{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 30 januari 2023

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubels?

Tuinmeubelen zijn er natuurlijk in allerlei verschillende soorten en maten. Op die manier valt er altijd wat te kiezen en heb je als consument dus ook meer dan voldoende keuze. Niet alleen de stijl van de tuinmeubelen verschilt maar bijvoorbeeld ook het materiaal, de afmetingen en de kwaliteit. Om je tuinmeubelen zo lang mogelijk in goede staat te houden en om er dus ook zo lang mogelijk van te kunnen genieten is het nodig om ze zeer goed te onderhouden.

 

Alleen op deze manier kun je er namelijk voor zorgen dat je tuinmeubelen netjes blijven, goed onderhouden, en dus enorm lang meegaan. Maar hoe gaat dat dan eigenlijk allemaal precies in zijn werk? Wat moet je allemaal doen om je houten tuinmeubelen zo netjes mogelijk te houden? Waar bestaat het onderhoud dan eigenlijk allemaal uit? Dat hebben we in deze blog voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je allemaal moet doen om je tuinmeubelen zo netjes mogelijk te houden. Lees je met ons mee?

 

De charme van houten tuinmeubelen

 

Laten we ermee beginnen om aan te geven dat houten tuinmeubelen toch echt wel een bepaalde charme hebben! Naast dat ze er onwijs mooi uitzien stralen ze ook altijd iets warms en authentieks uit en dat is dan ook meteen waar veel mensen voor vallen! En dat is natuurlijk ook helemaal niet zo verwonderlijk!

 

Juist die warme uitstraling brengt natuurlijk heel veel sfeer en gezelligheid naar een ruimte toe en juist dat is iets waar veel mensen naar op zoek zijn! Ook moet je bij houten tuinmeubelen altijd een klein beetje aan vroeger denken en brengen ze dus ook zeker een vleugje nostalgie met zich mee en ook dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

Meer dan genoeg reden dus om van een echte charme te spreken en dus ook meer dan begrijpelijk dat zoveel mensen zoveel van houten tuinmeubelen houden!

 

Houten tuinmeubelen vragen veel verzorging

 

Het is iets wat we mensen vaak horen noemen, het feit dat houten tuinmeubelen veel verzorging vragen. En dat is natuurlijk ook wel zo. Met houten tuinmeubelen ben je net even wat meer tijd kwijt aan de verzorging dan bij andere materialen. Dit komt heel simpel gezegd doordat hout een product is dat leeft en dat merk je en dat voel je.

 

Anderzijds zorgt dit er dus ook voor dat het een heel fijn product is wat ook echt een hele bijzondere uitstraling heeft. Maar daarnaast zorgt dit er dus zeker ook voor dat het een product is wat het nodige onderhoud nodig heeft. Enkel als je hout goed verzorgd gaat het ook daadwerkelijk langere tijd mee. Als je dit niet doet dan kun je te maken krijgen met allerlei soorten verval van het hout en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Denk dan bijvoorbeeld aan houtrot, slijtage, schimmel en ga zo maar door. Precies alles wat je dus eigenlijk niet wil zien bij je tuinmeubelen. Des te meer reden dus om ervoor te zorgen dat je dit allemaal tegengaat en dat je jouw tuinmeubelen de best mogelijke zorg geeft en ze dus zeer goed onderhoud.

 

Hou ze goed schoon

 

We beginnen bij het begin. Als je namelijk wil dat je houten tuinmeubelen goed verzorgd zijn dan zijn er een aantal stappen die je hiervoor moet ondernemen. Ten eerste is het enorm belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de meubelen goed schoon houdt. Vuil van buitenaf kan namelijk best wat invloed hebben op het hout zeker als het langere tijd blijft zitten en dat wil je natuurlijk niet hebben. Meer dan genoeg reden dus om ze regelmatig even goed te reinigen. Let er echter wel op hoe je dit doet. Gebruik hiervoor namelijk liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, hiermee loop je namelijk de kans dat het hout uit gaat bijten en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Het beste is om ze te reinigen met wat warm water en dan ook het liefste met een zachte doek of een spons. Gebruik je hiervoor middelen die te heftig en te zwaar zijn dan is dit niet bevorderlijk voor het hout!

 

Hou je houten tuinmeubelen dus goed schoon en zorg ervoor dat ze in nette en goede staat blijven. Alleen zo kun je verval tegengaan en dat is natuurlijk precies de bedoeling. Ook als er wat droog vuil op zit kun je dit toch maar beter even verwijderen en dat doe je dan door er even met een zachte borstel overheen te gaan. Op deze manier hou je alles netjes en dat is natuurlijk wel zo prettig.

 

Een beschermende laag

 

Er bestaan natuurlijk heel erg veel verschillende soorten hout. Je kunt je vast ook wel voorstellen dat iedere soort hout zo zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft. Het is in veel gevallen echter wel belangrijk om een beschermende laag over het hout aan te brengen zodat het hout vervolgens goed bestand is tegen allerlei verschillende soorten weersomstandigheden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een beschermende laag aan te brengen in de vorm van verf of een beits of vernis laag.

 

Het aanbrengen aan een beschermende laag heeft dan ook veel verschillende voordelen, ten eerste is het zo dat je op deze manier het hout dus bescherming geeft. Door het laagje aan te brengen krijgen allerlei invloeden van buitenaf geen kans en blijft het hout dus netjes. Ook is het voordeel van deze lagen meteen dat het hout ook een stuk sterker wordt. Het kan dus meer hebben en is minder gevoelig voor krasjes en beschadigingen en dat is natuurlijk wel heel mooi meegenomen.

 

Een beschermende laag op het hout is dus zeker weten erg prettig en heeft dan ook vele fijne voordelen waar je optimaal van kunt profiteren. Het is dan ook zeker erg belangrijk om je hout op deze wijze te behandelen zodat het extra lang en vooral in goede staat mee zal gaan!

 

Kijk vooraf wel heel goed naar de soort hout die je hebt en wat deze soort nodig heeft. Dit kan namelijk best wel wat verschillen en je wil natuurlijk wel de juiste behandeling voor het hout.

 

Door weer en wind

 

Houten tuinmeubelen zijn in principe zo gemaakt dat ze natuurlijk wel wat kunnen hebben en dat ze ook goed bestand zijn tegen weersomstandigheden. Toch kan het wel zeker zinvol zijn om je tuinmeubelen hier goed tegen te beschermen en door ze dus niet al teveel bloot te stellen aan deze elementen! Het kan dus zeer zeker lonen om ze als je de mogelijkheid hebt in de herfst en de winter binnen te zetten. Op deze manier zien we vaak wel daadwerkelijk dat ze beter beschermd zijn en ook zeker langer meegaan.

 

Daarnaast kan het natuurlijk ook al helpen als je een hoes hebt voor je tuinmeubelen waar ze onder kunnen liggen zodat ze beschermd zijn tegen de elementen van het weer. Op deze wijze ga je ook al de ergste invloeden tegen en zorg je goed voor het behoudt van je tuinmeubelen.

 

Het is dus zeker zo dat tuinmeubelen goed bestand zijn tegen de invloeden van het weer maar het is daarnaast ook zo dat het wel aan te raden is om ze een handje op weg te helpen en dus goed te beschermen. Alleen op deze manier gaan ze dus zo lang mogelijk mee en heb jij er veel plezier van!

 

De nodige bijwerkingen

Het fijne aan houten tuinmeubelen is dat je ze dus ook vrij makkelijk weer een beetje bij kan werken als dat nodig is. Als er dus wat beschadigingen optreden dan is hout gelukkig ook wel weer vrij makkelijk te repareren dit in tegenstelling tot veel andere materialen. Dit is natuurlijk een heel erg groot voordeel en dit zorgt er ook voor dat je houten tuinmeubelen extra lang meegaan! Juist doordat je ze makkelijk kunt herstellen heb je er dus veel langer plezier van!

 

Je hebt natuurlijk allemaal wel eens dat er toch wat verf af raakt of dat er ergens een beschadiging komt. Met wat houtvuller kom je dan al een heel eind en kun je het dus ook vrij goed repareren. Dit is natuurlijk wel heel erg prettig omdat je er op deze manier voor kunt zorgen dat het hout langer mee gaat en je de beschadiging dus ook vrij makkelijk weer kunt verhelpen!

 

Dit is natuurlijk een groot voordeel van houten tuinmeubelen omdat je ze op die manier dus ook gemakkelijk kunt repareren en netjes kunt houden en je raad het natuurlijk al dit zorgt er dan ook weer voor dat ze langer mee gaan. Alles bij elkaar blijft het dus een enorm groot voordeel om voor houten tuinmeubelen te kiezen.

 

Hele handige voordelen

 

Het gebruik van houten tuinmeubelen in de tuin heeft dus onwijs handige voordelen. Hout is simpelweg een onwijs prettig materiaal waar je dan ook veel kanten mee op kunt. Het is natuurlijk heel erg fijn om het hout op allerlei manieren zo goed mogelijk te onderhouden en bewerken zodat je er zo lang mogelijk plezier van zal hebben.

 

Daarnaast is hout ook nog eens een materiaal wat dus best wel tegen een stootje kan en wat een hele fijne uitstraling heeft. Voor heel veel mensen dus meer dan genoeg reden om voortaan voor houten tuinmeubelen in de tuin te kiezen. Wel is het zo dat er natuurlijk heel veel verschillende soorten hout bestaan en dat de ene soort nu eenmaal meer onderhoud nodig heeft dan de andere maar ook hier kun je natuurlijk makkelijk iets aan doen.

 

Alles bij elkaar is hout dus zeker weten een fijn materiaal waar je veel kanten mee op kunt en dus ook veel plezier aan kunt beleven en wij vinden dan ook absoluut dat er veel voordelen aan het gebruik ervan kleven.

 

Goed onderhoud voor je houten tuinmeubelen

 

Als je houten tuinmeubelen in je tuin hebt staan dan gaan die dus zeker weten heel erg lang mee. Je kunt er onwijs veel plezier van hebben en ze voegen ook zeker weten veel sfeer en warmte toe aan je tuin en dat willen we natuurlijk allemaal wel! Het juiste onderhoud is dan ook zeker weten iets waar je goed naar moet kijken en zorg voor moet dragen.

 

Toch zien we helaas in de praktijk dat mensen vaak niet weten hoe ze dit aan moeten pakken en dat is natuurlijk ontzettend zonde! Het is dan ook van belang om hier weet van te hebben zodat je de meubelen kunt geven wat ze nodig hebben. Ten eerste is het enorm belangrijk dat je ervoor zorgt dat de meubelen goed schoongemaakt worden. Zorg er dus voor dat vuil verwijderd wordt en doe dit op een manier die bij de meubelen past. Gebruik niet allerlei agressieve schoonmaakmiddelen maar ga gewoon met warm water aan de slag en een zachte doek. Verwijder al het vuil en houdt zo je meubelen dus goed schoon. Zorg er overigens wel voor dat je ze daarna droog maakt.

 

Ook een extra beschermlaagje op je houten tuinmeubelen kan natuurlijk geen kwaad. Denk dan aan een laagje beits of vernis of verf. Ook dit kan namelijk enorm helpen om je tuinmeubelen netjes te houden en geeft ze net even wat meer bescherming tegen de invloeden van buitenaf.

 

Verder hebben we er natuurlijk allemaal wel eens last van dat onze meubelen beschadigd raken. Dat is natuurlijk ongelofelijk zonde maar gelukkig kun je hier ook heel goed iets aan doen! Zorg er namelijk voor dat je deze beschadigingen ook op tijd weer bijwerkt zonder dat ze verder voor schade kunnen zorgen. Op deze manier kun jij zelf heel makkelijk en snel je houten tuinmeubelen in goede staat houden!

 

In principe zijn houten tuinmeubelen natuurlijk bestand tegen allerlei verschillende soorten weersomstandigheden maar toch kan het altijd aan te raden zijn om ze wat extra bescherming te bieden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze in de winter en herfst ergens binnen te zetten als je deze mogelijkheid hebt, maar ook kun je kiezen voor beschermhoezen die de meubelen dus netjes en schoon houden. Kortom je kunt er allerlei kanten mee op en het zorgt er dus voor dat je jouw houten tuinmeubelen net even wat langer netjes en mooi houdt! Een goede verzorging en bescherming is dus zeker weten essentieel om zo lang mogelijk van jouw houten tuinmeubelen te kunnen genieten!