{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 27 januari 2023

Hoe zorg je het beste voor de fruitbomen in je tuin

Zie je het al voor je, een paar prachtige fruitbomen in je tuin die ook nog eens een oogst leveren. Het hoeft niet bij een droom te blijven het kan namelijk heel makkelijk werkelijkheid worden door zelf een paar fruitbomen in je tuin te plaatsen. Maar als je dit nog nooit eerder gedaan hebt dan komt er natuurlijk best wel wat bij kijken en komen er ook flink wat vragen op je af.

 

Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten fruitbomen en welke kies je dan voor jou tuin? Ook is het best even zoeken naar hoe je er nu voor zorgt dat deze bomen goed geplant worden en dat ze daarna ook nog eens de zorg krijgen die ze nodig hebben want ook dit is namelijk heel belangrijk. Juist door je fruitbomen de juiste zorgt te geven zorg je ervoor dat ze goed groeien maar dat ze ook goede vruchten kunnen produceren die jij dan weer kan oogsten. Op ieder vlak is dat dus een heel erg goed idee!

 

In deze blog nemen wij je dan ook mee in de wereld van de fruitbomen. We laten je zien welke soorten er allemaal zijn. We vertellen je meer over hoe je ze een plekje in je tuin geeft maar ook laten wij je zien hoe je nu het beste voor ze kunt zorgen. Op deze manier heb jij straks prachtige fruitbomen in je tuin staan die waarschijnlijk ook nog eens zorgen voor een schitterende oogst, en dat is natuurlijk een waar feestje! Lees je met ons mee?

 

Waarom de keuze voor fruitbomen in de tuin

 

Als we het hebben over fruitbomen in de tuin dan is dat vaak de wens van veel mensen. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt het hebben van fruitbomen in de tuin dan eigenlijk zo aantrekkelijk? Er zijn een paar redenen die het zo leuk maken om een fruitboom in de tuin te hebben. Ten eerste is het zo dat je met fruitbomen meteen een hele fijne sfeer in je tuin te pakken hebt en meteen een fijn stukje groen. Fruitbomen zien er namelijk schitterend uit en zijn vaak echt een plaatje om te zien. Daarnaast zitten ze in de lente vaak ook nog eens vol met bloesem en dat is natuurlijk helemaal genieten. Bloesem is zeer sfeervol en kleurrijk om te zien en geeft dan ook meteen een hele prettige sfeer.

 

En na de bloesem komt natuurlijk de voornaamste reden om fruitbomen in je tuin te hebben staan namelijk het feit dat je ook nog eens kunt oogsten na verloop van tijd. Aan het einde van de zomer in de September maand, en soms al eind augustus zijn de meeste fruitbomen dan ook klaar om geoogst te worden en dat is natuurlijk echt genieten. Heerlijke appels, peren of kersen komen zo vers van de boom af en smaken werkelijk waar verrukkelijk. Dat is dan ook echt het voordeel van fruit zo vers van de boom af eten het smaakt zo puur en vers dat maak je niet mee in de winkel.

 

Zo heb je dus altijd je eigen fruit bij de hand en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. En tot slot vinden heel veel mensen het ook gewoon een onwijs leuke hobby om fruit te telen en dat is het natuurlijk ook. Het is een heel fijn proces om zelf in je eigen tuin fruit te verbouwen en uiteindelijk het eindresultaat te kunnen eten!

 

Wij snappen de keuze voor fruitbomen in de tuin dan ook volledig en vinden dat er heel erg veel voordelen aan zitten die het erg aantrekkelijk maken om fruitbomen in de tuin te houden!

 

Welk soort fruitboom kies je

 

De keuze voor fruitbomen in de tuin is dus een hele eenvoudige maar welk soort fruitboom kies je vervolgens? Hier moet je vaak best wel even over nadenken. Juist omdat er een aantal verschillende zijn kan het soms even zoeken zijn naar welk soort het beste bij je past. Als je gaat kijken welk soort fruitboom je graag in je tuin neer wil zetten dan is het handig om met een paar factoren rekening te houden.

 

Ten eerste is het natuurlijk wel zo handig als je kiest voor bomen met fruit wat je ook echt vaak eet en lekker vindt. Op deze manier weet je namelijk zeker dat de oogst geen verspilling zal zijn en dat je ook echt kunt genieten van het fruit dat van de bomen af zal komen en dat is natuurlijk wel zo prettig.

 

Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden buiten het soort fruit wat de boom voort brengt. Zo is het namelijk ook zo dat verschillende soorten fruit bomen ook verschillende afmetingen hebben. Zo wordt de ene boom heel erg groot terwijl dit bij de andere juist weer meevalt en zo heeft iedere soort boom zijn eigen afmetingen. Als je natuurlijk fruitbomen in je tuin wil neerzetten dan is het wel zo handig om van die afmetingen op de hoogte te zijn en om te kijken of je fruitbomen kunt vinden die qua afmetingen dus helemaal bij je tuin passen. Hierbij is het wel ook al handig om de plek goed voor ogen te hebben waar de bomen komen te staan, op die manier weet jij ook waar je ze een plekje moet geven! Houdt hierbij overigens wel weer goed rekening met de stand van de zon in je tuin en met eventuele schaduw. Ook andere soorten planten die in de buurt staan moet je even goed bekijken. Op deze manier weet je zeker of al deze factoren in orde zijn en of het ook een goede plek voor je fruitbomen zal zijn.

 

En tot slot speelt de verzorging natuurlijk ook nog een rol. De ene soort vraagt namelijk meer zorg dan de andere en ook hier dien je rekening mee te houden. Je moet de zorg namelijk wel kunnen leveren. Als jij dus al weet dat je niet voldoende tijd hebt dan is het slim om te kijken naar een boom die wat minder zorg vraagt. Neem dit dus ook mee in je uiteindelijke keuze.

 

Het planten van een fruitboom in je tuin

 

Als je dan uiteindelijk hebt gekozen welk soort fruitboom je graag in je tuin terug wil zien dan kan het echte genieten gaan beginnen! Dan is het namelijk tijd om deze boom ook daadwerkelijk een plekje in je tuin te gaan geven en om de boom dus te gaan planten!

 

Dit kun je op een aantal verschillende manieren aanpakken. Ten eerste is het handig om te kijken waar je de boom precies neer gaat zetten. Houdt hierbij goed rekening met een aantal factoren. Ten eerste is het natuurlijk vaak zo dat een boom nog groter gaat groeien het is dus wel zo handig om hier rekening mee te houden. Als je nu een bepaalde plek voor de boom in je tuin bedenkt dan is het handig om daarna ook te bedenken dat er wel voldoende ruimte om heen moet zijn zodat de boom er ook in een groter formaat goed past.

 

Denk dan ook aan de takken van de boom die uit gaan staan en zo dus meer ruimte in beslag gaan nemen. Hier moet je dus ook voldoende rekening mee houden zodat je er genoeg ruimte voor hebt.

 

Maar niet enkel de ruimte speelt een rol ook de bodem is van groot belang. Je wil natuurlijk wel dat je boom voldoende voeding uit de grond kan halen en vandaar dat de kwaliteit van de bodem enorm van belang is. Deze kwaliteit moet namelijk optimaal zijn zodat de boom voeding uit de bodem kan halen om zelf te groeien maar zeker ook om de vruchten te laten groeien. Als de kwaliteit van de bodem te wensen overlaat zijn er gelukkig ook nog een aantal dingen die je hieraan kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld wat toevoegen aan de bodem om deze rijker te maken zodat je boom hier wat meer voeding uit kan halen. Ook kan het soms nodig zijn om wat kalk aan de bodem toe te voegen om de zuurtegraad wat aan te passen. Hier reageert de boom vaak ook heel goed op.

 

De juist zorg voor je fruitbomen

 

Nadat je de fruitbomen in je tuin hebt geplant is het ook heel belangrijk om deze fruitbomen daarna de juiste zorg te geven. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je fruitbomen het goed blijven doen en dus ook een goede oogst gaan leveren.

 

Maar hoe doe je dat dan precies dat zorgen voor je fruitbomen? Dat kan gelukkig op een aantal hele makkelijke manieren. Ten eerste is het belangrijk dat je fruitbomen voldoende water krijgen. Als het een periode erg droog is dan is het dus heel belangrijk om dit water zelf toe te voegen en je bomen dus met regelmaat water te geven.

 

Maar ook is het belangrijk dat ze dus voldoende voeding krijgen en dit halen ze dus uit de bodem. Als de zuurtegraad in je bodem goed is dan hoef je jezelf nergens zorgen over te maken en kunnen de fruitbomen hier meer dan genoeg voeding uit halen. Mocht dit niet het geval zijn dan is het wel nodig om hier iets aan te doen en dit doe je dan op een aantal verschillende manieren.

 

Zo kun je verschillende middelen aan de bodem toevoegen om ervoor te zorgen dat er meer voeding uit te halen valt. Ook is het slim om wat kalk aan de bodem toe te voegen dit doet de fruitbomen namelijk vaak ook enorm goed en dat is natuurlijk wel heel prettig!

 

Met de juist zorg voor je fruitbomen kom je dus een heel eind en zorg je er dus ook voor dat je fruitbomen goed kunnen groeien en dat je uiteindelijk genieten kunt van de meest heerlijke vruchten die jouw eigen bomen je leveren!

 

Het oogsten van de vruchten

 

Uiteindelijk komt dan aan het einde van de zomer het moment waar je al die tijd op hebt gewacht! Namelijk het oogsten van je fruitbomen! Eindelijk is het dan zover je kunt aan de slag gaan. Wat een fijn moment! Voordat je gaat beginnen met oogsten is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten!

 

Ten eerste is het natuurlijk wel zo fijn dat je zeker weet dat het nu het juiste moment is om te gaan oogsten. Hier kun je dan wel weer vrij gemakkelijk achter komen door goed naar het fruit aan de boom te kijken. Is dit al goed van kleur? Is de grootte al goed? En een hele handige graadmeter is of het fruit ook makkelijk loslaat van de boom. Wist je dat je zo heel handig kunt controleren of het fruit rijp is. Als het zich namelijk makkelijk laat plukken en al met een kleine beweging loslaat van de boom dan weet jij dus zeker dat het juiste moment daar is!

 

Het oogsten van de vruchten is dan ook een heel fijn moment omdat je dan kunt zien waar al je werk voor gediend heeft! Eindelijk kun je nu genieten van de meest heerlijke soorten fruit en dat is natuurlijk echt een feestje!

 

Hoe zorg je het beste voor de fruitbomen in je tuin

 

Het is dan ook echt heel erg leuk om zelf fruitbomen in de tuin te hebben staan. Je kunt hier dan ook zeker weten enorm van genieten. Buiten dat het alleen al erg leuk is om voor deze bomen te zorgen is het ook echt een feestje om uiteindelijk te kunnen oogsten en heerlijk te kunnen genieten van vers fruit zo vers van de boom!

 

Wel is het nodig om goed voor de fruitbomen in je tuin te zorgen. Ze hebben namelijk best wat liefde en aandacht nodig om goed te groeien en om ook de vruchten goed te laten groeien. Hier moet je dan ook zeker weten voldoende aandacht aan besteden maar met een fijn resultaat!

 

Zorg bijvoorbeeld voor voldoende voeding in de bodem en de juiste zuurtegraad. Maar zorg ook voor voldoende vocht. En daarnaast is het ook belangrijk dat de bomen lekker veel zon krijgen zodat de vruchten zo goed mogelijk kunnen groeien. Op deze manier krijgen ze namelijk alle kans om de vruchten goed te laten groeien wat natuurlijk weer een heerlijke oogst als resultaat heeft.

 

Meer dan genoeg reden dus om goed te zorgen voor de fruitbomen in je tuin en om uiteindelijk hopelijk een goede oogst te mogen binnen halen. Daarnaast is het ook echt heel erg prettig om zulk vers fruit te mogen eten. Dit proef je dan ook zeker terug in de smaak en het is ook nog eens onwijs gezond doordat er geen middelen aan te pas gekomen zijn. Optimaal genieten dus van fruitbomen in eigen tuin!