{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 15 maart 2023

Hoogwaardig onderhoud voor houten tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn te vinden in allerlei soorten en maten, ook verschillende stijlen spelen hierin een rol. Maar natuurlijk kun je ze ook aanschaffen gemaakt van allerlei verschillende materialen. Zo zien we tuinmeubelen van kunststof, metaal, rotan of hout. Al deze verschillende materialen brengen allemaal hun eigen eigenschappen met zich mee. Dit zie je terug in het onderhoud dat ze nodig hebben, hoe sterk ze zijn, en bijvoorbeeld in welke sfeer ze met zich meebrengen.

 

Vooral het onderhoud van de tuinmeubelen speelt een belangrijke rol bij het behoudt van de meubelen zelf en bij hoe lang ze vervolgens mee gaan. In deze blog stellen we de houten tuinmeubelen centraal. We gaan kijken naar welk onderhoud deze nodig hebben en hoe je hier ook het beste voor kunt zorgen.

 

Het doel is uiteindelijk dat je natuurlijk wil dat je houten tuinmeubelen zo lang mogelijk goed meegaan en gelukkig kun je hier dan ook heel goed voor zorgen. Dit doe je door de meubelen zo goed mogelijk te verzorgen en door zorg te dragen voor het nodige onderhoud. Maar hoe doe je dat precies bij houten tuinmeubelen? En welk onderhoud hebben zij dan nodig? Maar ook is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk soort hout om welk soort onderhoud vraagt. Op die manier maak je namelijk het plaatje helemaal compleet.

 

Verschillende soorten hout

 

Er bestaan natuurlijk heel erg veel verschillende soorten hout. En ook worden er veel verschillende hout soorten gebruikt om tuinmeubelen van te vervaardigen. Op die manier is er dan ook simpelweg niet zomaar een methode die werkt voor alle houten tuinmeubelen maar moet je dit dus per hout soort bekijken.

 

De ene hout soort is nu eenmaal meer kwetsbaar dan de ander en dat bepaald dus ook welke mate van onderhoud ze nodig hebben. Op die manier kun je ze geven wat ze nodig hebben en gaan ze zo lang mogelijk mee. Zo heb je ook verschil tussen zachte houtsoorten en harde houtsoorten en dat zijn allemaal dingen waar je natuurlijk rekening mee moet houden.

 

Het soort hout bepaald dus op welke wijze het onderhouden moet worden en dat is natuurlijk ook wel heel logisch. Toch zijn er een aantal basis manieren voor het onderhouden van hout die overal gelijk zijn en die we dus sowieso in deze blog aan bod laten komen.

 

Het goed schoon houden van je houten tuinmeubelen

 

Hoe sterk je houten tuinmeubelen ook zijn en hoe hard het hout ook is, een ding staat vast het is altijd heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de meubelen goed schoon gehouden worden. Dit zorgt er namelijk voor dat het vuil geen kans krijgt om zich vast te bijten en schade aan te richten.

 

Als vuil namelijk te lang op het hout ligt dan zorgt dit ervoor dat het helemaal in kan trekken en zelfs schade kan veroorzaken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en wil je ook veel liever voorkomen. Gelukkig kan dit ook heel goed door ervoor te zorgen dat je de tuinmeubelen regelmatig even schoonmaakt, dit doe je met een natte doek met warm water. Hier kun je eventueel wat groene zeep aan toevoegen maar dit is lang niet altijd nodig. Pas verder wel op met het gebruik van andere schoonmaakmiddelen, deze kunnen soms ongemerkt veel schade aan het hout opleveren en dit is vaak niet meer te herstellen.

 

Ze bijten dan bijvoorbeeld helemaal uit en dat is niet prettig. Op die manier krijg je het hout dan ook vaak niet meer goed schoon en blijft er dus altijd schade en vlekken bestaan.

 

Regelmatig reinigen met warm water is dus de beste oplossing en kan een heleboel gedoe voorkomen. Gebruik hier vervolgens een zachte spons voor en een nat doekje. Hiermee verwijder je heel gemakkelijk het ergste vuil en daarna kun je het nog goed droog maken. Dit laatste is wel heel belangrijk omdat je er op deze manier voor zorgt dat er ook geen vocht in de meubelen kan trekken. Op deze manier maak je ze dus goed schoon en dit is erg belangrijk voor het behoudt van de meubelen.

 

Geef ze een goede beschermlaag

 

Een ander belangrijk punt is het geven van een goede beschermlaag aan de meubelen. Als ze langere tijd buiten staan, wat bij tuinmeubelen meestal het geval is dan krijgen ze natuurlijk met allemaal verschillende weersomstandigheden te maken. Je kunt je natuurlijk vast wel voorstellen dat dit zo allemaal zijn weerslag op je houten tuinmeubelen heeft. De hoogste tijd dus om hier iets aan te doen en om je meubelen dan ook goed te beschermen.

 

Het beste is het dan ook om ze een goede beschermlaag te geven. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Ten eerste is het heel handig om ervoor te zorgen dat je ze een laagje vernis geeft. Op deze manier zorg je ervoor dat ze een laagje op zich hebben en daardoor hebben alle invloeden van buitenaf dus ineens een stuk minder invloed.

 

Ook zijn er verschillende soorten beits die deze eigenschappen hebben en die dus heel handig zijn om je tuinmeubelen mee te bewerken op deze manier gaat het hout een stuk langer mee en blijft het er ook netjes uitzien allemaal.

 

Ook zijn er verschillende middelen op de markt die waterafstotend werken. Op deze manier heb je een laagje op het hout zitten waar water vervolgens van afglijdt en dus niet in kan trekken. Op die manier blijven je houten tuinmeubelen dus ook veel langer mooi zoals je vast wel zal begrijpen. Kortom meer dan genoeg redenen dus om aan de slag te gaan en om ervoor te zorgen dat je houten tuinmeubelen zo lang mogelijk netjes blijven.

 

Een goede beschermlaag is dus van groot belang als jij graag zo lang mogelijk met je houten tuinmeubelen wil doen.

 

Gebruik beschermingshoezen

 

Uiteraard is een beschermlaagje soms niet genoeg. Zeker bij sommige hout soorten die wat zachter zijn ga je het hiermee dan ook niet redden. Tijd voor andere maatregelen dus. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele fijne beschermingshoezen te koop die je dus over je tuinmeubelen kunt plaatsen. Op deze manier blijven je tuinmeubelen goed beschermd en dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk. Dit zorgt er dan ook voor dat invloeden van buitenaf helemaal geen vat op je tuinmeubelen krijgen en dat is natuurlijk wel zo prettig.

 

Deze beschermhoezen kun je eigenlijk heel simpel om je houten tuinmeubelen heen doen waardoor je er dus voor zorgt dat ze verder niet beschadigen en dus ook helemaal netjes blijven. Op deze manier gaan je houten tuinmeubelen zo lang mogelijk in goede staat mee en laat dat nu precies de bedoeling zijn.

 

Deze beschermhoezen zijn dan ook zeker weten van nut als het gaat om het goed zorgen voor je houten tuinmeubelen. Wel is het handig dat je het juiste formaat hebt, als de hoes namelijk te klein is of te groot en niet helemaal goed past kan er alsnog veel water bij de meubelen komen. En dat was nu net niet de bedoeling natuurlijk.

 

Repareer gebreken tijdig en snel

 

Net als allerlei andere soorten tuinmeubelen kunnen ook houten tuinmeubelen snel beschadigen. Hierdoor zie je al snel dat ze allerlei gebreken gaan vertonen. Zo kunnen er bijvoorbeeld schroeven of verbindingen los raken maar ook kunnen er stukken hout los raken. Dit is natuurlijk erg zonde en totaal niet de bedoeling. Het is dan ook fijn dat je hier met hout als materiaal wel makkelijk iets aan kunt doen.

 

Dit is dan ook vaak het grote voordeel van hout. Je kunt het namelijk makkelijk repareren doordat het een fijn materiaal is dat je goed kunt bewerken. Zo kun je er bijvoorbeeld makkelijk weer een nieuwe schroef indraaien of bijvoorbeeld wat beschadigingen weg schuren en alles een nieuw laagje beits of vernis geven. Op die manier houd jij je tuinmeubelen dus helemaal netjes. Het is vooral belangrijk om niet te lang te wachten met het repareren van gebreken. Als je dit namelijk doet zorgt dat er voor dat er te lang teveel kans is om gebreken te ontwikkelen en dat wil je natuurlijk graag voorkomen allemaal.

 

Geef ze een laagje verf

 

Het is natuurlijk algemeen bekend dat je hout ook nog eens heel erg goed kunt verven. Het is dan ook zeker aan te raden om dit bij sommige soorten hout te doen, zeker als je houten tuinmeubelen hebt van een zachte hout soort is het erg slim om deze te verven omdat ze op die manier nog meer versteviging krijgen.

 

Daarnaast kun je op die manier je houten tuinmeubelen ook nog eens in iedere gewenste kleur verven en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig. Op die manier zorg je er dan ook voor dat ze helemaal netjes blijven en dat je er dus zo lang mogelijk mee vooruit kunt.

 

Let hierbij echter wel op dat je een verf soort gebruikt die vooral voor buiten geschikt is. Op deze manier is het vooral ook duidelijk dat je de juiste verf soort gebruikt en dat dit dus ook echt de nodige bescherming aan het hout geeft. Alles is er op deze manier op gericht om je tuinmeubelen zo lang mogelijk in goede conditie te houden zodat je er ook echt optimaal van kunt genieten.

 

Kies de soort hout die bij je wensen past

 

Als je gaat kijken naar houten tuinmeubelen voor in je tuin dan kun je natuurlijk heel erg veel keuzes maken. Het hout is er dan ook in heel veel verschillende uitvoeringen en het is erg leuk om een soort hout te kiezen waar je blij van wordt en die bij de inrichting van je tuin past. Ook komt de soort hout vaak de sfeer en stijl enorm ten goede maar zet je daarmee dus wel een bepaalde stijl neer. Het helpt dan ook enorm om eerst na te denken welk soort stijl je het liefste terug zou willen zien en deze dan in je tuin te realiseren.

 

Kijk hierbij bijvoorbeeld ook goed naar het soort onderhoud dat de hout soort vraagt die je kiest. Dit kun je dan uiteindelijk ook mee laten wegen in je keuze. De ene soort heeft nu eenmaal een stuk meer onderhoud nodig dan de andere. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden. Alles bij elkaar kun je dan de meest geschikte hout soort voor jouw situatie vinden.

 

Hoogwaardig onderhoud voor houten tuinmeubelen

 

Hout is een favoriet materiaal om tuinmeubelen mee te vervaardigen en dat is natuurlijk ook helemaal niet zo vreemd want hout heeft dan ook vele fijne voordelen. Ten eerste is het een heel prettig materiaal om mee te werken. Je kunt er dan ook veel kanten mee op. Het is een materiaal dat ook makkelijk te bewerken is waardoor het zich dus uitstekend leent om iets van te maken. In dit geval dus tuinmeubelen. Meer dan genoeg redenen dus om te kiezen voor houten tuinmeubelen in je tuin.

 

Wel is het zo dat deze tuinmeubelen de nodige zorg nodig hebben. Hout is namelijk ook een kwetsbaar materiaal en hier moet je dan ook goed voor zorgen. Gelukkig kun je dat op een aantal verschillende manieren doen. Ten eerste is het vooral belangrijk dat het hout goed beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf. Dit zijn er vaak nogal wat en deze kunnen ook aardig wat invloed op het hout hebben. Het is dus belangrijk om er met de juiste voorzorgsmaatregelen voor te zorgen dat dit geen kans krijgt.

 

Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vernis laag of een beits laag op het hout aan te brengen. Op deze manier is het hout dus goed beschermt en hebben invloeden van buitenaf meteen een stuk minder invloed op het hout. En laat dat nu net de bedoeling zijn natuurlijk. Ook is het erg belangrijk om het hout goed schoon te houden. Op deze manier zorg je er namelijk ook voor dat het hout in goede conditie blijft en ook dit is zeker iets waar je veel voordelen van kunt ervaren.

 

Als je vuil namelijk te lang op het hout laat zitten loop je het risico dat het in gaat trekken en dat wil je dan ook zeker voorkomen. Zorg er dus voor dat je vuil meteen weghaalt en vooral ook dat je het hout daarna goed droog maakt. Dit voorkomt dan weer dat het vocht in het hout kan trekken met ook allerlei nare gevolgen van dien. De juiste zorgen en het juiste onderhoud voor je houten tuinmeubelen is dus van enorm belang en zorgt ervoor dat je tuinmeubelen lang meegaan in goede conditie!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »