{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 20 januari 2023

Hoe maak jij van je tuin een geheel

Het kan soms een flinke uitdaging vormen. Het vormgeven en inrichten van je tuin. Vaak heb je heel veel leuke plannen en zijn er ook verschillende functies die je graag in je tuin terug zou willen zien. Allemaal ontzettend fijn en mooi natuurlijk maar hoe maak je dit nu tot een geheel?

 

Het is natuurlijk uiteindelijk altijd wel het doel om een tuin te realiseren die helemaal perfect past en prima tot zijn recht komt. Een tuin waarbij alles uitgedacht lijkt en bij elkaar lijkt te passen en samen een geheel vormt. Een tuin waar je dus ook rust en eenheid ervaart. En dit zorgt er bij elkaar al snel voor dat een tuin prettig aanvoelt en je er dus graag ook wat tijd door zou brengen!

 

Maar hoe zorg je nu voor die eenheid in een tuin? Dat is helaas een stuk lastiger dan je misschien zou denken. Het kan namelijk best nog flink lastig zijn om een tuin als een geheel te laten ogen en voelen. Zeker als je veel verschillende functies en elementen in je tuin hebt kan dit dus ook echt een flinke uitdaging vormen.

 

In deze blog gaan wij je laten zien hoe je er op een makkelijke manier toch voor kunt zorgen dat je tuin als een geheel aan zal voelen. Op deze manier realiseer jij dus een tuin waar eenheid overheerst en waar rust en ontspanning de boventoon kunnen voeren. Ook voelen dit soort tuinen vaak enorm rustgevend en praktisch aan. Het heeft dan ook vele voordelen als je tuin een geheel vormt.

 

In deze blog gaan wij je alles vertellen over de eenheid van je tuin. Maar ook laten wij je zien hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je tuin als een kloppend geheel aan zal voelen. Op deze manier kun ook jij hier de voordelen van ervaren. Lees je met ons mee?

 

Waarom je tuin als een geheel

 

Voordat we gaan kijken hoe jij je tuin tot een geheel kunt maken gaan we eerst eens kijken naar waarom jij je tuin eigenlijk tot een geheel moet maken. Het heeft namelijk heel erg veel voordelen als je tuin een geheel vormt. Dit zorgt namelijk voor rust en eenheid in de tuin en dat is natuurlijk iets waar we allemaal wel naar op zoek zijn. Het kan dus zeker een heel fijn idee zijn om eenheid in een tuin te realiseren.

 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat een tuin die niet als een geheel oogt al snel heel rommelig lijkt. Op die manier ontstaat er dan een bepaalde onrust in de tuin die ook over gaat op de mensen die in de tuin plaats nemen, het voelt dan vaak niet als een prettige plek en dus ook niet echt als een plek waar je even kunt gaan zitten en tot rust kunt komen. We zien dan ook vaak dat mensen soms zelfs bijna geen gebruik van hun tuin meer gaan maken omdat ze zich er niet op hun gemak voelen.

 

Ook oogt je tuin een stuk ruimtelijker als alles een geheel vormt met elkaar zo ontstaat er dus letterlijk en figuurlijk ruimte in de tuin en dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

Hoe merk je dat je tuin geen geheel vormt

 

Soms kan het lastig zijn om te ontdekken hoe een tuin nu precies een geheel kan vormen en kan je ook lastig merken waarom jouw tuin geen geheel lijkt te vormen. Toch zijn er een aantal handige punten waar je naar kunt kijken om te zien of jouw tuin wel of geen geheel vormt.

 

Ten eerste kun je kijken naar de materialen die in de tuin gebruikt zijn. Als dit heel veel verschillende materialen door elkaar zijn dan kun je dus vaak wel stellen dat de tuin geen geheel vormt. Het lijkt dan een beetje op een mengelmoes en een bij elkaar geraapt zooitje. Op die manier herken je dus ook een tuin die geen mooi geheel vormt.

Waar je nog meer op kunt letten is de kleuren die in de tuin gebruikt worden. Ook hieraan kun je zien of een tuin wel of geen geheel zal vormen. Als de kleuren namelijk enorm uiteenlopend zijn en zelfs met elkaar lijken te vloeken dan kun je over het algemeen wel stellen dat een tuin geen geheel vormt en dat een tuin zelfs heel onrustig kan aanvoelen.

 

Ook het gebruik van allerlei onafgemaakte elementen in de tuin zorgt vaak voor een onrustig geheel en dus ook voor een gebrek aan eenheid. Op die manier zie je dus dat er op veel verschillende manieren allerlei factoren zijn die een rol spelen bij het vormen van een eenheid in de tuin.

 

Hoe zorg jij voor eenheid in de tuin

 

Maar hoe zorg je er dan eigenlijk voor dat er eenheid in de tuin ontstaat? Welke stappen moet je allemaal nemen om ervoor te zorgen dat jouw tuin als een geheel aanvoelt en dus ook rustig en prettig oogt? Om te beginnen kan het al heel erg helpen om een plan voor je tuin te maken. Maak een goed plan waarin je precies bekijkt en aangeeft waar je welke elementen wil terugzien. Als je dit gedaan hebt kun je op papier vanaf een afstandje eens goed naar het plan kijken en dus ook zien of het plan voor eenheid zorgt of juist helemaal niet.

 

Vervolgens kun je het plan natuurlijk ook nog gemakkelijk aanpassen en er dus zo voor zorgen dat het een kloppend geheel zal gaan worden. Op die manier heb je er dus goed zicht op en kun je daarna volgens het plan de aanpassingen in de tuin gaan doorvoeren. Dit zal dan uiteindelijk resulteren in een geheel.

 

Het is wel aan te raden om dit stapje voor stapje te doen en om dan steeds even te kijken of dit wel het gewenste resultaat geeft. Op die manier hou je er ook goed zicht op en kun je dus heel goed zien en inschatten of je tuin een beetje aan de plannen kan voldoen!

 

Gebruik overal hetzelfde materiaal

 

Je kunt je vast wel voorstellen dat als je in het ene deel van je tuin vooral steigerhout gebruikt en in het andere deel metaal dat het dan een beetje rommelig kan gaan ogen. Als je wil dat alles een geheel gaat vormen kan het dus enorm aan te raden zijn om ervoor te zorgen dat je overal in de tuin hetzelfde materiaal gebruikt. Nu hoef je dat natuurlijk niet te overdrijven en is het ook zeker niet zo dat je overal alles van hetzelfde materiaal moet maken.

 

Maar het kan wel degelijk heel erg leuk zijn om een bepaald materiaal op een aantal plekken verspreid over de tuin terug te laten komen. Op deze manier zorg je voor een bepaalde eenheid en oogt het dus alsof alles bij elkaar hoort. Dit geeft ook rust in je tuin en dat is natuurlijk waar je naar op zoek bent.

 

Zoek het dus ook in de details. Als jij bijvoorbeeld kiest voor steigerhout als materiaal. En dit vervolgens verspreidt door je tuin overal een beetje terug laat komen in kleine hoeveelheden dan ziet dit er ontzettend leuk uit!

 

Kies voor kleuren die bij elkaar passen

 

Dat kleur veel voor een ruimte kan betekenen dat weten we vaak wel. Maar wist je ook dat veel verschillende kleuren door elkaar die niet bij elkaar passen kunnen zorgen voor een rommelig en onrustig geheel. Als jij dus wil dat je tuin een prettig geheel gaat vormen dan is het te adviseren om ervoor te zorgen dat je kleuren kiest die bij elkaar passen.

 

Het hoeven dan niet allemaal dezelfde kleuren te zijn maar gebruik bijvoorbeeld wel kleuren die bij elkaar in het kleurenpalet zitten om zo tot een geheel te komen! Op deze manier maak je er een mooi en sfeervol plaatje van en dat is natuurlijk precies wat je graag wil bereiken.

 

Kies dus voor kleuren die mooi bij elkaar passen en die er met elkaar voor zorgen dat er rust en eenheid in je tuin ontstaat. Wij raden je ook altijd aan om kleuren te gebruiken waar jij je prettig bij voelt zodat je op die manier jezelf ook fijn zal voelen in de tuin en je dus eigenlijk al een voorsprong hebt!

 

Ook het gebruik van rustgevende kleuren kan enorm handig zijn en een waar verschil maken. Op deze manier zorg je er dus voor dat je tuin meteen heel fijn en ontspannen over komt als een plek waar je heerlijk kunt relaxen!

 

Zorg voor open ruimtes

 

Het is een valkuil waar we vaak met zijn allen massaal in vallen. We hebben het gevoel dat we vaak maar zoveel mogelijk in onze tuinen kwijt moeten. Dit resulteert er vaak in dat we zo veel mogelijk in onze tuin plaatsen en dat onze tuin vaak helemaal vol komt te staan.

 

Je kunt je vast wel voorstellen dat een tuin die helemaal vol staat heel rommelig oogt. Er ontstaat op deze manier geen eenheid in de tuin en dat ziet er natuurlijk niet prettig uit. Daardoor kan het enorm helpen om het overzicht in je tuin te behouden. Dit kun je het beste doen door te zorgen voor open ruimtes. Houdt dus zoveel mogelijk delen van je tuin open en werk niet in de hoogte. Op deze manier zorg je ervoor dat je tuin er prettig uit komt te zien en overzichtelijk is.

 

Gebruik veel groen in je tuin

 

Als je in je tuin veel gebruik maakt van groen dan realiseer je dus al snel een hele fijne sfeer. Daarnaast zal het groen ervoor zorgen dat je tuin als een geheel aan gaat voelen. Groen past namelijk altijd bij elkaar en wordt ook gezien als bij elkaar horend. Als jij dus op meerdere plekken in je tuin groen plaatst dan voelt het alsof je tuin een geheel vormt.

 

Het hoeft dan niet eens overal hetzelfde groen te zijn. Je kunt dus heel gemakkelijk gebruik maken van verschillende soorten groen zolang het allemaal maar natuur is. Denk dan bijvoorbeeld aan bloemen en struiken maar ook allerlei verschillende planten. Op die manier maak je het plaatje echt helemaal compleet en dit is natuurlijk wel heel erg prettig.

 

Wist je trouwens dat het gebruik van groen in je tuin ook nog eens heel erg veel andere voordelen heeft. Zo zorgt het ervoor dat je tuin een hele ontspannen look en feel krijgt. De natuur heeft namelijk een ontspannende werking op ons mensen en daar kun je natuurlijk in je tuin heel goed gebruik van maken, door groen aan je tuin toe te voegen zorg je hier dus voor.

 

Gebruik overal dezelfde stijl

 

Een andere hele handige tip als je graag wil zorgen voor een tuin die helemaal als een kloppend geheel aanvoelt is door te zorgen voor het doorvoeren van dezelfde stijl. Als jij zorgt dat overal in je tuin dezelfde stijl te vinden is dan zorgt dit er natuurlijk voor dat alles bij elkaar lijkt te horen.

 

Je komt de stijl dan door heel de tuin door tegen en dat maakt de tuin dus tot een geheel! Het is heel erg leuk om een stijl te kiezen die helemaal bij je past en om vervolgens deze stijl op verschillende punten in je tuin terug te laten komen. Denk dan bijvoorbeeld aan accessoires, maar ook aan meubelen en bloempotten en bakken. Het is een heel erg goed idee om hiermee een en dezelfde stijl aan te houden zodat alles goed bij elkaar past.

 

Zo kun je kiezen voor een moderne stijl, landelijke stijl of juist een hele natuurlijke stijl. Het is vooral belangrijk dat je een stijl kiest die helemaal bij je past en waar jij jezelf prettig bij voelt. Alleen zo zorg je ervoor dat alles een geheel vormt en dat jij je heel prettig in je tuin zal voelen.

 

Van je tuin een geheel maken

 

Zoals je dus wel ziet zijn er een heleboel manieren om van je tuin een geheel te maken. Daardoor kun je er dus al snel vrij gemakkelijk voor zorgen dat alles in je tuin bij elkaar past en dus ook heel prettig aan zal voelen. Gelukkig zijn er een aantal handige manieren die ervoor zorgen bij elkaar dat je tuin een geheel gaat vormen.

 

Zo moet je er ten eerste in de basis voor zorgen dat de stijl van je tuin op allerlei verschillende vlakken overeenkomt. Op deze manier oogt alles ook inderdaad als een eenheid. Maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat kleuren en materialen door heel je tuin heen terugkomen zodat je ook hiermee zorgt voor rust en ontspanning.

 

Maar vergeet ook vooral het groen niet in je tuin. Dit kan een hele fijne en goede toevoeging zijn en het is dan ook zeker weten altijd een heel fijn idee om op verschillende plekken in je tuin groen terug te laten komen. Ook op die manier zorg je er namelijk voor dat je tuin er heerlijk groen uit komt te zien en dus een eenheid vormt!

 

Kortom het is heel erg goed mogelijk om van je tuin een eenheid te maken als je er maar voor zorgt dat je bepaalde regels aanhoudt zodat alles bij elkaar lijkt te passen en samen een geheel kan vormen. Op die manier oogt je tuin ook nog eens heel rustig en ontspannen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »