{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 13 januari 2022

Inrichten van de voortuin; enkele tips

Als het lekker weer is dan wordt er vaak in de achtertuin van de zon genoten. Toch zullen veel mensen ook een voortuin hebben. Ondanks dat men daar niet vaak zal verblijven, is het wel van belang om iets leuks te maken van deze plek. Dat komt in eerste instantie doordat de voortuin vaak het visitekaartje van het huis is. Gasten zullen dit vaak als eerste zien maar ook mensen die voorbij lopen zullen hun oog op jouw voortuin laten vallen.
Daarom is het een leuk plan om de voortuin op een stijlvolle en gezellige manier in te richten. Hoe kan je dat het beste doen? Hier zullen een aantal zaken aan bod komen waarmee je rekening kan houden bij het inrichten van de voortuin. Daarnaast worden er ook nog een paar leuke tips gegeven voor het stijlvol inrichten van je voortuin.

De functie van de tuin

Voor het bepalen van de juiste inrichting van de voortuin is het verstandig om van te voren te bedenken wat de functie van de voortuin moet zijn. Is de voortuin alleen een plek ter decoratie of wil je er daadwerkelijk kunnen relaxen? In principe is in een voortuin hetzelfde mogelijk als in een achtertuin. Echter is de ruimte in de voortuin vaak wat beperkter dan de ruimte in de achtertuin.
Bij een voortuin is het in ieder geval belangrijk dat de voordeur en brievenbus goed bereikbaar zijn voor een ieder. Ook is het van belang dat het huisnummer goed zichtbaar is voor jullie gasten maar ook voor de postbode en pakketbezorgers. Als je daadwerkelijk in de voortuin wil relaxen dan is het mogelijk om hier een complete loungeset te plaatsen. Maar misschien is een alleen een tuinbankje ook wel voldoende?

De stand van de zon

Wanneer je een tuin gaat inrichten is het ook verstandig om rekening te houden met de stand van de zon. De zon is van groot belang voor de inrichting en het gebruik van de tuin. Dit geldt niet alleen voor een eventuele zitplek in de voortuin maar juist ook voor het kiezen van de juiste beplanting. Om erachter te komen waar je tuin ligt (noorden, oosten, zuiden of westen) kan je eenvoudig gebruik maken van een kompas.
De tuinen die op het zuiden liggen beschikken over de meeste zon. Daartegenover staat redelijk logischerwijs dat de tuinen op het noorden de minste zonnestralen ontvangen. Mocht je in de voortuin veel zonnestralen ontvangen dan kan je ervoor kiezen om hier een hoge boom voor te zetten, zodat de zonnestralen niet direct je huis in gaan. Mocht de voortuin juist op het noorden liggen dan kan je voor lage beplanting kiezen, zodat het enige zonlicht dat er komt dan ook ten volle benut wordt.

Tuin met onderhoud of vrij van onderhoud?

Net als in de achtertuin is ook het onderhoud in de voortuin belangrijk. Als je een keuze moet maken dan is het onderhoud in de voortuin misschien nog wel belangrijk dan in de achtertuin, omdat de voortuin het visitekaartje is dat je afgeeft van je huis. Daarom is het verstandig om rekening te houden met het onderhoud wanneer je de voortuin gaat inrichten. Een stukje gras heeft bijvoorbeeld in de voortuin meer aandacht nodig in vergelijking met een stukje gras in de achtertuin. Ditzelfde geldt natuurlijk voor planten, struiken en bloemen.
Mocht je niet zoveel onderhoud aan de voortuin willen hebben dan kan je natuurlijk ervoor kiezen om alleen tegels te plaatsen in de voortuin. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten planten die om weinig onderhoud vragen dus deze zou je ook kunnen plaatsen in de voortuin. Het is dus van belang om hier van te voren goed over na te denken en je bij vragen hierover te laten informeren.

Hoogte van de planten Bij het inrichten van de voortuin kan je ook eenvoudig rekening houden met de hoogte die je wil creëren. Als de keuze dan ook eenmaal op hoogte gevallen is dan heb je daar ook nog meerdere opties, zoals bomen waarbij het groen op een bepaalde hoogte pas begint of je kan kiezen voor hoge struiken die ervoor zorgen dat er niet eenvoudig naar binnengekeken kan worden. Echter betekent dat natuurlijk ook dat je zelf niet eenvoudig naar buiten kan kijken. Denk er dus goed over na wat je in je voortuin wil planten.
Een voorbeeld van hoogte creëren met struiken zijn siergrassen. Deze zijn ideaal te combineren met vaste planten of bloembollen en geeft direct een uitstraling aan je voortuin. Daarbij zijn hoge siergrassen perfect om meer diepte aan de voortuin toe te voegen. Indien de siergrassen aan de straatkant geplant worden dan maak je direct een natuurlijke afscheiding tussen de straat en jouw eigen voortuin.

Stijlkeuze

Verder is de stijlkeuze van een voortuin ook bepalend voor de sfeer en uitstraling die je aan tuin wil geven. In de voortuin kan je dezelfde stijl doortrekken zoals je die ook in huis hebt. Hierbij kan je denken aan de beplanting, tuindecoratie en accessoires. Bij een tuin met een industriële look wordt gebruik gemaakt van strakke vormen en materialen. Als je deze sfeer in de voortuin wilt creëren dan weet je wat je dus kan aanschaffen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om de tuin een andere uitstraling te geven dan dat je in huis hebt.

Inrichting van de tuin

Tot slot is het ook verstandig om van te voren al een ontwerp te maken van de indeling van je tuin. Waar wil je een looppad hebben en op welke plek wil je juist een aantal planten plaatsen? Wil je in de voortuin ook nog een zitplekje creëren? Bij het bedenken van jouw ideeën kan je ook rekening houden met de voortuinen van jouw buren of van de andere huizen in de straat. Het is natuurlijk een mooi aanzicht wanneer de voortuinen een beetje op elkaar zijn afgestemd en bij elkaar passen. Daarom is het niet onverstandig om eens een rondje door de straat te lopen. Wellicht doe je ook nog wat leuke ideeën op doordat je bij andere mensen hebt gespiekt.
Voor het maken van een juist ontwerp is het van belang dat je over de juiste maten van de tuin beschikt. Mocht je deze niet hebben dan kan je deze nog zelf op gaan meten. Vervolgens kan je gaan schetsen en tekenen hoe jouw droomvoortuin eruit moet komen te zien.

Ideeën voor het inrichten van de voortuin

Tegenwoordig is grind ook in de voortuin erg populair. Dit materiaal kan je gebruiken om meer sfeer en dynamiek te creëren in de voortuin. Met grind heb je heel veel mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een looppad maken van grind maar het is ook mogelijk om dit om een terras heen te leggen. Daarnaast is het ook eenvoudig om zelf grind aan te leggen. Hierbij is het ook verstandig om aan de functie van het grind te denken. Als je een sierpad wil aanleggen dan hoeft het grind niet zo dik aangelegd te worden. Echter is dit wel het geval wanneer je kiest voor een looppad.
Nog een ander idee voor het creëren van veel sfeer in de tuin zijn houten vlonders. Door gebruik te maken van houten planken geef je aan de voortuin een moderne en strakke uitstraling. Daar komt bij dat hout voor veel warmte en sfeer zorgt. Bij het kiezen van houten vlonders kan je voor echt hout of composiet kiezen. Composiet vraagt om veel minder onderhoud in vergelijking met echte houten planken.
In een achtertuin zie je vaak hoge schuttingen om zo voor wat meer privacy te zorgen. Dit is in de voortuin vaak wat minder van belang maar toch kan het prettig zijn om wat meer kader aan de voortuin te geven. In een voortuin wordt dan vaak gebruik gemaakt van lage hekken. Door hier gebruik van te maken kan je de voortuin eenvoudig af kaderen terwijl je wel voortuin wel gewoon goed zichtbaar blijft.
Mocht je hekken nou niet zo leuk vinden dan kan je de voortuin ook af kaderen door middel van vaste plantenbakken. Door gebruik te maken van vaste plantenbakken heb je direct een omlijning maar ook een plek voor wat groen in de tuin. Voor een strakke tuin zijn deze plantenbakken een absolute uitkomst en zorgt het voor een moderne uitstraling.
Verder is er nog één optie voor het af kaderen van de tuin en dat zijn hagen. Veel mensen kiezen hiervoor om hun voortuin te beschutten. Er zijn veel mogelijkheden wanneer je graag een haag in de voortuin wil hebben. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een haag die het hele jaar groen blijft of een haag die juist de bladeren in de herfst gaat verliezen. Ook kan je dus kiezen uit verschillende hoogtes van de haag. In dit geval geldt in principe hoe hoger, hoe meer privacy maar ook hoe meer onderhoud de haag vraagt.
In de voortuin is verlichting ook een goed idee. Allereerst natuurlijk om voor wat licht te zorgen wanneer je thuis komt. Daarnaast is het ook een goede manier voor het creëren van nog meer sfeer in de tuin. Maar verlichting is ook een methode om je huis beter te beveiligen tegen inbraak. Voor de verlichting heb je dan weer verschillende mogelijkheden. Hang je een lamp op een de muur of zet je paalverlichting neer?
Nog een ander idee voor in de voortuin is een stapel blokken. Deze trend wordt steeds populairder. Een stapel blokken kan je eenvoudig creëren door stenen of tegels op elkaar te stapelen. Deze stapel blokken kunnen op elke gewenste manier geplaatst worden. Dit kan bijvoorbeeld in een rondje maar het is ook mogelijk om een recht muurtje van verschillende hoogtes te creëren.

Leuke boompjes voor in de voortuin

Zoals eerder al benoemd is het verstandig om van te voren goed na te denken over de hoogte van de planten die je wil plaatsen. In veel voortuinen zie je vaak wel een iets hoger boompje. Speciaal daarom worden hier een aantal leuke boompjes benoemd die in voortuinen regelmatig gebruikt worden. Een echte klassieker in de voortuinen is de appelboom. Hiervan zijn er twee soorten; de hoogstam en de laagstam appelbomen. De hoogstam kan na tientallen jaren meer dan 8 meter hoog worden. In dat geval is het voor kleinere voortuinen wellicht interessanter om een laagstam aan te schaffen; deze wordt zo’n 3 tot 4 meter hoog.
De appelboom is een leuke boom om naar te kijken. Dit komt onder andere door de bloesem die de boom produceert in het voorjaar. De kleur geeft een echt lentegevoel.
Daarnaast komt de (dwerg) sering ook vaar voor. Dit is een boom die een prachtige bloei heeft van mooie, lichtpaarse bloemetjes. Deze bloei vindt vaak plaats rond de maand mei, waardoor je extra van deze boom kan genieten wanneer je met de zon op je bolletje buiten zit. Ook deze soort is in meerdere formaten te verkrijgen, waardoor deze boom in vrijwel elke tuin mogelijk is. Zo is de dwergsering ideaal voor een kleine tuin, omdat deze tussen de 1,20 en 1,60 meter hoog wordt.
Nog een andere optie in de voortuin is de Japanse Esdoorn. De grote varianten van deze boom zijn een inheemse soort. De kleine Japanse Esdoorn is vroeger uit Japan en Korea meegenomen. Dat betekent dat je de keuze hebt uit twee soorten; de Acer palmatum en de Acer palmatum “Crimson Queen”. De eerste kan een hoogte van wel 10 meter bereiken. Hierdoor is deze meer geschikt voor een grote voortuin.
Vergelijkend met deze boom is de Acer palmatum “Crimson Queen” beter geschikt voor een kleinere voortuin, omdat deze boom maximaal 3 meter hoog wordt. Door het rijke kleurenpalet waar deze boom over beschikt is het eigenlijk een must-have voor in iedere tuin. In het voorjaar hebben de bladeren een groene en donkerpaarse kleur terwijl in het najaar de kleuren van deze bladeren veranderen in fel geel, diep oranje en donkerrood.
Tot slot is dit eigenlijk een struik maar ook de magnolia is een absolute aanrader voor in iedere voortuin. Magnolia’s zijn zeer geschikt voor ons land, omdat ze bestand zijn tegen het klimaat dat hier heerst. In het voorjaar produceert de Magnolia grote witte en roze bloemen. Prachtige kleuren om het lentegevoel nog groter te laten worden. Echter is de Magnolia ook in verschillende formaten te verkrijgen. Sommige Magnolia’s kunnen wel 12 meter hoog worden, waardoor het goed is om van te voren de juiste soort te kiezen.