel op droge dagen de beschermhoes er even af haalt, zodat je tuinset even kan luchten en drogen. Hiermee voorkom je dat condens zich langdurig op het materiaal vormt en voor schimmelvorming kan zorgen.


Met een 4 seasons loungeset is een beschermhoes dus niet noodzakelijk, aangezien de materialen weerbestendig zijn en gemaakt zijn om het hele jaar buiten te staan, maar voor het behoud van je loungeset en een langere levensduur van de meubelen kun je wel overwegen om er eentje te gebruiken, mits je deze op de juiste wijze plaatst.

Materialen 4 seasons loungeset

Een 4 seasons loungeset is verkrijgbaar in verschillende materialen. In zowel hout als kunststof en metaal zijn er uitvoeringen te koop die geschikt zijn voor alle seizoenen en zonder problemen het hele jaar buiten kunnen blijven staan.


Teakhout is een zeer duurzaam hout dat goed bestand is tegen alle weersomstandigheden. Voor gebruik in een 4 seasons loungeset wordt het teakhout wel voorgedroogd, aangezien natuurlijk hout altijd zal gaan werken. Door het gebruikte hout voor te drogen wordt de kans op en mate van werking van het hout een stuk minder, waarmee de kans op grote scheuren sterk wordt verminderd. Kleine haarscheurtjes en breukjes zijn niet te voorkomen, aangezien dit een natuurlijk proces is. Teakhout wordt ook in combinatie met bijvoorbeeld rope gebruikt in loungesets, waarbij het onderstel van de stoelen van teakhout is gemaakt en de kuipen van de stoelen van rope zijn gemaakt. Hierdoor krijg je verrassende en mooie ontwerpen door de kleurencombinaties.


Een teakhouten 4 seasons loungeset is, mits goed onderhouden, zeer duurzaam. Je dient het houtwerk regelmatig af te nemen met lauw water en een milde reiniger. Het beste is om een speciale reiniger voor teak te gebruiken. Eventueel kun je hardnekkige vlekken met een metalen schuurspons of fijn schuurpapier opschuren, maar daarbij dien je wel altijd in de richting van de nerven te schuren (lengterichting), zodat je het hout niet kunt beschadigen. Maak nooit gebruik van bleekmiddel of andere sterke reinigers, die het hout snel kunnen aantasten. Gebruik ook geen hogedrukreiniger om een teakhout schoon te maken. Eventueel dien je het hout te oliën of beitsen, alhoewel teakhout van nature een hoog oliegehalte bevat. Als het een eettafel betreft is het wel aan te raden om deze te behandelen, aangezien je er tijdens het eten gemakkelijk op kunt knoeien, dus als het hout niet is behandeld zal er sneller een vlek op het hout ontstaan van bijvoorbeeld koffie of wijn. Je kunt voor het behandelen van het hout ook een kleurloze teak finisher gebruiken, waardoor de kenmerkende grijze kleur van het teak behouden blijft. Indien je een teakolie gebruikt, dan zal het hout een wat donkerdere kleur krijgen.
Een wicker loungeset voor vier seizoenen is eveneens zeer weerbestendig en vereist minder onderhoud dan hardhout. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het kunststof schoon blijft door het af en toe af te nemen met een mild sopje van water en wat milde reiniger. Ook hierbij dien je geen aggressieve reinigingsmiddelen of hogedrukreiniger te gebruiken. Eventueel kun je een zachte borstel gebruiken om vuil wat tussen het vlechtwerk terecht is gekomen weg te vegen.


Metalen loungesets met een rvs of aluminium frame, zijn voorzien van een poedercoating die het metaal beschermt tegen vuil en stof. Je hoeft het metaal dan ook alleen maar schoon te houden en te voorkomen dat vuil zich vastzet op de coating door het af en toe met een zachte doek of spons af te nemen, zodat je deze coating niet kunt beschadigen. Zolang de coating onbeschadigd blijft zal je loungeset er mooi uit blijven zien. Mocht er toch beschadiging optreden van de verflaag, dan kan dit plaatselijk worden bijgewerkt.