{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Herfstkorting op de gehele collectie! 5% extra boven de €500,- en 10% extra boven de €2000,-

Houten tuinstoel

  • Door Demi
  • Tuesday 21 / 04 / 2020 0
Houten tuinstoel

Tuinstoelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele designs, materialen en prijscategorieën. De alleenheerschappij van de standaard kunststof stapelstoel en bijbehorende tafels, zoals die voorheen vele jaren lang in grote aantallen werden verkocht door tuinmeubelzaken, is wel voorbij. Ze bestaan nog steeds, maar in andere ontwerpen en domineren niet langer het aanbod. Je vindt nu bij elke tuinmeubel outlet uitgebreide collecties aan tuinmeubelen in zowel kunststof, hout, riet, rotan en metaal, waarbij zowel met jouw persoonlijke voorkeuren als budget rekening kan worden gehouden bij de keuze voor tuinmeubelen. De houten tuinstoel blijft een populaire keuze, mede dankzij de veelzijdigheid, duurzaamheid en het robuuste karakter van dit materiaal.

Natuurlijke materialen

Houten tuinstoelen zijn nog altijd zeer populair dankzij hun robuuste uitstraling. Hout past toch voor veel mensen het beste bij de planten en bomen in hun tuin vanwege het natuurlijke karakter. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van tuinstoelen. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke karakter. Sommige hebben een hele egale kleur, andere juist meer kleurschakeringen. Ook verschilt het per houtsoort hoeveel onderhoud je dient uit te voeren om het materiaal in goede staat te houden, zeker voor buitenmeubilair wat veel bloot wordt gesteld aan de elementen (regen, droogte, zonlicht, stof, schimmel, ongedierte, enz.)

Hardhoutsoorten

Hardhout wordt veelvuldig gebruikt bij de productie van tuinstoelen, maar steeds meer mensen zien de impact in die de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair kan hebben op ontbossing als het hout niet duurzaam is geproduceerd. Hardhouten tuinstoelen zijn sterk, hebben een natuurlijke uitstraling en zijn duurzaam.

Teak

Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en heeft een lange levensduur. Van nature verkleurt het na verloop in een mooie tint grijs, wat voor veel mensen als erg aantrekkelijk wordt ervaren. Je kunt ook kiezen voor teakhouten tuinstoelen die al voorbehandeld zijn met een greywash, zodat deze al direct een grijze uitstraling hebben. Mocht je dat echter niet mooi vinden, dan kan je het hout ook lakken, zodat het langer zijn natuurlijke bruine kleur zal behouden. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen.

Eiken, beuken en acaciahout

Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn voor de productie van houten tuinstoelen, zijn eiken, beuken, eucalyptus en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alle drie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit de tuinstoel is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. FSC-gecertificeerde bossen zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer ruimschoots worden teruggeplant.

Zachthoutsoorten

Naast hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt, zoals grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de dennenboom en dus een naaldhout. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en komt van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is afkomstig van naaldbomen, hardhout doorgaans van loofbomen. Zachthout is meestal goedkoper, aangezien het sneller groeit, dus als je goedkope tuinstoelen zoekt in hout, dan zul je meestal naar grenen of vurenhout moeten kijken. Het is echter minder duurzaam dan hardhout en vergt meer onderhoud.

Soorten tuinstoelen

Er zijn vele diverse modellen houten tuinstoelen verkrijgbaar. Zo zijn er verstelbare tuinstoelen, waarvan de rugleuning en armleuningen kunnen worden versteld. Ook kun je kiezen voor houten ligstoelen en ligbedden, welke afhankelijk van jouw voorkeuren van zittende stand tot volledige ligstand kunnen worden ingesteld. Daarnaast zijn loungestoelen tegenwoordig erg in trek. Hierbij wordt er behalve hout vaak een ander materiaal toegevoegd voor de zitting, zoals rotan, riet of canvas. Wanneer de zitting van de loungestoel ook volledig uit hout bestaat, kun je uiteraard ook passende stoelkussens erbij aanschaffen, waarmee je aangenamer kunt zitten.
Verder zijn er ook barstoelen, -krukken en dinerstoelen van hout verkrijgbaar voor in de tuin, voor als je buiten wilt dineren of wilt kunnen genieten van een goed glas wijn of andere dranken met familie of vrienden.

Onderhoud

Voor het behoud van jouw mooie houten tuinmeubilair is het belangrijk deze goed te onderhouden. Bij hardhouten tuinstoelen kun je hiervoor speciale tuinmeubelreiniger gebruiken, die je met een zachte borstel inwrijft op het hout. Het gebruik van een hogedrukreiniger is ten zeerste af te raden, aangezien dit de natuurlijke waslaag van het hardhout aantast. Nadat je het hout met een zachte borstel hebt afgenomen, kun je de schone stoelen insmeren met een dikke laag tuinmeubelolie. Hiervoor kun je ook het beste een schone zachte borstel gebruiken. Na het ongeveer 15 minuten te hebben laten intrekken, kan je de stoelen afnemen met een droge doek.
Bij teakhouten meubilair is minder onderhoud nodig, aangezien dit hout van zichzelf een soort olieachtig waslaagje heeft dat het hout beschermt tegen weersinvloeden. Meestal volstaat hierbij het teak schoon te maken met een sopje of met water met soda. Je kunt er voor kiezen het teak te behandelen met speciale olie, maar juist als je dit niet doet ontstaat de grijze verkleuring die veel mensen mooi vinden. In de winterperiode is het aan te raden je tuinmeubilair af te dekken met een beschermhoes als je het buiten laat staan. Je dient er daarbij wel voor te zorgen dat het hout kan ademen en er ruimte tussen de hoes en de tuinstoelen zit en dat het regenwater er niet onder kan komen.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »