{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 14 mei 2022

Hoe weer je het beste insecten uit je tuin!?

 

 

We hebben er vaak allemaal een hekel aan ondanks dat het ook hele nuttige wezentjes zijn. We hebben het dan over insecten. Ze zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten, groot en klein, prikkend of onschuldig en ga zo maar door. Maar toch vinden we ze vaak niet prettig en zijn we ze liever kwijt dan rijk. We kennen allemaal wel het ongemak van een zoemende mug om ons hoofd als we net even lekker in de tuin zitten. Of een wesp die steeds op de rand van ons glas limonade komt zitten als we net een slok willen nemen. Of de mieren die over de zandbak heen kruipen waar we ook onze kinderen heerlijk willen laten spelen. Het is natuurlijk allemaal niet prettig en kan zeker weten voor flink wat overlast zorgen.

 

Niet zo verwonderlijk dus dat we die insecten liever kwijt dan rijk zijn! En gelukkig zijn er ook echt een aantal hele handige manieren om ervoor te zorgen dat je geen last meer hebt van die vervelende insecten. En deze manieren hebben wij even voor je op een rijtje gezet, van huis tuin en keukenmiddeltjes tot speciale lampen en aller ertussenin. Wij laten je precies zien welke maatregelen je allemaal kunt nemen om ervoor te zorgen dat de insecten uit jouw tuin weg blijven en hun heil lekker ergens anders gaan zoeken! Op deze manier heb jij er geen last meer van en kun je optimaal van je eigen achtertuin genieten zonder dat je steeds op je hoede hoeft te zijn en dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Wij laten je dan ook heel graag zien hoe je dat precies doet! Lees je met ons mee?

 

Wij hebben een haat-liefdeverhouding met insecten

 

Wij mensen hebben over het algemeen een haat-liefdeverhouding met insecten. Aan de ene kant vinden we het hele fijne en handige beestjes. Aan de andere kant zijn we ze liever kwijt dan rijk. En dat terwijl ze wel degelijk heel nuttig werk verrichten. Veel insecten hebben namelijk hele fijne eigenschappen en zorgen er dus onder andere voor dat we kunnen genieten van allerlei fijne en mooie verschijnselen in de natuur. Zonder de bijdrage van insecten zou onze natuur er ook zeker weten heel anders uitzien. Vandaar dat het ook maar goed is dat deze nuttige beestjes bestaan.

 

Maar toch zijn we over het algemeen niet zo dol op ze en dat komt doordat er ook een hele andere kant aan insecten zit. Ze kunnen namelijk ook voor flink wat overlast zorgen. Zo kunnen ze ons flink prikken en steken en daar kunnen we aardig wat last van hebben. Maar ook kunnen ze bijvoorbeeld ervoor zorgen dat ze met zoveel zijn dat we niet eens rustig in onze eigen achtertuin kunnen zitten. En in het geval van mieren kunnen ze ook echt wel schade aan onze tuin teweegbrengen. Als mieren namelijk veel zand los maken dan kan dit ervoor zorgen dat tegels zo los komen te liggen dat ze dus ook echt omhoogkomen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

 

Alles bij elkaar zien we dus vooral dat insecten gemengde gevoelens bij ons mensen oproepen. Aan de ene kant vinden we ze nuttig en zien we dus ook zeker in wat ze voor onze natuur betekenen maar aan de andere kant ervaren we ook veel ongemak van ze en dat is natuurlijk een stuk minder prettig.

 

Verschillende soorten insecten

 

Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten insecten die allemaal op hun eigen manier een bijdrage aan de natuur leveren maar die ook allemaal op hun eigen manier soms ons lastig kunnen vallen en voor een bepaalde overlast kunnen zorgen. Doordat er zoveel verschillende soorten insecten zijn die ook allemaal een verschillende aanpak vragen is er niet zomaar een manier waarmee je ervoor kunt zorgen dat de insecten uit je tuin blijven.

 

Hier zal je dus verschillende manieren voor in moeten zetten en dat kan soms best pittig zijn. Het is dan ook over het algemeen vooral even zoeken welke manier je nu het beste uit kunt kiezen om ervoor te zorgen dat de insecten ook echt wegblijven uit jouw tuin.

 

Het begint er allemaal mee dat je eerst maar eens moet gaan kijken naar welke soorten insecten er nu eigenlijk allemaal in jouw tuin verblijven. Als je dat een beetje helder hebt kun je natuurlijk veel beter inschatten wat er nodig is om ook daadwerkelijk insecten uit jouw tuin te weren! Om te beginnen gaan we dus eerst op onderzoek uit zodat we precies weten welke insecten er in jouw tuin te vinden zijn en hoe we deze dus weg moeten jagen! Lees je met ons mee?

 

Een invasie van mieren in de tuin

 

We gaan beginnen met insecten die eigenlijk in iedere tuin wel tevoorschijn komen. Al is het natuurlijk wel zo dat de een er een stuk meer last van heeft dan de ander maar in iedere tuin leven deze diertjes wel en komen ze naar voren.

 

In principe zijn ze natuurlijk heel onschuldig. Ze prikken of bijten niet en kunnen je dus ook geen kwaad doen. Maar toch zorgen ze voor overlast. Ze kunnen je namelijk behoorlijk in de weg zitten en overal heel lopen en kruipen en dan vooral op plekken waar je ze eigenlijk liever niet ziet.

 

Mieren hebben ten eerste de vervelende gewoonte om vooral tevoorschijn te komen als er eten of drinken te zien of te vinden is. Vooral dan komen ze hun nestjes uit en gaan ze op zoek naar wat lekkers. Voor ons mensen is het natuurlijk heel erg onsmakelijk om die mieren in de buurt van ons voedsel te zien en dat hebben we dan ook liever niet natuurlijk. Toch is het zeker niet altijd te voorkomen dat de mieren bij ons voedsel in de buurt komen en dat is natuurlijk best vervelend.

 

En het is dus ook niet verwonderlijk dat we mieren toch het liefste zoveel mogelijk uit onze tuinen weren. En gelukkig hebben we goed nieuws want dat kan met een aantal simpele stappen al heel goed te realiseren zijn! Ten eerste is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je weet waar de mieren zich ophouden, dus waar bevinden zich de nesten. Als je dit een beetje in beeld hebt kun je hier vervolgens mee aan de slag.

 

Vanaf de mieren nesten bewegen de mieren dus je tuin in en dat is iets wat je graag wil voorkomen. Vandaar dat je daar ook goed mee aan de slag moet gaan en dat je er dan zo voor kunt zorgen dat de mieren geen kans krijgen en zich ook snel weer weg werken uit je tuin!

Maar hoe pak je dat dan aan? En hoe zorg je er dan voor dat deze ijverige beestjes jouw tuin weer verlaten? Ten eerste hebben we hier een aantal natuurvriendelijke manieren voor. Dat heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Mieren houden niet van stuivers, wat je dus heel goed kunt doen is door de looproute van de mieren stuivers leggen en zo de looproute uit je tuin leiden. Je zal zien dat de mieren niet over de stuivers heen durven en kunnen en zich zo dus genoodzaakt voelen om een deurtje verder te gaan. Mocht je nu geen stuivers in huis hebben dan kun je dit ook met bloem proberen of lavendel. Ook deze stofjes zorgen ervoor dat de mieren er niet overheen lopen en dat ze dus uit de buurt van je tuin blijven.

 

Uiteraard zijn er ook een hoop andere rigoureuze middelen te koop die het een stuk heftiger aanpakken maar deze zijn vaak minder goed voor het milieu en dat wil je natuurlijk veel liever voorkomen! Vandaar dat het ook zeker zo is dat er wel heel wat kan worden ingezet om de mieren uit je tuin te houden.

 

Muggen hebben we graag een deurtje verder

 

Na de mieren komen we uit bij de muggen. Ook van deze beestjes kunnen we namelijk allemaal flink wat last hebben in onze tuin en ook deze beestjes zijn niet zo gewenst. De muggen zorgen er namelijk ook voor dat we soms geprikt kunnen worden en hier kan je veel last van hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we dit liever niet hebben en dat we dus ook hopen dat de muggen ons en onze tuin niet weten te vinden en gerust een deurtje verder gaan!

 

Gelukkig zijn er ook hier weer flink wat methodes die je in kunt zetten om ervoor te zorgen dat de muggen uit je tuin blijven en jij dus ongestoord van het buiten zijn kunt genieten zonder zoemende muggen om je oren. Ten eerste is het zo dat muggen niet van citroen houden. Hier kun je natuurlijk handig gebruik van maken als je liever geen muggen in je tuin wil. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wat citroenen op een schoteltje op tafel legt en dan kom je dus al een heel eind. Ook kan het enorm helpen om ervoor te zorgen dat je wat citroensap op je polsen doet of achter je oren. Ook dan blijven muggen vaak wel goed bij je uit de buurt.

 

Maar er zijn nog veel meer manieren waarmee je ervoor kunt zorgen dat muggen een deurtje verder gaan. Zo kun je ook gebruik maken van blauwe lampen. Deze blauwe lampen kun je ophangen en zorgen er dan voor dat de muggen door het licht wegblijven. Heel prettig natuurlijk want zo heb je zo min mogelijk last van ze!

 

Naast blauwe lampen zijn er ook nog allerlei sprays te koop die ervoor zorgen dat de muggen niet bij je in de buurt komen en het gebruik hiervan is ook zeer zeker aan te raden! En dan tot slot kun je ook voor muggen nog hele fijne plantjes inzetten waardoor ze uit de buurt blijven. Namelijk lavendel en munt. En het fijne is deze plantjes zijn ook nog eens heel erg prettig om in je tuin te hebben staan. Zo heb je dus heel makkelijk twee vliegen in een klap te pakken!

 

Wespen zijn hele nuttige insecten

 

We hebben vaak een hekel aan ze of zijn zelfs een beetje bang voor ze terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. We hebben het dan natuurlijk over wespen. Wist je trouwens dat dit dus eigenlijk hele nuttige beestjes zijn waar je heel veel aan kunt hebben! Wespen zijn namelijk enorm belangrijk voor onze natuur. Zo helpen ze bloemen te bloeien en te verspreiden en zorgen ze dus dat alles mooi in balans blijft.

 

En wist je dat wespen zelf helemaal niet de neiging hebben om ons aan te vallen? De enige reden dat ze dit soms doen is als ze gevaar voelen en zich in het nauw gedreven voelen. Dus als wij ze bedreigen en gaan slaan om ze weg te werken dan voelen ze zich bedreigt en gaan ze dus juist steken. Terwijl als wij dit niet zouden doen zouden de wespen waarschijnlijk ons met rust laten.

 

Maar toch kunnen wij ons uiteraard voorstellen dat je liever geen wespen in je eigen tuin terug wil zien en dat is natuurlijk ook logisch. Gelukkig zijn hier dan ook een aantal handige tips voor. Ten eerste is het heel fijn om ervoor te zorgen dat je de wespen lokt naar een plek waar jij er zelf geen last van hebt, dit kun je doen met zogenaamde wespenvangers, dit zijn flessen die je opensnijdt en waar je wat siroop in doet. Vervolgens plaats je de andere helft terug in de fles en ontstaat er een soort trechter, de wesp kan hier nu doorheen maar kan dus niet meer terug. Op deze manier vang je de wespen dus en blijven ze bij je uit de buurt!

 

Maar er zijn ook bij wespen wat andere middelen te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed wat koffiedik op een schoteltje plaatsen en dit aansteken. De wespen zullen door de lucht die de rook hiervan bij zich draagt niet meer in de buurt komen en je tuin dus ook niet opnieuw opzoeken. Het nadeel is natuurlijk wel dat je zelf ook in de geur van het koffiedik zit maar als je dat niet erg vindt dan is het natuurlijk geen enkel probleem.

 

Ook wespen kun je dus met wat inspanning prima uit je tuin weren en hoeven dus ook helemaal geen bedreiging te vormen. Op die manier zie je dus ook dat je van wespen helemaal geen last hoeft te hebben en dat is natuurlijk wel zo prettig!

 

Insecten weren uit je tuin

 

Er valt veel te schrijven en vertellen over insecten. Aan de ene kant waarderen we het vaak dat deze beestjes er zijn en vinden we het ook echt niet erg om ze om ons heen te hebben en aan de andere kant zien we ze vaak maar liever vertrekken omdat we toch wel bang zijn dat ze overlast gaan verzorgen.

 

Vandaar ook dat je toch wel heel vaak ziet dat we op zoek gaan naar allerlei manieren om deze beestjes uit onze tuin te weren en dat we hier ook veel moeite voor willen doen. Zo proberen we de insecten met allerlei huis tuin en keukenmiddeltjes te verdrijven maar ook doen we vaak ons best om ze met wat forsere bestrijdingsmiddelen weg te werken. Kortom we doen er alles aan om er maar voor te zorgen dat ze onze tuinen snel verlaten en dat we dus ook zo min mogelijk overlast van ze zullen hebben en dat is natuurlijk ook we begrijpelijk.

 

Toch is het natuurlijk echt niet altijd nodig om ze te weren uit je tuin omdat ze ook heel erg nuttig zijn. Wel kan het natuurlijk slim zijn om op zoek te gaan naar een manier om zo weinig mogelijk last van ze te hebben en om toch tegelijkertijd optimaal van je tuin te kunnen genieten!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »