{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Sanne, 2 augustus 2021

Hoe bespaar je kosten op de aanleg van je tuin

Het loopt vaak enorm in de papieren de aanleg van je tuin, er komen namelijk vaak kosten bij die je op het eerste oog misschien helemaal niet zou verwachten. Vaak is het zo dat als je een woning koopt je een groot bedrag reserveert voor de inrichting van de woning, of eventuele zaken die echt aan de buitenkant van het huis moeten gebeuren, denk dan bijvoorbeeld aan kozijnen, schilderwerk of dakbedekking, de tuin wordt vaak een beetje vergeten.

 

Men denkt vaak dat met wat kleine ingrepen de tuin al redelijk kan worden opgeknapt, maar helaas is dit in de realiteit vaak anders. Er komt namelijk nog flink wat kijken bij het aanleggen van een tuin en dit kan dan ook flink in de papieren gaan lopen. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om de kosten toch nog redelijk laag te houden. In deze blog vertellen we je dan ook graag hoe je ervoor kunt zorgen dat je een prachtige tuin kunt aanleggen terwijl je toch ook kosten bespaart.

 

Met een paar slimme tips en vooral het maken van slimme keuzes kom je namelijk al een heel eind. Uiteraard helpt het daarnaast ook nog eens erg mee als je zelf een beetje handig bent, op deze manier kun je natuurlijk ook enorm veel kosten besparen. Maar mocht dit niet het geval zijn en heb je twee linker handen dan kom je met wat slim denkwerk ook al een heel eind gelukkig!

 

Het maken van een plan

 

Als je een tuin gaat aanleggen dan is het altijd eerst handig om een plan te maken. Wat wil je allemaal in de tuin hebben en op welke plek moet dat dan allemaal komen. Ook is het handig om alles meteen goed op te meten zodat je zeker weet of alles past en een plekje kan krijgen.

 

Dit schrijf je allemaal op en op deze manier heb je dus een mooi plan te pakken wat als leidraad kan dienen voor het aanleggen van je tuin. Maar hoe begin je met het schrijven van dit plan en waar moet je allemaal rekening mee houden? Ten eerste is het heel belangrijk dat je goed nadenkt over de ruimte die je tot je beschikking hebt in je tuin en welke elementen je daar het liefste allemaal zou willen plaatsen. Op deze manier ontstaat er dus als het ware een lijst met wensen en dit is de basis van je plan. Als je al deze wensen op een rijtje hebt staan dan kun je gaan beginnen met het indelen van de tuin. Hiervoor is het ten eerste heel belangrijk dat je de tuin op gaat meten zodat je precies weet welke ruimte je tot je beschikking hebt en zo kun je dus ook gaan bedenken waar je alles kwijt kunt.

 

Dit is dus het tweede deel van je plan, na de wensenlijst ga je dus een indeling maken en hierbij kijk je ook eerst weer heel goed waar je alles kwijt zou kunnen en geef je alles vervolgens een plekje. Op deze manier ontstaat dus de volledige indeling van je tuin op papier en heb je een plan gemaakt. Uiteraard is het nu zaak om dit plan nog veel verder uit te gaan werken maar in ieder geval is de basis gelegd!

 

De begroting

 

Als je een plan hebt gemaakt in de basis dan ga je vervolgens ook naar het kostenplaatje kijken. Dit is natuurlijk enorm belangrijk bij de aanleg van een tuin. De kosten kunnen dan ook enorm variëren en best flink oplopen. Uiteraard gaan we je straks een paar hele slimme bespaar tips geven maar voor nu laten we je eerst graag zien hoe je een begroting maakt waarbij je dus alle kosten die je kunt gaan verwachten goed in beeld brengt!

 

Om te beginnen ga je dus goed kijken welke kosten er allemaal te voorspellen zijn, vervolgens schrijf je ook deze bij je plan zodat je alles goed op een rijtje hebt staan. Neem hierbij echt alle kosten mee dus ook kleine kosten waarvan je misschien denkt dat ze verwaarloosbaar zijn. Het is namelijk zo dat juist al deze kleine kosten enorm op kunnen lopen en uiteindelijk voor een flinke rekening kunnen zorgen. Als jij deze kosten dus achterwege laat krijg je geen realistisch beeld en kun je later nog wel eens voor verrassingen komen te staan! Dit wil je natuurlijk liever voorkomen vandaar dat het dan ook aan te raden is om alle kosten goed op een rijtje te zetten zodat je alles overzichtelijk en vooral inzichtelijk hebt!

 

Deze begroting gaat daarna ook als leidraad dienen tijdens de aanleg van je tuin. Doordat je dus een begroting hebt gemaakt en alles op een rijtje hebt gezet kun je een goede indeling maken van de te verwachten kosten. Daarnaast kun je ook betere keuzes maken doordat je heel goed weet wat wel en niet kan.

 

De begroting is dus een ontzettend belangrijk onderdeel van de aanleg van je tuin. Het is ook een onderdeel wat je gedurende het hele proces goed in de gaten moet houden zodat je zeker weet dat je binnen je budget kunt blijven.

 

Kosten besparen op de aanleg van je tuin

 

Dat het dus een duur verhaal is om je tuin aan te leggen daar zijn we inmiddels wel achter. Maar gelukkig is het ook zo dat je een aantal dingen kunt doen om deze kosten toch wat te drukken en wat meer behapbaar te houden. Zo kun je de aanleg van je tuin eigenlijk in een aantal onderdelen verdelen, denk dan aan materialen, inrichting, basis en werkzaamheden. Op al deze onderdelen kun je los van elkaar natuurlijk proberen wat te besparen.

 

Uiteraard gaat dat op ieder onderdeel anders in zijn werk maar kun je in totaal dus wel flink wat kosten besparen op de aanleg van je tuin en kan er uiteindelijk een veel fijner financieel plaatje ontstaan dan zo op het eerste oog leek.

 

Wij gaan je dan ook nu laten zien hoe je per onderdeel kosten kunt besparen en een stuk goedkoper uit kunt komen. Uiteindelijk kom je dan een stuk fijner uit met je budget.

 

Kosten besparen in de basis

 

We beginnen met de basis van je tuin. Dit is het start punt voor de hele basis van je tuin en dus ook enorm belangrijk. Als je gaat kijken naar de basis dan is het vooral ook erg belangrijk dat je start met een lege tuin. Van uit dit punt kun je namelijk werken aan de aanleg van je tuin maar zorg dus eerst dat je tuin helemaal leeg is voordat je verder aan de slag gaat.

 

Ook hierbij kun je dus meteen al kosten besparen, je kunt je tuin namelijk leeg laten halen door een professioneel bedrijf maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen. Op deze manier zorg je er dus zelf voor dat je tuin helemaal leeg komt te staan en kun je daarna aan de slag met de aanleg ervan.

 

In de basis kun je op deze manier dus eigenlijk meteen al heel veel kosten besparen. Als je deze trend ook doorzet naar de andere onderdelen dan zou je nog wel eens een stuk goedkoper uit kunnen komen dan je van tevoren had bedacht!

 

Kosten besparen op de materialen

 

Vervolgens kun je natuurlijk ook op een handige manier heel veel kosten besparen op je materialen. Misschien is dit zelfs wel het onderdeel waar je met een beetje slim denk en zoek werk het meeste op kunt besparen. Zo kun je bijvoorbeeld op een paar manieren de prijs van je materialen naar beneden brengen. Ten eerste kun je afdingen op de materialen die je gaat kopen. Dit is heel gebruikelijk in deze markt en niemand zal er dan ook gek van op kijken. Je bent zelfs een dief van je eigen portemonnee als je dit niet doet, op deze manier kun je dus proberen om de prijs een stuk naar beneden te krijgen en betaal je soms ineens een stuk minder voor je materialen.

 

Daarnaast kan het ook enorm helpen om zelf goed te zoeken. Kijk en zoek goed om je heen naar de materialen die je nodig hebt en die je graag zou willen hebben en kijk vervolgens goed waar ze deze materialen voor de laagste prijs aanbieden. Dit kan namelijk soms enorm verschillen! De ene leverancier vraagt er gerust een stuk meer voor dan de ander en het is dus handig om goed om je heen te kijken en te zoeken tot dat je de laagste prijs hebt gevonden.

 

En tot slot kun je ook prima op marktplaats kijken of op de lokale koopjeshoek. Hier worden heel vaak materialen aangeboden die te veel zijn ingekocht en die dan tegen een laag prijsje weg mogen. Op deze manier kun je hier soms echt een heel fijn koopje op de kop tikken! De moeite waard dus ook om hier eens om je heen te kijken en vervolgens materialen aan te schaffen op deze manier.

 

Zelf aan de slag gaan

 

Een andere post waar je ook heel makkelijk op kunt besparen zijn de arbeidskosten. Vaak kun je zelf ook al een heel eind komen door je goed in te lezen en eventueel wat advies om je heen te vragen. Zeker als je een beetje handig bent scheelt dit vaak heel erg veel tijd en geld! Maar ook als je handige vrienden of familie om je heen hebt kun je hier natuurlijk gebruik van maken. Zeker als je hen vervolgens op jouw beurt ook weer helpt als zij een klus te klaren hebben. Op deze manier kan het goed van pas komen om wat handige handen in de buurt te hebben.

 

Het verschil met de prijs die je kwijt bent als je personeel in zou moeten huren is namelijk enorm. De arbeidskosten zijn vaak erg hoog dus je bespaard meteen al ongelofelijk veel als je een groot deel zelf kunt doen. Let wel goed op dat je jezelf niet aan klussen waagt waarvan je eigenlijk al weet dat ze te hoog gegrepen zijn. Op deze manier kan het ook juist tegen je gaan werken en kun je jezelf juist op enorme kosten gaan jagen als je fouten hersteld moeten worden. Kijk dus wel altijd of het haalbare kaart is voor je jezelf aan een klus waagt.

 

Kosten besparen op de aanleg van je tuin

 

Zoals je dus kunt zien kun je flink wat kosten besparen op de aanleg van je tuin op een aantal verschillende manieren, alles begint echter met een goed plan en een goede begroting. Dit is eigenlijk al het halve werk. Als dit namelijk allemaal klopt kun je er vervolgens wel vanuit gaan dat je flink wat geld kunt besparen en je jezelf goed aan het gestelde budget kunt houden.

 

Door vooral veel zelf te doen heb je in eerste instantie al enorm veel gewonnen. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk en blijven er ook altijd wel klussen staan die je beter uit kunt besteden. Dit kun je dan ook maar beter doen anders kan het je uiteindelijk juist meer gaan kosten. Verder kun je ook veel besparen op de aankoop van je materialen. Wees slim en kijk eerst goed om je heen, je hoeft absoluut niet alles bij de eerste de beste zaak te kopen. Het loont vaak enorm om eerst even goed om je heen te kijken en om vervolgens een keuze te maken. Op deze manier weet je zeker dat je jouw producten voor de beste prijs kunt aanschaffen en dat is natuurlijk wel de bedoeling!

 

Wie het een beetje slim aanpakt hoeft dus helemaal niet de hoofdprijs voor de aanleg van zijn tuin te betalen maar kan ook met een aantal slimme tips een stuk minder betalen en er uiteindelijk toch helemaal naar wens bij komen te zitten. Want daar gaat het uiteindelijk allemaal om natuurlijk dat je tuin helemaal naar wens is en je er met plezier van kunt genieten!