{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 1 februari 2023

Hoe help jij je moestuin de zomer door

Nu de zomer weer is aangebroken vragen allerlei soorten groen in onze tuin de nodige aandacht. Doordat de temperaturen stijgen en we minder regen hebben kunnen deze namelijk al snel tekorten oplopen of flink wat te voorduren krijgen. Dit wil je natuurlijk allemaal het liefste voorkomen en vandaar dat het van groot belang is om goed op de beplanting in je tuin te letten en ervoor te zorgen dat de beplanting krijgt wat het nodig heeft!

 

Ook moestuin bezitters weten dit maar al te goed. Na de periode van het voorjaar waarin er vooral gezaaid en geplant is, breekt nu de zomer aan waarin vooral de nadruk komt te liggen op het goed verzorgen van je moestuin zodat je aan het einde van de zomer kunt oogsten. En dat is natuurlijk het moment waar je het allemaal voor doet en waar je ook al vanaf het begin naar uitgekeken hebt! Des te belangrijker dus om hier extra aandacht aan te besteden en om je moestuin in goede conditie de zomer door te helpen.

 

Juist tijdens de zomer zijn er namelijk een aantal gevaren die op de loer liggen en een aantal risico’s die ervoor kunnen zorgen dat jouw moestuin het zwaar te voorduren krijgt! Gelukkig komen wij je nu helpen en vertellen wij je precies wat jouw moestuin allemaal nodig heeft en hoe we er dus voor kunnen zorgen dat je moestuin in goede staat blijft en straks hopelijk een hele goede oogst gaat leveren. Lees je met ons mee?

 

Voor de moestuin fans

 

Een heleboel mensen genieten er enorm van om zo goed mogelijk voor hun moestuin te zorgen! Ze vinden het enorm fijn om veel verschillende gewassen te planten en er zo voor te zorgen dat je uiteindelijk een mooie oogst krijgt. Zeker nu de prijzen in de supermarkten enorm oplopen en we ons allemaal steeds meer bewust zijn van onze gezondheid verkiezen we het zelf verbouwen van voedsel steeds vaker boven het kant en klaar kopen in de supermarkt. En dat is natuurlijk een hele fijne ontwikkeling.

 

We zien dan ook dat steeds meer mensen wat plek vrij maken in hun tuin om hier hun eigen moestuin te starten. Ze verbouwen naar hartenlust allerlei verschillende soorten groente en fruit en genieten hier ook enorm van!

 

Op deze manier heb je er meteen een leuke hobby bij die ook nog eens wat oplevert. Veel mensen vinden het dan ook echt heel erg fijn om lekker buiten in de moestuin bezig te zijn. Ze genieten ervan om lekker in het zonnetje hard te werken en om uiteindelijk na alle seizoenen er de meest mooie en vooral verse soorten groente en fruit vandaan te halen!

 

Op deze manier hebben ze dan ook echt eer van hun werk en dat is natuurlijk ook onwijs genieten! Wij snappen dan ook zeker wel dat veel mensen dit prettig vinden en hier ook nog eens veel plezier aan beleven. Des te meer reden dus om ervoor te zorgen dat je moestuin gezond de zomer door komt!

 

Je moestuin in hogere temperaturen

 

Hetgeen waar je in de zomer het meest mee te maken krijgt zijn de hogere temperaturen. Deze kunnen dan ook flink oplopen en ervoor zorgen dat je moestuin het af en toe wat zwaarder krijgt. Daarnaast schijnt de zon ook nog eens erg fel en dat kan eventueel schade bezorgen bij de planten in je moestuin.

 

De hogere temperaturen zijn dus zeker een reden om in te grijpen en om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk voor je moestuin zorgt door alles goed te regelen en de planten in je moestuin te geven wat ze nodig hebben.

 

Zo hebben ze bij hogere temperaturen vaak ten eerste een stuk meer water nodig. Ze drogen sneller uit en ook de grond is een stuk droger. Het is zaak om ze toch zo nat mogelijk te houden en om het vochtpeil goed op orde te houden. Dit kun je doen door de plantjes dus van voldoende water te voorzien.

 

Doe dit overigens wel bij voorkeur in de ochtend of in de avond. En absoluut niet midden op de dag als de zon nog fel schijnt. Dan loop je namelijk de kans dat de planten verbranden en geloof ons maar dat dit iets is wat je te allen tijde wil voorkomen! Geef je plantjes dus vroeg in de ochtend of na de ondergaande zon water en zorg op deze manier dat ze goed gehydrateerd blijven!

 

Ook is het verstandig om goed te letten op de bladeren van je planten! Als de zon namelijk heel fel schijnt kunnen deze soms ook beschadigd raken en ook dat wil je natuurlijk veel liever zien te voorkomen. Ook dit kun je weer heel goed doen door bijvoorbeeld voor voldoende schaduw voor je plantjes te zorgen. Hang bijvoorbeeld een schaduw doek boven je moestuin. Het fijne is dat je deze niet permanent hoeft te hebben hangen. Dit is ook juist helemaal niet nodig omdat je ook juist de zon nodig hebt om je plantjes goed te laten groeien. Op deze manier kun je zelf bepalen wanneer je wel of geen zon in de moestuin wil hebben en zo zorg je voor de ideale omstandigheden voor je plantjes!

 

Zo zie je maar dat bij hogere temperaturen er best wel een aantal factoren zijn waar je even goed op moet letten zodat je plantjes er goed bij blijven staan en ze zo min mogelijk te lijden hebben onder het warmere weer.

 

Zorg voor voldoende voeding voor je plantjes

 

Als het zomer is dan kunnen je plantjes juist enorm hard moeten werken. Juist dan maken ze enorm veel groei door of nemen ze nog even een sprint om zo groot mogelijk te groeien voor de oogst die eraan komt. Het is dan ook slim om er wel voor te zorgen dat de plantjes voldoende voeding krijgen. Gelukkig kun je dit ook op een aantal verschillende manieren doen.

 

Ten eerste hebben ze natuurlijk zon en vocht nodig maar daarnaast is het vaak ook nodig om de bodem wat te verrijken met voeding zodat je zeker weet dat de plantjes voldoende voeding uit de bodem van de grond kunnen halen. Hier bestaan speciale producten voor en het is dan ook heel handig om deze te gebruiken. Ook wel een beetje onder het motto baadt het niet dan schaadt het niet.

 

Deze voeding is dus enorm belangrijk omdat je plantjes juist nu goed moeten groeien en ze op deze manier dus ook alles krijgen wat ze nodig hebben!

 

Houdt ongedierte buiten de deur

 

In de zomer leven er allerlei diertjes buiten. Wellicht nog wel meer dan in de andere seizoenen. En deze zien jouw moestuin aan als een lopend buffet. Ze proberen dan ook vaak overal wat mee te pikken en dat resulteert in aangevreten plantjes. En als er iets is waar je niet op zit te wachten dan is dat het natuurlijk wel.

 

De hoogste tijd dus om hier iets aan te doen en om ervoor te zorgen dat je de plantjes beschermt tegen kapers op de kust. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Ten eerste zijn het bijvoorbeeld vaak de vogels die het van bovenaf op je plantjes voorzien hebben. Deze kun je gelukkig nog relatief makkelijk de baas blijven door bijvoorbeeld een net over je plantjes te spannen.

 

Maar naast vogels zijn er natuurlijk nog allerlei andere dieren die graag een graantje mee willen pikken. Ook deze kun je makkelijk de baas blijven door bijvoorbeeld met een piepjes systeem te werken. Er zijn namelijk speciale apparaatjes te koop die hoge piepjes laten horen. Wij mensen horen deze niet maar dieren wel en blijven dan het liefste zo ver mogelijk uit de buurt. Enorm handig dus en een hele fijne manier om ongenode gasten uit de buurt te houden!

 

En tot slot kun je natuurlijk ook nog een omheining om je moestuin heen maken of werken met een vogelverschrikker. Ook houtsnippers of bepaalde soorten kruiden werken altijd heel goed en zorgen ervoor dat sommige dieren niet graag die kant op komen. En dat is natuurlijk precies wat je graag wil bereiken!

 

Zorg dus dat je het ongedierte buiten de deur houdt zodat je hier zo min mogelijk last van zal hebben. Op deze manier zorg je er dan ook voor dat het ongedierte geen overlast geeft en dat jij straks een fijne oogst binnen kunt halen.

 

Op tijd oogsten

 

Als je straks natuurlijk wil genieten van een succesvolle oogst dan is het wel zo slim om op tijd te oogsten. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat je alle gewassen op tijd uit de grond haalt en dat je oogst ook slaagt.

 

Als je namelijk bepaalde gewassen te lang in de grond laat zitten en pas veel te laat gaat oogsten dan merk je dit meteen. De gewassen kunnen dan gaan rotten en bederven en dan is al je harde werken voor niets geweest. Vandaar dat het enorm belangrijk om op tijd te oogsten. Vaak kun je natuurlijk aan de planten zelf al goed zien wanneer het tijd is om ze uit de grond te halen en soms heb je hier een beetje hulp bij nodig.

 

Dan kun je bijvoorbeeld heel goed even kijken een oogstkalender, hier staat vaak precies op vermeld wanneer je welke gewassen moet oogsten. Ook voor het zaaien kun je overigens prima bij deze kalender terecht, en tot slot kun je het ook altijd nog vragen aan de mensen om je heen. Je hebt vaak altijd wel mensen om je heen met de nodige ervaring die je vast kunnen vertellen hoe je zo goed mogelijk voor de moestuin plantjes in je tuin kunt zorgen en wanneer het dan ook tijd is om te oogsten.

 

Het succes van je oogst hangt dus van een aantal factoren af waarbij op tijd oogsten er zeker eentje van is! Houdt hier dan ook goed rekening mee en haal ook jouw plantjes op tijd uit de grond en vergroot zo de kans op een succesvolle oogst!

 

Hoe help jij je moestuin de zomer door

 

Zoals je dus wel kunt zien is het heel belangrijk om zeker ook in de zomer je moestuin de nodige aandacht te geven. Je moestuin heeft nu eenmaal een bepaalde mate van zorg nodig en als je graag wil dat je moestuin zo lang mogelijk in goede conditie meekan dan is het onwijs belangrijk om goed voor je moestuin te zorgen.

 

Zeker in de zomer kan je moestuin het flink zwaar krijgen. De temperaturen kunnen enorm oplopen en dit kan best wel wat schade aan je plantjes in je moestuin opleveren. Iets waar je natuurlijk totaal niet op zit te wachten. Vandaar dat het enorm belangrijk is om zeker ook in de zomer je moestuin goed te beschermen tegen al deze invloeden van buitenaf.

 

Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je moestuin enorm goed door kan groeien en ook op een goede manier de laatste meters kan maken tot aan de oogst die er natuurlijk ook aan zit te komen! Juist deze oogst is natuurlijk zo enorm belangrijk want dit is waar je het allemaal voor doet. Hier is al het harde werken uiteindelijk voor bedoeld.

 

Gelukkig kunnen de juiste zorgen voor je moestuin de kans op een geslaagde oogst enorm vergroten en dat is natuurlijk maar goed ook. Enkel op deze manier zorg je namelijk ervoor dat je moestuin het heel goed zal doen en dus ook zonder kleerscheuren de zomer door zal komen!

 

Geef je planten dus voldoende water, zorg er voor dat ze voldoende voeding krijgen en geef ze zo nu en dan wat bescherming tegen de zon als ze dit nodig hebben. Daarnaast is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je op tijd gaat oogsten zodat de gewassen in goede conditie zijn en nog niet gaan bederven. Als je jezelf aan deze regels houdt dan weten wij bijna zeker dat jouw moestuin avontuur ook in de zomer een groot succes zal zijn!