{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 14 september 2023

Hoe je jouw tuin klaar voor de zomer maakt

De lente is al van start en voor je het weet zijn we weer in de zomer beland. Dan brengen we natuurlijk heel veel tijd in onze tuinen door en is het des te belangrijker dat onze tuinen tot in de puntjes verzorgd zijn en we er vooral heel erg veel van kunnen gaan genieten. En gelukkig kan dat ook prima als je tenminste nu al zorgt voor de juiste voorzorgsmaatregelen. Alles wat je nu regelt hoef je straks niet meer te doen en draagt er dus ook allemaal aan bij dat je tuin er zo sfeervol en gezellig mogelijk uit komt te zien.

De hoogste tijd dus om jouw tuin helemaal klaar te gaan maken voor de komende zomer zodat je straks als de warmere temperaturen aanbreken alleen maar heerlijk hoeft te genieten van al het moois om je heen en je prachtige tuin. Dat klinkt natuurlijk echt als een feestje.

Maar eerst moet er dan natuurlijk nog wel het een en ander gebeuren en moet je dan ook echt aan de slag om alles zo goed mogelijk te regelen zodat je er dus later prima van genieten kan!  Maar hoe pak je dat nu eigenlijk precies aan dat zomer klaar maken van je tuin? Wat moet je daar allemaal voor doen en wat mag je dan ook vooral niet vergeten? In deze blog vertellen wij je dat graag zodat je precies weet hoe jij je tuin klaar stoomt voor een heerlijke zomer. Lees je met ons mee?

Waarom is het zo fijn om je tuin zomer klaar te maken

Ten eerste leggen we je natuurlijk even uit wat nu het grote voordeel is van het zomer klaar maken van je tuin want dat is natuurlijk niet iets wat we zomaar even doen. Door je tuin helemaal klaar te stomen voor de zomer komen er meteen een paar fijne voordelen op ons af. Ten eerste is het zo dat als je tuin zomer klaar is voordat de zomer daadwerkelijk begint je er dan geen omkijken meer naar hebt en je vooral kunt genieten.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je door je tuin zomer klaar te maken zorgt voor een hele sfeervolle en nette en goed onderhouden tuin waarbij alles dus prima zijn gang kan gaan en je vooral al snel ziet dat je tuin een mooi totaal plaatje vormt! Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan!

Begin met het opruimen en schoonmaken van je tuin

We beginnen bij de eerste stap en dat is het opruimen en schoonmaken van je tuin. Dit is dan ook enorm van belang en iets wat zeker niet vergeten mag worden! Juist door je tuin helemaal netjes te houden en op te ruimen en schoon te maken zie je vooral dat je tuin helemaal klaar is voor de zomer!

Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van gevallen bladeren en plantenresten. Dit is heel belangrijk om te doen omdat je op deze manier bijvoorbeeld ook schimmelvorming kunt voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om al je tuingereedschap goed schoon te maken en op te bergen op een droge plek zodat je er weer goed mee aan de slag kan.

Haal ook al je tuinkussens weer uit de kast en kijk alles goed na of er geen schimmel of natte plekken zijn. Het beste kun je deze dan ook behandelen en verwijderen en waar nodig is alles even goed wassen of uit laten waaien zodat alles weer helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen!

Ook de basis van je meubelen kun je het beste even heel goed schoon maken. Doe dit vooral met een zachte borstel en wat water en ga dan ook niet te agressief te werk omdat dit de meubelen kan beschadigen. Ook is het slim om goed naar je bloempotten en bloembakken te kijken zijn deze nog schoon en ziet er niet teveel onkruid in. Haal dit alles dan ook goed weg en maak het netjes schoon.

Ook het opruimen speelt natuurlijk een rol. Je maakt dan ook het liefste de start in een netjes opgeruimde tuin en dit heeft dan ook zeker weten veel fijne voordelen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om alles de juiste plek te geven zodat het helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. Op deze manier kun je dan aan de slag om alles in goede banen te laten verlopen en kun je er in de zomer de vruchten van plukken.

Bescherm de planten in je tuin

Het is erg belangrijk om de planten in je tuin goed te verzorgen maar ook goed te beschermen tegen de warmere temperaturen die eraan komen. Het is dan ook belangrijk om hier goed naar te kijken zodat je zo lang mogelijk je planten goed kunt behouden.

Ook de verzorging speelt hierin een belangrijke rol. Zo is het bijvoorbeeld nodig om ervoor te zorgen dat je beplanting niet teveel last heeft van onkruid zodat je op die manier zorg kunt dragen voor de juiste bijdrage aan je planten.

Ook is het vaak nodig om je planten te beschermen tegen de hitte. Ook dit kun je op verschillende manieren doen. Zet je planten in potten bijvoorbeeld beschut neer mocht het echt te heet worden. En je planten in je borders kun je bijvoorbeeld prima beschermen door er eventueel een schaduwdoek boven te hangen. Op die manier kun je dus altijd voor bescherming zorgen mocht het dus onverhoopt te warm worden in je tuin en dit je planten gaan beschadigen. Ook is het nodig om goed te kijken naar eventuele dorre bladeren of planten die een ziekte of plaag hebben. Deze kun je dan ook maar beter tijdig verwijderen voordat de overige planten er ook last van gaan krijgen.

Op deze wijze verzorg en bescherm je dus de planten in je tuin heel erg goed en dat is dan ook zeker weten de moeite waard!

Het snoeien van de planten in je tuin

Snoeien is een klus die nu eenmaal vaak moet gebeuren. Dit houdt je planten en struiken dan ook in goede conditie en zorgt er dus weer voor dat je er zo lang mogelijk plezier van kan hebben. Een belangrijke klus dus die dan ook zeker niet vergeten mag worden! Wel is het van belang om dit op de juiste wijze te doen en om er dus ook voor te zorgen dat je planten en struiken lang mee kunnen.

Met de juiste wijze bedoelen wij niet enkel maar de manier van snoeien maar ook het juiste moment. Want ook dit is hierbij dus zeker van belang. Je kunt namelijk niet zomaar in elke periode van het jaar met de snoeischaar aan de slag. Soms zorg je er dan ook juist voor dat er schade op gaat treden. Het is dan ook beter om goed te kijken wanneer je nu precies gaat snoeien en om er daarnaast voor te zorgen dat je dit ook op de juiste manier doet.

Als je het snoeien op de juiste wijze aanpakt dan bevordert het de gezondheid en de groei van de planten en struiken in je tuin enorm en laat dat nu precies de bedoeling zijn!

Zorg voor het bemesten van je planten

Het groeien en bloeien van planten is natuurlijk een heel belangrijk doel in je tuin. Je wil dan ook het liefste dat alle planten zo goed mogelijk groeien en bloeien en ook nog eens in goede conditie blijven. Hier moet je natuurlijk wel het een en ander voor doen want dit is zeker niet iets wat zomaar in orde komt.

Een van de dingen die een enorm positieve bijdrage leveren aan het groeien en bloeien van planten in je tuin is het bemesten van deze planten. In het mest zitten enorm veel voedingsmiddelen waar de planten dan ook niet zonder kunnen en die dan ook onmisbaar zijn voor goed bloeiende en groeiende planten in je tuin.

Het is dan ook belangrijk om je tuin te bemesten zowel aan het einde van de herfst als aan het begin van de winter. Zo hebben de planten voldoende goede voeding om goed te kunnen groeien en bloeien en dit resultaat zie jij dan ook zeker weten voluit terug in je tuin!

Geef je planten voldoende water

Planten hebben water nodig. Eigenlijk altijd en dus ook in ieder seizoen. Maar met de zomer op komst hebben ze net een beetje meer nodig en dat is natuurlijk ook logisch. Nu de warmere temperaturen eraan komen zien we dan ook dat water veel sneller verdampt en we dus ook veel sneller meer water nodig hebben om onze planten goed voorzien te houden.

Dit voorkomt namelijk uitdroging van je planten en dat is dan ook een heel belangrijk punt. Voldoende vocht houdt je planten dan ook bloeiend en gezond en daar kun je dan ook zeker weten je voordeel mee doen.

Verwijder als het onkruid uit je tuin

Vaak hebben we allemaal wel wat last van onkruid in de tuin. Nu is het wel zo dat dit bij de ene tuin vele malen erger is dan bij de andere maar dat is dus verschillend. Wat we vooral zien is dat het erg belangrijk is om het onkruid uit je tuin ook weer tijdig te verwijderen zodat je er niet teveel last van gaat krijgen. Onkruid in de tuin zorgt er namelijk voor dat er voeding naar het onkruid toe gaat wat normaal gesproken dus naar de gezonde planten en bloemen in je tuin gaat.

Je kunt je dus vast wel voorstellen hoe zonde het is als het onkruid deze voeding wegneemt. Daarnaast is het ook erg schadelijk want de gezonde planten komen zo dus echt voeding tekort en dat wil je natuurlijk veel liever voorkomen.

Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat het onkruid op tijd weggehaald wordt uit de tuin zodat het geen schade aan kan richten en je tuin maar vooral de beplanting dus in goede conditie blijven!

Loop regelmatig een controle rondje door je tuin

Zeker in de zomer als we te maken krijgen met hogere temperaturen kunnen sommige soorten beplanting in je tuin het flink zwaar krijgen. Dit is natuurlijk best zonde en het is dan ook belangrijk om hier goed op te letten. Het kan dan ook enorm helpen als je ervoor zorgt dat je regelmatig even een controle rondje door je tuin maakt zodat je even kunt zien hoe de beplanting erbij staat en zodat je waar nodig dus ook tijdig in kan grijpen om de boel te redden.

Op deze manier voorkom je dus grotere problemen in je tuin en dat is natuurlijk wel zo prettig. Een controle rondje kan dan ook heel erg waardevol en belangrijk zijn voor het behoudt van je tuin. Doe dit dan ook zeker twee tot drie maal per week zodat je eventuele schade op tijd op kan sporen en ook weer tijdig verhelpen kan zodat je erger kan voorkomen!

Is jouw tuin klaar voor de zomer

Nu de zomer er weer aan komt kunnen we allemaal bijna niet wachten om weer lekker veel naar buiten te gaan en hier heerlijk te genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft. Onze tuinen vormen hiervoor dan ook de perfecte plek en komen optimaal tot leven in deze periode en dat biedt heel erg veel fijne voordelen.

Het is dan ook belangrijk om goed te kijken hoe jij jouw tuin klaar kunt maken voor de zomer en hoe je hier optimaal van kan genieten. Op deze wijze heb je er straks in de zomer zelf een stuk minder werk aan en blijft er vooral veel tijd over om ook echt lekker te genieten van je tuin zonder dat je er veel werk aan hebt. En dat is natuurlijk een ideale situatie waar je maar wat graag in terecht wil komen.

Zorg dan ook goed voor het onderhoud van je tuin en zorg ervoor dat er geen achterstallig onderhoud is zodat je zo goed mogelijk kunt genieten. Zorg voor voldoende onderhoud en vocht en voeding voor de beplating in je tuin maar ook voor voldoende beschutting als de zon erg fel is en op hele hete dagen. Daarnaast is het vooral ook belangrijk om goed te kijken hoe je dus kunt zorgen voor een fijne sfeer in de tuin die helemaal bij de zomer past.

Ruim alles dus goed op en maak alles schoon zodat je straks alleen nog maar lekker hoeft te gaan genieten en dat is waar het om draait!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »