{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Hoe kun je de beste boom voor in jouw tuin vinden?

  • Thursday 25 / 02 / 2021 0
Hoe kun je de beste boom voor in jouw tuin vinden?

Ben je voornemens om jouw tuin opnieuw in te gaan richten? Ben je daarbij op zoek naar out-of-the-box mogelijkheden om jouw tuin super leuk én creatief in te gaan richten? Dan kun je in ieder geval tal van kanten op. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een tuinhuisje in jouw tuin te plaatsen, je kunt ervoor kiezen om een boomhut voor jouw kinderen te maken of je kunt ervoor kiezen om een fraaie boom in jouw tuin te plaatsen.

Is het aan te raden om een boom in jouw tuin te plaatsen? Ja, om meerdere redenen is het inderdaad aan te raden om een boom in een tuin te plaatsen. Over deze redenen lees je in dit artikel meer, evenals een handig stappenplan. Met behulp van dit stappenplan kun je direct de beste boom voor in jouw tuin vinden; het aanbod van bomen voor in een tuin is namelijk nogal divers en uitgebreid. Juist door dit stappenplan op te volgen, weet je snel en moeiteloos de beste boom te vinden. Wij helpen je daar graag een handje bij! Lees daarom dit artikel op je gemakje door en kies direct de beste boom voor in jouw tuin uit.

Waarom kiezen voor een boom in jouw tuin?

Als je een tuin in gaat richten, kun je echt alle mogelijke kanten op. Je hebt de keus uit tal van stijlen, je hebt de keus uit onwijs veel tuinmeubelen, je hebt de keus uit meerdere objecten voor in de tin én je hebt de kans uit meerdere soorten begroeiing. Zo kun je bijvoorbeeld voor een gazon kiezen, voor struiken, voor planten, voor leuke bloemetjes of voor een boom. Waarom het aan te raden is om voor een boom te kiezen? Dat vertellen wij je graag hieronder.

Allereerst weet je met een boom de natuur naar jouw tuin te halen. Zo komen er graag vogels op jouw boom af, komen veel insecten naar de boom toe en weet je jouw tuin ook veel groen mee te geven. Uiteraard maakt het hierbij wel uit voor welk soort boom je kiest, maar ook daarover lees je verderop in dit artikel.
 
Een ander voordeel is terug te vinden in de uitstraling van een boom. De uitstraling van een boom is niet met bijvoorbeeld de uitstraling van planten te vergelijken; dankzij een boom weet je dus écht een unieke uitstraling in jouw tuin te creëren. Een uitstraling waar je veel plezier aan gaat beleven en waarmee je jouw tuin echt weet te onderscheiden.

Wat ons betreft is de uitstraling van een boom echt subliem te noemen. Je geniet van de dikke boomstam, je geniet van de prachtige takken en je geniet van de bladeren. Wat ons betreft komt een dergelijke boom het beste tot zijn recht in een tuin met een landelijke uitstraling. Heb je nou zelf de voorkeur gegeven aan een tuin met een moderne uitstraling? Ook dan is het aan te raden om voor een boom te kiezen; je kunt ook meerdere strakke bomen zien. Die bomen hebben een strakke vormgeving en passen dus in de strakke patronen van jouw tuin.

Ook weet je dankzij de boom de gewenste schaduw in jouw tuin te creëren. In de afgelopen jaren is het zomers in ons land steeds warmer geworden, waarbij het van belang is dat je jouw huid goed weet te beschermen tegen de felle zonnestralen. Je kunt jouw huid het beste beschermen met bijvoorbeeld een parasol, met zonnebrandcrème én met een boom. Een boom weet de zonnestralen perfect tegen te houden en voorziet jou daarmee in de tuin van een aangename schaduw.

Opvallend detail is ook nog dat een boom voor een vermeerdering van de waarde van jouw tuin zorgt. Ja, echt waar! Onderzoek heeft uitgewezen dat een tuin met een boom vaak meer waarde toegewezen krijgt door een makelaar en/of taxateur. Indien je van plan bent om te gaan verhuizen, kan het dus ook interessant zijn om nog enkele bomen in jouw tuin te planten.

Tot slot willen we nog benoemen dat je ook met het oog op het milieu een verstandige keuze maakt voor een boom. Alle bladeren die van een boom afvallen, zorgen namelijk weer schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren. Daarnaast komen dus ook veel vogels op de boom af en weten ook veel insecten van de aanwezigheid van een boom te genieten. Al deze facetten zorgen ervoor dat je met een boom een daadwerkelijke meerwaarde aan het ecologische systeem weet te leveren.

Welke soorten bomen bestaan er?

Je hebt hierboven kennis kunnen maken met de belangrijkste voordelen van een boom. Bij meerdere voordelen heb je wellicht al opgemerkt dat het voordeel wel deels afhankelijk is van de grootte van de boom. Mede daarom willen we jou graag kennis laten maken met verschillende soorten bomen; je merkt dan al snel dat echt elk soort boom belangrijke voordelen met zich mee brengt.

Allereerst kunnen we stellen dat je de keus uit honderden soorten bomen hebt. Al deze bomen weten zich te onderscheiden door vormgeving, door afmetingen, door de aangroei, door de kleuren en door aanverwante factoren. Als je de beste boom voor in jou tuin wilt vinden, is het dus van belang om een goed vergelijk te maken. Je moet daarbij met al deze factoren rekening gaan houden, aangezien al deze factoren afhankelijk zijn van het soort boom waar je voor gaat kiezen.

Hoe je nu de beste boom voor in jouw tuin kunt gaan vinden? Daarvoor vind je in dit artikel een handige stappenplan. Een stappenplan waarmee je direct uit de voeten kunt en waarmee je relatief snel de beste boom kunt vinden. Daar willen we wel aan toevoegen dat het goed is om een uitgebreid vergelijk te maken. Alleen als je meerdere bomen op de juiste manier met elkaar weet te vergelijken, kun je de beste boom voor in jouw tuin vinden. Neem dus onderstaand stappenplan door en kies de beste boom voor in jouw tuin uit.

Stap 1: bepaal waar je de boom neer wilt gaan zetten

Bij de allereerste stap moet je al direct een belangrijke keuze gaan maken: waar wil je de boom neer gaan zetten? Let hierbij goed op de uitstraling van jouw tuin, op het gemak van jouw tuin en op de schaduw die de boom met zich mee gaat brengen. Met deze factoren moet je rekening houden; op die manier kun je uiteindelijk de beste plek voor de boom in jouw tuin gaan bepalen.

Hierbij willen wij je wijzen op de mogelijkheden die je hebt wat betreft de plaatsing. Je kunt een boom bijvoorbeeld in het midden van jouw tuin zetten, je kunt een boom in een hoekje in jouw tuin neerzetten en je kunt een boom ook aan de zijkant van jouw tuin zetten. Als je kiest voor een zijkant van de tuin, weet je ook nog een gewenste erfafscheiding te creëren. Dit bewijst des te meer dat je met een boom alle mogelijke kanten op kunt. Wat wens je nog meer?

Bepaal dus allereerst waar je precies de boom in jouw tuin wilt gaan plaatsen. Heb je hier goed over nagedacht? Dan kun je doorgaan naar de tweede stap uit dit stappenplan.

Stap 2: waar wil je de boom precies voor gebruiken?

Heb je bepaald waar de boom in jouw tuin moet komen te staan? Dan is het ook zaak om goed na te gaan denken over het gebruik van de boom in jouw tuin. Wil je de boom puur als decoratie gaan gebruiken? Wil je met de boom juist schaduw in jouw tuin creëren? Of wil je de boom gebruiken om bijvoorbeeld een lekkere fruitsoort in jouw tuin te oogsten?

Indien je de boom voor een specifiek doel wilt gebruiken, is dat van grote invloed op het uiteindelijke aanbod. Bepaal dus goed waar je de boom voor wilt gaan gebruiken en ga vervolgens door naar de volgende stap in dit artikel.

Stap 3: hoe groot mag/moet de boom zijn?

Vervolgens is het zaak om over de afmetingen van de boom na te gaan denken. Wil je graag een compacte boom in jouw tuin plaatsen? Of gaat je voorkeur uit naar een grote boom die bijvoorbeeld de helft van jouw tuin in beslag gaat nemen? Op dit gebied kun je echt alle kanten op; je kunt altijd wel een geschikte boom voor in jouw tuin vinden.

Denk in ieder geval hierbij ook goed over de groei van een boom na. Als je een boom koopt die al direct erg groot is, moet je rekening houden met een nóg grotere boom over een xx aantal jaar. De boom kan daarbij mogelijk zelfs te groot voor jouw tuin worden, waardoor je de boom mogelijk na een xx aantal jaar uit jouw tuin moet gaan verwijderen.

Is het dan altijd maar aan te raden om voor een kleine boom te gaan? Nee, zeker niet. Als je een grotere tuin hebt, is het bijvoorbeeld aan te raden om ook voor een grote boom te kiezen. Een grote boom ‘past’ min of meer in een grote tuin, aangezien een kleinere boom in een dergelijke tuin niet eens opvalt.

In onze ogen is het dan ook van belang om de afmetingen van jouw tuin en de afmetingen van de boom op elkaar af te stemmen. Probeer hierbij de juiste balans te vinden, zodat de boom een ware eyecatcher in jouw tuin gaat worden. Als je liever hebt dat de boom niet al te veel opvalt, is dat uiteraard ook geen probleem. Ook hierbij geldt weer dat je echt alle kanten op kunt.

Stap 4: denk goed na over de vormgeving en kleuren

Wil je graag een hele sierlijke boom? Of gaat je voorkeur juist uit naar een strakke boom? Ook op dit vlak kun je weer alle kanten op. Als je de verschillende bomen met elkaar gaat vergelijken, is het daarom goed om na te denken over de vormgeving en de kleur van de boom.

Tussen welke kleuren je kunt kiezen? Nou, de stam van de boom heeft in veel gevallen dezelfde bruine kleur. Grote verschillen zijn echter wel zichtbaar bij de bladeren van de boom. Wil je bijvoorbeeld voor héle groene bladeren gaan? Of vind je een combinatie van rode en groene bladeren mooier? De keus is volledig aan jou.

Als je op dit vlak de juiste keuze wilt maken, moet je wel goed naar de periode van het jaar kijken. In de winter zie je bijvoorbeeld het verschil tussen de bladeren niet al te goed; vergelijk daarom de bomen bij voorkeur in het voorjaar of in de zomer met elkaar. Alleen in die periode zie je immers hoe de boom er in vol ornaat uit ziet.

Stap 5: ga langs bij een bomenkwekerij

Heb je alle voorgaande stappen opgevolgd? Dan heb je al belangrijke keuzes gemaakt voor het uitzoeken van de beste boom voor in jouw tuin. Je kunt nu het beste naar een bomenkwekerij toegaan en daar de aanwezige bomen met elkaar vergelijken. De medewerkers op een dergelijke kwekerij zijn ook nog in staat om jou op de juiste manier te adviseren te informeren.

Hoe je vervolgens tot de juiste keuze kunt komen? Dat is alleen mogelijk als je goed op bovengenoemde facetten let. Ook is het advies om héél goed naar het onderhoud van de boom te kijken. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je de boom af en toe gaat snoeien? Of hoef je in principe geen onderhoud aan de boom uit te voeren? Ook dit zijn belangrijke vragen waarvoor je navraag kunt doen bij de bomenkwekerij.

Slotwoord

Wil je graag jouw tuin opfleuren met een prachtige boom? Verstandige keus! In dit artikel heb je immers kunnen lezen dat een boom meerdere voordelen met zich mee brengt. Tegelijkertijd blijkt echter ook dat het uitkiezen van een boom voor in de tuin geen gemakkelijke klus is. Volg daarom de informatie/stappen uit dit artikel op en maak voor jezelf een goed vergelijk. Daarmee kun je absoluut de beste boom voor in jouw tuin gaan vinden!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »