{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 21 november 2023

Inheemse Planten brengen de natuurlijke schoonheid terug in je tuin

Er zijn heel erg veel verschillende soorten planten met natuurlijk ook allemaal zo hun eigenschappen en kenmerken. Op basis daarvan kies je natuurlijk welke planten goed bij je tuin passen en van welke planten jij dus blij wordt. Het is dan ook vaak even zoeken naar wat nu precies past.

Het kan echter een hele goede keuze zijn om voor inheemse planten te kiezen en wel om een aantal verschillende redenen. In deze blog zetten wij deze redenen dan ook graag voor je op een rijtje zodat ook jij een weloverwogen keuze hierin kan maken en kan zien waarom inheemse planten echt een succes zijn.

Het integreren van inheemse planten in je tuin is dan ook niet alleen een manier om de natuurlijke schoonheid van je tuin te herstellen maar ook om de lokale biodiversiteit te ondersteunen en het ecosysteem te bevorderen. Dit komt omdat inheemse planten zijn aangepast aan de specifieke omgeving en bieden dan ook voordelen voor lokale insecten, vogels en vele andere dieren.

Lees dus snel met ons mee naar welke redenen het kiezen voor inheemse planten allemaal tot een succes maken en doe hier dan ook je voordeel mee onderaan de streep.

Het behouden van de biodiversiteit

Inheemse planten zorgen ervoor dat de biodiversiteit behouden blijft en dat is dan ook een heel belangrijk punt. Ze bieden voedsel en een habitat voor lokale insecten, vogels en andere dieren en dit is natuurlijk onwijs waardevol. Dat maakt dat het aanbieden van een verscheidenheid aan inheemse planten dan ook enorm bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin en veel mensen vinden dit vandaag de dag gelukkig een belangrijk onderwerp waar ze graag aan willen werken.

De keuze voor lagere onderhoudskosten

Als je een tuin hebt dan komen er vaak wel flink wat kosten bij kijken maar deze houd je het liefste zo laag mogelijk en dat is natuurlijk ook erg logisch. Als we kijken naar wat beplanting in de tuin nu zo prijzig maakt dan zijn dat twee dingen, de aanschaf en het onderhoud. Gelukkig is hier dus wel heel handig iets aan de doen en kun je dus ook prima de keuze maken voor planten met lagere onderhoudskosten.

En je raadt het natuurlijk al, inheemse planten hebben dan ook lagere onderhoudskosten en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Ze zijn dan ook aangepast aan de lokale omstandigheden waardoor ze dus ook beter bestand zijn tegen ziekten e plagen.

Dit kan dan weer leiden tot minder behoefte aan bestrijdingsmiddelen en lagere onderhoudskosten wat alles bij elkaar dus weer zorgt voor een slimme keuze.

De keuze voor waterbesparing

Nu steeds meer mensen zich bewust zijn van het milieu en de noodzaak van het zorgen hiervoor zien we dan ook dat waterbesparing een belangrijk onderwerp is. Je wil graag zo zuinig mogelijk met mater omgaan op een juiste manier. Het kan dan heel erg helpen om de keuze voor inheemse planten te maken.

Omdat inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat hebben ze over het algemeen minder water nodig dan exotische planten. Dit helpt bij waterbesparing en duurzaam waterbeheer en dat zijn dan ook weer precies de punten waar je waarde aan hecht.

Het verbeteren van de bodemgezondheid

De bodem in je tuin is eigenlijk de basis van alles. Hoe je omgaat met je bodem bepaald dan ook hoe goed of hoe slecht de beplanting in je tuin het zal doen. Je begrijpt dus wel dat het enorm van belang is om goed voor de bodem in je tuin te zorgen en om dus goed te kijken dat de bodem in goede conditie blijft.

De bodem in je tuin zorgt er namelijk voor dat de beplanting de juiste hoeveelheid voeding en vocht krijgt en als dit niet op orde is dan merk je dat ook meteen aan de staat van je beplanting. Het is dus enorm van belang om dit allemaal op orde te hebben zodat je beplanting goed kan groeien en bloeien.

Als je de keuze maakt voor inheemse planten in je tuin dan weet je dus dat het met die bodem wel goed komt te zitten. Inheemse planten helpen dan ook bij het verbeteren van de bodemgezondheid doordat ze goed zijn aangepast aan de bodemgesteldheid en daarmee dus natuurlijke voeding in de bodem behouden. En dat geeft dus heel veel fijne voordelen voor je tuin.

Het aantrekken van bestuivers

In een tuin wil je graag dat er bestuiving plaats vindt omdat je daar nu eenmaal veel fijne voordelen van kunt ervaren. Het is dan ook begrijpelijk dat je hier veel tijd en aandacht aan wil besteden om je tuin zo gezond mogelijk te houden.

Maar hoe trek je die bestuivers dan eigenlijk naar je tuin toe en wat is daar allemaal voor nodig. Veel inheemse planten trekken dan ook bestuivende insecten aan zoals bijvoorbeeld bijen en vlinders en hommels. Dit is van groot belang voor de bestuiving van bloemen en het behoudt van de voedselgewassen in je tuin.

Duidelijk dus dat het aantrekken van deze bestuivers belangrijk is en dat het dan ook heel waardevol is om te kijken hoe je dit dan ook het beste kunt doen. Gebruik hier dan ook bij voorkeur inheemse planten voor.

Het realiseren van een natuurlijke sfeer

In je tuin wil je graag een natuurlijke en ook authentieke sfeer realiseren. Inheemse planten dragen hier dan ook zeker weten aan bij omdat ze passen bij de inheemse vegetatie van de regio. Je kunt je dus wel voorstellen dat inheemse planten dus ook op die manier voor veel tuinen erg waardevol zijn en dat veel mensen ze graag terug zien in hun tuin.

Een natuurlijke sfeer is dan ook om veel redenen een groot voordeel voor je tuin. Ten eerste omdat je dus een hele fijne en rustgevende sfeer in je tuin kunt realiseren op deze wijze maar ook omdat je dus een fijne bijdrage aan de natuur levert. Op meerdere vlakken is het dus een heel goed idee om deze waarde aan je tuin mee te geven.

Het is dan ook zeker niet zonde reden dat veel mensen de keuze maken voor een natuurlijke sfeer in de tuin en dit dan ook graag tot uiting laten komen.

Het ondersteunen van het natuurbehoud

Het behoud van de natuur is een onderwerp waar we ons met elkaar gelukkig steeds meer mee bezig houden en terecht want dit onderwerp verdiend dan ook zeker weten de nodige aandacht. Het is namelijk heel erg belangrijk om de natuur te ondersteunen ook voldoende de ruimte te bieden en gelukkig kan dit dan ook prima in je eigen tuin van start gaan.

Veel mensen denken vaak dat hier veel voor nodig is en dat je dit dus groots aan moet pakken maar het begint dan ook echt al klein bij je eigen tuin. Op deze manier lever je dan ook zeker weten een hele fijne en positieve bijdrage aan het behoudt van de natuur in je tuin en overal om je heen.

Het ondersteunen van het lokale ecosysteem

Naast dat je dus het ecosysteem in je eigen tuin goed ondersteunt door de keuze voor inheemse planten werk je ook goed aan het ecosysteem in de rest van de omgeving. Zo zie je bijvoorbeeld dat het helpt bij het voeden van rupsen die op die manier weer belangrijk zijn voor vogels en voor het verstrekken van voedsel voor dieren die zich lokaal bevinden.

Het ondersteunen van het lokale ecosysteem is dan ook zeker weten niet iets wat vergeten mag worden en iets waar je dan ook zeker weten je voordeel mee kan doen.

Je kunt veel leren over de natuur

Als je werkt met inheemse planten in je tuin dan geeft dit je natuurlijk ook een hele fijne gelegenheid om veel te leren over de natuur in je tuin en ook dat is natuurlijk heel erg waardevol. Het is dan ook zeker weten belangrijk om goed te kijken hoe de inheemse planten zich ontwikkelen en welke voordelen het houden van inheemse planten allemaal heeft.

Onderaan de streep zie je dan ook dat inheemse planten dus ook een grote educatieve waarde hebben en dat het dus heel erg fijn kan zijn om dit in je eigen tuin allemaal te leren en onderzoeken. Er zijn ook heel erg veel verschillende soorten inheemse planten waardoor je dus ook op die manier veel kan bereiken en kiezen en zo maak je dan ook je tuin compleet op een wijze die helemaal bij je past.

Inheemse planten hebben veel fijne voordelen

Zoals je wel lezen kunt bieden inheemse planten dus ook onwijs veel fijne voordelen en dit maakt ze dan ook tot een meer dan prima keuze voor gebruik in je eigen tuin. Ze geven je tuin onder andere een natuurlijke uitstraling maar daarnaast zorgen ze ook voor veel sfeer en gezelligheid in de tuin. Hiermee kun je dan ook zeker weten je voordeel doen en het is heel erg leuk om op deze manier te ervaren hoe fijn het kan zijn om inheemse planten in je tuin te plaatsen.

Ze doen dan ook heel erg veel voor het evenwicht in de natuur van je tuin maar ook voor de omgeving eromheen en dat is voor veel mensen vaak een goede reden om voor deze planten te kiezen. Onderaan de streep is het dan ook vooral fijn om zelf ook te kijken naar hoe je dit vorm kunt geven en hoe je dus de keuze maken kunt voor inheemse planten in je eigen achtertuin

Wel is het goed om bij de keuze voor inheemse planten in de tuin ook goed te kijken voor welke soorten inheemse planten je dan gaat kiezen. Het is dan ook belangrijk om goed te overwegen welke soorten goed gedijen in het specifieke klimaat van jouw tuin en in jouw omgeving. Lokale kwekerijen of tuincentra kunnen je hier vaak prima over informeren en je goed advies geven zodat je onderaan de streep de beste keuze kunt maken.

Het toevoegen van inheemse planten aan je tuin is dan ook zeker niet alleen maar een keuze je maakt voor het totaal plaatje maar meer nog een keuze die bijdraagt aan de natuur en het behoudt ervan. Laat dit dan ook zeker weten meewegen in de keuze die je uiteindelijk maakt.

Het vullen van een tuin kan een flinke klus zijn waar je best even wat aandacht voor nodig hebt. Er zijn vooral heel veel keuzes te maken en dit kan best zoeken zijn. Onderaan de streep draait het er dan ook vooral om dat je keuzes maakt waar jij je goed bij voelt en die jouw tuin een fijne uitstraling geven en dus ook zorgen voor voldoende biodiversiteit in je tuin want juist dat is dus waar de beplanting in je tuin de hoofdrol in speelt en dus ook prima voor kan zorgen!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »