{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

16 december 2020

Ideeën voor tuinaccessoires

Waar we in de herfst en winter veelal binnen zitten, willen we in de lente de tuindeur open kunnen zwaaien en lekker in eigen tuin kunnen genieten van de komst van het heerlijke lenteweer. We gaan weer naar buiten en genieten met volle teugen van wat frisse buitenlucht en een voorzichtig zonnetje. Zeker in deze merkwaardige tijd van COVID-19 waarin de lente van 2020 ons veelal aan huis gekluisterd hield, zullen velen van ons de eigen tuin nog meer weten te waarderen. Aangezien we beperkt worden in onze bewegingsvrijheid en veel tijd thuis doorbrengen is het natuurlijk heerlijk als je toch je eigen plek bij huis hebt waar je lekker wat tijd in de buitenlucht kunt doorbrengen, dus je wilt er ook voor zorgen dat je tuin er goed verzorgd en gezellig uitziet.

De lente en zomer zijn bij uitstek bedoeld om activiteiten buitenshuis uit te voeren en ook in eigen tuin maken we graag gebruik van deze kans om vaak buiten in de tuin te dineren, de kinderen buiten te laten spelen in de tuin en ook voor barbecues met vrienden of familieleden, of gewoon om na het werk of in het weekend even lekker tot rust te kunnen komen op onze comfortabele loungeset in de middagzon.

Voor dat extra beetje “Schwung” en die sfeer in de tuin dien je deze in de eerste plaats praktisch in te richten, maar zijn daarnaast passende accessoires nodig. Met zorgvuldig gekozen accessoires kan een tuin echt tot leven komen en maak je deze een stuk gezelliger en sfeervoller.

De sfeer wordt al in belangrijke mate bepaald door de indeling van je tuin. Door verschillende zones in je tuin te maken, krijg je meerdere hoekjes en perspectieven, waardoor je de tuin pas echt ziet wanneer je er doorheen wandelt. Dit maakt de tuin spannend en verrassend en dit kun je met bijpassende accessoires nog verder accentueren, zodat de tuin echt een eigen identiteit krijgt.

Ongeacht wat voor stijl tuin je kiest, er zijn tuinaccessoires voor elk type tuin verkrijgbaar waarmee je zowel een traditionele of natuurlijke tuin, Japanse tuin, landschapstuin of moderne tuin kunt aankleden en aantrekkelijker kunt maken.

Om wat ideeën te krijgen voor tuinaccessoires waarmee je je tuin aan kunt kleden, bekijken we hieronder een aantal mogelijke toevoegingen voor je tuin waarmee je meer sfeer in je tuin kunt inbrengen zonder dat je daarbij veel geld hoeft uit te geven. Tuinaccessoires kunnen mooi, grappig, opvallend of zelfs een beetje gek zijn en zeggen veel over de persoonlijkheid van iemand. Over wat voor soort accessoires en elementen je kunt gebruiken en hoe je deze het beste kunt toepassen in verschillende tuinen proberen we in onderstaande tekst wat duidelijkheid te scheppen.

Sfeerverlichting

Het voordeel van de zomer zijn die heerlijke lange avonden waarop de zon pas laat onder gaat en je lekker lang buiten kunt genieten van de zwoele, aangename temperaturen. Maar ook wanneer de zon uiteindelijk onder is wordt het vaak nog een stuk gezelliger. De hapjes komen tevoorschijn, een van de gasten vertelt een verhaal, er komt een goede fles wijn op tafel en de lucht is bezaaid met sterren. Om op die momenten echt de sfeer te brengen dien je voor wat bijpassende verlichting te zorgen. Je wilt immers niet in de schijnwerpers zitten als je buiten op je terras zit!

Met wat kaarsjes op tafel wordt het vaak al een stuk gezelliger, maar ook sfeerverlichting kan enorm bijdragen aan een gezellig terras en een intieme en genuanceerde verlichting van bepaalde elementen in je tuin. De verlichting is echt het onderdeel dat ’s avonds het meest sfeerbepalend is voor je tuin.

Voor een sfeervolle invulling dien je te zorgen voor verlichting op de juiste plekken en hoeft niet alles verlicht te zijn. Ook is de lichtsterkte van belang en wil je voldoende om praktisch gebruik te maken van je terras zonder daarbij onder felle lampen te zitten.

Een dimmer kan nuttig zijn, zodat je net als binnenshuis de lichtsterkte naar eigen wens kunt instellen. Ook zijn er verlichtingssystemen met verschillende standen, zodat je zelf kunt kiezen welke lichtstand het beste bij een bepaald gebruik van je tuin past.

Net als binnenshuis heeft LED verlichting ook buitenshuis de markt veroverd. LED verlichting is veelzijdig, energiezuinig en gaat bovendien erg lang mee, waarmee het zeer duurzaam is, zeker voor buitengebruik ideaal. Er zijn vele verschillende kleuren tuinverlichting te krijgen, dus je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een blauwe, paarse of groene lamp, en er zijn ook lantaarns die van kleur veranderen voor een mooi effect in je tuin. Met name als je een vijver in je tuin hebt kan gekleurde verlichting op het water een bijzonder aanzien geven.

Grote bloempotten

Bij een mooie tuin horen uiteraard veel bloemen. Een tuin zonder bloemen is immers vrij kaal en kleurloos. Je kunt deze bloemen natuurlijk direct in de grond zetten, maar als je tuin al vol staat en je nog bloemen wilt toevoegen kan het ook erg mooi zijn om bloemen in een mooie grote bloempot te zetten. Bloemen zijn altijd een welkome aanvulling op je tuin en kunnen een terras helemaal opfleuren.

Bloempotten zijn tegenwoordig verkrijgbaar in uiteenlopende vormen en afmetingen, waarmee je voor elk formaat tuin wel een aantal passende bloempotten in de juiste stijl en kleur kunt vinden. Qua kleur zijn zwart, wit en grijs en alle tinten daar tussenin momenteel het meest populair.

Grote, hoge bloempotten zijn erg populair. Als je een tuin op het zuiden of zuidwesten hebt en daarmee veel zonlicht in je tuin krijgt over de dag, dan kun je ook het beste voor grote bloempotten kiezen, zodat je bloemen niet te snel uitdrogen. De grotere modellen bloempotten staan bovendien erg mooi op een terras en kunnen echte blikvangers zijn, zeker als je ze er twee of drie van hetzelfde model neerzet, maar dan net in een wat van elkaar afwijkend formaat. Stenen bloempotten zijn erg mooi, maar kunnen heel zwaar zijn en daarmee moeilijk te verplaatsen. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor grote kunststof bloempotten met een stenen uiterlijk. Ze zien er praktisch hetzelfde uit, maar zijn lichtgewicht en Uv-bestendig, waarmee je ze zowel binnen als buiten kunt gebruiken en makkelijker kunt verplaatsen.

Barbecue

Wie houdt er nu niet van gezellige avonden in de tuin met de hele familie en goede vrienden? Daarbij hoort uiteraard lekker eten en drinken en een barbecue is met name in de zomer uiteraard een optimaal element dat je in je tuin wilt hebben.

Waar je voorheen met kolen en aanmaakblokjes aan de gang moest en er veel op het spel stond voor de persoon achter de gril om ervoor te zorgen dat de biefstukken en kippenpoten niet half aangebrand van de gril kwamen, is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger met de elektrische barbecues en gasbarbecues. De temperatuur is meer constant, dus grillen wordt zelfs voor de minder doorgewinterde barbecue-chefs een stuk aangenamer. Het enige wat je hoeft te doen is de knop omdraaien en de barbecue is in korte tijd warm genoeg om het vlees erop te leggen.

Met een barbecue in je tuin creër je een goede reden voor gezellige uitjes in eigen tuin. Alhoewel de huidige social distancing maatregelen in verband met Corona helaas letterlijk en figuurlijk roet in het eten gooien, kun je binnen de geldende beperkingen nog altijd genieten van lekker (hopelijk roetvrij!) eten in beperkt gezelschap in eigen tuin. Zo worden de vele zomerse avonden extra gezellig en sfeervol.

Tuinhaard voor de koele avonden

Ook tijdens de zomer kan het voorkomen dat het ’s avonds flink afkoelt, maar je toch nog graag wilt buiten zitten. Natuurlijk kun je een trui aantrekken of een dekentje mee naar buiten nemen, maar als je met een gezelschap nog even buiten wilt natafelen of van een goede fles druivensap wilt genieten, dan kan een tuinhaard uitkomst bieden. Net als een open haard binnen gezelligheid en aangename warmte biedt, doet een knapperend, romantisch haardvuur in de tuin dat net zo! Een tuinhaard ziet er eigenlijk echt bijna net uit als een open haard en kan een enorme sfeerversterker zijn voor de wat koelere (na)zomeravonden.

Met een tuinhaard heb je een echt houtvuur voor buiten. Je gooit er wat houtblokken in en geniet met je gezelschap van een gezellig hapje of drankje en een goed gesprek. Behalve dat de haard een aangename warmte afgeeft, heb je tevens die kenmerkende geur en geluiden van een knapperend houtvuur die de sfeer verder versterken.

En als je liever een verwarming in je tuin wilt hebben die je eenvoudiger kunt verplaatsen dan kun je in plaats van een tuinhaard ook kiezen voor een vuurkorf. Deze kun je eenvoudig overal neerzetten en weer weghalen wanneer je hem niet gebruikt. Bij een vuurkorf maak je eveneens gebruik van houtblokken en zorgt eveneens voor warmte en verlichting op je terras.

Installeer een verticale tuin

Een ander populair accessoire wat momenteel in steeds meer tuinen is te zien is de verticale tuin, of ook wel hangende tuin genoemd. Een verticale tuin wordt gebruikt om je tuin in de hoogte uit te breiden en meer dimensie te geven en kan vooral als je een kleine tuin hebt zorgen dat je tuin groter lijkt, doordat je een verticaal element aanbrengt.

Een verticale tuin is een hangend element dat je aan een muur of schutting in je tuin kunt ophangen en waarin verschillende vakjes of zakjes zitten om diverse planten te potten, waardoor je echt een muur van groen kunt creëren. Afhankelijk van de keuze qua planten kan de wand echt een mooi geheel vormen, wat zelfs binnen aan de muur niet zou misstaan.

De verticale tuin is daarmee niet alleen praktisch, aangezien het je zelfs in een kleine tuin meer ruimte biedt voor planten, maar eveneens een mooi tuinaccessoire waarmee je tuin meer uitstraling krijgt.

Wanddecoratie

Nu de tuin steeds meer een verlengstuk is geworden van onze woonkamer zie je ook dat kunst meer en meer een plek begint te krijgen in de tuin. Standbeelden worden al eeuwenlang in tuinen gebruikt, vaak om de tuin een bepaalde status te geven, maar ook de bekende tuinkabouters en Buddha beeldjes die jarenlang erg populair waren in de tuin zijn tegenwoordig wel grotendeels verdwenen, alhoewel je ze nog steeds hier en daar ziet.

Een meer recente trend is echter de wanddecoratie, waarbij schilderijen in de tuin worden opgehangen aan de schutting of een kale muur, zodat deze er wat kleurrijker uitziet. Er zijn vele schilderijen met uiteenlopende prints te koop en je kunt ze zelfs met je eigen foto’s laten bedrukken als je dat wilt. Ze worden gemaakt van speciale materialen die weerbestendig zijn zodat je niet bang hoeft te zijn dat het schilderij onder invloed van zonlicht of regen gaat verkleuren of verbleken.

Behalve de schilderijen worden er ook steeds meer andere wanddecoraties voor in de tuin verkocht, eveneens van weerbestendige materialen als metaal en kunststof, zodat je ze zonder zorgen buiten kunt laten hangen. Je dient er alleen op te letten dat je ze goed aan de wand of schutting bevestigd zodat ze er niet af kunnen waaien in geval van harde wind.

Een vloerkleed onder je loungeset

Veel mensen kiezen tegenwoordig in plaats van voor een gewone tuinset voor een loungeset in de tuin. Met name wicker loungesets zijn erg populair, aangezien een loungeset veel zitcomfort biedt en het echt een tuinset is waarop je tot rust kunt komen en heerlijk kunt ontspannen. Een loungeset bestaat vrijwel standaard uit een loungehoekbank, die plaats biedt aan tenminste vier personen met daarbij een tafel en/of voetenbank, eventueel aangevuld met een hocker (extra zitplaats). Wicker is een weerbestendig en onderhoudsvriendelijk materiaal, waarmee je een set van dit materiaal prima het hele jaar buiten kunt laten staan en er weinig onderhoud aan hoeft uit te voeren.

Om het huiskamergevoel te versterken zie je momenteel bij de tuincentra ook vloerkleden voor gebruik in de tuin. Deze vloerkleden zijn gemaakt van plastic en zijn verkrijgbaar in vele verschillende designs. Het materiaal is weerbestendig dus je kunt dit kleed gewoon gedurende de zomer buiten onder je loungeset laten liggen, zodat je kunt genieten van de zachte ondergrond onder je blote voeten.

Wel dien je dit kleed regelmatig schoon te maken met een emmer water en een bezem. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken als het kleed droog is, aangezien er veel zand en vuil in kan komen. De tuinkleden zijn zelfs binnenshuis te gebruiken als je dat wilt.

Vogelvoederhuisje

Een aantrekkelijke tuin trekt ook leven aan. Een idee voor een tuinaccessoire is dan ook een vogelvoederhuisje, waarmee je verschillende vogels kunt aantrekken in je tuin. Er zijn vele verschillende soorten voederhuisjes of voederbakjes waarmee je vogels water kunt geven in de zomer of voer in de winter. Door de vele aantrekkelijke designs die er tegenwoordig bestaan kan een vogelvoederbak of drinkschaal echt een aantrekkelijke accessoire in je tuin zijn, die je tuin meer uitstraling geeft.

Er zijn ook mooie combinaties van voeder en drinkschalen in één te krijgen, die je bijvoorbeeld op je terras kunt neerzetten, zodat de vogels hiervan kunnen genieten terwijl je buiten zit, en jij op jouw beurt weer van hen kunt genieten.

Draadfiguren

Dit accessoire is overgewaaid vanuit binnenshuis naar de tuin. Draadfiguren zijn voornamelijk dierenfiguren gemaakt van metaaldraad en –plaat en lopen uiteen van schapen, kippen, varkens, tot fruitfiguren, die je in de tuin kunt ophangen en waar je eventueel een kleine plant of lampje in zou kunnen plaatsen om het ’s avonds te verlichten. Een mooie aankleding in je tuin die zeker aandacht zal krijgen van gasten.

Vele ideeën mogelijk voor tuinaccessoires

Er zijn kortom vele ideeën voor mogelijke tuinaccessoires, waarmee je een anders vrij normale tuin toch net even dat extra aanzien of aankleding kunt geven, waardoor je tuin er een stuk aantrekkelijker en gezelliger uitziet. Met name als je veel buiten wilt zitten is aandacht voor het terras van belang en zal je daar een aantal accessoires kunnen gebruiken om het terras extra aantrekkelijk te maken.