{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 1 oktober 2020

Hoe maak je een tuin gezellig?

Als je over een tuin beschikt dan wil je deze waarschijnlijk niet alleen gebruiken om er wat planten neer te zetten, maar wil je hier ook buiten kunnen zitten en er van kunnen genieten. Een tuin kun je immers zien als verlengstuk van je woning en is een plek waar je buiten tot rust kunt komen en je op je gemak moet kunnen voelen.


Hoe zorg je er nu voor dat de tuin meer is dan een plek waar je wat planten bij elkaar zet, maar echt het verlengde wordt van bijvoorbeeld je woonkamer? Met andere woorden: hoe kun je de tuin gezellig maken?

Schuttingdecoratie

Een van de eerste tips om een tuin gezelliger te maken is door de schutting(en) in je tuin te decoreren. Dit kan op een natuurlijke manier door hangplanten of klimplanten te gebruiken, maar je kunt ook kunst aan je schutting ophangen. Een mooi sfeervol canvas met een aantrekkelijke print erop kan een anders kale schutting een geheel nieuw uiterlijk geven. Kies wel voor een canvas wat bij de rest van de tuin past qua kleur en stijl. Ook kun je sfeerverlichting aan je schutting bevestigen. Daar komen we in het gedeelte over tuinverlichting nog meer in detail op terug.

Barbecue

Voor velen is de barbecue het belangrijkste element van een tuin. In Hollywood films zie je vaak de heer des huizes achter de barbecue staan met grote families van vele kinderen rennend over het enorme gazon en spelend op speelapparaten in de tuin, terwijl vrienden van de vader er met een drankje in de hand omheen staan. De moeders zitten vaak bij elkaar binnen in de keuken of dinertafel om de laatste familieroddels met elkaar door te nemen. Het zonnetje schijnt, er staat gezellige muziek op de achtergrond en zelfs de buren lijken ervan te genieten of komen ook gezellig langs.


De barbecue is natuurlijk geromantiseerd in de films, maar je kunt niet ontkennen dat een goede barbecue veel gezelligheid kan brengen in een tuin. En waarom zou je niet soortgelijke partijtjes in je eigen tuin kunnen organiseren.

Vuurkorf

Behalve een barbecue kan ook een vuur in de tuin voor veel sfeer zorgen. Zeker als je kinderen hebt wil je uiteraard wel dat dit veilig is, dus zorg altijd voor toezicht wanneer je een vuurkorf gebruikt als er kinderen bij zijn.


Een vuurkorf is een zeer veilige manier om open vuur in je tuin te gebruiken. Hierbij plaats je houtblokken in een metalen korf, die je op de rand van je terras plaatst. Op voldoende afstand, zodat je er niet per ongeluk tegenaan kunt stoten, maar voldoende dichtbij om van de warmte ervan te kunnen genieten. Een vuurkorf biedt warmte op de koelere avonden en een gezellige verlichting over je terras. Daarnaast geeft de geur van brandend hout het idee van een kampvuur, wat de sfeer nog verder verhoogt.

Vuurtafel

In plaats van een vuurkorf kun je ook een cosi vuurtafel overwegen. Dit is een tuintafel met een vuurelement in het midden van de tafel, dat werkt op gas. Ze zijn verkrijgbaar als dining tafel om aan te zitten en te dineren, of als bartafel waar je omheen kunt staan voor een drankje. Het vuur biedt hier eveneens warmte en een gezellig licht en sfeer op de tafel voor de gasten er omheen. Om het vuur af te schermen kunnen er bij de meeste modellen glazen afscheidingswanden rondom het vuur worden geplaatst, zodat men niet per ongeluk een hand in het vuur kan steken.

Sfeerverlichting

Verlichting kan zowel in huis als in de tuin voor een romantische of juist gezellige sfeer zorgen. Zeker op de zwoele zomeravonden als de zon weg is kan een sfeervolle verlichting van je tuin met mooie lichtelementen enorm bijdragen aan hoe gezellig je tuin wordt ervaren. In de eerste plaats is natuurlijk verlichting van het terras van belang, maar je kunt ook plaatselijk wat verlichting in je tuin aanbrengen, bijvoorbeeld met lantaarns langs een voetpad dat door je tuin heenloopt of bij een vijvertje of waterschaal die in je tuin staat. Ook verlichting aan een schutting kan voor een sfeervolle tuin zorgen.
Voor het terras zijn lichtsnoeren erg populair. Deze kleine LED-lampjes kun je ophangen waar je het licht nodig hebt en bieden een knusse verlichting van je terras.


Ook parasolverlichting wordt veel verkocht. Hiervoor dien je de parasol wel open te klappen, aangezien je deze verlichting aan de binnenkant van de parasol dient te bevestigen. Als je liever naar de sterrenhemel kijkt dan is een tafellantaarn ook een oplossing.


Bij sfeerverlichting is het van belang te bedenken dat deze is bedoeld om sfeer te creëren en het mogelijk te maken ook na het donker nog buiten te zitten. Hoe minder hoe beter, dit kunnen dus kleine lampjes zijn en zeker geen grote schijnwerpers. Langs een pad kun je het beste spotjes gebruiken die omlaag schijnen om het pad te verlichten. Naast sfeerverlichting heb je ook functionele verlichting om bijvoorbeeld de toegang tot je tuin te verlichten voor arriverende vrienden en familie, maar ook om indringers buiten te houden.

Bloemenperken

Bloemen fleuren elke tuin op. Wie houdt er nu niet van een kleurige en geurige tuin? Door borders met bloemen te plaatsen langs de zijkanten van je tuin fleur je de tuin direct op. Als het ook nog bloemen zijn zoals lavendel, jasmijn of sering, die een aangename geur hebben, zijn het helemaal sfeerversterkers. Natuurlijk zul je wel bloemen dienen te combineren die bij elkaar passen en rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht in je tuin. Sommige bloemen zoals de klaproos, margriet of stokroos kunnen goed in de volle zon staan, terwijl andere als de Camelia en Boerenhortensia juist liever een schaduwrijke plek hebben om goed te gedijen en tot bloei te komen.

Tuinzones

Door zones in je tuin te maken kun je een tuin ook gezelliger maken. Dit betekent dat in plaats van alles door elkaar te planten je bepaalde zones creërt op basis van hoeveel aandacht je eraan wilt besteden. Hierbij wordt meestal gesproken over de vijf zones waarin je een tuin kunt onderverdelen: • Zone 1 – het huis, wat de plek is waar je het meeste komt • Zone 2 – het terras en eventueel een moestuin of boomgaard • Zone 3 – gewassen en eventueel dieren, boerderijzone • Zone 4 - het voedselbos, met bijvoorbeeld paddenstoelen en medicinale planten • Zone 5 – de ongerepte natuur of wilde zone
Deze zones zijn geïnspireerd op de natuur. Uiteraard hangt het van de afmetingen van je tuin af in hoeverre je deze zones daarin kunt creëren (in een stadstuin zal je uiteraard geen grote dieren of boerderijdieren in de tuin plaatsen), maar in principe zou er zelfs op een kleine balkontuin ruimte genoeg moeten zijn om alle zones volgens de basisprincipes van deze zones een duidelijke plek te geven.
Het idee is dat van zone 1 naar zone 5 toe de mate waarin je de zone beheert afneemt en meer de natuur de vrije loop laat. Zone 1 en 2 zijn voor dagelijks gebruik en hier pleeg je veel onderhoud aan, terwijl zone 5 dus geheel vrij wordt gelaten aan de natuur, hier laat je alles gewoon zijn gang gaan en onderhoud je verder niet. De wijze waarop je dit invult in je eigen tuin kan uiteraard verschillen.

Extra terras

De meeste mensen zullen hun tuinterras tegen het huis aan plaatsen, zodat je direct als je de tuin inloopt vanuit het huis op je terras staat. Dit is de meest functionele plaats voor het terras en zorgt ook voor een gevoelsmatige verlenging van het huis naar de tuin toe. Om ervoor te zorgen dat een terras gezellig en sfeervol aanvoelt en je er ook op wilt zitten, dient er een verbinding met de woning te zijn door zichtlijnen langs de zijkanten van de tuin, zodat je echt het gevoel krijgt dat de tuin, en met name het terras, onderdeel van de woning uitmaakt.


Extra sfeer kun je ook creëren met een tweede (kleiner) terras in het midden of achterin de tuin. Om ervoor te zorgen dat je ook hier graag wilt zitten, dien je dus de lijnen door je tuin door te trekken, zodat er ook een visuele verbinding met het achterste terras ontstaat en het niet alleen maar een kale betegelde zone achterin je tuin is. Zo kun je bijvoorbeeld borders langs de zijkanten van de tuin maken die doorlopen tot je achterste terras, of een looppad dat door de tuin kronkelt, eventueel versmald naar achteren toe om het gevoel van diepte te creëren. Zo zorgt het looppad voor een visuele lijn naar het tweede terras, zodat je er ook gebruik van zult maken.

Waterelement in de tuin

Een kabbelend vijvertje, een stromende waterval, een mooie visvijver of een waterschaal met prachtige waterplanten. Water hoort bij een tuin, net zo goed als planten water nodig hebben om te kunnen leven. Een waterelement kan een tuin dan ook meer leven geven en meer sfeer en gezelligheid creëren. Met name het geluid van kabbelend of stromend water kan zeer kalmerend en sfeer verhogend werken (tenzij het op je blaas werkt!).


Alhoewel het aanleggen van een vijvertje of waterval wel de nodige ervaring vereist, kun je ook met een eenvoudige waterschaal al een hele verandering aanbrengen in je tuin. Je hoeft er alleen maar wat waterplanten in te leggen en eventueel wat guppy's in te laten zwemmen en je hebt er weinig omkijken naar. Het vergt weinig tijd qua onderhoud en het kost niet veel.

Hoogteverschillen of verticale tuin

Als een tuin alleen maar horizontaal is, kan het er erg vlak en plat uitzien. Door in de hoogte te werken kun je een tuin ook meer uitstraling geven en meer diepte geven. Dit begint al met het begroeien van een schutting met klimplanten, maar kan ook door het plaatsen van een pergola of rozenboog, die je begroeit met klimop of klimrozen, of door borders met laaggroeiende planten te doorbreken met een klein boompje. Zo ontstaan er verschillende hoogteniveau’s in je tuin.


Daarnaast kun je ook een verticale plantenwand in je tuin plaatsen. Dit is een wand met plantenbakken, die gelaagd zijn gestapeld. Zodra ze volgroeid zijn vormen deze een mooie groene muur, die er zowel wild als geordend uitziet. Er zijn verschillende soorten groene planten verkrijgbaar die hiervoor kunnen worden gebruikt.

Mooie tuinset

Behalve de beplanting van je tuin zorgt ook de tuinset die je er plaatst voor sfeer. Kies daarom in plaats van een standaard witte kunststof tuinset bijvoorbeeld voor een mooie loungeset of landelijke teakhouten tuinset, waarmee je tuinset bijdraagt aan warmte en comfort in je tuin. De tuinset dient ook aan te sluiten bij het ontwerp van je tuin, zodat het een geheel vormt en elkaar aanvult.


Met name de populaire loungeset kan echt een speciale sfeer oproepen in je tuin. Door een mooie hoek te creëren waar je voldoende privacy hebt om comfortabel te zitten, heb je met een loungehoekbank een echte smaakmaker! Je kunt hem bijvoorbeeld ook plaatsen op een visueel lager deel van de tuin, zodat je als het ware in een soort zitkuil zit, die aan drie kanten is ommuurt. Door de achterwand te verhogen creër je echt een gevoel van hoogteverschil. Het is uiteraard ook mogelijk om echt een kuil uit te graven en een zone te creëren die onder het maaiveld ligt, maar voor een goedkopere en makkelijkere oplossing kun je ook de visuele illusie creëren door de wanden rondom de zithoek te verhogen. Hierdoor lijkt het alsof je in een kuil zit, wat een gevoel van geborgenheid en knusheid oproept.