{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Laatste dag 15% korting op bijna de gehele collectie - Voer de kortingscode OUTLETDAG21 in

Houten Tuinset

  • Door Tim
  • Friday 10 / 04 / 2020 0
Houten Tuinset

Houten tuinsets zijn tegenwoordig nog altijd zeer populair dankzij hun natuurlijke uitstraling. Hout past als natuurlijk materiaal in de beleving van veel mensen toch het beste bij de planten en bomen in hun tuin. In hout als materiaal is de tijd zichtbaar, in sommig houten tuinmeubilair door de nerven, noesten of zelfs jaarringen. Het is een degelijk en zeer robuust materiaal dat zeer duurzaam is. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van houten tuinsets. Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en vereist het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw houten tuinset.

Hardhout

Hardhout wordt veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten tuinsets, maar steeds meer mensen zien de impact in die de aanschaf van het verkeerde hardhout kan hebben op ontbossing. Bij de aanschaf van hardhouten tuinsets dien je dan ook op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en heeft een lange levensduur en is daarmee erg populair als materiaal voor houten tuinsets. Van nature verkleurt het na verloop grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn, zijn eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alle drie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. FSC-gecertificeerde bossen zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer worden teruggeplant.

Zachthout

Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuinsets. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft niets te maken met de structuur of hardheid van het hout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit, en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen. Het is echter niet zozeer zachter in structuur.

Degelijke uitstraling

Houten tuinsets hebben over het algemeen een zeer degelijke en robuuste uitstraling. Met name massief houten meubilair ziet er indrukwekkend uit en kan zeer lang meegaan, mits het op de juiste manier wordt onderhouden. Veel soorten hout vereisen een of tweemaal per jaar een laklaag om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. Soms dient het hout licht opgeschuurd of ontvet te worden voordat je dit lakt of behandeld met olie. Hierdoor kan het hout in de loop der jaren wat gaan verkleuren en donkerder worden, afhankelijk van het soort hout dat is gebruikt.

Comfort

Houten tuinsets worden vaak als comfortabel ervaren. Het materiaal voelt warm aan en zit vaak op zichzelf al aangenaam en het ziet er bovendien zeer aantrekkelijk uit. Als je houten meubilair toch wat hard vindt zitten, kun je uiteraard altijd passende kussens gebruiken, waarmee je ook bij langdurig buiten zitten nog meer comfort hebt. Massief houten tuinsets kunnen behoorlijk zwaar zijn, waarmee deze wel wat moeilijker te verplaatsen en op te bergen zijn, indien dit nodig mocht zijn. Veel houten tuinsets kunnen echter zonder problemen het hele jaar buiten blijven staan, mits ze goed worden behandeld. Er zijn ook verstelbare houten tuinstoelen en ligbedden verkrijgbaar, waarbij je de rugleuning en eventueel voetensteun kunt verstellen, zodat je zowel kunt zitten als liggen. Hiermee kun je vrijwel hetzelfde comfort en veelzijdigheid bereiken als met tuinsets in kunststof of metaal. In plaats van een traditionele tuinset bestaande uit losse stoelen en een tafel, of als aanvulling erop, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een houten picknicktafel, waarbij de bankjes en het tafelblad een geheel vormen. Deze picknicktafels zijn ook verkrijgbaar in een verstelbare versie, die je gemakkelijk kunt in- en uitklappen en opbergen als je deze niet gebruikt. Erg handig voor als je visite krijgt en even snel een tuinset wilt opzetten buiten! Let wel dat je bij deze bankjes doorgaans geen rugleuning hebt, dus als je langdurig blijft zitten en steun in de rug nodig hebt, is een tuinstoel met rugleuning een betere optie. Een houten picknicktafel is echter ideaal voor als je meerdere kinderen hebt, die buiten willen eten of spelletjes willen spelen aan de tafel. Zo hebben zij hun eigen plek om ongestoord hun gang te gaan.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »