{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 17 juli 2020

Het kopen van luxe tuinmeubelen

De aanschaf van nieuwe tuinmeubelen kan een grote stap zijn. Als je bijvoorbeeld net in een nieuwe woning bent getrokken en veel spullen nog niet hebt, dan zul je voor het zomerseizoen uiteraard ook van je nieuwe tuin willen genieten, voor zover deze al klaar is. Tuinmeubelen zijn weliswaar ondergeschikt aan je binnenmeubilair, maar een complete set tuinmeubilair kan eveneens een grote aanschaf zijn. Bovendien kun je met de juiste keuze qua tuinmeubelen de keuzes die je maakt qua interieur doortrekken naar je tuin, zodat beiden goed op elkaar aansluiten.


Als je van plan bent een goede tuinset of loungeset aan te schaffen wil je bovendien ook dat deze jarenlang meegaat, dus je wilt er zeker van zijn dat je tuinmeubelen van uitstekende kwaliteit in huis hebt, zeker als je ze nieuw koopt. Als je echt voor kwaliteit wilt gaan, kan je ook luxe tuinmeubelen kopen.


Onder luxe tuinmeubelen worden meubels verstaan die qua materiaalkeuze, ontwerp en comfort echt boven de standaard tuinmeubelen uitstijgen. Hieronder vallen onder andere de loungesets van topkwaliteit materialen en met een praktisch en elegant ontwerp die echt in het oog springen. Alles is erop gericht je met deze sets een zo optimaal mogelijk comfort te bieden. Daarnaast zijn er ook luxe diningsets, waaraan dineren buiten in de tuin een bijzonder aangename ervaring wordt.

Luxe tuinsets

Als je op zoek bent naar een luxe tuinset, dan zijn er standaard tuinsets en loungesets verkrijgbaar. Met een gewone tuinset zijn er al vele mogelijke materialen te verkrijgen. Kies je voor het luxere segment, dan kies je voor duurzaamheid, oftewel een tuinset die het hele jaar door buiten kan blijven staan en weerbestendig is. Als je de set buiten wilt laten staan dan is een van de beste materialen een kunststof tuinset van wicker. Wicker is een kunststof vlechtwerk rondom een aluminium of roestvrij stalen frame. Hiermee heb je een materiaal dat alle weersomstandigheden goed kan doorstaan en daarmee ook in het najaar en winter prima buiten kan blijven staan.


Daarnaast is duurzaam hout ook een populair materiaal voor luxe tuinsets. Met duurzaam gewonnen hout bedoelen we hout dat groeit in plantages en bossen die waarin de gebruikte bomen ook weer worden teruggepland, zodat het gebruik van het hout niet voor ontbossing zorgt. Hardhout is hierbij het meest populair vanwege de lange levensduur van vele hardhoutsoorten.

Exclusieve loungesets

Een trend op het gebied van tuinmeubelen van de laatste jaren is de loungeset. Met een loungeset heb je in plaats van een standaard tuintafel met tuinstoelen een comfortabele loungebank met tafel. De loungebank wordt standaard uitgevoerd in een L-vormige hoekbankopstelling. Deze zijn afhankelijk van je wensen in diverse afmetingen verkrijgbaar. Er zijn ook modellen met een rechte bank, indien je een kleinere afmeting wilt hebben. Of als je liever gewoon stoelen hebt, zijn er ook loungesets die geleverd worden met loungefauteuils in plaats van een loungebank. Het zitcomfort van fauteuils is tenminste vergelijkbaar, of zelfs beter door de armleuningen, en bij alle soorten zie je dat deze voorzien zijn van dikke gevoerde kussens voor de rugleuningen en zittingen.


Als je luxe tuinmeubelen wilt kopen, dan zul je bij het hogere segment loungesets terechtkomen. Luxe loungesets kenmerken zich door een uniek en eigentijds ontwerp, gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen als aluminium, RVS, hardhout en weerbestendige kunststoffen, en een uitstekend comfort.
Bij vrijwel alle modellen loungesets kun je kiezen tussen een houten frame of een metalen frame. Bij houten loungesets krijg je de meest luxueuze uitstraling als de tafel en stoelen zijn gemaakt van massief hardhout. Dit kan bijvoorbeeld teakhout zijn, dat erg populair is. Teak is een tropische hardhoutsoort, die wordt ingevoerd vanuit Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika, en die door zijn hoe oliegehalte zeer weerbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Het hout kan bij goed gebruik en onderhoud meerdere generaties meegaan.

Tropisch hardhout of inheems hardhout

Naast teak worden ook hardhoutsoorten als merbau, eucalyptus en eiken gebruikt. Aangezien teak een tropische hardhoutsoort is, is deze een stuk minder milieuvriendelijk in de aanschaf dan bijvoorbeeld eiken, wat gewoon in ons land groeit. Teak moet immers over een lange afstand worden vervoerd om hier bij de eindconsument te komen. Als consument kun je dan ook bewust kiezen voor een hardhoutsoort uit Europa, zodat je geen onnodige CO2 uitstoot veroorzaakt.


Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van een FSC-label. Dit label geeft aan dat het hardhout afkomstig is van plantages of duurzaam beheerde bossen en niet zomaar uit het oerwoud. De bomen die op deze plantages of in deze duurzaam beheerde bossen mogen pas na tenminste 10 jaar groei worden gekapt voor de houtwinning. Hardhoutsoorten doen er vaak vele decennia over om de gewenste hoogte te bereiken voordat ze kunnen worden gekapt.


Door de zeer hoge vraag naar teakhout wereldwijd is het aanbod ervan sterk gedaald in de afgelopen jaren en is het erg kostbaar geworden. Er zijn echter andere hardhoutsoorten die in plaats ervan kunnen worden gebruikt, die vrijwel dezelfde duurzaamheid als teakhout kunnen bieden. Zo is een groot deel van acaciahout gewoon afkomstig uit bossen in Europa, waardoor het een stuk minder milieubelastend is dan teakhout, dat van de andere kant van de wereld dient te worden ingevoerd. Acaciahout is eveneens een zeer sterke houtsoort, die uitstekend geschikt is voor buitengebruik. Het is wel een grillige boomsoort, waardoor de lengte van de planken die men eruit kan zagen een stuk korter is, maar deze kunnen door zogenaamde vingerlassen alsnog aan elkaar worden verlijmd voor bijvoorbeeld een luxe tuintafelblad.

High dining of low dining

Voor veel mensen is dineren met de hele familie een belangrijk dagelijks ritueel. Door onze drukke levens lukt het wellicht niet altijd om dit samen te doen en kan het zijn dat onze kinderen al hebben gegeten wanneer vader of moeder thuiskomt van het werk. Dus op de momenten dat het wel lukt om als gezin samen te eten, dan wil je er ook de tijd voor nemen.


In de zomer profiteren we van de langere dagen door ook later op de avond tijd in de tuin door te brengen. Hierbij kunnen we uiteraard ook heerlijk buiten dineren! Om in eigen tuin aangenaam te kunnen dineren met familie of vrienden is een speciale dinerset de beste keuze qua tuinmeubelen. Met een dinerset beschik je over een comfortabele dinertafel, waarop je voldoende ruimte hebt om diverse gerechten uit te stallen en comfortabel met meerdere personen aan plaats te nemen. Met speciale tuinstoelen van aangename, bijpassende hoogte, indien nodig met armleuningen, kun je comfortabel aanschuiven om in goed gezelschap te genieten van de lekkerste gerechten in de open buitenlucht! Waarom zou je tenslotte in de zomer binnen eten, terwijl je ook uitstekend buiten kunt tafelen? En doordat het langer licht is kun je bovendien gedurende de zomer ook later op de avond nog heerlijk buiten zitten als het al weer wat is afgekoeld.


Er zijn ook hoge tafels waaraan je kunt dineren. Als je houdt van bartafels met krukken, dan kun je ook overwegen een hoge dinertafel aan te schaffen met dinerkrukken. In hoogwaardig uitgevoerde modellen beschik je over duurzame materialen, waarvan je langdurig kunt genieten indien je ze goed onderhoudt. Fabrikanten van luxe tuinmeubilair leveren normaal gesproken tevens de passende onderhoudsmiddelen bij aanschaf van tuinmeubelen, zodat als je luxe tuinmeubelen koopt er zeker van bent dat je ze goed kunt onderhouden, zonder het materiaal schade toe te brengen.

Verstelbare tuinstoel

Als je iemand bent die het meest geniet van het zomerweer door uren languit onderuitgezakt te zitten of in de zon te liggen om een mooie gebronsde tint te verkrijgen, dan zul je waarschijnlijk niet zoveel behoefte hebben aan een loungebank of normale tuinstoelen, maar liever een verstelbare stoel, ligstoel of ligbed aanschaffen. Welk hiervan de beste keuze tuinmeubilair zal zijn voor jouw situatie is afhankelijk van of je alleen maar wilt kunnen liggen of ook rechtop wilt kunnen zitten. Een verstelbare stoel of ligstoel kun je in verschillende standen zetten, en deze kunnen ook in zit-stand worden gezet, terwijl een ligbed is bedoeld om echt languit gestrekt op te kunnen liggen.


Met een verstelbare stoel, ook wel standenstoel genoemd, kun je kortom zelf bepalen welke stand van de rugleuning en eventueel bijbehorende voetensteun voor jou op een bepaald moment het meest comfortabel is.

Ligbedden

Om in eigen tuin in optimaal comfort van de zon te kunnen genieten kun je het beste kiezen voor een ligbed. Met een ligbed heb je een tuinmeubel waarop je geheel verticaal kunt liggen en in alle comfort van de zon kunt genieten. Ligbedden zijn verkrijgbaar in hout, metaal en kunststof en in de luxere uitvoering worden ze van een zeer stevige constructie gemaakt, zodat ze zelfs draagkracht bieden aan twee personen.


Op een ligbed kun je als zonaanbidder heerlijk gestrekt liggen, en als je een zwembad in de tuin hebt zijn dit uiteraard ideale tuinmeubelen om aan de kant van je zwembad te plaatsen. Maar ook zonder zwembad in de tuin ervaar je op een luxe ligbed optimaal comfort in eigen tuin. Bij luxe uitgevoerde ligbedden is door het gebruik van verfijnde kunststof materialen of hoogwaardig hout het ligcomfort zelfs zonder bijpassend kussen al zeer aangenaam.

Gietijzeren tuinmeubelen

De meest gebruikte metalen zijn aluminium en roestvrij staal (RVS). Aluminium is een zeer licht metaal, aangezien het geen staal of ijzer bevat. Hierdoor kan het ook niet roesten, waarmee het een uitstekend metaal is voor gebruik in tuinmeubilair. Roestvrij staal wordt ook vaak toegepast, maar is in verschillende kwaliteiten beschikbaar. Als je aan zee woont dien je bijvoorbeeld voor een betere kwaliteit roestvrij staal te kiezen, aangezien het zeezout in de lucht het staal snel kan doen verkleuren of roesten.


Daarnaast zijn er ook luxe gietijzeren tuinmeubelen. Gietijzer is een zeer traditioneel materiaal, dat over de jaren qua ontwerp niet veel is veranderd. Het doet dan ook zeer klassiek aan, maar is met de jaren kwalitatief steeds hoogwaardiger geworden. Gietijzer wordt tegenwoordig voorzien van een stevige poedercoating zodat het nog beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.