{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Houten tuinmeubelen online kopen

Houten  tuinmeubelen online kopen

Als je de tuinmeubelcollecties van verschillende winkels bekijkt dan zul je zien dat er veel kunststof tuinmeubelen worden verkocht. De meeste daarvan zien er echter uit als natuurlijke materialen. De reden is dat veel mensen houden van tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling zoals hout, riet of rotan, maar er tegenop zien om elk jaar veel onderhoud aan hun tuinmeubelen te moeten uitvoeren om het in goede staat te behouden. Kunststof (of in veel gevallen wicker) is daardoor een populair alternatief, aangezien het qua uiterlijk veel op hout of rotan kan lijken, maar slechts zeer beperkt onderhoud vereist.

Als je de tuinmeubelcollecties van verschillende winkels bekijkt dan zul je zien dat er veel kunststof tuinmeubelen worden verkocht. De meeste daarvan zien er echter uit als natuurlijke materialen. De reden is dat veel mensen houden van tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling zoals hout, riet of rotan, maar er tegenop zien om elk jaar veel onderhoud aan hun tuinmeubelen te moeten uitvoeren om het in goede staat te behouden. Kunststof (of in veel gevallen wicker) is daardoor een populair alternatief, aangezien het qua uiterlijk veel op hout of rotan kan lijken, maar slechts zeer beperkt onderhoud vereist.

Hout is echter een tijdloos en gewild materiaal in tuinmeubelen. Ondanks de sterke opkomst van kunststof in tuinsets in de afgelopen decennia, zijn houten tuinmeubelen nog altijd zeer populair. Tegenwoordig hoef je met de vele webshops niet eens meer fysiek naar een tuincentrum om tuinmeubelen aan te schaffen, maar kun je houten tuinmeubelen online kopen.

Soorten hout

Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van tuinmeubelen. Hout is geliefd vanwege het robuuste, duurzame, en natuurlijke karakter. Een hardhouten tuinset kan wel een generatie mee als deze goed wordt onderhouden. Wel is er steeds meer bewustwording voor wat betreft de herkomst van het hout dat we aanschaffen en willen we ecologisch verantwoorde houten tuinmeubelen aankopen.
Hout is grotendeels onder te verdelen in hardhout en zachthout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht, alhoewel de meeste hardhoutsoorten harder zijn dan de meeste soorten zachthout. Er zijn echter uitzonderingen. Hardhout komt voornamelijk van loofbomen, terwijl zachthout afkomstig is van naaldbomen als de spar en denneboom.


Als je goedkope houten tuinmeubelen zoekt, dan zul je meestal bij zachthouten tuinmeubelen uitkomen, aangezien zachthout over het algemeen een stuk voordeliger is dan hardhout.

Hardhout: tropisch of plantage

Hardhout is voor een deel afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, waaronder uit landen als Indonesië, Thailand, Birma en India. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht, alhoewel de meeste hardhoutsoorten harder zijn dan de meeste soorten zachthout. Er zijn echter uitzonderingen. Hardhout komt voornamelijk van loofbomen, terwijl zachthout afkomstig is van naaldbomen als de spar en denneboom.


Hardhout wordt al decennialang veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten meubilair, inclusief tuinmeubels. Het grootste gedeelte van de bossen wereldwijd bestaat uit hardhoutsoorten, maar zachthout wordt in de praktijk meer toegepast, aangezien het sneller groeit en in vergelijking tot hardhout vaak goedkoper is.


Bij de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair dien je op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Aangezien een deel ervan afkomstig is uit de tropische regenwouden in de wereld is het van belang dat gekapte bomen daar ook weer worden teruggeplant. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn teak, eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt daarom dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Dit garandeert de duurzaamheid van het gewonnen hout. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alle drie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Met FSC-gecertificeerde bossen worden bossen aangeduid die duurzaam beheerd worden, aangezien hierin het aantal gekapte bomen ook weer wordt teruggeplant.


Veel van het oorspronkelijke tropische hardhout is tegenwoordig afkomstig uit speciale plantages, die momenteel op alle continenten bestaan. Hiermee is er ook een verschil in kwaliteit van hardhout, aangezien veel van het hout dat van deze plantages wordt gewonnen uit jongere bomen wordt gehaald. Dit maakt het hout goedkoper, maar vaak ook van lagere kwaliteit, aangezien het zachter is.

Vuren en grenen

Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuinmeubelen. Over het algemeen kun je zeggen dat hardhout afkomstig is van loofbomen en zachthout van naaldbomen. De meeste hardhoutsoorten zijn harder dan de meeste zachthoutsoorten, maar er zijn ook uitzonderingen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn de houtsoorten grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de Denneboom. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit, en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen.

Steigerhout

Een houtvariant die je tegenwoordig ook vaak ziet is bij houten tuinmeubelen online is steigerhout. Steigerhout is een vrij ruwe en zeer robuust ogende houtsoort, die afkomstig is uit de bouw. Het ziet er vaak doorleeft uit, wat het hout een speciaal hip karakter geeft. Steigerhout is hetzelfde als vurenhout en is geen aparte houtsoort. Het is in feite grof gezaagd en ongeschuurd vurenhout. Het ongeschuurde en onbehandelde karakter is wat steigerhout zo populair maakt. Je ziet de vezels er rechtop op staan, waardoor het echt uitstraling heeft en er doorleeft uitziet. Zoals de naam al aangeeft wordt het voornamelijk gebruikt voor steigers in de bouw. Gebruikt steigerhout verkleurt na verloop van tijd grijs, alhoewel steigerhout dat gebruikt is in de bouw ook door het vele cement dat er op valt ook al grijs verkleurt. Na gebruik in de bouw kan het verwerkt worden tot bijvoorbeeld tuinmeubilair. Je zult hierin dus de grijze kleur van het specie of cement terugzien door de vele jaren gebruik in de bouw. Dit maakt steigerhout robuust en karakteristiek.


Steigerhout is ook behandeld verkrijgbaar en in verschillende kleuren geschilderd. Steigerhout is goed te gebruiken om zelf goedkope houten tuinmeubelen van te maken. In behandelde en gekleurde vorm zijn de planken klaar voor gebruik en kun je er op creatieve wijze zeer comfortabele tuinmeubelen van creëren.

Teakhout

Teak is een duurzame, zeer degelijke houtsoort, die van oorsprong afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Door het veelvuldig gebruik van teakhout in de afgelopen eeuw is deze houtsoort uitgeput en schaars geworden. Een boom waaruit het teak wordt gewonnen doet er normaal gesproken zeventig tot negentig jaar over voordat deze kan worden gekapt voor de houtwinning. Het is dan ook van belang dat het hout dat wordt gebruikt duurzaam is geproduceerd.


Tuinmeubilair van teak heeft een zeer mooie uitstraling en het voordeel van deze houtsoort is dat deze niet splintert. Van nature verkleurt het na verloop grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt deze verkleuring van je teak tuinmeubelen ook versnellen met een speciale greywash die je op het hout kunt aanbrengen. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teak ook behandelen met speciale teakolie, waarmee de verkleuring wordt tegengegaan.


Het hout bevat van nature veel olie, waardoor het niet snel kan uitdrogen. Het wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in de bouw en voor buitengebruik. Door het hoge oliegehalte hoef je teak ook niet te lakken, tenzij je dus de vergrijzing van de kleur wilt tegengaan.
Tegenwoordig is teak steeds meer afkomstig van plantages, waarbij vaak jonge bomen worden gebruikt voor de houtwinning. Hierdoor kan het hout tegen een lagere prijs worden aangeboden, maar is het meestal wel van een wat lagere kwaliteit.


Daarnaast wordt teak ook steeds vaker vervangen wordt door andere hardhoutsoorten, zoals bijvoorbeeld eucalyptus of acacia.

Houten tuinbank

Als je online houten tuinmeubelen wilt kopen zul je zien dat er steeds meer goedkope houtsoorten eveneens worden voorzien van een greywash net als teakhout, waardoor deze ogen als natuurlijk vergrijsd teakhout, terwijl ze in feite van zachthout zijn gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een steigerhouten of pallethouten tuinbank. Met een eenvoudige houten tuinbank kun je in elke tuin al vrij snel een aangenaam en comfortabel zit hoekje creëren. Aangezien voor beiden het hout gerecycled is van een eerdere toepassing, ziet het hout er meer doorleeft uit en is doorgaans goed ingedroogd. Dit betekent dat het minder snel zal gaan werken onder invloed van weersomstandigheden.

Picknicktafel

Een ander relatief goedkoop houten tuinmeubel dat je online kunt aanschaffen is de houten picknicktafel. Deze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen van zowel luxe hoogwaardig hardhout als degelijk en robuust steigerhout of vuren. Wat voor hout je ook kiest, je kunt het indien nodig altijd behandelen met een passende olie, lak of was om het hout tegen weersinvloeden te beschermen.


Met een houten picknicktafel heb je een praktische combinatie van tafel met bankjes in één tuinmeubel. Daarmee is het in feite een eenvoudige maar comfortabele tuinset waar je heerlijk aan kunt zitten en eveneens kunt dineren. Er zijn ook uitvoeringen met rugleuning, zodat je ook lekker achterover kunt leunen.

Boombank

Als je een grote boom in het midden van je tuin hebt, dan kun je ook overwegen om via een van de online tuinmeubelshops een boombank aan te schaffen. Een boombank is een ronde bank die rondom een grote boom kan worden geplaatst, zodat je rondom de boom kunt zitten en kunt profiteren van 360 graden zitgelegenheid en de natuurlijke schaduw van de boom. Ze zijn online zowel te koop in luxe teak-uitvoeringen als in goedkopere maar eveneens zeer fraaie versies van grenen.

Complete houten tuinset

Ook als je liever een complete houten tuinset hebt bestaande uit een houten tuintafel met bijvoorbeeld vier tuinstoelen, dan zijn er volop mogelijkheden deze via internet tegen een aantrekkelijke prijs aan te schaffen en thuis te laten bezorgen. Uiteindelijk zal het soort hout het meest van invloed zijn op de prijs die je betaalt, dus een tuinset van vuren of grenen zal vaak de goedkoopste optie zijn. Als je echter in het naseizoen koopt, dan kan het zijn dat je ook een teakhouten set al voor een zeer lage prijs kunt aanschaffen, aangezien er vanaf eind augustus door veel fabrikanten vaak hoge kortingen op restvoorraden wordt gegeven. Ook online zul je dan goede aanbiedingen kunnen vinden van hoogwaardige houten tuinsets.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »