{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Hoe kun je de juiste begroeiing voor in jouw tuin vinden? Een handige gids!

  • Saturday 27 / 02 / 2021 0
Hoe kun je de juiste begroeiing voor in jouw tuin vinden? Een handige gids!

Bij het inrichten van een tuin moet je belangrijke keuzes gaan maken. Je moet keuzes gaan maken met betrekking tot de functie, maar je moet ook keuzes gaan maken met betrekking tot de uitstraling van de tuin. In een ideale wereld ziet jouw tuin er formidabel uit, terwijl je ook nog op een formidabele manier gebruik kunt maken van jouw tuin.

 

Klinkt dat bij jou als muziek in de oren? Dan ben je bij ons in ieder geval aan het juiste adres. Wij bieden namelijk een uitgebreid assortiment van tuinartikelen, tuinmeubelen en tuinaccessoires aan. Daarnaast informeren wij je ook met allerlei blogartikelen; daar is dit artikel één van de voorbeelden van. Met dit artikel willen we jou helpen bij de zoektocht naar de perfecte begroeiing voor in jouw tuin.

 

Ja, volgens ons speelt begroeiing in elke tuin een cruciale rol. Gaat jouw voorkeur uit naar een tuin zonder begroeiing? Dan maak je in onze ogen zelfs een onverstandige keus. De afwezigheid van begroeiing is niet alleen een gemis voor de uitstraling, maar is ook zeker een gemis voor de insecten en andere diertjes in ons ecosysteem.

 

In dit artikel bespreken we graag de volgende onderwerpen: het belang van begroeiing, de verschillende soorten begroeiing en de manier waarop je de beste begroeiing voor in jouw tuin kunt vinden. Ook laten we jou in dit artikel nog in het kort kennis maken met verticale begroeiing en geven we je tips voor het onderhouden van de begroeiing.

 

Als je eenmaal voor begroeiing in jouw tuin gekozen hebt, heb je hier immers continu omkijken naar. In onze ogen is dat echter juist leuk, is het ook een nuttige tijdsbesteding en is het een tijdsbesteding waarmee je even volledig tot rust kunt komen!

 

Waarom kiezen voor begroeiing in de tuin? 

Wil jij graag geen omkijken naar het onderhoud van jouw tuin hebben? Zélfs dan is het aan te raden om alsnog te kiezen voor begroeiing in jouw tuin. Waarom dit zo aan te raden is? Omdat je met de keus voor begroeiing een verstandige keus maakt voor de uitstraling van jouw tuin én voor ons ecologische systeem.

 

In onze ogen kun je met begroeiing een super fraaie uitstraling creëren. Je zorgt voor de gewenste kleur in jouw tuin, terwijl je de begroeiing ook geweldig kunt combineren met bijvoorbeeld siertegels en de tuinmeubelen. Als je alleen maar voor bestrating in jouw zou kiezen, zou jouw tuin een nogal eentonige uitstraling krijgen. Dát kun je dus perfect voorkomen als je kiest voor begroeiing in jouw tuin.

 

Daarnaast lever je dus ook nog een positieve bijdrage aan het milieu. Juist door begroeiing in jouw tuin te plaatsen, zorg je ervoor dat insecten een veilig onderkomen krijgen. Ook weet je de insecten op deze manier te ‘voeden’, waardoor de insecten hun belangrijke rol in het ecosysteem kunnen vervullen.

 

Daarbij is het ook nog een feit dat je met het oog op de zware regenbuien een goede keuze maakt. Ga bijvoorbeeld maar eens na wat er gebeurt als het super hard in ons land regent:

 

  • Als je een tuin met alleen maar bestrating hebt, is het regenwater niet in staat om te verdwijnen. De enige manier waarop dit mogelijk is, is door verdamping. Daar moet de temperatuur echter wel hoog genoeg voor zijn. Mocht het regenwater niet verdampen, blijft het regenwater dus in jouw tuin liggen; dit kan er onder meer voor zorgen dat jouw tuin begint te verzakken.
  • Als je een tuin met begroeiing hebt, stel je het regenwater in staat om direct te verdwijnen. Enerzijds kan het regenwater zo de grond intrekken, terwijl anderzijds de begroeiing in jouw tuin het regenwater ook opzuigt. Dat is voor hen immers brandstof om verder te kunnen groeien én om de insecten nog beter van dienst te zijn.

 

Uiteindelijk komen we dus in een positieve vicieuze cirkel terecht. Je weet een bijdrage aan het milieu te leveren, waarbij ook het ecosysteem verder verbeterd wordt. Juist op de vervuilde aardbol is dat onwijs belangrijk.

 

Ondertussen weet je dus ook nog te genieten van een fraaie uitstraling. Je geeft een tuin simpelweg met begroeiing een andere dimensie mee. Wil je daar graag van gaan genieten? Dan is het ook nog goed om te weten dat je uit tal van soorten begroeiingen kunt kiezen. Juist doordat het aanbod van begroeiingen zo divers is, kun je altijd de perfecte begroeiing vinden. Maar, tussen welke soorten begroeiing kun je dan kiezen? Wij bespreken het graag hieronder!

 

Welke soorten begroeiingen bestaan er?

De term ‘begroeiing’ is eigenlijk een containerbegrip. Als je een orchidee en een boom naast elkaar zet, kun je beide varianten namelijk typeren als een begroeiing. We hoeven je echter niet uit te leggen dat er grote verschillen bestaan tussen bijvoorbeeld een boom en een orchidee. Graag bespreken we hieronder tussen welke soorten begroeiingen je kunt kiezen én in welke situatie het aan te raden is om voor de betreffende begroeiing te kiezen.

 

Boom

Als we het over de grootst mogelijke begroeiing voor in een tuin hebben, spreken we over een boom. Een boom is vaak een ware eyecatcher in een tuin; dit komt puur door de afmetingen. Tegelijkertijd is het tegenwoordig ook mogelijk om voor kleinere bomen te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een kleine palmboom in jouw tuin zetten. Hoe leuk is dat?

 

Wel moet je rekening houden met de groei van de boom. Na enkele jaren kan de boom onwijs groot zijn, waardoor jouw hele tuin eigenlijk door deze boom bedekt wordt. Is dat wenselijk? Nee, in onze ogen niet. De tuin komt dan vol in de schaduw te liggen en je krijgt uiteraard ook met veel bladeren en takjes te maken.

 

Is het desondanks in bepaalde situaties wél aan te raden om te kiezen voor een boom? Ja, dat is zeker het geval als je een relatief grote tuin hebt. Juist in een grote tuin kan een boom voor een prachtige uitstraling zorgen. Aangezien het aanbod van bomen vrij uitgebreid en divers is, is het wel zaak om een goed vergelijk te gaan maken!

 

Planten en struiken

In veel tuinen kom je planten en struiken tegen. Waarom? Omdat deze begroeiing een fraaie uitstraling met zich mee brengt, makkelijk bij te snoeien is en middelmatige afmetingen kent. Juist door deze middelmatige afmetingen kun je met een plant of met een struik bijvoorbeeld die ene hoek in jouw tuin op een leuke manier aankleden.

 

Daarnaast is het ook een voordeel dat planten en struiken in tal van varianten te verkrijgen zijn. Je hebt de keus uit allerlei soorten kleuren, uit allerlei soorten vormen en uiteraard allerlei soorten afmetingen. De keus is op dit vlak volledig aan jou; wil je het liefste een grote plant met gele bloemen in jouw tuin hebben? Of ga je liever voor een struik waarmee je jouw tuinhuisje op een fraaie manier iets minder opvallend weet te maken? De keus is aan jou!

 

Haag

Wil je graag de privacy in jouw tuin waarborgen? Of wil je op een fraaie manier een leuke groene muur in jouw tuin creëren? Dan is het ook aan te raden om eens naar een haag te kijken. Een haag kun je bijvoorbeeld aan de achterkant in jouw tuin zetten, waardoor je veel privacy weet te creëren.

 

Ondertussen ziet een haag er een stuk fraaier uit dan bijvoorbeeld een schutting. Met een haag weet je echt het groene gevoel in jouw tuin naar voren te halen; iets wat met bijvoorbeeld een schutting niet mogelijk is.

 

Bijkomend voordeel: een haag is vrij makkelijk te snoeien. Je hebt hierdoor ook alle mogelijkheden om de haag in precies de gewenste vorm te snoeien. Wel moet je rekening houden met het feit dat je hier de nodige tijd aan moet besteden. Als je écht jarenlang van een fraaie, groene haag wilt genieten, kost dit simpelweg de nodige tijd. Mocht je de haag op de juiste zien te onderhouden, geniet je echter wel van een ware aanwinst voor in jouw tuin.

 

Bloemetjes

Tot slot kunnen uiteraard ook de bloemetjes niet ontbreken. Met bloemetjes kun je jouw tuin op een super leuke manier aankleden. Ondertussen weet je ook nog een bijdrage aan het ecosysteem te leveren, aangezien veel insecten dol zijn op bloemetjes.

 

Is het aan te raden om in elke tuin voor bloemetjes te kiezen? Ja, eigenlijk wel. Een belangrijk voordeel is namelijk dat een bloem over het algemeen niet al te veel ruimte in beslag neemt. Ook als je niet super veel ruimte meer in jouw tuin over hebt, kun je altijd nog bloemetjes in jouw tuin plaatsen.

 

Bijkomend voordeel: je kunt deze bloemetjes op verschillende manieren in jouw tuin planten, neerleggen, neerzetten of ophangen. Met name het ophangen is een trend van de afgelopen jaren; daarmee weet je eigenlijk verticale begroeiing in jouw tuin te vinden. daarover lees je nog iets meer aan het einde van dit artikel!

 

Wat is de beste begroeiing voor in jouw tuin?

Zo, je hebt hierboven kennis kunnen maken met de verschillende soorten begroeiing. Al deze soorten brengen hun eigen kenmerken, voor- en nadelen met zich mee. Een terechte vraag is dan ook: wat is de beste begroeiing voor in jouw tuin? Uiteraard is dat voor ons onmogelijk om te bepalen, maar we hebben wel een handige gids voor jou samengesteld. Met de onderstaande gids weet je razendsnel te bepalen wat de juiste begroeiing voor in jouw tuin is.

 

Allereerst is het verstandig om na te denken over de uitstraling van jouw tuin. Wil je bijvoorbeeld een moderne uitstraling creëren? Of gaat jouw voorkeur meer uit naar een landelijke uitstraling? Beide stijlen hebben unieke kenmerken, waar dus ook bepaalde soorten begroeiingen bij horen.

 

Verder raden wij je ook aan om goed na te denken over de plaatsing van de begroeiing. Kijk daarvoor goed naar jouw tuin en bepaal wáár je graag de begroeiing wilt planten. Heb je dat eenmaal duidelijk in beeld gebracht? Dan kun je gaan bepalen welke begroeiing het beste is voor de aanwezige ruimte. Heb je heel veel ruimte over? Dan kun je eigenlijk voor alle soorten begroeiing kiezen. Heb je niet al te veel ruimte meer over? Dan is het aan te raden om voor kleine begroeiing te kiezen, zoals een kleine struik of bloemetjes.

 

Ook moet je jouw voorkeuren wat betreft uitstraling op een rijtje zetten. Het gaat hierbij niet om de volledige uitstraling van jouw tuin, maar juist om de uitstraling van bijvoorbeeld de bloemetjes. Loop bijvoorbeeld maar eens een rondje door het tuincentrum en bekijk eens hoeveel verschillende bloemetjes je in het tuincentrum kunt vinden.

 

Denk tot slot ook nog goed na over de verzorging die de begroeiing nodig heeft. Als je voor een boom kiest, heb je eigenlijk geen omkijken naar de verzorging. Als je voor bloemetjes kiest, moet je echter wel continu aan de verzorging denken. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je de bloemetjes af en toe wat water geeft!

 

Kortom: je moet goed nadenken over jouw wensen. Ook moet je goed rekening houden met de afmetingen in jouw tuin en de stijl die je in jouw tuin wenst te creëren. Heb je dit allemaal duidelijk in beeld voor jezelf gebracht? Dan is het aan te raden om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende soorten begroeiing.

 

Waar kun je begroeiing kopen?

Wil je graag een fraaie struik voor in jouw tuin kopen? Wil je graag leuke planten voor in die bloembak bij jouw tuinhuis aanschaffen? Of wil je leuke bloemetjes voor rondom het gazon aanschaffen? Voor het kopen van begroeiing heb je meerdere mogelijkheden.

 

Zo kun je contact opnemen met bijvoorbeeld een hovenier. Een hovenier is in staat om direct alle gewenste begroeiing voor jou aan te schaffen; eventueel kan hij ook nog direct de begroeiing op de gewenste plek in jouw tuin plaatsen.

 

Je kunt echter ook naar een speciale bomenzaak gaan. Dit is in veel gevallen een kwekerij die de bomen op eigen terrein kweekt. Bij een dergelijke kwekerij kun je langsgaan, de verschillende bomen bekijken en direct een bestelling plaatsen. Kies je voor een relatief grote boom? Dan is het verstandig om goed na te denken over het vervoer; je kunt dit mogelijk ook overlaten aan de kwekerij zelf. Dan weet je in ieder geval zeker dat de boom op een veilige manier naar jouw tuin vervoerd gaat worden.

 

Tot slot kun je ook nog langsgaan bij een tuincentrum bij jou in de buurt. In een tuincentrum vind je met name de kleinere bloemetjes voor in jouw tuin. Het klopt dat je dergelijke bloemetjes ook via het internet aan kunt schaffen, maar dat is wat ons betreft iets minder handig. In een tuincentrum is het namelijk juist ideaal dat je alle bloemetjes zelf kunt bekijken en kunt ruiken. Op die manier kun je het beste een vergelijk maken tussen alle kleurrijke bloemetjes.

 

Kortom: je hebt meerdere mogelijkheden om de juiste begroeiing voor in jouw tuin te kopen. De exacte mogelijkheid is eigenlijk afhankelijk van het soort begroeiing en van jouw eigen voorkeuren. Wil je graag ook direct leuke plantenbakken en overige accessoires aanschaffen? Daarvoor ben je bij ons uiteraard aan het juiste adres.

 

De ideale begroeiing voor in een kleine tuin

Woon jij in een woonwijk en heb je daarbij een vrij kleine tuin? Of heb je wellicht een appartement met een klein tuintje? IN beide gevallen heb je niet al te veel ruimte, waardoor je dus op een creatieve manier te werk moet gaan. Met het oog op begroeiing kun je absoluut op meerdere manieren creatief te werk gaan.

 

Wij raden je aan om eens naar verticale begroeiing te kijken. Dit zijn plantjes die je aan een muur, een schuur of een schutting in jouw tuin op kunt hangen. Je weet hiermee de muur/schuur/schutting te bedekken, waarbij je dus ook nog eens vrij veel groen in jouw tuin weet te creëren. Hoe ideaal is dat?

 

Wij schreven recent een uitgebreid artikel over de verticale begroeiing. Neem dat artikel op je gemakje door, doe via het internet nog meer inspiratie op en bepaal of verticale begroeiing aansluit op jouw wensen. Wij kunnen verticale begroeiing in ieder geval van harte aanraden, aangezien je hiermee jouw tuin écht op een unieke manier aan kunt kleden.

 

Onderhouden van de begroeiing

Het mag duidelijk zijn; het uitkiezen van de beste begroeiing voor in jouw tuin is niet al te makkelijk. Je moet rekening houden met meerdere factoren en je moet belangrijke knopen voor jezelf doorhakken. Zo moet je ook voor jezelf gaan bepalen of je veel omkijken naar de begroeiing wenst te hebben.

 

Wil je bijvoorbeeld wekelijks de bloemetjes in jouw tuin water geven? En wil je bijvoorbeeld twee keer per jaar de bomen, struiken of planten in jouw tuin bijsnoeien? Als je hier helemaal geen trek in hebt, is het alsnog verstandig om voor begroeiing in jouw tuin te kiezen. Juist met begroeiing weet je namelijk een fraaie en milieubewuste tuin te creëren.

 

Bijkomend voordeel: tuinieren is zeer leuk om te doen. Zo op het eerste oog klinkt het misschien ietwat tuttig, maar dat is absoluut niet het geval. Het is wat ons betreft een super leuke tijdsbesteding, waarmee je ook nog eens tot rust kunt komen. Juist dát is ook wenselijk in deze hectische en drukke maatschappij!

 

Denk in ieder geval goed na over het onderhouden en verzorgen van de begroeiing. Bereid je hier ook goed op voor en ga vervolgens vol goede moed aan de slag!

 

Slotwoord

Wil jij graag begroeiing in jouw tuin aan gaan brengen? Verstandige keus! Je hebt immers in dit artikel kunnen lezen dat begroeiing meerdere voordelen met zich mee brengt. ook heb je in dit artikel kunnen lezen dat het uitzoeken van begroeiing geen al te gemakkelijke klus is.

 

Wij willen je dan ook – nogmaals – aanraden om dit artikel goed door te nemen. Vervolgens kun je jouw wensen op een rijtje gaan zetten, kun je inspiratie op gaan doen en kun je belangrijke knopen voor jezelf door gaan hakken. Heb je uiteindelijk de keuzes gemaakt met betrekking tot de begroeiing? Dan is het aan te raden om de begroeiing op het juiste moment aan te schaffen, de begroeiing in jouw tuin te ‘planten’ en vervolgens te genieten. In onze ogen is het absoluut een feit dat je héél erg kunt/gaat genieten van de prachtige begroeiing in jouw tuin!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »