{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

23 december 2020

Ideeën om de tuin aan te kleden

Een tuin is een plek waar we tijdens de lente en zomer graag veel tijd in doorbrengen om buiten te zitten en te genieten van het mooie zomerse weer. Deze tijd is bedoeld om veel activiteiten buitenshuis te verrichten en in onze eigen tuin gebruiken we deze momenten om gezellig samen buiten te dineren, voor barbecues met vrienden of familieleden, of gewoon om na het werk of in het weekend heerlijk te kunnen loungen op onze comfortabele loungeset in de zomerzon.

Behalve de juiste indeling qua planten en een aangename tuinset of loungeset kun je nog meer sfeer in de tuin creëren door de tuin praktisch in te richten en passend te decoreren. Een tuin dien je kortom aan te kleden om hem nog aantrekkelijker en boeiender te maken.

Door bijvoorbeeld meerdere zones in een tuinindeling op te nemen ontstaan verschillende hoekjes die je met passende accessoires en decoratieve elementen nog verdere identiteit kunt geven, zodat ze onderling verschillen maar toch een passend geheel vormen.

Of je nu een moderne strakke tuin wilt hebben of een meer natuurlijke of traditionele tuin, voor elk type tuin zijn passende accessoires verkrijgbaar waarmee je de tuin kunt aankleden.

In onderstaand artikel bekijken en bespreken we een aantal ideeën om de tuin aan te kleden. Wat voor accessoires en elementen kun je bijvoorbeeld gebruiken om meer sfeer in een tuin te creëren en hoe kun je deze het beste in de verschillende soorten tuinen toepassen? Hierop gaan we in deze tekst dieper in.

Bloempotten voor meer kleur

Een tuin zonder bloemen is als een prachtige vijver zonder vissen: het ziet er prachtig uit maar het mist wat. Met alleen maar groen kan een tuin ook erg mooi zijn, maar bloemen voegen toch net dat extra kleurencontrast toe waarmee een tuin er levendiger en gezonder uitziet. Voor een aantrekkelijk uitziend geheel zijn bloemen dan ook altijd een mooie toevoeging om je tuin of terras op te fleuren.

Natuurlijk kun je bloemen in een perkje in de tuin zetten, maar om bloemen toe te voegen aan een al bestaande tuin is het makkelijker om ze op pot te zetten, zodat je ze eenvoudig kunt verplaatsen naar waar je ze wilt hebben.

Er zijn tegenwoordig bloempotten of -bakken in allerlei vormen en afmetingen, waarmee je voor elk formaat tuin wel een aantal passende bloempotten in de juiste stijl en kleur kunt vinden. Qua kleur zijn zwart, wit en grijs en alle tinten daar tussenin momenteel het meest populair. Bijpassende bloemen zijn verkrijgbaar voor elk soort tuin en je dient daarbij rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht. De meeste bloemen houden van veel zon, maar er zijn ook soorten voor een meer schaduwrijke tuin.

Als je tuin op het zuiden of zuidwesten ligt en veel zonlicht krijgt over de dag, dan kun je het beste voor grote bloempotten kiezen, zodat je bloemen niet te snel uitdrogen. Bovendien staan grotere potten erg mooi op een terras en kunnen echte blikvangers zijn, zeker als je ze per twee of drie van het hetzelfde model plaatst, in een net wat van elkaar afwijkend formaat. Denk bijvoorbeeld aan mooie grote kunststof bloempotten met een stenen uiterlijk, maar lichtgewicht en UV-bestendig, waarmee je ze zowel binnen als buiten kunt gebruiken en makkelijker kunt verplaatsen.

Vernieuw je planten

Behalve bloemen bestaat je tuin natuurlijk voor het grootste gedeelte uit planten. Het reorganiseren en ordenen van de tuin kan vaak al een groot verschil maken voor het aanzien van de tuin. Verwijder onkruid en verdorde planten en zorg voor meer rust in de tuin door meer ruimte te creëren en planten die te veel of onregelmatig zijn uitgelopen terug te snoeien. Dit zorgt voor meer openheid. Kies daarnaast voor een aantal nieuwe planten om wat nieuwe blikvangers in je tuin te hebben. Het meest in het oog springend is daarbij een boompje of een grote struik. Als je niet wilt dat een boom te groot wordt in je tuin en de wortels onder je terras komen, dan zijn er verschillende soorten verkrijgbaar die niet hoger worden dan ongeveer 4 meter, waarmee je voorkomt dat deze je hele tuin overnemen. Ook zijn er uiteraard boompjes verkrijgbaar op pot, die het uitstekend doen.

Een barbecue voor goed gezelschap

Voor de echt gezellige en sfeervolle momenten in je tuin is goed gezelschap uiteraard de beste methode. Voor die momenten dat je familie en vrienden over de vloer krijgt en samen buiten geniet is er uiteraard niets gezelliger dan een heerlijke zomerse barbecue. Bovendien kan een mooi vormgegeven barbecue jouw tuin ook uitstraling geven en toont het aan dat er in deze tuin wordt genoten van het goede leven.

De echte barbecue is natuurlijk een model op steenkool, maar tegenwoordig heb je ook vele gasbarbecues en elektrische barbecues, waarmee barbecueën wel een stuk eenvoudiger wordt. Geen gemorrel meer met aanmaakblokjes of spiritus, maar gewoon de knop omdraaien en grillen maar! Dat is nog eens eenvoudig! Koop er een aantal passende accessoires bij zoals een mooie stijlvolle koelbox om het drinken koud te houden en je bent verzekerd van vele gezellige zomerse avonden in de tuin!

Kies voor een nieuwe tuinset

Een van de meest bepalende elementen in je tuin is toch eigenlijk wel het tuinmeubilair. De tuinset kan je tuin immers een bepaalde uitstraling geven. Als je al vele jaren op hetzelfde setje zit en deze toch niet meer zo lekker zit, dan kun je uiteraard overwegen om eens voor een nieuwe tuinset te gaan kijken. Kies je bijvoorbeeld voor een eenvoudige kunststof tuinset, een grote solide hardhouten tuinset of een relaxende loungeset, dan zal je bij elk van deze sets ook een bijpassende stijl tuin willen hebben of in ieder geval een tuin die qua uitstraling past bij je tuinmeubilair (of natuurlijk andersom).

Ontspannen met een loungeset

De keuze qua tuinmeubelen is breed. Tegenwoordig zijn met name wicker loungesets erg populair, aangezien een loungeset veel zitcomfort biedt en het echt een tuinset is waarop je tot rust kunt komen en heerlijk kunt ontspannen. Een loungeset bestaat vrijwel standaard uit een loungehoekbank, die plaats biedt aan tenminste vier personen met daarbij een tafel en/of voetenbank, eventueel aangevuld met een hocker (extra zitplaats). Aangezien wicker een weerbestendig en onderhoudsvriendelijk materiaal is, kun je een set van dit materiaal prima het hele jaar buiten laten staan en hoef je er weinig onderhoud aan uit te voeren.

Onderhoudsvriendelijke tuinsets

Bij wicker loungesets wordt vaak aluminium gebruikt voor het frame. Aluminium tuinsets die geheel van dit materiaal zijn gemaakt zijn vrijwel onderhoudsvrij, aangezien het materiaal goed is afgeschermd tegen roest of vuil door de stevige coating die er standaard op wordt aangebracht. Wel zie je daarbij vaak stoelzittingen van bijvoorbeeld textileen of rope, voor een moderne en stijlvolle uitstraling.

Een houten tuinset blijft natuurlijk zeer in trek en je ziet nog steeds een ruim aanbod aan degelijke hardhouten tuinsets, die je tuin echt een rustieke en landelijke uitstraling kunnen geven. Om het hout mooi te houden dien je het meestal wel een of twee keer per jaar te beitsen of lakken.

Verwarm je terras met een tuinhaard

Behalve de gezellige geur en warmte van een barbecue in de tuin is er natuurlijk niets aangenamer dan een knapperend, romantisch haardvuur in de tuin! Uiteraard wel veilig, want je wilt niet dat een vuurtje in de tuin als een lopend vuurtje door je planten heen gaat, maar een tuinhaard kan een echte sfeerversterker zijn voor de wat koelere (na)zomeravonden.

Net als de open haard dit binnenshuis doet, heb je met een tuinhaard een echt houtvuur voor buiten. Neem met je gezelschap plaats rondom de tuinhaard, gooi er wat houtblokken in en geniet van een gezellig kaasplankje en een goede fles wijn of ander versnapering in de open buitenlucht onder een mooie sterrenhemel. Een tuinhaard geeft een aangename warmte af en tevens die kenmerkende geur van een houtvuur die de sfeer verder versterkt. Misschien komen er nog wel wat spannende verhalen boven terwijl je geniet van een heerlijk avondje buiten in eigen tuin.

En mocht je een wat meer mobiele verwarming in je tuin willen hebben, dan kun je in plaats van een tuinhaard ook kiezen voor een vuurkorf. Deze kun je eenvoudig overal neerzetten en weer weghalen wanneer je hem niet gebruikt. Ook in een vuurkorf maak je gebruik van houtblokken om het vuur gaande te houden en voor warmte en verlichting te zorgen op je terras.

Een verticale tuin

Een populair element in de tuin van de laatste tijd is de verticale tuin, ook wel hangende tuin genoemd. Het is een methode om je tuin in de hoogte uit te breiden en meer dimensie te geven. Met name als je een kleine tuin hebt kan een verticale tuin ervoor zorgen dat je tuin groter lijkt, doordat je de hoogte in gaat.

Een verticale tuin is een hangend element dat je aan een muur of schutting kunt ophangen en waarin verschillende vakjes of zakjes zitten om diverse planten te potten, waardoor je een muur van groen kunt creëren. Als je er verschillende planten in gebruikt kan het echt een mooi kleurrijk en levendig geheel vormen. Het duurt uiteraard even voordat alles mooi is volgegroeid, maar als je het goed doet valt het allemaal mooi samen.

Wanddecoraties in de tuin

Steeds meer is kunst behalve binnenshuis nu ook in de tuin te zien. Waar mooie stenen beelden al eeuwenlang in (grote) tuinen te vinden zijn om de tuin aanzien te geven, zijn tegenwoordig ook schilderijen een veel geziene decoratie in zowel kleine als grote tuinen. In plaats van een kale schutting kun je een mooi schilderij ophangen dat voor wat kleur in je tuin zorgt. Je kunt kant en klare ‘kunstwerken’ kopen, verkrijgbaar in uiteenlopende prints, maar natuurlijk ook zelf een schilderij maken als je creatief bent. Er zijn speciale materialen voor verkrijgbaar die weerbestendig zijn zodat je niet bang hoeft te zijn dat het schilderij onder invloed van zonlicht of regen gaat uitlopen, verkleuren of verbleken.

Verder zijn andere soorten wanddecoraties voor aan de muur of schutting tegenwoordig ook steeds meer in trek. Ze worden vrijwel allemaal van weerbestendige materialen als metaal, kunststof of speciaal canvas gemaakt zodat je ze zonder zorgen buiten kunt laten hangen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat je ze goed aan de wand of schutting bevestigd zodat ze er niet af kunnen waaien in geval van harde wind.

Breng sfeerverlichting aan

De zomeravonden zijn bij uitstek de beste tijd om lang in de tuin te blijven zitten. Zodra de zon toch echt is verdwenen, de kinderen weer op bed liggen, maar het toch nog heel aangenaam zwoel is buiten, wordt het tijd voor wat verlichting in de tuin, zodat de volwassenen nog even kunnen nagenieten in de tuin. Natuurlijk kun je gezellig kaarsjes op tafel zetten, maar ook permanente sfeerverlichting kan bijdragen aan een gezellig terras en een mooie en prettige verlichting van je tuin.

Waar overdag alle aandacht uitgaat naar de planten en je tuinset, is ’s avonds juist de verlichting bepalend voor de sfeer in je tuin en kun je met slechts een aantal goed gekozen lichtelementen een andere sombere en donkere tuin omtoveren tot een sprookjesachtige sfeervolle tuin, die uitnodigt om buiten te zitten. En met sprookjesachtig bedoelen we in dit geval niet dat je voor gekleurde lampjes zou moeten kiezen(!), maar kiest voor bijpassende spotjes of verlichting snoeren die zorgen voor een subtiele verlichting van bijvoorbeeld een tuinpad, boompjes in je tuin of een schilderij wat aan je schutting hangt. En het belangrijkste is uiteraard dat je op je terras voldoende licht hebt om elkaar te kunnen aankijken en eventueel ook een apart schemerlampje dat genoeg licht geeft om buiten te kunnen lezen als je dat graag doet.

Behalve voor de sfeer helpt verlichting in de tuin natuurlijk ook om je tuin een stuk veiliger te maken en potentiele inbrekers af te schrikken, en helpt het je om ’s avonds je weg te vinden in je tuin, met name als je tuin hoogteverschillen of trappetjes heeft.

Led-verlichting is tegenwoordig het meest populair voor gebruik in huis evenals in de tuin vanwege het lage energieverbruik en de lange levensduur van de lampen. Ook zijn er tuinlampen die je tevens als terrasverwarmer kunt gebruiken. Daarmee heb je zowel een sfeervolle lamp als een verwarmer voor de koelere avonden!

Er zijn tegenwoordig vele mooie designs tafellampen voor buiten die geheel verlicht zijn van top tot teen. Daarmee heb je een zeer bijzondere lamp die echt de huiselijke sfeer in je tuin brengt.

Leg een vloerkleed op je terras

Om een echte huiskamersfeer in je tuin te creëren is er niets zo gezellig als een heerlijk tuinkleed! Het lijkt misschien een merkwaardige trend, maar net zoals je binnenshuis een vloerkleed gebruikt om sfeer en warmte te creëren, kun je dat nu buiten net zo doen. Aangezien ze zijn gemaakt van kunststof zijn deze buitenvloerkleden weerbestendig, waarmee je ze gewoon de hele zomer buiten kunt laten liggen, ook als er een buitje op valt. In de winter kun je ze het beste naar binnen halen.

Vloerkleden voor in de tuin voelen heerlijk zacht aan aan je voeten, zien er gezellig en aantrekkelijk uit en geven je echt dat huiselijke gevoel als je buiten zit. In combinatie met gezellige sfeerverlichting en eventueel een terrashaard kom je niet meer van je terras af!

Een tuin als doorlopend project

Op een gegeven moment ben je wellicht tevreden over de stijl en inrichting van je tuin en met de elementen die je hebt toegevoegd om je tuin wat meer aan te kleden en meer sfeer te geven. Maar bedenk dat je tuin nooit écht klaar is en altijd een organisch geheel blijft dat verandert en groeit. Tenzij je voor een zeer strakke, nagenoeg onderhoudsvrije, moderne tuin kiest, zal je in je tuin altijd bezig zijn om delen opnieuw in te delen, te onderhouden en bij te werken. En dat maakt een tuin nou ook juist zo leuk, het feit dat het een project is dat nooit klaar is, maar een levend en dynamisch geheel is wat je keer op keer kan verrassen en laten genieten, en wat met je meegroeit.